Vítejte v realitě

Optimista se učí anglicky, pesimista čínsky a realista se učí štípat dříví, topit v kamnech a vařit po tábornicku. Na střelbu nedojde. Ani nedojde na náhlý konec světa. Pomaloučku všem dojdou peníze.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Zdroj: Vidlákovy kydy

Svůj dnešní článek začnu bombou, kterou si schovávám už od pátku. Ale teď lituju, že jsem ji nevytáhl dřív. Ne že by mě někdo předešel, ale přišly další informace, které ji v podstatě potvrdily. Místo nečekané bomby tak mám už jen nepřekvapující informaci. To bylo tak…

V pátek jsem se v práci sešel s vysoce postaveným kolegou se kterým si tykáme. Tento kolega je tak vysoce postavený, že si tyká i s Babišem, prožil ve firmě celý svůj aktivní život a prakticky nic ho už nemůže překvapit. Ve svém oboru je v podstatě nepřekonatelný odborník a  věkově mě příliš nepřevyšuje. Tento kolega má manželku, která je také vysoce postavenou manažerkou v nejmenovaném brněnském strojírenském holdingu. Dělají nerez výrobu, automotive, dělají do zbraní… prostě taková klasická česká korporace s podobně velkými kšefty jako Agrofert.

V pátek jsme se potkali a kolega mi povídá, že jeho manželka celý týden nedělá nic jiného, než jako personální ředitelka odbavuje žádosti o práci a životopisy jednoho vysokého manažera Škodovky za druhým. Ne po desítkách, ale po stovkách.

Škodovka ode dneška zastavuje výrobu. Komplet. Prý pro nedostatek čipů. Prý je všechno pod kontrolou a skoro o nic nejde. Až na to, že tam dneska Babiš jede na jednání o státní pomoci. Já nevím jak vy, ale tady nám vysoce postavení škodováčtí papaláši, kteří jsou rovněž špičkami ve svých oborech, hlasují nohama a zdrhají, dokud to ještě jde. Zdrhají, dokud je kam zdrhnout, dokud je ta dnešní plná zaměstnanost. Zdrhají jak jen mohou, protože vědí víc než co se nám dává k přečtení v novinách.

Ředitelé vás mohou stokrát ujišťovat, že se nic moc neděje, že se všechno v dobré obrátí. Ale když krysy opouštějí loď, tak tam někde zatraceně teče a vsadím se, že dneska Babišovi celou pravdu raději ani neřeknou. ani Babiš pak nám neřekne celou pravdu… jen půjde a bude děkovat Pánubohu, že se tím bude zabývat Fiala a on mu bude dělat totéž co Fiala dělal jemu po celou dobu covidovou… bude mu okopávat kotníky…

Babiš totiž narozdíl od Trumpa svojí volební porážku ustál. Dokonce i Fialovi zvládl pogratulovat. On ještě má politickou budoucnost.  Dokonce má teď i několik politických možností. Může složit vládu se STAN, může ji složit s KDU, může ji složit s ODS. Může klidně nabídnout kterémukoliv partnerovi post premiéra. A řadu ministerstev. A spoustu peněz. Víc než by si hoši dokázali nakrást. Zcela bez rizika popotahování. Když bude Fiala muset uspokojit všech pět koaličních partnerů, to na každého moc nevyzbyde. Dvě ministerstvíčka na každého partnera  a pro ODS tři? Nebo ani to ne, když i ta malá KDU a Vítek Rakušan mají takřka stejně poslanců jako Fiala? Babiš jim může nabídnout víc. Protože v ANO nemá ambiciózní solitéry. V ANO o obsazení ministerstev rozhoduje Babiš sám.

Vlastně stačí jen hrát o čas… oni se logicky musejí pohádat. Moc šnečků na malou kapustičku. Babišovi stačí oznámit pětilhářům svojí bombastickou nabídku. Tak, aby o ní každý funkcionář věděl. A klidně může být odmítnut. Až všichni ti Rakušanové, Pekarové, Jurečkové, Fialové (ale ne Bartošové) zjistí, že se musejí podělit o obrovské průsery, ale lukrativních postů zase není tak moc, tak to v nich začne hlodat. Začne jim to šrotovat, zda by se přece jenom neměli domluvit s Babišem.

A pak… nemusí to trvat ani moc dlouho – postačí jedno nepovedené jednání Fialy s Timmermansem, zdraženíčko, nebo jen pár týdnů napětí než se Zeman dostane z nemocnice…  či něco podobného a už budou mít záminku demokoalici opustit. Ale myslím, že to Babiš neudělá. Jednoduše proto, že je lepší, aby se v tom marastu hoši demokratický pěkně vyráchali.

