Rodinné hodnoty podle Jurečky: Ať státní dluh zaplatí strádající senioři

Předseda KDU-ČSL se svěřil, že přesvědčuje důchodce o tom, že nepotřebují vyšší důchody, ale rozpočtovou zodpovědnost.

Zdroj: Alarm, napsal Pavel Šplíchal

Předseda lidovců, jeden ze tří lídrů koalice SPOLU Marián Jurečka, nakonec své vyjádření v podcastu Deníku N o manželství pro všechny stihl ještě během víkendu odvolat. Možnost sestavení pravicové koalice bez Babiše je pro něj v tuto chvíli důležitější než boj proti sňatkům stejnopohlavních párů, kterým se KDU-ČSL snaží zabránit dlouhodobě a nepochybně v tom bude pokračovat. Do voleb Jurečkovi nezbývá než optimisticky věřit, že pořád existuje šance na porážku ANO, a podřídit tomu vše. I když mediální zájem vyvolalo především pár vět o manželství pro všechny, mnohem víc o koalici Spolu i o roli KDU-ČSL v tomto slepenci, vypovídá, jakým způsobem Jurečka referoval o přesvědčování lidí v důchodovém věku, aby mu dali hlas.

Důchodci hrají v domácích kampaních často roli nezodpovědných voličů, jež je snadné si koupit „za pár stovek“, jenže tato představa zcela ignoruje fakt, že sociální situace mnoha seniorů a seniorek je skutečně zoufalá.

Koalice Spolu se v posledních týdnech před volbami uchýlila k nejstarší metodě v demokratické soutěži a kandidáti a kandidátky klepou na dveře a přesvědčují občany přímo. Někteří lidé, se kterými Jurečka během kampaně mluví, se prý obávají asociálnosti volební koalice Spolu, ale Jurečka je ubezpečuje, že má pevné prorodinné základy. Rodinná solidarita v jeho podání (…) má ale dost svéráznou podobu. Na důchodce ve své door-to-door kampani a při osobních setkáních prý Jurečka vytahuje argument zadlužení budoucích generací, které by hrozilo s Babišem a kterému prý zabrání pravice. Tomu mají senioři obětovat i vyšší důchody, které jim slibuje Babiš. Potenciálních voličů v důchodovém věku se tak Jurečka ptá, pro co se v životě nejvíc obětovali, a když společně dojdou k tomu, že pro děti, Jurečka vytasí trumf zadluženosti příštích generací. Ty totiž budou podle klasické pravicové pohádky muset splácet naše dnešní dluhy. Vzhledem k českým zkušenostem se zadlužením si ale KDU-ČSL nevybrala nejvhodnější koaliční partnery.

Kdo zadlužuje ČR?

V absolutních číslech se zadlužování České republiky zastavilo, až když skončila vláda pravicové koalice vedená ODS. Nejnižší absolutní zadlužení od té doby Česká republika měla na konci premiérování sociálního demokrata Bohuslava Sobotky, tedy na konci období koalice, ve které byla i KDU-ČSL a na ministerstvu financí byl s výjimkou posledních několika měsíců – Andrej Babiš (jako ministr financí! – pozn.red. Nové republiky). V relativních číslech, tedy v poměru k HDP, pak zadlužení Česka bylo v poslední dekádě nejnižší během posledního předcovidového roku, tedy v roce 2018. Obrat v tomto trendu přinesl až lockdown a kompenzace s ním spojené.

Efektivita některých anticovidových opatření je přitom sporná – vláda nechala po celou dobu běžet továrny, aby majitelé nepřišli o zisky, a také další kompenzace za loňský rok pomohly nejvíce vyšším středním třídám, které mají nyní rekordní úspory. A právě těmto lidem nejvíce ze všech pomohlo také zrušení superhrubé mzdy na konci minulého roku, které zároveň způsobilo propad příjmů státního rozpočtu. Jurečkovi lidovci, doporučující seniorům vzdát se peněz navíc ve jménu vyrovnaného rozpočtu, nicméně kandidují v koalici s ODS, která společně s ANO prohlasovala zrušení superhrubé mzdy, jež zapříčinilo stomiliardový výpadek ve státním rozpočtu. Není tedy jasné, ve jménu kterých dětí Jurečka důchodce přemlouvá; jisté je jen to, že důchody prorodinný politik zvyšovat nehodlá.

