Svět ruskýma očima 632

Většina zemí se nezabývala potřebou uzavřít dlouhodobé kontrakty na dodávky modrého paliva * Bude Republika srbská dekorativním přívěskem projektu jednotné muslimské Bosny? * Čím pevněji se země EU spojí proti Rusku, tím budou mít tepleji * Polsko přitvrdilo vůči nelegálním migrantům

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: Outsidermedia, překlad

Vučić: Evropa sama nese vinu za energetickou krizi

Jurij Kogalov

9. října 2021

Srbský prezident Alexandr Vučić uvedl pro novináře, že je Evropa sama vina za energetickou krizi. Nestalo by se to, kdyby Evropané včas uzavřeli dlouhodobé kontrakty s Ruskem na dodávky plynu. Podle něho ovlivnilo nárůst cen několik faktorů: Zavedení nových uhlovodíkových poplatků, nedostatek plynu poté, co Číňané zabrali veškerý zkapalněný plyn pro sebe a některé země dávaly svému průmyslu plyn po uvolnění z pandemie za nejnižší ceny. Přitom se většina zemí nezabývala potřebou uzavřít dlouhodobé kontrakty na dodávky modrého paliva.

Podle srbského prezidenta očekává svět v nejbližší době velká energetická krize. Občané Srbska se nemusejí strachovat, elektřiny i plynu bude dost a ceny se nezvýší. Srbsko vede s Rusy jednání o dodávkách plynu za snížené ceny. Prezident řekl: „Je důležité s Rusy prodloužit dlouhodobou smlouvu a zajistit, aby cena zůstala na současné úrovni 270 USD. Je to důležité pro průmysl.“

Připomenul, že Srbsko se 1. října stalo tranzitní zemí plynu zásluhou plynovodu Balkánský proud, vybudovanému navzdory nátlaku Západu.

Převzato z Rg.ru

***

Milorad Dodik dává Západu výzvu

Alexej Toporov

10. října 2021

Milorad Dodik se odvážil něčeho tak smělého, čeho nikdo z jeho předchůdců. Připomenul, že Bosna by měla žít podle ústavy a Daytonské dohody z roku 1996.

Přitom západní dozorci na Bosnu a Hercegovinu (dále jen BaH), což jsou takzvaní vysocí představitelé, odebrali srbské entitě v BaH sedmdesát jejích pravomocí, které jsou zakotveny v Daytonské dohodě a v ústavě BaH.

Při návštěvě Bělehradu Dodik oznámil, že koncem tohoto nebo začátkem příštího měsíce přijdou s návrhem, který má vést k reakci na formování společné armády (pro BaH), placení nepřímých daní podle ústavy BaH, kteréžto funkce podle ústavy BaH náleží Republice Srbské (dále jen RS). Uvedl, že i spravování hranic na území RS nepatří BaH, ale RS. RS si také vrátí pravomoci vlastního soudnictví, což si přisvojila nejvyšší soudní a prokurátorská rada BaH, která tak má právo jmenovat soudce. Bude rovněž zrušena a zakázána činnost SIPA a OBA (sarajevské tajné služby) na území RS a zruší se všechny zákony vnucené nejvyššími představiteli.

Na konci devadesátých let a začátkem let 2000 označili představitele RS za válečné zločince. Haagský tribunál je odsoudil na základě  smyšlených obvinění a přitom bosenské muslimské hrdlořezy viny zprostil. Poté nejvyšší představitelé odebírali kousek po kousku Republice srbské pravomoci. Odebrali Daytonskou smlouvou zaručená práva na vlastní armádu, na vlastní zahraniční obchod, vlastní den nezávislosti a dokonce ji donutili změnit svůj státní znak. Rozhodování ústavního soudu řídí cizinci z Bruselu a jurisdikci Sarajeva podřídili i vojenské objekty na území RS, dále zemědělské pozemky, lesy a řadu vodních nádrží.

Banja Luka odporovala a něco i sabotovala: Přehlídka ke Dni republiky se každoročně konala navzdory zákazu a zavedeným správním řízením. Jako odpověď na výhrůžky Sarajeva, kde v armádě převládají bosenští muslimové, zřídil Dodik četnictvo, vnitřní vojsko podřízené ministru vnitra RS. Republika úzce spolupracuje se Srbskem, které i navzdory nelibosti Sarajeva hodlá vybudovat na srbském území kaskádu vodních elektráren a nové letiště v Trebinji. Spolupracuje s Ruskem, odkud navzdory odporu Sarajeva přiletěly vrtulníky Ansah pro zdravotnictví a co nevidět postaví dceřiná společnost Gazpromu závod na zkapalňování plynu. Postoj srbského člena Prezidia BaH  nedovoluje státu vstoupit do NATO, o což usilují zástupci Bosňanů i Chorvatů.

