Politická plynatost kolem zemního plynu. A Nordstreamu 2 zejména

Budoucí kapacita plynovodů do Číny je plánována na stejný objem jako všech těch současných do Evropy. Dovolím si vyslovit zásadní pochybnost o tom, že Rusko je schopno kapacitně naplnit obě přepravní cesty. Tak velké jeho možnosti nejsou!

Zdroj: KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Dokončení 

JXD trvá na tom, že ruský plyn nikdy!, a že Německo, které si Nordstreamem 2 jej dokázalo dlouhodobě zajistit, prý tím páchá sebevraždu! Energetickou…… Ano, Machálková tu starou písničku opravdu trefila!

Velmi snadno se totiž může stát, že se JXD dočká potvrzení přísloví mojí babičky – hochu, dobře si rozmysli, co si budeš přát! Ono by se ti to přání mohlo splnit!

Oni totiž přicházejí, co se ruského plynu týče, mimořádně zajímavé a řekl bych, že pro Evropu krajně znepokojivé zprávy tedy pro JXD a podobně nastavené, zřejmě nesmírně  radostné!)

Například o obrovském plynovém apetitu  Číny. Od té doby, co je připojena na první rusko čínský plynovod Síla Sibiře: – viz web eadaily. ru  a jeho článek:

Китай ошеломил «Газпром»: Но мощности поставок пока ограничены

Nepochybuji, že v kruzích, kde se JXD, Jakub Janda a pod. pohybují, patří k bontonu už  neumět ani azbuku, natož rusky. Proto si dovolím přeložit a citovat klíčové pasáže. Kdyby náhodou nakoukli. Aby nepřišli o možnost zjistit, která bije:

Třeba  titulek zní

Čína  ohromila Gazprom. Ale možnosti dodávek jsou  omezené.

A  textu, kromě  jiného stojí:

Nejdynamičtějším a nejrychleji rostoucím je čínský trh, který nás každý rok jednoduše omráčí tempem růstu spotřeby,“ řekl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller a pokračoval:

Pokud jde o naše dodávky do Číny, ty rostou a v tuto chvíli od začátku dodávek na základě smlouvy na 30 let již dosahují více než 10 miliard metrů krychlových plynu, zatímco Gazprom v některých dnech překračuje denní smluvní závazky.“ na žádost našich čínských kolegů,“ .

Podle šéfa Gazpromu je rusko -čínský kontrakt jedinečný: „Je to největší kontrakt na dodávky plynu na světě – 30 let, každý rok 38 miliard kubických metrů plynu. A Čína se doslova v okamžiku, po podepsání této smlouvy, stala jedním z našich největších spotřebitelů. A dnes vlastně říkáme, že spolupráce mezi Ruskem a Čínou je spolupráce mezi největším výrobcem a největším dovozcem. “

Jen dodávám, že EU kdysi zkoušela postavit plynovod Nabucco a dostat do Evropy  turkmenský plyn. Místo ruského. Projekt skončil blamáží. Tuhle mi kdosi psal, že jako Turkmenistán místo Ruska je to pravé ořechové!

Není. A také není pravda, že Rusové už vlastně jen do Evropy přeprodávají turkmenský plyn a že v podstatě nic jiného do Nordstreamem2 nepoteče. I kdyby ne proto, že není žádná povědomost o tom, že by z Turkmenistanu někdo někdy položil nějakou pipeline napříč  Ruskem do Vyborgu, kde oba Nordstreamy začínají, takže jak že by se ten plyn na podmořskou trasu dostal, ale především proto,  že současným největším dodavatelem plynu do Číny je Turkmenistán. Prezident země Gurbanguly Berdimuhamedov uvedl, že do ČLR je ročně dodáváno 40 miliard kubických metrů turkmenského paliva a plánuje se jeho zvýšení na 65 miliard!!!! Takže Turkmeni už Evropu vyměnili dávno za Čínu! Rusko Pekingu dodává méně než Turkmenistan!!!!!

Nicméně Čína by ráda podstatné zvýšení. Takže tlačí na to, aby Síla Sibiře šla přes svou původní kapacitu (projektována roční kapacita necelých 40 miliard m3 ročně, nyní od  ČLR  požadováno přepravovat 44 miliard m3) a dodávala více než bylo plánováno. Jak by také ne, když sibiřský plyn výrazně levnější než spotové dodávky LNG. Interfax například uvedl, že ve druhém čtvrtletí byla cena ruského plynu pro Čínu 148 dolarů za tisíc metrů krychlových. Spotové zásilky LNG se přitom prodávaly za více než 400 dolarů.

