Jiří Baťa: Hegemon kauzy Vrbětice: Naivita

Už samotné bombastické vystoupení představitelů vlády pánů Babiše a Hamáčka a jejich sdělení o „údajném“ vyšetření, resp. odhalení pachatelů exploze muničního skladu ve Vrběticích ruskými agenty bylo hodně naivní.

Zdroj: PrvníZprávy

Sdělit výsledek několikaletého „vyšetřování“ a říct, že explozi způsobili dva ruští agenti GRU Miškin a Čepiga, jejichž identita byla vyfabulována z nějakých fotografií, pořízených na anglickém letišti, bylo na českou BIS nejen skandální, směšné, tristní, ale také trapně naivní. Tvrdit, že k pachatelům vedou všechny stopy, ale neprokázat to žádnými důkazy, je hodno hlášení Josefa Švejka svému nadřízenému, npor. Lukášovi. Jedním slovem trapas, píše v komentáři Jiří Baťa.

Vyšetřování, resp. prokazování viny údajných pachatelů prý pokračuje, ale jak z informací vyplývá, vyšetřování se poněkud „zadrhlo“, je na mrtvém bodě. Problém je, že pokud se zjistí, že pravděpodobní pachatelé trestného činu žijí či se zdržují mimo Česko, je zapotřebí požádat tamní úřady, aby je vyslechli. Tato praxe je v případě klasických kriminálních činů, resp. těžkých zločinů běžná a zpravidla druhá strana žádosti vyhoví. Ne tak ale v případě, jedná-li se o činy, kde  takovou činnost překrývají politické záležitosti, jako je tomu v případě Vrbětic.

Naivita našich vyšetřovatelů v čele s plk. Koudelkou je fakt obdivuhodná. Je zřejmě naivně přesvědčen, že vyjádření české strany o pachatelích exploze muničního skladu ve Vrběticích ruská strana vezme jako holý fakt, podlomí se jí kolena a bude čekat, až česká strana zahájí ve této věci šetření proti dvěma ruským agentům bezpečnostního orgánu, který má nejen stejný charakter jako BIS, ale jde o jednu z nejelitnějších sekcí tajné služby GRU. Je sice pravda, že naše strana může ruskou stranu o „vytěžení“ obou agentů požádat, ale to je tak asi všechno, protože druhá strana není povinna či nemusí žádosti vyhovět.

Je také hodně naivní se domnívat, že by ruská strana naší žádostí vyhověla a oba jmenované agenty vyslechla, aby se tak eventuálně potvrdilo, případně vyvrátilo podezření, že to bylo oni, kteří sklad vyhodili do „luftu“. Nabízí se  ovšem otázka, zda byla taková žádost ruské straně vůbec předána, neboť to dosud nikdo z obou zainteresovaných stran nepotvrdil. Je také otázka, zda k tomu vůbec dojde, protože podat žádost o vyslechnutí znamená postoupit druhé straně také jisté skutečnosti, které by měli oba údajní pachatelé při výsleších potvrdit nebo vyvrátit. Jenže česká strana žádné takové zjištění, které by mohly být podkladem k výslechu nemá a pokud nějaké má, jsou spíše úsměvné a naivní, než relevantní.

Bylo, resp. je také velmi naivní se domnívat, že v současných vzájemných napjatých vztazích mezi oběma stranami by ruská strana byla ochotna naší žádosti vyhovět , neboť (díky anti ruské politice vůči RF) je ČR považována za nepřítele Ruska. Nebo si snad plk. Koudelka myslí, že oni musí našemu požadavku vyhovět? Je zřejmé, že šéf BIS je na rozpacích, jestli má žádost o vyslechnutí agentů poslat či ne. Ten trapas už tu jednou byl a riskovat jeho opakování  pan plukovník zřejmě nehodlá. No jo, ale co s tím?

Nejen selský rozum, ale i sama prekérní situace vzájemných vztahů mezi oběma stranami vyvolává potřebu korektního řešení vrbětické kauzy. Česká strana, která bez důkazů obvinila dva ruské agenty z teroristického aktu ve skladě munice ve Vrběticích, by se měla ruské straně diplomatickou cestou pokorně omluvit, jak tomu v mezinárodních vztazích bývá. Tomu by se snad bylo možné vyhnout v případě, že BIS disponuje nezpochybnitelnými, zcela průkaznými důkazy, usvědčující ruské agenty z teroristického činu. Pokud je známo, zatím s ničím podobným BIS nedisponuje a vyšetřování má pouze trapný charakter antiruské provokace.

 
Vrbětice a spol.: Špionská komedie má pokračování

Má-li plukovník Koudelka schopnosti či předpoklady diplomata-gentlemana přiznat trapný omyl omluvit se ruské straně,  je otázka. Neopodstatněné obvinění dvou ruských agentů se totiž netýká jen údajné teroristické akce ve Vrběticích, ale bez přímých důkazů jsou titíž agenti GRU také obviňování ze spáchání teroristických výbuchů v Bulharsku, potažmo z pokusu o vraždu otravou dvojitého ruského agenta Skripače a jeho dcery v Salisbury. Dokonce se ozvaly informace, že ke dvěma „travičům“ v Salisbury Angličané našli i třetího, údajně jejich šéfa! Nebyl nakonec také ve Vrběticích, když byl jejich šéfem? Kdož ví, třeba i to ještě  pan plk.Koudelka nakonec zjistí!