Pro Sarajevo i Západ je Dodik trnem v oku. Snaží se řešit srbskou otázku. V létě začali měnit bosenský trestní zákoník, dílo odcházejícího vysokého představitele pro BaH Rakušana Valentina Inzka. Jeho návrhy změny znamenaly kriminalizaci popírání „genocidy ve Srebrenici“ i oslavování srbských velitelů odsouzených Haagským tribunálem. Poté zavedla bosenská prokuratura několik desítek trestních stíhání srbských občanů. Začala novináři a zakončila osobně Dodikem. Vláda RS v reagovala odvoláním Srbů z funkcí v BaH, čímž bojkotovala všechny úrovně bosensko-hercegovinské vlády. Ministerstvo vnitra RS dostalo příkaz k odporu k jakýmkoliv akcím sarajevských zvláštních služeb. Banja Luka odmítla uznat nového vysokého představitele – Němce Schmidta, neboť Západ nedodržel povinnou proceduru, jeho kandidatura totiž neprošla odsouhlasením RB OSN.

BaH z toho byla rozhozena. Před začátkem summitu „EU – Západní Balkán“ dne 6. října řekl Schmidt, že zákon o „genocidě“ nehodlá zrušit a že Srbové jsou povinni vrátit se do vládních orgánů. Jako odpověď Dodik summit bojkotoval, a to z důvodu přítomnosti vysokého představitele.

Nato zrušil ministr obrany BaH Podžič společné cvičení armád BaH a Srbska ve vojenském výcvikovém prostoru  Manjača, k němuž se obě země připravovaly půl roku. Potom sesadil premiér BaH Srb Zoran Tegeltija  Podžiče z důvodu svévole, ale požadavek na sesazení musí ještě projít parlamentem, v němž mají většinu Bosňané.

Potom se s Dodikem sešel nový zástupce USA na Balkánu Gabriel Escobar, prý proto, aby uslyšel postoj vůdce bosenských Srbů, avšak při setkání sdělil Američan Dodikovi, že se proti němu připravují nové sankce. Již z dřívějška nesmí do USA a ještě byl dán příkaz zmrazit mu všechny bankovní účty  za oceánem, ale takové se u něho nenašly.

Dodik k tomu řekl, že mu není potřeba vyhrožovat. „Nikdy se k nám nebudou chovat jako k sobě rovným, vždy nás budou považovat za lidi nízké úrovně, aby nám mohli vládnout. Prezidium BaH více nefunguje, práce s ním se vede jako individuální akce jeho členů, BaH je ve slepé uličce, z níž neexistuje východisko. Proto bude-li RS hypoteticky připravená k nezávislosti, nebude ke startu tohoto procesu žádných překážek, protože má stabilní rozpočet, fungující instituce a připravené zákony, které čekají na přijetí.“

Avšak nezávislost RS si nepřeje ani Sarajevo, ani Západ. I uvnitř srbské komunity v Bosně jsou rozpory. Místopředseda sociální demokracie BaH Srb Mijatovič napsal Dodikovi na FB „Dopis bývalému předsedovi“. Vůdci bosenských Srbů v něm vytýká „zradu ideálů sociální demokracie“, zřeknutí se „usmíření národů“ a nadržování nacionalistům a válečným zločincům. Mijatovič oznámil, že dny Dodika jsou sečteny. Další z odpůrců Dodika, vůdce hlavní opoziční Srbské demokratické strany RS Šarovič srovnal Dodikovo jednání s jednáním Kaddáfího.

Vůdce bosenských Srbů se bude muset hodně bít. A od toho, zda se Milorad Dodik udrží, závisí to, zda se RS nestane dekorativním přívěskem jednotné muslimské Bosny.

Převzato z Fondsk.ru

***

Sjednotíme se proti Rusku a bude tepleji: Borrel překvapil politikařením

Ljubov Stěpušova

15. října 2021

Hlava evropské diplomacie Borrel vyzval země EU, aby se spojily proti Rusku. Patrně čím pevněji, tím jim bude tepleji. Jednotnou frontou bude Rusko donuceno dodávat plyn. Tvrdil: „Rusko plní své nasmlouvané závazky na dodávky plynu, ale nedodává do evropského systému plyn navíc, jak by mohlo, a to způsobuje zvyšování cen.“ Postěžoval si, že dříve státy EU nebyly vůči Rusku vždy jednotné. „Energetické otázky jsou jednou z důležitých příčin, kvůli kterým je potřeba být vůči Rusku jednotní a jednotu udržet mezi všemi členy EU.“

Opravdu hlubokomyslné úvahy diplomata.

Nic osobního, jen obchod

Není třeba míchat ekonomiku s politikou. Kolik plynu se nasmlouvá, tolik ho Gazprom dodá. Proč by měl plnit evropské zásobníky, když cena plynu na spotovém trhu stoupá. Nyní se tento plyn prodává (odebíraný ze zásobníků). Byl levně koupený a prodává se se ziskem. Dělají to evropští obchodníci, soukromé společnosti, kterým EU dala do rukou obchod s plynem. Je to jen obchod.

Skvělé je, když politik ze slunného Katalánska, kde téměř nebývá mráz, nabádá ostatních 26 zemí Evropy ke spojenectví a poukazuje na nebezpečí dalšího růstu cen.