Čtete dobře – 148 USD oproti 400 USD. Inu ruský diktát a vydírací potenciál v praxi!

Vrátím se teď na skok k těm článkům z Echa24 ze včerejška.

Které že evropské země  tam jsou jmenovány jako ty, co řeší s explozí cen plynu a elektřiny  a vůbec jejím elementárním dostatkem? Španělsko, Británie, Itálie? A Francie v druhém kole už brzy?

Výborně!  Snad s výjimkou malého dovozu do Itálie žádný další ze jmenovaných států  nebere Putinův podvratný a rozvratný  plyn!!!! Ale Německo, podle JXD páchá energetickou sebevraždu, protože si s Moskvou domluvilo plynový import ve velkém a na dlouho! A spolupostavilo si za tím účelem oba Nordstreamy. Jako strategický  dopravní plynový kanál. Který neprochází  územím žádné třetí země, která  by případně mohla nějak ovlivnit  dopravu energetického media! Dokonalá sebevražda, jen co je pravda!

Cože to zpívá Machálková? Svět je plnej bláznů? Trefa!

Na  tomto místě opustím na chvilku  J. X. Doležala a budu se věnovat kdysi celkem střízlivému a věcnému Lukáši Kovandovi. Ten se také pustil do rozjímání okolo energií, jejich cen a dostatku. Třeba zde:

Česko bude muset na elektřinu či plyn chudším přispívat trvaleji. Zátěž to bude hlavně pro střední třídu, hrozí nástup politických extrémistů

Hlavním tenorem  je  to šokující oznámení,  že česká vláda už nyní zvažuje energetické dotace jak širokým vrstvám obyvatelstva, tak solárníma větrným baronům, aby ve své servilitě vůči evropským ekofanatikům náhodou nezaostala (nepřestává mne udivovat, že před volbami tohle téma nikdo, zejména z opozice nezvedne!!!!), nicméně v tom textu i, opakuji dříve celkem věcný a střízlivý, Kovanda má ohledně toho, kdo tu přicházejí  energetickou chudobu, když ne hladomor, zavinil! Viz jeho:

EU prochází „energetickým šokem“, který je výsledkem souhry několika faktorů. Klíčovým je ten, že Rusko letos omezilo své dodávky plynu starému kontinentu. Evropské plynové zásobníky jsou přitom po loňské poměrně dlouhé zimě vyprázdněné. Míra jejich aktuálního naplnění je pro nynější období roku nejnižší za posledních více než deset let. Ruský plynárenský podnik Gazprom, jejž většinově ovládá Kreml, z geopolitických důvodů přesměroval dvé dodávky plynu do Asie. Tam například čínská poptávka po plynu prudce narostla v důsledku post-pandemického ekonomického zotavování. 

Takže Kovanda má jasno – zlovolný a potměšilý Gazprom a ještě zlejší a potměšilejší Kreml z GEOPOLITICKÝCH DÚVODÚ nedodávají do Evropy, nýbrž do Číny!!!! Kde roste prudce ta poptávka!

Zajímalo by mne, na základě čeho usuzuje Kovanda, že Gazproma ten Kreml mají povinnost  dodávat do Evropy a nikoliv tam, kam sami usoudí. Zejména, když je tam poptávka a je  čerstvě vybudovaná za vynaložení obrovských nákladů přepravní kapacita, která dříve neexistovala – Síla Sibiře!!!! Vybudovaná proto, aby  Rusko zásadním způsobem diverzifikovalo portfolio svých odběratelů a nebylo v  tomto už nikdy ohledu vydíratelné!  Velmi bych si přál, aby mi to Kovanda objasnil.

Ale psal jsem, že Doležalovi by se jeho přání – žádný  ruský plyn!, mohlo snadno splnit. Už  brzy.  Zopakuji a Kovanda to v podstatě potvrzuje,  že Čína bere z Ruska vše, co přiteče a  chce stále více. Protože má energetický deficit. A spotřeba roste!

A  k tomu platí, že když Čína cosi na trzích chce, tak to také, ve stále větším měřítku – dostane.

Tudíž prozradím všem JXD, ale Lukášům Kovandům jedno sladké tajemství. Pro ně sladké, pro Evropu jako takovou velmi a velmi hořké

V Mongolsku byla zaregistrována speciální společnost, která vypracovala studii proveditelnosti výstavby druhého ruského plynovodu do Číny, který bude procházet Mongolskem.