Stáří jako riziko

Vytahovat zrovna na staré lidi zodpovědnost za budoucnost a apelovat na jejich solidaritu je absurdní. Stačí se začíst například do Zprávy o vyloučení z bydlení za rok 2021: „Počet seniorů a seniorek v bytové nouzi roste (…) Seniorské domácnosti představují až pětinu všech domácností dlouhodobě pobývajících v ubytovnách,“ píše se v ní. Samotné období starobního důchodu je přitom rizikem. „Významná část seniorů se dostává do bytové nouze až ve stáří,“ uvádí zpráva. A skutečně se nejedná o výjimky. „Dalších 110 až 150 tisíc seniorských domácností, z nichž tři čtvrtiny jsou domácnosti osamělých seniorek, je zatíženo nadměrnými náklady na bydlení,“ uvádí dále zpráva s tím, že okolo čtvrt milionu českých seniorských domácností by mělo nárok na příspěvek na bydlení, které je nadměrně finančně vyčerpává. Reálně si o něj však požádá necelá čtvrtina.

Česká pravice má velkou zkušenost ve vyvolávání strachu z růstu státního dluhu. V Česku se pro tento typ strašení vžilo označení „řecká cesta“. Jako vždy – a dělá to i Jurečka – se vytahuje stará dobrá racionalita a selský rozum, který se projevuje šetřením, a obvykle na těch nejchudších. Když Jurečka (pokolikáté už?) absurdně přirovnává státní finance k těm rodinným či firemním (voliči koalice Spolu jsou prý „racionální“), působí pak logicky, že pokud se prarodiče uskrovní, na vnoučata zbyde víc peněz. Jenže nezbyde. Pravicová solidarita vypadá tak, že se prostě šetří na nejchudších, v tomto případě na seniorech, a lidovecký punc „rodinné strany“ dělá tento přístup jen ještě o něco cyničtější.

Jaké důchodce Jurečka vlastně přesvědčuje? A ve jménu čí budoucnosti? Navštěvuje jen vybrané seniory, kteří bydlí ve vlastním, žijí v páru a mají oba vysoký důchod? Pokud ne, přesvědčuje nejchudší lidi v české společnosti, aby se obětovali za ty, kterým se finančně daří. Důchodci hrají v domácích kampaních (i novinových komentářích) často roli nezodpovědných voličů, jež je snadné si koupit „za pár stovek“, jenže tato představa zcela ignoruje fakt, že sociální situace mnoha seniorů a seniorek je skutečně zoufalá. Vyloučit je ze společenské solidarity, a přitom neváhat snižovat daně pro bohaté, znamení hodit milion lidí přes palubu.

 

5 12 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kolokol
kolokol
před 2 lety

Nic nebudu platit
Nic nebudu platit
Nic nebudu platit
Nic nebudu platit
Nic nebudu platit
Nic nebudu platit

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Po dvou hodinách už tu šestěrjonka není
U tohoto komentáře je. Zkusím napsat nový, protože teď už vyčerpám jedinou možnost úpravy.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Toto je jakože odpověď

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Další odpověď ve vláknu
Je to tak. Šestěrjonka dává jen jednu možnost úpravy. Ta možnost pomine i po nějakém čase (kolem hodiny) a taky, když někdo na komentář odpoví. Možná si bude někdo myslet, že jsem šťoura, ale rád prostě vím, s jakými nástroji pracuji.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
basos
basos
před 2 lety

A rika pan Jurecka,
ze dedecek a babicka
uziraj nam chlebicka…

cablik
cablik
před 2 lety

Homosexuálové. Jurečka otočil a Okamura vybuchl: Kam vítr, tam plášť! Voliči, tak už jsme jediní…
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Homosexualove-Jurecka-otocil-a-Okamura-vybuchl-Kam-vitr-tam-plast-Volici-tak-uz-jsme-jedini-677667

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Inu,křesťanskodemokratická láska v plné nahotě,aneb SPOLU musíme vyhladit důchodce do jednoho….tak velí notičky fašoEU a amiokupanta!

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

… ona ta Jurečkova láska není ani demokratická a ani křesťanská. K tomu nefalšovanému farizejství jej vede jiný typ lásky, a sice láska k mocenskému korytu a osobnímu životu ve vatě.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Jurečkova láska je fašoEurounijní….jako každá správná láska katolického lihovce a milovníka Landsmanschaftu!

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Tak Jurečka, Fiala a Pekarová by chtěli drze a troufale rovnat starý dědky a báby. Troufnou si srovnat nadnárodní konsorcia, banky, obchodní řetězce, energetické společnosti, lichváře a další, kvůli nimž rostou životní náklady? Asi těžko, že… Ti ještě tak někoho “spravedlivě” odškodnit, restituovat. Nemělo by se zapomínat na relativně nedávný kousek těchto tří svatých,… Číst vice »