“To je směšné!” – český dobrovolník se vyjádřil k 20letému trestu

Skandální tresty českých občanů – dobrovolníků v boji proti ukrajinskému nacizmu – jsou předmětem krátkého rozhovoru s jedním z českých bojovníků na Donbasu – Jířím Urbánkem

Zdroj: EADaily

Český dobrovolník Jurij (Jiří) Urbánek, odsouzený k 20 letům vězení za účast ve válce na Donbasu, řekl EADaily, že tento trest nebere vážně, protože jej považuje za politickou objednávku.

“Tenhle rozsudek mě nezajímá.” Je to jen politická objednávka. Přirozeně se nepovažuji za teroristu, “ řekl Urbánek.

Řekl, že jediné z čeho je obviněn je účast na bojových akcích proti ukrajinské armádě.

“To je směšné. Po převratu sedí v Kyjevě nelegální vláda a mně vyčítají, že bojuji proti této nelegální vládě, “řekl.

Podle Urbánka o trestním stíhání věděl už delší dobu. Bylo zahájeno v roce 2016 a po celou dobu se pokoušeli z ničeho udělat obvinění z terorismu, aniž by podali jakýkoli přesvědčivý důkaz, který by nějak ospravedlňoval rozsudek.

“Když jsem šel na Donbas, uvědomil jsem si, že jsem si vzal jednosměrnou jízdenku.” Abych řekl pravdu, nikdy jsem si nemyslel, že po letech 2015 a 2016 přežiju. Nepřemýšlel jsem proto o procesu proti mně, “řekl Urbánek.

Urbánek již dříve v rozhovoru pro EADaily kritizoval postavení českých úřadů ve vztahu k dobrovolníkům Donbasu a uvedl, že v zemi byl zahájen skutečný hon na čarodějnice.

“Lidé v České republice již byli souzeni s promyšlenými záminkami, jako v dobách mccarthismu a honu na čarodějnice ve Spojených státech, kdy člověk mohl být  popraven elektrickým proudem za vykonstruovaný případ,” porovnal Urbanek.

Pobouřilo ho, že dobrovolníci Donbasu byli souzeni podle teroristického článku, zatímco na Donbasu ve skutečnosti bojovali s terorismem.

“V podstatě se jedná o teroristickou válku Ukrajiny proti jejím vlastním občanům – jsou to ukrajinské helikoptéry, které střílí na Doněck,  jsou to ukrajinští vojáci, kteří zabíjeli děti v srpnu 2014, když se o prázdninách koupaly.” Ukrajina zabíjí lidi a v Evropě jsou souzeni ti, kteří nezabili ani jednoho civilistu, “ řekl rozhořčeně.

Urbánek také upozornil, že české nacionalisty, kteří bojovali v Donbasu na straně ukrajinských národních praporů, Praha nijak nepronásledovala.

Jak EADaily informoval , 7. září český soud uznal Urbánka vinným podle teroristického článku za účast ve válce v Donbasu na straně lidových republik. V červenci zpřísnil český odvolací soud trest Alekseji Fadějevovi, běloruskému občanovi žijícímu v Praze, který byl loni odsouzen na 4,5 roku za účast ve válce v Donbasu na straně domobrany.

Poté soud usoudil, že se přímo neúčastní nepřátelských akcí, ale státní zástupce podal odvolání, kterému soud vyhověl, načež byl Fadějev odsouzen k 21 letům vězení, čímž byl jeho “zločin” překvalifikován na terorismu.

Dříve v České republice byl dobrovolník Martin Kantor odsouzen k 20 letům vězení . V loňském roce byl na hranici s Ruskem na žádost Interpolu zadržen občan České republiky a DPR Oldřich Grund, kterému se díky humbuku v médiích podařilo deportaci a hrozícímu trestu vyhnout. To jsou jen ta jména, která si našla publicitu v médiích, zatímco dobrovolníků z České republiky, kteří byli perzekuováni kvůli podpoře Donbasu, může být mnohem více.