Opět  jde o informaci z ruského webu eadaily.ru

Dovolím si převzít pár klíčových pasáží:

V květnu šéf Gazpromu Alexej Miller oznámil, že byly zahájeny projekční a průzkumné práce na plynovodu Power of Siberia-2.

„Společnost se zvláštním účelem (SPC)„ Sojuz Vostok Gas Pipeline “je registrována v Mongolsku. Společnost byla založena za účelem provádění projekčních a průzkumných prací a vypracování studie proveditelnosti pro stavbu plynovodu pro dodávky ruského plynu přes Mongolsko do Číny,“ uvedl Gazprom ve svém prohlášení.

Šéf společnosti Alexej Miller uvedl, že exportní kapacita plynovodu Sojuz Vostok, který bude pokračováním Síla Sibiře-2 v Mongolsku, může překročit kapacitu Síla Sibiře více než 1,3krát. To znamená, že to bude činit 50 miliard kubických metrů ročně. „To umožní dodávat plyn ze západní Sibiře na vývoz ve velkých objemech, a to nejen v západním, ale také ve východním směru,“

Věřím, že jste zaregistrovali plný význam poslední věty:

„To umožní dodávat plyn ze západní Sibiře na vývoz ve velkých objemech, a to nejen v západním, ale také ve východním směru,“

Kdyby  náhodou někdo nechápal, co tím Gazprom a Rusko vlastně světu a zejména Evropě  sdělují, pak to polopaticky vysvětluje jistý Alexej Kalačev, analytik společnosti FINAM Group :

„Z hlediska efektivity je altajský projekt plynovodu (nyní nazývaný Power of Siberia – 2) možná úspěšnější než Power of Siberia.“ Byl by naplněn plynem ze stávajících polí na západní Sibiři a navíc by umožňoval měnit přepravu plynu z evropského na východní směr. Síla Sibiře takovou možnost nemá,“

Jestli ještě  někdo nechápe, tak mu to polopaticky vysvětlím – plynová pole západní Sibiře  dosud  dodávala plyn evropské části Ruska a Evropě. Monopolně. S tím, po dokončení Síly  Sibiře 2 bude konec! Už žádný monopol pro Evropu!

Rusko prostě nové plynovody, ať už jdou  na  západ  či východ  staví tak,  aby  jednoduše tok plynu mohlo  přesměrovat. Podle  RUSKÝCH potřeb a priorit!!!  Tak aby  nebylo vydíratelné a  sankcinovatelné  Vydírací potenciál Západu, jako jediného velkého a  solventního odběratele ruského plynu definitivně  končí! Se vším, co to znamená.! Plyn dostane ten, kdo zaplatí více  nebo Rusko z dodávek pro něj  získá nějaký  jiný , třeba  i nefinanční benefit!

Dovolím si dodat,  že současná  Síla  Sibiře odstartovala  v roce  2014 a  do provozu šla  o pět let později. Jedná se  vlastně o paralelní stavbu s Nordstreamem 2 /zahájen také 2014 a původní datum dokončení také 2019/.  Na obstrukce kolem podmořského vedení Baltem  si  čerstvě pamatujeme a není jim pořád ještě konec. USA  embargovaly, sankcionovaly, vyhrožovaly. Kongres přijal a Trump podepsal zákon, že  sankce a restrikce  zahrnují všechny rozestavěné  plynovody  z Ruska  kamkoliv. Jednu chvíli to vypadalo, že  vystaví  stopku i  pro Turkish Stream. Ale nikdy, ani na  vteřinu, se nikdo  z Washingtonu neodvážil špitnout,  že  pod  sankce  spadá i výstavba  Síly  Sibiře. Zajímavé! Holt Číně  se špatně  diktuje! Už jenom z tohoto pohledu se jevily  sankce  Nordstreamu 2 kontraproduktivní. Protože Moskva  disponovala nouzovým řešením. Pro případ případů.

Ale  vraťme  se k plánům na  realizaci dalšího plynového propojení mezi ruskými nalezišti a Čínou.  A přidejme  další Millerův koment:

„Celkově to umožňuje hovořit o vývozu plynovodu do Číny v dohledné budoucnosti v objemu přes 130 miliard kubických metrů, což je srovnatelné s našimi současnými dodávkami na tradiční trhy,“.

