Schneider: Jak neplavci učili Afghánce plavat

Jan Schneider, -rp-
17.8.2021 PrvníZprávy

Generál Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO, publikoval článek (13.08.2021, Právo) na konto odchodu západních vojsk po dvacetileté okupaci Afghánistánu. Dovolím si sdílet svůj údiv píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jan Schneider

Generál v článku konstatoval, že sleduje vývoj v zemi s obavami, protože dlouhodobě patří k těm, kdo varovali před letošním odchodem spojenců ze země, neboť rychlost návratu Tálibánu a fakt, že před ním vládní síly často skládají zbraně a opouštějí pozice bez boje, je pro něj zklamáním. Generál je toho názoru, že afghánské bezpečnostní síly ještě nejsou ve stavu, aby mohly bez pomoci spojenců bojovat s Tálibánem a plnohodnotně zajistit ve své zemi bezpečnost.

Jejich situace mu připomíná neplavce, o kterém „víte, že ho jednou musíte hodit do vody, aby se přestal bát a začal sám plavat“. Generál míní, že je ale mimořádně důležité dobře ho na to připravit a mít jistotu, že to zvládne, ale že se teď „ukazuje, že jsme afghánské síly a s nimi i celou zemi hodili do vody příliš brzy. A ty vody jsou hodně rozbouřené.“

Vtírá se otázka, co tam vlastně západní ozbrojené síly dvacet let dělaly, když si už odpustíme otázku, proč tam vlastně šly, kolik to vlastně všechno stálo, a kolik z těch prostředků se dostalo na místo určení a kolik bylo rozkradeno.

Generálův ideologicky vyfutrovaný optimismus se zcela míjí s realitou: „Současný stav ale nemůže vést ke zpochybňování, zda mise měla vůbec nějaký smysl. Jednoznačně měla. Velké části Afghánců ukázala, že lze žít i jinak než v neustálém konfliktu. Zlepšilo se postavení žen. Významná část země prošla určitou modernizací. Milionům lidí uplynulá léta ukázala, že lze žít s optimističtějším výhledem do budoucna a že jsou to hlavně oni, kdo mohou situaci změnit k lepšímu.“

Před dalším pokračováním doporučuji si protřít oči a přečíst si předchozí odstavec (přesná citace!) znovu. Generál si dovolí za bílého dne tvrdit, že po dvaceti letech neustálých bojů prý okupace západními vojsky „velké části Afghánců ukázala, že lze žít i jinak než v neustálém konfliktu“! Celá jedna nová generace se přitom narodila a dospěla v době nepřetržitých konfliktů!

Možná by nyní měl generál zkusit říci do očí všem těm uprchlíkům z Afghánistánu, že jim ta uplynulá léta ukázala, že „lze žít s optimističtějším výhledem do budoucna“!

Generál pak pokračuje ve své desinformační litánii tvrzením, že by se Afghánistán neměl znovu stát ohniskem šíření terorismu! On jím ale nebyl!

V Afghánistánu pouze našel útočiště Usáma bin Ládin, kterého ale FBI nikdy výslovně kvůli útoku na Světové obchodní centrum neobvinila a nestíhala! Na přiloženém zatykači pojem „9/11“ není vůbec zmíněn.

Generálovi jaksi ušlo, není-li to vůbec pod jeho rozlišovací schopnosti, že Tálibán vůbec nebyl aktivní v Evropě, a ani hrůzné teroristické činy nebyly v Evropě vykonány v jeho jménu.

Jestli někdo podporoval světový terorismus, byla to Saúdská Arábie, s jejímiž představiteli ale udržovali tehdejší ameriští představitelé přátelské styky, a udržují je dodnes, přes všelijaké další drobné patálie, jako je třeba rozřezání kritického novináře na ambasádě v Turecku.

Roli Západu v Afghánistánu výstižně vyjádřil již v roce 2003 v rozhovoru s Petrou Procházkovou nejvyšší afghánský soudce Mauláná Fazi Hádí Šinvarí:

„My teď bojujeme se třemi nebezpečími. Za prvé jsou to někteří mudžáhidové, kteří zneužívají slovo džihád. Za druhé západní svět. Díky mu za pomoc, ale přináší s sebou i zvyky, které ničí naši kulturu. Za třetí talibové. My jsme si je nevypěstovali. Usáma bin Ládin byl nejdřív podporován Američany. Hodně problémů sami vytvoříte a pak nám je pošlete.“

V tom je asi pointa celého toho krvavého podniku.