Z toho vyplývá, že v dané situaci činnost obviňovaných ruských agentů má značný mezinárodní rozsah, což by v případě přiznání a omluvy pana plukovníka Koudelky mělo u jeho přátel v CIA (USA) velmi negativní ohlasy. Pokud by se však BIS a plk. .Koudelkovi podařilo prokázat vinu ruským agentům, významně by stoupla nejen prestiž BIS, ale také jeho (naděje na hodnost generála) a pánové Babiš a Hamáček by si konečně mohli zhluboka oddychnout a utřít zpocené čelo. Má to však jeden velký háček. Zatím se nic takového (to je prokázání viny na základě předložených důkazů) nestalo a bylo by, resp. je také naivní se domnívat, že k tomu vůbec kdy dojde. Ale v každém případě je tzv. „mičuda“  na naší straně a chce-li naše BIS a pan plk. Koudelka vinu ruských agentů dokázat, má co dělat. Ovšem je dost naivní si myslet, že se mu to podaří. Z vody se dá, kromě čaje, vařit jen velmi těžko. A čaj, ten je hodně slabý k tomu, aby se s ním dalo jako s důkazem operovat, končí komentář Jiří Baťa.

4.6 21 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

vazeny pane Bata, dovolil bych si s Vami nesouhlasit ohledne roli Babise a Hamacka ohledne Vrbetic…Muj dojem je, ze chudak Babis (a to myslim vazne) si uvedomil, ze Hamacek to mysli s tou ruskou vakcinou vazne, ale diky tomu ze informacne je nase vlada jak reseto, se to dozvedel jeste nekdo z EU a hodil do… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Myslím, že nejste daleko od “skutečnosti”, že zakrýt “něco” Vrběticemi je jednoduché, že to udělali rusové, nikdo nedokáže, ani naše tajné služby ani policie. Rusové to zřejmě neudělali, nejsou důkazy. RF ať se rozčiluje nebo ne, je úplně jedno, s nimi se nebavíme a říkáme, že lžou. Kdo dokáže naší vládě, že… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

americký šmejd Koudelka by měl skončit v base, na doživotí za prodejnost charakteru 

Plebej
Plebej
před 2 lety

Proč vůbec by Rusové měli vyslýchat jakési dva příslušníky GRU? A nadto po tom všem, čeho se jim ze strany zdejších lokajů CIA a tupců v jednom dostalo za posledních pár let? To, co udělají, bude prosté. Pošlou zdejšímu vyšetřovateli odpověď, z níž nebude potěšen. Totiž, že oni nemají nic společného s tou obludností, kterou… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety

Ze zpravodajských úniků vyplývá, že se v BIS uvažovalo i o tom, že by za tornádo, které před několika měsíci poničilo Moravu, mohlo být obviněno Rusko. Pak jim ale velvyslanectví USA řeklo, že tohle už je úplná kravina, takže se Koudelka a jeho čučkaři stáhli. Na jednu stranu to je škoda, protože pak by… Číst vice »

MON
MON
před 2 lety

Zajímalo by mě proč nevyšetřovaly majitele firmy co ten muničák z dovolením státu?opečovávaly?Aha asi by se provalilo že se tam nezákonně kšeftovalo se vším možným.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  MON

Zeptejte se na velvyslanectví nejvíce proočkovaného státu…tam naleznete určitě přehršel signifikantních odpovědí u “””kriminalisty”””Stropnického:-)

Georg
Georg
před 2 lety

Myslím, že s pan Baťa „hluboce“ mýlí, vyšetřování se nezadrhlo, není na mrtvém bodě. Naši vyšetřovatelé dle „Deníku N“, pracují na plné pecky. Poslali žádost do RF o identifikaci agentů, již přišla odpověď, kterou samozřejmě Denik N „zesměšnil“. Dle D-N vyšetřování pokračuje a je prý sledována česká stopa (to budou určitě ti mrtví… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety

Vrbětice jsou kolosální lží BIS. Člověku snad ani nevadí, že tajná služba lže, až se za kočárem práší, i když od státního orgánu, kterým BIS nepochybně je, bych otevřené lži přeci jenom nečekal, snižuje to důvěru ve stát jako takový, ale musí lhát uvěřitelně a důvěryhodně. Tohle se čučkařům fakt nepovedlo. Navíc… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Tak NEužitečná vládní grupa v čele s Al-Hamjadou a Blbišem má po prdeli,Rus si z celé pseudoaféry nic nedělá a naše místo na ruském trhu se nacpali zahraniční firmy….inu,kdo chce kam….????

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Mnoho toho západní mocnosti nenaobchodují. Pokud je mi známo, Putin uvalil emabro na dovoz západního zboží.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Dovoz ano,spolupráce na vývozu ruských komodit je jiná kapitola.

cablik
cablik
před 2 lety

To je tahle hnusná doba kdy se může bez následku veřejně lhát a podvádět bez důkazů nelze nikoho obviňovat omluva Rusku by byla skvělá.