Jinými slovy – budoucí kapacita trubek do Číny je plánována  na stejný objem jako všech těch současných do Evropy.  Dovolím si vyslovit zásadní pochybnost o tom, že  Rusko je  schopno kapacitně naplnit obě přepravní cesty. Tak velké jeho možnosti nejsou! Ani nějakou shodou náhod!

Ale  Evropa neustále  bádá, jak omezit provoz  Nordstreamu 2 a navazujících  potrubí!  A podle  JXD Německo druhým Nordstreamem spáchalo energetickou sebevraždu. Myslící člověk  to hodnotí přesně  opačně – investice  11 miliard  do druhé  baltské přepravní trasy naopak Německu a  dost možná i Evropě zajistilo ruský  plyn , minimálně do doby,  než se náklady na  její  výstavbu a obstrukce  umoří!  Jestli  i potom, je ve hvězdách.   A ty  hvězdy  se  vzdalují s každou další  obstrukcí vůči Nordstreamu 2 a Rusku.

Jiřímu X. Doležalovi a podobným se  opravdu  jejich  sladké sny – Evropa  bez  ruského plynu nebo jen s jeho minimem, velmi snadno a  velmi rychle mohou splnit. Ovšem s tím, že si nejen ideově pevný JXD, ale bohužel my všichni, bleskově ověříme v praxi, co znamená termín energetická chudoba, který jsem popisoval zde.

Že jako ovšem  jsou k dispozici ty  úžasné „molekuly  svobody“  v podobě  zkapalněného plynu, zejména  amerického? Inu, v začátku včerejšího článku je zmínka o letošním zimním plynovém kolapsu  v Texasu,  který  pocítil celý svět, závislý především na LNG a oněch  molekulách svobody. V jeho střední pasáž  je  uveden rozdíl v nákupních cenách Číny  mezi ruským plynem a  americkým LNG -140 vers. 400 USD a nyní  cítím potřebu znovu na Kose ocitovat jistého  Toma Marzeca-Mansera z energetické společnosti ICIS, podle nějž  aktuální vývoj nebude mít dopad jen na Evropu. „Pokud jde o dodatečné dodávky, z globálního pohledu moc možností není. Rusko je skutečně jediný volný zdroj dodávek k dispozici, ale nevíme, kdy by dodatečné dodávky mohly začít,“ uvedl pro Financial Times.

Rusko – jediný možný dodavatel s volnými kapacitami…….Tristní!

O to šílenější, že máme co do činění s otázkou – jak dlouho ještě bude mít Rusko ty volné kapacity????

Takže znovu  – opravdu Německo páchá energetickou sebevraždu? Když „donutilo“ Rusko investovat do Nordstreamu 2 celých 11 miliard dolarů a tím pádem ho předurčuje k tomu, aby na dost dlouho posílalo plyn touto cestou právě našemu západnímu sousedovi a to přednostně, protože jinak tu obrovskou investici neumoří???  Na čemž Němci mohutně  vydělají. Jednak cenově, už minule jsme si řekli, že podle některých výpočtů inkasovalo Polsko a Ukrajina za tranzit původní cestou až 40% z celkové ceny plynu a jednak tím, že má zajištěný objem dodávek! Jen ono a nikdo jiný další. V celé Evropě. S výjimkou Turecka a možná Srbska a Maďarska přes Turkish Stream.

Nordstream, jak dobře víte, končí v  Německu. Je sice napojen na  další plynovody, navazující na evropskou přepravní síť. Jenže HLAVNÍ kohout drží v ruce Berlín. A pokud by někdy  dodávky ruského plynu se umenšovaly, jak si přeje Doležal a pod.., pak nechť nikdo nepochybuje o tom,  že Němci by přednostně pokrývali SVOJI spotřebu a nepustili dál ani decimetr kubický do dalších států.

Takhle vypadá energetická sebevražda podle Doležala…..

Ještě jsem se zcela nevypořádal s Doležalovou úžasnou námitkou, že jako jde také o klimatickou sebevraždu, protože při těžbě plynu na Sibiři uniká do atmosféry velké množství metanu…  A že Evropa odběrem media z těch to polí přispívá k ničení planety….

Sice jsem položil triviální otázku, zda ten metan takhle náhodou  nezatěžuje klima také při získávání plynu v USA, Kataru, Iránu, Alžírsku, Saudské Arábii atd., ale to ještě není všechno!