 

4.7 29 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 2 lety

No kdybych byl mladší alespoň o dvacet let, tak bych asi také pomáhal vojensky v Dombasu.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Stěžejní informace pro BIS týkající se podezřelé zásilky jogurtu, antihmoty, sloních chobotů a zmutované kukuřice přepravované agenty z Vrbětic Vladimírem Pištorou a Kamilem Konečníkem. Zde je šifrovaný text : Bé – bů – bé – bé – BIS Kou- čou – kou – čou – ko – kokot – Michal – Koudelka –… Číst vice »

Taras
Taras
před 2 lety

Za službu v cizím vojsku bez povolení je sazba tři až osm let. Donbaská domobrana není vojsko, tedy byla věc napasována na terorismus, ale: sem tam lze číst životní zážitky Čechů, kteří sloužili v Cizinecké legii. Měli povolení? Kolik vyfasovali oni? Kolik vyfasovali a odseděli si Mašínové? Podstatné ale je toto: ukrofašistická armáda zabíjela… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety

Pouze pro připomenutí. Na Ukrajině momentálně vládne režim, který považuje za národního hrdinu Stephana Banderu – dokonce mu staví sochy – , který je v civilizovaném světě pokládán za válečného zločince a masového vraha majícího na svědomí tisíce Poláků a Židů a stovky volyňských Čechů. To je to samé, jako kdyby současné Německo stavělo… Číst vice »

adam
adam
před 2 lety

Skandální rozsudky českých soudů by neměly zůstat bez odezvy. Nechápu, proč poslanci stran, které se staví kriticky k převratu na Ukrajině nevyužívali parlamentní půdu k hlasitým protestům. Tzv. nezávislost soudů je jen průhledná výmluva, snaha o umlčení kritiků, prostě obyčejné pokrytectví. Pořádnou publicitu by si zasloužili i konkrétní soudci a státní zástupci, kteří se v těchto likvidačních… Číst vice »

Tatran
Tatran
před 2 lety

Loutková vláda USA na Ukrajině podporuje terorismus, ale obviňuje bojovníky, kteří s terorismem bojují. Tak to jsou hodnoty, které sdílíme s euroatlantickou “civilizací”? To jsou ti naši spojenci, , kteří v minulých dnech podrazili jednoho z nejbližších spojenců a to Francii vytvořením válečného paktu, který by provokovat Čínu v ve svém blízkém okolí. Opět je to… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety

Pohled Jiřího na skandální rozsudky zdejší justice ve věci účasti dobrovolníků bojujících proti vojskům banderistánu sdílím! Tito hrdinové tam skutečně bojují proti (státnímu) terorismu kyjevského režimu. Ne tito, ale plánovači a realizátoři tamního majdanu – převratu osnovaného a zaplaceného US/EU šiřiteli “dobra a hodnot” – i všech na něj navazujících zvěrstev by měli být… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Kapitalismus v pravicové podobě ,není co dodat.

cablik
cablik
před 2 lety

„Feťák zevluje, děti se bojí. Romové v SPD.“ Okamura, jak zatím nemluvil. Vzbudí údiv

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/-Fetak-zevluje-deti-se-boji-Romove-v-SPD-Okamura-jak-zatim-nemluvil-Vzbudi-udiv-677494

Oni vydělají, vy zmrznete. Český vědec a boj za klima: Dopadne na všechny

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Oni-vydelaji-vy-zmrznete-Cesky-vedec-a-boj-za-klima-Dopadne-na-vsechny-677492

cablik
cablik
před 2 lety

Hnusný liberální fašismus v celé své kráse jo slova jako terorismus nebo rasismus se dají krásně zneužít. Ale k smíchu to není spíš k pláči 20 let je strašně moc.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Ano, 20 let je strašně moc. Ale dávám eurobolševikovi rok, maximálně dva!