Spojené státy oznámily riziko války s Ruskem o Bělorusko

Mezi Ruskem a Spojenými státy by mohla vypuknout válka o Bělorusko, řekl Ted Galen Carpenter, vedoucí pracovník institutu Cato.

Zdroj: Moskva24, překlad Pokec24.czJaninna

Upozornil, že vztahy mezi Minskem a NATO se kvůli militarizaci hranic Běloruska s pobaltskými zeměmi a Polskem zhoršují a znepokojení vyvolává rozmístění ozbrojených sil v regionu.

Podle článku 5 Charty NATO jsou Spojené státy povinny pomoci spojenci, který se stal obětí agrese, napsal Carpenter ve svém článku 19Fortyfive.

Podle autora může na hranicích Běloruska a zemí Severoatlantické aliance dojít k provokaci, ve které bude těžké najít skutečného organizátora. Carpenter se také domnívá, že stupňující se napětí mezi zeměmi NATO a klíčovým vojenským spojencem Moskvy by mohlo vést k tragédii.

Věří, že by tuto otázku měli projednat prezidenti Ruska a USA. Washington by navíc podle Carpentera měl Varšavě vysvětlit, že další militarizace hranice s Běloruskem je nejen zbytečná, ale také nebezpečná.

Vedoucí výzkumný pracovník institutu Cato je přesvědčen, že Polsku a zbytku amerických spojenců je třeba vyjasnit, že pátý článek charty NATO jim nedává carte blanche (volnou ruku) v provokacích.

Dříve vedoucí severního velení amerických ozbrojených sil Glen Van Herk řekl, že Rusko je hlavní vojenskou hrozbou pro Spojené státy. Podle generála je-li Čína dlouhodobou hrozbou, pak je Ruská federace nebezpečná již nyní, protože má velkou vojenskou sílu.

 

5 8 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 2 lety

Nie sme žiadni spojenci USA. Sme vojensky anektované územia.

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  shoty

USA mají pouze jednoho spojence – USA. Ostatní státy jsou buď otroci nebo nepřátelé. A i to postavení se mění podle aktuálních potřeb USA. Dnešní otrok je zítra nepřítel a obráceně. Třeba Írán, Libye, Panama,…

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Kdyby dnes žil Hitler, tak na summitech NATO, bychom s ním seděli u jednoho stolu. Tak jsme dopadli.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Cinani vyhrozujou Tajwancum v Cinskem mori, a celkem vazne “vrci” az k vyhrozovani Americanum, Rusove jasne rekli Japoncum ze Kurily nedaji, a jestli si Japonci neco zkusi, tak at si vzpomenou na Nagasaki…..a a a  a a a vy tady moulove resite 9 milionovej narudek ktery s Rusaky za prdeli zlobi Polaky… zacinate bejt fakt paranoidni, nebo zase chlastate… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

milý Bazoši. My jsme 10 miliónový nárůdek, který nemá za prdelí nikoho. Zato pány nad sebou. Musíme poskakovat jak ti nad námi pískají. A pokud by došlo na útok na Bělorusko, tak Američani, ba ani Němci nebo Francouzi v první lajně rozhodně nepůjdou. Budeme to my a nám podobní. Japonsko je na tom… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Hoku, no mas pravdu, ale nevidim, jak by nase hovnoarmada mohla primo valcit s Beloruskem, totiz tam se nedostaneme, jedine letecky a to by trvalo dlouho, po silnici to nepujde, Madari proti Belorusku sichr nepujdou, a pres Polsko nas Polaci nepustej, budou si totiz myslet, ze jim chceme sebrat Turovo….. takze nase armadicka bude… Číst vice »