Je tu ještě jeden aspekt, o kterém je celý tenhle  text. A to je energetický hlad Číny, která je  v podstatě schopna vykoupit veškerý ruský dodavatelský potenciál, jak to tak vypadá.  Jediné, co jí v tom brání, je nedostatek plynovodných potrubí a transportních kapacit. Což se dá poměrně  snadno a rychle změnit. A také se to změní.

Z čehož vyplývá, že i kdyby JXD bil na poplach úniků ruského metanu do atmosféry  správně, činí tak úplně marně! Ekologicky uvědomělá Evropa, vedená ještě uvědomělejším JXD, stokrát může na ruský plyn udělat dlouhý nos a vypláznout jazyk. Nestane se nic – metan při těžbě na plné obrátky bude unikat dál. Protože plyn přebere Peking…  Ovšem metan zničí planetu i Doležalovi!

Je to jako se snižováním emisí Evropou. Už je, ohledně produkce CO2 na úrovni roku 1969 (viz předminulý článek Kosy na tohle téma), ale každé evropské ušetřené emisní procento, nahradí Čína a Indie nejméně třemi novými! Evropa nechť klidně absolutně vymrzne. Sibiřský plyn se bude těžit dál a stejně a metan unikat! Ve stejném rozsahu!

Když je někde nabídka a jinde ještě větší potřeba a platební schopnost,  pak se prostě obchod uzavře. Metan, nemetan. Jen Evropa si ještě v tuto chvíli pořád ještě může vybrat zda ruský plyn ano nebo ne.  Zítra, nejpozději pozítří, už to nepůjde! V Británii už zavírají, nikoliv kvůli nedostatku plynu, nýbrž ohledně JEHO CENY,  první továrny.  V celé EU je rekordní inflace. A Doležalové radí ostentativní distanc od ruského plynu. Zřejmě už vědí, čím si v takovém případě napřesrok v zimě zatopíme a na čem si uvaříme!

Jak že ovšem reaguje na vzniklou situaci Evropa, především EU?  Vadí někomu rekordní inflace a zdražování úplně všeho?  Rohlíkem počínajíc a kosmickou raketou konče a vším mezi tím? Nevadí! Prostě máme inflaci no….. Občánek to nějak bude muset poplatit a na zdražování si zvyknout!  Čtu a poslouchám stále častěji. Nikdo v Bruselu, ať už komise nebo  Europarlament nemrkne okem. Podle Timmermanse  se zátěž  spravedlivě přerozdělí, podle Babiše , co to Timmermansovi odkýval se to zadotuje  ze státního rozpočtu. Ovšem vždycky na dluh a vždycky to nakonec zaplatí pouze a jen občan! Jak riskantní je předpoklad, že  Evropa stojí před masivními nepokoji, proti kterým protesty covidignorů budou jen bouří ve sklenici vody?

Ovšem někdo v Bruselu přeci jen začíná reagovat. Pokud  sázíte Europarlament, soudíte  zcela správně! Do hry se vložili europoslanci. Netajím se tím, že jestli některou součást  Evropské unie pokládám za smrtelně nebezpečnou a dokonce anticivilizační, jde právě o tohle těleso. Nyní ty veleduchy v něm zasedající, napadla opravdu geniální myšlenka – udeřit a podat si Gazprom a Rusko!  Skupina poslanců Evropského parlamentu požádala Evropskou komisi, aby prošetřila roli Gazpromu v růstu cen plynu v Evropě, protože chování společnosti v nich vzbudilo podezření z manipulace s trhem. Zhruba 40 z celkem 700 poslanců uvedlo, že mají podezření, že ruský Gazprom jedná s cílem zvýšit ceny plynu a snaží se vyvíjet nátlak na Evropu, aby souhlasila s rychlým spuštěním plynovodu Nordstream 2.

On plyn vylétl na rekordní úrovně na burzách napříč planetou a to nejen ruský, nýbrž jakýkoliv, včetně amerických molekul svobody (ty zdražily ještě daleko více než ruský zemák!), ale může za to Gazprom, Nordstream 2 a Putin osobně! Baltické potrubí je třeba  prošetřit!  Koho z těch hlav pomazaných, kdo ví čím, by napadlo, že pokud začne fungovat, tak je to malá, opakuji – malá, cesta k levnějšímu plynu. A kdyby nebyla plná obstrukcí všeho druhu, už dávno by byl fungoval! Stejně jako Síla Sibiře! Jak vypadá JEJÍ cenová bilance jste před chvilkou četli. Jak ta evropská, plná obstrukcí – víte.