Borrel je nyní v USA. Možná podle úsloví „matce navzdory si nechám umrznout nos“ možná k pomrznutí lidí v promrzlých domech dojde. Maďaři ale zmrznout nechtějí. Jsou i racionální Evropané. Dnešní energetická krize v Evropě ukázala, že není možno směšovat politiku s energetikou, jak řekl maďarský ministr zahraničí Szijjártó. V projevu na zasedání fóra „Ruský energetický týden“ uvedl: „Nikdy se nám nelíbilo míchání politiky s energetikou, a to se děje za krize. Musíme se poučit z dřívějších chyb, vzít lekci.“ Podtrhl, že ukrajinský systém přepravy „vyžaduje důkladnou rekonstrukci, která se neudělala“.

Borrelova prohlášení jsou zaměřena na pátrání po viníkovi. Evropská komise systematicky sází na trh s plynem, jenomže na burze je možno nejen vyhrát, ale též prohrát. Nejprve vinila Rusko, že do EU dodává plynu mnoho, že je to závislost. Nyní je zase Rusko vinno tím, že plynu dodává příliš málo, že se jedná jen o 30 procent toho, co Evropa dováží.

Snaha vnutit americkou ideologii

Vladimír Olenčenko, pracovník odborného útvaru Ruské akademie věd, okomentoval profilový článek Borrela s tím, že tato osoba není evropským komisařem pro energetiku, odborně stojí mimo. Uveřejnění jeho článku se časově shoduje s jednáním se státním tajemníkem USA Blinkenem. Téma jejich jednání bylo „dialog USA s EU s ohledem na Rusko a Čínu“.

K postoji Borrela Olenčenko řekl: „Tyto skutečnosti vyvolávají samozřejmě otázky. Nenacházím podklad pro to, abych považoval jeho pohled za objektivní. Mám za to, že je zpolitizovaný, bez argumentace a neprofesionální.“

Myšlenka na „sjednocení se proti Rusku“ je podle Olenčenka „stálým přemíláním“ myšlenky mluvit „jedním jazykem“. Své hodnocení Olenčenko shrnul: „Svého času existovala formule, že EU musí mluvit jedním jazykem. Možná zde jde o opakování této myšlenky, to znamená snahu o ideologické spojenectví EU. Nikoliv ekonomické, ani politické, ač je EU skupina ekonomická. Myslím, že se to v podstatě nazývá ‘politikaření’ a spadá to do kategorie ‘demagogie’. Přestože to nemá konkrétní obsah,  je to zvučné.“

Převzato z Pravda.ru

***

Polsko bude vyhošťovat ze země migranty zadržené na hranicích

15. října 2021

Polský parlament odhlasoval legalizaci vyhošťování migrantů zadržených na hranicích a vybudování pohraniční stavby s detektory pohybu za 353 miliony EUR.

Podle změněného zákona budou muset migranti překročivší hranici a na místě zadržení opustit území Polska. Může jim být zakázaný vstup do země na 6 měsíců až 3 roky. Kromě toho mohou polské úřady ponechat nevyřízenou žádost o azyl, jestliže byla podána po nelegálním překročení hranice a pokud žadatel nepřišel z oblasti, kde je ohrožen jeho život nebo svoboda.

Převzato z Politring.com

 

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Obávám se, že prezident Vučič bude odstraněn jako předtím prezident Miloševič.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Viz.Pan prezident Zeman!

cablik
cablik
před 2 lety

Legenda Jiří Holík: Demokracie tu platí, jen dokud se vším souhlasíte. Jinak běda
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Legenda-Jiri-Holik-Demokracie-tu-plati-jen-dokud-se-vsim-souhlasite-Jinak-beda-680661

Tatran
Tatran
před 2 lety

Všechno zlo na této planetě pochází z USA a jeho evropských loutek. Musíme požadovat, aby jsme se, my Slované sjednotili pod záštitou Ruska a opustili všechny instituce, kde vládnou USA a jejich konfidenti. Jednání USA a jejich institucí, včetně NATA je v hlubokém rozporu s Chartou OSN. Je nutné zabránit USA, aby tisknutím nekrytého USD ovlivňovali ostatní… Číst vice »

laskra
laskra
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

Myšlenka je to pěkná, ale už EU se na to chystá a proto volby dopadly jak
dopadly.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

Jo to co si Češi zvolili bude bojovat za cizácké zájmy až do hořkého konce jen aby ten konec netrval moc dlouho snad je zima zlikviduje.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

cabo, a co myslis presne tim vyrazem “TO” ? To TO bude podlel mne velmi brzo bez Piratu, protoze TO pokud bude mit rozum, a vzhledem k vychcanosti nove garnitury se Piratu zbavi, tim ze jim nasere. Takze Bartos utece do opozice, (pokud nedostanou zadne koryto ve vlade) nebo se popere s Michalkem o jedno… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Kdyby to bylo alespoň to suché hovno….my Češi jsme na tom hůř,než za RU,jsme opět Protektorát B und M!

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Hele kámo já moc dobře vím že nejsme nic s čím by se počítalo a musíme spoléhat na to že to vyřeší jiní. Na to co se bude dít u nás musíme reagovat.