Jaroslav Bašta: Co s občasnými energetickými zdroji?

Již před pěti lety statistiky ukázaly, že energetická chudoba hrozí 20 procentům českých domácností, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Zdroj: PrvníZprávy

Dnes, kdy nás již brzo čeká citelné zdražení elektrické energie, Evropská komise upřesnila, že se to citelně dotkne 100 milionů lidí v celé Evropské unii, tedy oněch 20%. V České republice na tom budeme ještě hůř, problém zaplatit elektrickou energii zasáhne tři a půl milionu občanů, čili třetinu. Vláda uvažuje o tom, že by to vyřešila sociálním opatřením podobným příspěvku na bydlení. Nikdo nemluví o tom, že nedostatková a drahá energie nejvíce postihne všechna průmyslová odvětví, takže sociální stát nebude z čeho financovat.

K charakteristice české politiky a žurnalistiky patří to, že nikdo nezmíní důvody, kvůli kterým hlavně elektřina tak drasticky zdražuje.

Jsou tři

  • prosazování obnovitelných energetických zdrojů,
  • liberalizace energetického trhu,
  • zvýšená cena emisních povolenek.

Všechny tři mají společné to, že znamenají vítězství zelené ideologie říznuté ekonomickým liberalismem nad zdravým rozumem. Například současné enormně vysoké ceny elektřiny jsou přímým důsledkem toho, že obnovitelné zdroje jsou vlastně zdroje občasné. Když vítr nefouká a slunce se ukrylo za mraky, elektřiny je nedostatek a její cena na burze stoupá. Zdražování povolenek na emise CO2 pak vyřazuje z trhu uhelné a plynové elektrárny.

Elektromobilita v praxi: Elektřina na příděl

Situace opravdu vypadá katastroficky a Zelený nový úděl (Green Deal) sehraje v likvidaci západní civilizace ještě důležitější roli než islamizace a protibělošský rasismus. Přesto v české předvolební kampani o tomto problému s výjimkou SPD nikdo nemluví a nevaruje. Naopak, stoupenci nevychované Grety šli zase v pátek za školu a dožadovali se toho, aby průměrná teplota Země stoupla maximálně o 1, 5 stupně nad úroveň před průmyslovou revolucí. Zapomínají nám sdělit, že tehdy byla Malá doba ledová v 17. – 19. století, v níž průměrné teploty oproti předchozím věkům výrazně poklesly. Pochopitelně neznáme absolutní čísla, ale víme, že vegetační období v 16. století bylo minimálně o šest neděl delší než dnes. Bývalo u nás tehdy tepleji než je nyní v Chorvatsku. Emise kysličníku uhličitého oteplení tehdy opravdu způsobit nemohly .

Vrátím se zpět k energetice – ta se pro příštích několik let stane tím nejdůležitějším faktorem v zápase o budoucnost a samotnou existenci České republiky. Mnohé může zachránit již v letošním roce vláda, nezvítězí-li ve volbách anticivilizační levice z koalice PirSTAN a jejich přicmrdávači z koalice SPOLU. Asi existuje jediná rychlá možnost nápravy krize, kterou je dostavba několika bloků jaderných elektráren. Ty ovšem musíme postavit sami, dokud na to máme průmyslové a vědecké kapacity. To by mělo být v programu příští vlády na prvním místě programového prohlášení.
  
Pokud by se nepodařila tato optimální varianta, Katalánci ukázali, že proti zdražování elektřiny lze účinně bojovat. Vyhlásili tzv. Žárovkové referendum. V určenou hodinu ve špičce všichni naráz rozsvítili a zapnuli elektrické spotřebiče. Výsledné black out stály elektrárenské společnosti a vládu tolik peněz, že se dodnes v Barceloně neplatí žádné DPH z elektřiny.

Když to shrnu, energetickou chudobu způsobuje chudoba ducha zelených fanatiků a bezohledných spekulantů na energetické burze. Občasné energetické zdroje musíme nahradit moderní, převážně jadernou, energetikou. I za cenu toho, že Evropskou unii budeme muset opustit dříve, než se v důsledku Green Dealu sama rozpadne.

4.6 7 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Od samého počátku, což jsou cca dva roky, tvrdím, že mi Green Deal matematicky nevychází. Pokud se na jedné straně snižuje výrobní kapacita zavíráním uhelných a jaderných elektráren, a na druhé straně roste spotřeba, vychází mi z toho jediné. Elektřina bude nekřesťansky drahá a nebude jí dost pro všechny. I kdyby jsme zastavěli všechna pole… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety

Pane Basta, opravdu by mne zajimalo, jestli toho ted snad 17 leteho bezprseho spratka berete vazne?….a opravdu?

jeste bych chtel dodat, ze ta zima v EU bude docela fajn, zarazi to totiz Afroimigranty, a pravdepodobne i Levantiny, ono v takovem Iraku ci v Syrii je v zime teplejc nez u nas

orinoko
orinoko
před 2 lety

Bašta mě opravdu pobavil. “Nevychovaná” dědská Greta. Proč tolik ohledů? Ta pizda je otřesný spratek, který se věnuje světu, o němž nemá páru. Žádné ohledy. Ať si to spratek Greta namíří do Afriky. A pokud za sebou nebude mít aspoň desetinásobné bukkake, tak ať se nevrací.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Greta za to nemůže. Její diagnóza by se asi ztuha vešla na jednu stránku formátu A4. Problém je, že se jí dopřává sluchu a začíná se podle jejích “představ” řídit život zbytku světa. Tak že neobviňujte Gretu, ale její posluchače. Skutečně, nenapadá mne jediná společnost, národ, nebo etnikum, kterému by řídil… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Přesně tak nastrčená figurka která je svým posláním naprosto směšná vrcholoví politici se ji klaněj až k zemi naprostá blamáž.