V tomto článku je několikrát citován šéf Gazpromu Miller. Dám ho ještě jednou – prohlásil, že zásoby plynu v evropských zásobnících jsou o 22,9 miliardy metrů krychlových nižší než obvykle. „To je hodně. Všichni odborníci říkají, že Evropa nebude schopna dohnat zpoždění v čerpání (do zásobníků plynu). Evropa vstoupí do období podzim/zima s nedostatkem v podzemních zásobnících,“ uvedl. Upozornil, že tato situace má samozřejmě dopad na ceny a ty v Evropě překonávají rekordy a je možné, že v růstu na nové rekordy budou pokračovat.

Opakuji – co brání Evropě a EU speciálně, obstarat si plyn jinde, pokud s Ruskem jako dodavatelem není spokojená? Ostatně, být jí, začnu na  tom pracovat. Protože Síla Sibiře 2 už se začíná rodit někde v mongolských stepích. A až se stane realitou, pak pro Evropu může, pokud nezmění svoje nesmyslné velmocenské manýry vůči Moskvě stejně zničující důsledky jako kdysi ze stejných stepí se objevivší Džingischánovi nájezdníci na  svých rychlých koních. Kteří Evropu nerozvrátili jen shodou šťastných okolností.

Ovšem ti jedině vždycky správní jsou zjevně nepoučitelní- viz novoučičké bombastické titulky typu

Norsko v příštích měsících zvýší dodávky plynu do Evropy

s ještě bombastičtějším obsahem:

Norská ropná a plynárenská společnost Equinor a její partneři získali povolení ke zvýšení dodávek plynu z norských nalezišť Troll a Oseberg. Equinor dnes uvedl, že v příštích 12 měsících tak bude moci posílat přes plynovody více suroviny do dalších evropských zemí. Ceny plynu se v Evropě v posledních měsících výrazně zvyšují. Ruská společnost Gazprom v minulých dnech dokončila plynovod Nord Stream 2 do Německa, Evropská unie ale ruský plyn nechce.

….

Norská vláda povolila zvýšit dodávky v období od začátku října do konce září příštího roku celkem o dvě miliardy krychlových metrů. Dodávky z naleziště Troll by tak měly stoupnout o jednu miliardu na 37 miliard krychlových metrů, dodávky z naleziště Oseberg také o jednu miliardu na celkových šest miliard krychlových metrů.

Povolené zvýšení odpovídá téměř dvěma procentům ročního exportu plynu z Norska prostřednictvím plynovodů.

Smysl je jasný – plány zlovolného Gazpromu a Kremlu zhatí, nikoliv naši vepři boubelatí, jak píše klasik, nýbrž Norové vstřícní, empatičtí, hodní! Tady máš Putine vymalováno!

Pokud si pamatujete, co říká šéf  Gazpromu Miller – že Evropě v zásobnících schází 22 miliard m3 plynu PŘED nastupující zimou a srovnáte to s tím, že empatičtí a vstřícní Norové hodní, zvýší své dodávky za celý rok o necelá DVĚ procenta a absolutně o DVĚ miliardy kubíků plynu, pak vám nutně dojde, že i kdyby ty dvě miliardy přitekly hned, bude scházet nejméně ještě 10x tolik, aby Evropa s jistotou měla, co potřebuje!  Jenže ony budou rozloženy do DVANÁCTI měsíců!!!!  Takže Evropa v podstatě stále potřebuje celých 22 miliard m3…. Hned teď. A Norsko to nijak neřeší.

Ale proč by nějaký šmok v ČTK nebo všech mainstreamových redakcích používal mozek, když to Rusku a Putinovi lze tak krásně prvoplánově natřít?! Lépe vyhovuje naopak NEMYSLET a pustit ideologicky správně upravenou polopravdu. Spíše čtvrt nebo desetinopravdou!

Ale možná, že s i říkáte, že ti Norové jsou stejně fajn, když, byť o málo, zvýší v době  nedostatku, dodávky?

Vážně věříte na hodné Nory?

V úvodním dílu téhle série naleznete vyzdrojovanou informaci o tom, že letos na  evropském trhu existuje plynový deficit mimo jiné proto, že:

Za téměř 7 měsíců (2021-pozn.vlk) klesl dovoz zkapalněného plynu do zemí EU o čtvrtinu – o 16,4 miliardy metrů krychlových a paliva ze skandinávské země – o 2,2 miliardy metrů krychlových.

