Profesor Dershowitz a právo na spravedlivý proces

Obvinění z „chlípných“ pohledů, kdy se obviněný údajně zaměřoval na konkrétní části ženských těl a pohledem si je přeměřoval, je podle profesora Dershowitze extrémně nebezpečné pro občanské svobody.

Jan Schneider
Jan Schneider

Alan M. Dershowitz, americký profesor ústavního a trestního práva, publikoval článek, v němž  hojnými argumenty podpořil své tvrzení, že demokratickému guvernérovi státu New York Andrewovi Cuomovi nesmí být odepřeno právo na spravedlivý proces. Nezpochybnitelným rámcem a opěrnou zdí pro toto tvrzení je existence právního státu, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.

Dershowitz uvádí v článku, že zpráva, jíž byl osočen Cuomo, je založena „na jednostranném vyšetřování, které nezahrnovalo křížový výslech ani jiné mechanismy určování pravdy, které jsou nezbytné pro řádný a spravedlivý proces.“

Všechna obvinění, ať již jde o skutky, názory či pocity, však Cuomo kategoricky popírá, a dokud se neprokáže opak, tvrdí Dershowitz, musí být považován za nevinného.

Skutků se týká nejzávažnější kriminální, avšak anonymní obvinění z druhou osobou nedovolených fyzických kontaktů se sexuálním podtextem, jichž se měl Cuomo dopustit.

Občanskoprávní obvinění ze sexuálního obtěžování, spočívající v popisu atmosféry a kultury chování, která Cuoma – coby guvernéra státu New York – údajně obklopovala, je už však pouze věcí názoru. Je proto velmi obtížné si představit, jak by Cuomo mohl takový názor vyvrátit.
 
Obvinění z Cuomových „chlípných“ pohledů, kdy se údajně zaměřoval na konkrétní části ženských těl a pohledem si je přeměřoval, je podle profesora Dershowitze extrémně nebezpečné pro občanské svobody. Naznačuje totiž potenciální předpojatost vyšetřovatelů, protože nejde ani o zločin či delikt, ale o pocit, který nemůže být důkazem, a proto nemůže být ani vyvrácen.

Zde je na místě vzpomenout vášnivým obdivem k ženám proslulého profesora Milana Machovce, který sarkasticky poznamenal, že by ve Spojených státech zřejmě byl pro svá spontánní vyznání opakovaně, znovu a znovu stíhán a souzen. Podobně soudí i Dershowitz, když uvádí, že „pokud by byl každý člověk, který se někdy podíval na příslušníky opačného pohlaví způsobem popsaným ve zprávě, oficiálně soudně stíhán, žili bychom ve společnosti s velmi malým počtem neodsouzených lidí.“
 
Podle Dershowitze musí být právní systém genderově, politicky a ideologicky neutrální, aby účinně chránil všechny občany. Genderová, politická nebo ideologická předpojatost – bez ohledu na to, z jaké strany pochází a kdo z ní má prospěch – by podkopávala právní stát a historický závazek spravedlivého procesu. Ten totiž zaručuje každému obviněnému, tedy i guvernéru Cuomovi, možnost plně využívat všech práv na obhajobu.

Dodejme však, že skutečně právní stát nemůže být právní pouze ke svým občanům, a bezprávně se chovat navenek. Proto můžeme Dershowitzem uvedenými pravidly posuzovat chování v mezinárodních vztazích nejen Spojených států, ale všech států, které by rády byly nazývány právními – což je podmínkou, aby byly řazeny mezi ty civilizované.
 
Nabízí se tedy Cuomův případ procesně porovnat s osočeními, která byla bez řádného – nebo dokonce jakéhokoliv – soudu následována sankcemi (vůči Rusku: za plynovod Nord Stream 2; za údajný podíl na sestřelení malajsijského boeingu letu MH-14 nad Ukrajinou, za údajnou otravu Skripalových a Navalného, za údajné způsobení výbuchů ve Vrběticích), nebo přímo ozbrojenými akcemi (vůči Afghánistánu: za údajnou podporu útoku na WTC 2001; vůči Iráku: za údajné držení zbraní hromadného ničení ještě v roce 2003). Tím však tento pouze ilustrativní výčet zdaleka nekončí.

Proto můžeme poděkovat profesoru Dershowitzovi za velmi kvalifikované a autoritativní tvrzení, že právní stát (a tudíž i mezinárodní vztahy) ohrožuje každé „jednostranné vyšetřování, které nezahrnovalo křížový výslech ani jiné mechanismy určování pravdy, které jsou nezbytné pro řádný a spravedlivý proces.“
 
Na nás pak je trvat na tom, aby si i naši politici v tomto směru doplnili vzdělání a začali se chovat civilizovaně, tedy přiznávat ve sporech druhým státům takovou míru slyšení a takové možnosti obhajoby, jaké bychom si přáli, aby měl náš stát, kdyby se situace obrátila.

Zdroj: První zprávy

 

3.8 4 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Lavrov nevyloučil, že pomník Koněva v Praze bude převezen na území ruského velvyslanectví

https://cz.sputniknews.com/20210831/lavrov-nevyloucil-ze-pomnik-koneva-v-praze-bude-prevezen-na-uzemi-ruskeho-velvyslanectvi-15676247.htm

„Podrazák Babiš?“ Ovčáček varoval před fake news CNN

https://cz.sputniknews.com/20210831/podrazak-babis-ovcacek-varoval-pred-fake-news-cnn-15683745.html

cablik
cablik
před 2 lety

Jo právní stát to jsou jen kecy západ lže jako když tiskne přesně tak jak se píše na konci článku samy mají politické vězně a budou kecat.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Kdy konrkétně Čechoslovákům od 30 let 20.století západní “””demokrati””neLHALI?!