Takže ty krásné a v nouzi výpomocné norské dodávky navíc NEKOMPENZUJÍ  ani předchozí výpadky z norských nalezišť!

Ani tohle, pochopitelně, ČTK a mainstream nesdělí! Ačkoli by mohl. Respektive, kdybychom žili v poctivém informačním prostředí – sdělit MUSEL!

Ale já téma hodných a v nouzi přátelům pomocnou ruku nabízejících Norů ještě neopustím. Ten povyk kolem té norské výpomoci mne vedl k zjišťování dvou na výsost zajímavých věcí:

1- proč Norsko omezilo dodávky?

2 – jak velkými rezervami Norové ohledně dodávek v budoucnosti disponují a s čím se od nich dá v Evropě počítat, pokud  by Číňan vykoupil většinu ruských dodávek?

A  zjištění, samozřejmě z naprosto seriózních zdrojů, jsou zajímavá nebo spíše šokující. Takže

1- proč Norsko omezilo dodávky?

Na  to nejlépe  odpovídá  článek specializovaného webu OENERGETICE.cz  z loňského léta s názvem

Norská těžba plynu v Q2 prudce klesla, země ji odklání do období s vyšší cenou

Jakkoliv nadpis říká v podstatě vše důležité, neodpustím si ani zde přetištění pár  nejdůležitějších vět:

…..pokles poptávky způsobený koronavirovou pandemií a přebytek zkapalněného plynu na globálním trhu letos (2020-pozn.vlk) tlačí ceny zemního plynu na evropských trzích do extrémně nízkých hodnot.

Tato situace tak není příznivá pro těžaře, kteří tak využívají flexibility, jež mají k dispozici. Norská státem ovládaná společnost Equinor, která těží a dodává plyn dále do Evropy, tak snižuje produkci ze svých flexibilních polí Troll a Oseberg se záměrem plyn vytěžit a prodat později, kdy budou ceny plynu vyšší.

Finanční ředitel společnosti Lars Christian Bacher podle serveru S&P Global uvedl při prezentaci výsledků za letošní druhé čtvrtletí, že společnost neustále optimalizuje své norské portfolio v závislosti na aktuální tržní situaci. Nyní tak nelze přesně říci, kolik plynu Norsko do konce roku vytěží.

„Je velmi, velmi obtížné na to odpovědět, jelikož se soustředíme na hodnotu místo objemu a množství, které posuneme na později, se teprve ukáže. A tato rozhodnutí jsou činěna více méně na denní bázi, v závislosti na ceně,“ uvedl Lars Christian Bacher.

Takže hodní a nápomocní Norové, zachraňující  Evropu před Putinem  nebo  spíš něco na  způsob keťasů (výraz  z  dob Protektorátu  pro šmelináře  z  černého trhu, kteří prodávali za nekřesťanské ceny nedostatkové zboží)? Nezištná pomoc vypadá jinak, že?

Před rokem omezili, kvůli nízkým cenám produkci přesně na těch plynových polích, kde ji nyní hodlají zase navýšit!!!! Ovšem současná cena za měrnou jednotku už je více než  dvakrát vyšší než tehdy a dále poroste! Přesně jak si Norové přáli! Proč by prodávali za levno, když si počkali a nyní prodávají draze!!!

Tak takhle vypadá ta norská nezištná pomoc v reálu!

A jak to vypadá ohledně druhé otázky?

2-jak velkými rezervami Norové ohledně dodávek v budoucnosti disponují a s čím se od nich dá v Evropě počítat, pokud by Číňan vykoupil většinu ruských dodávek?

Na oficiálním webu státní norské ropné společnosti Norskpetroleum v sekci Production  Forecast – výhled produkce jsem našel odpověď!

V následujícím grafu, který jednak popisuje těžbu ropy a plynu od počátku norského ropného boomu do dneška a také uvádí předpokládanou těžbu těchto komodit až do roku 2025. Vypadá takto:

Výstřižek

Zelená část popisuje těžbu ropy v konkrétním roce, fialová udává produkci tzv. kondenzátu, žlutá zkapalněného plynu a červená, to co nás bezprostředně zajímá – produkci plynu!

Obecně je z grafu zřejmé, že nejlepší roky mají norská naleziště dávno za sebou. Především, co se týče ropy. Tam je to jednoznačné.  U plynu v nejlepších  létech mezi 2015-2020 se těžilo cca 120 miliard m3. Pro čtyři následující roky Norové počítají s produkcí 115 miliard m3.  Takže menší, byť nikoliv významně.  Jenže o to nejde. Otázka zněla – lze počítat s tím, že by norský plyn eventuálně nahradil výpadek ruské produkce pro Evropu?  Odpověď  je  devastující  pro všechny JXD, Lukáše Kovandy a podobné – ani omylem!!! Norsko maximálně dodá to, co dříve. Spíše méně!

A s touhle perspektivou Evropa dělá maximální možné obstrukce pro uvedení Nordstreamu 2 do plného provozu. A ještě dělá ramena! Neuvěřitelné!

Nepochopila, že Síla Sibiře změnila pravidla hry a její druhá trasa, napojená na pole západní Sibiře tu hru může ze dne na den ukončit!

Jenže myslím, že jestli někdy neumravní ekofanatiky a ekošílenství, pak lidové bouře kvůli drahým a nedostupným energiím tohle všechno smetou ještě dříve, než druhé potrubí z Ruska dorazí na čínské hranice!

Anticovidové demonstrace napříč Evropou jsou jen lehkým vánkem ve srovnání s bouří, která Evropu nemůže, kvůli Green Dealu a jeho úletům minout. Ochrana klimatu je pěkná a  záslužná věc. Ale jen za předpokladu, že lidi nezruinuje ekonomicky a že jim bude zachován stejný životní standard jako nyní.  Zdá se ovšem, že jde o utopii.

Jak to, že před volbami tohle nikdo neuchopil jako hlavní volební téma? Když máme zimu na krku a ta , jak známo, klade velmi důrazně mimořádně nepříjemné otázky. Zejména při nenaplněných plynových zásobnících!

Neplánovaně vyjde … ještě jeden díl. Pokud vás plynové téma už nebaví, vězte, že mám připravený opravdový bonbonek. Je na co se těšit! A navíc, na moje poměry to bude docela  krátké, ale mimořádně výživné! Mimo jiné zjistíte, proč vlastně ten plyn v zásobních chybí a kdo za to může doopravdy.

(pokračování zítra)

 

3.9 8 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 2 lety

V minulé verzi NR jakýsi unknown (kde je mu, klukovi konec?) tvrdil, že Rusové si mohou s cenami dělat co chtějí, ale na nás nemají, protože plyn (a jiné komodity) kupujeme na burze. Jak ale funguje burza už nevěděl. Na začátku týdne jsem viděl na YT na jednom webu vystoupení šéfa jedné… Číst vice »

ladi
ladi
před 2 lety

Problém je, že nám chybí analyticky smýšlející lidi,v politice i mimo ni. Tohle nikdo není schopen domyslet,patrně proto,že nějaká ta tisícovka USD na přilepseniu k platu,je hřejivá. Vzpomínám na dr. Bartončíka,který jediný po listopadu vynikal brilantní politicko ekonomickou analytikou. A jak dopad? Jak hubkař. Plyn pro ty naše blbečky není téma. Dovedeš si představit,že… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Evropa se vzbouřila proti Rusku a scénář je stejný jak v letech vlády Hitlera. Karta se obrací a Rusko nemusí dělat téměř nic ,jen pozorovat ,jak nacistická Evropa znovu prohrává ,tentokrát jen s Ruskem. Kolářové,Hřibové,Kocábové,Řeporyjec i ČSSD,ODS a podobní nikdy nepochopí ,že zažívají nový Stalingrad !

cablik
cablik
před 2 lety

Foldyna udeřil: Hlídat všechny podezřelé, převážně muslimy, jestli se jim nepomotají tykadla a nepobijí mačetou třeba školku? To nejde! Takže…
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Foldyna-uderil-Hlidat-vsechny-podezrele-prevazne-muslimy-jestli-se-jim-nepomotaji-tykadla-a-nepobiji-macetou-treba-skolku-To-nejde-Takze-678115

Pirát Bartoš proti „muslimské Evropě“. Kdo mu sedne na lep?

https://cz.sputniknews.com/20210925/pirat-bartos-proti-muslimske-evrope-kdo-mu-sedne-na-lep-15950084.html

cablik
cablik
před 2 lety

To jsou všechno strašná fakta které většina lidí co půjde volit neví moc si přeji aby se lidé naštvali a ekofanatiky vyhodili z funkcí.