Podle mě dneska skončí Babišovy pokusy o sestavení vlády. Jednoduše proto, že není o co stát. Postačí nabídka o které všichni demoposlanci uslyší. A pak čas… Ten totiž hraje proti jakékoliv liberální demokracii. Zeman si chvíli poleží v betli, mezitím vyprchá volební euforie a ukáží se skutečné charaktery. Pak se uvidí. A když ne teď, tak to bude trochu později. Se Zemanem nebo bez něj. To je úplně jedno.

Škodovka je totiž poslední opravdový hi-tech průmysl, co máme. Který dělá celky a nejen díly. Dělá 5% HDP a 10% exportu. Jsou na ní navázány tisíce a statisíce dalších existencí. Nejen přímí dodavatelé, ale i kadeřnice, hospodští, zelináři a pronajímatelé drahých boleslavských bytů. Jsou na ni navázány tisíce a tisíce hypoték v drahém regionu.

A není to jen Škodovka. O hnojivech jsem vám už říkal. Že zdražily na čtyřnásobek a nikdo je nekupuje. Od pátku už to není pravda. Od pátku platí, že už vám neprodají ani to drahé hnojivo. To totiž není naše národní specifikum. Tohle se děje v celé Ojrópě. A na západ od nás existují bohatěji dotovaní zemědělci, kteří by si ještě nějaký ten dusičnan amonný či močovinu koupili… A tak se všechno od nás bere a odváží se tam. Co jiného také ne? I chemičky chtějí přežít. Ve čtvrtek bylo hnojivo jen drahé. Teď už je zcela nedostupné. Ze dne na den. Tečka.

Když včera odvezli Zemana do nemocnice, tak jsem začal mít pocit, že to tu máme jak před první světovou válkou. Jakýsi ďábel dělá všechno pro to, aby se všechno rozesralo co nejvíc. A stejně jako tenkrát dělá alternativa všechno pro to, aby mocným v tomto tanci kostlivců ještě pomohla. Jako socialisté, kteří císaři Vilémovi schválili, co mu na očích viděli, stejně tak jsme o víkendu zařídili krásnou pohodlnou většinu pro ty, kteří se těší na privatizaci posledních zbytků, těší se na předávání pravomocí do Unie a ten stejný žoviální Fiala nám za pár týdnů bude tím svým kultivovaným projevem říkat, že s nedá nic dělat, že za všechno může Babiš a proti Unii se nebudeme stavět protože jsme pevnou součástí Západu.

Štěpán Kotrba včera ohodnotil výsledek voleb, že se málokdy ocitnete na vlastním pohřbu a polovina pozůstalých se ještě raduje, že to tak dopadlo.

Aniž bych si chtěl hrát na prognostika v automobilovém průmyslu, mám hroznou chuť prohlásit, že se dnes škodováčtí dělníci dozvědí, že dostanou “jen” 80% výdělků za sezení doma, ale za dva týdny se dozvědí, že to bude míň a pak zase míň a pak už se dozvědí, že je čeká výpověď za odstupné, které už zaplatí stát. A s nimi se sveze všechno ostatní. Boleslav prý hlasovala výrazně pro Babiše. Asi věděli proč. Brzy se to dozví i Fiala, až bude stát před pískajícím davem a říkat, že se nedá nic dělat.

A vzápětí se tisíce dělníků po celé republice dozvědí, že vstřikolisy nemají pro koho vyrábět automotive součástky… I nedaleko od Vidlákova je jedno město, které je na autopráci zcela závislé. Nejdražší město v okolí – Pohořelice.

A za chvíli zvýší úrokové sazby i ČNB. Ona je totiž nezávislá nejen na Babišovi, ale bude nezávislá i na Fialovi. Ona je závislá na úplně jiných institucích. Především těch unijních.

Svým způsobem čeká Fialu takové horší repete loňského roku, kdy pro Babiše neměl dost pohrdání za nezvládnutý kovid. Kdy Babiš naštval tisíce lidí, protože lavíroval, měnil ministry, nezvládal situaci, improvizoval a dělal to spíš hůř než líp. Teď bude mít Fiala možnost ukázat svou kompetenci při zvládání hospodářské krize jaká tu zřejmě už dlouho nebyla.  V roce 2008 totiž nikdo ze Škodovky nezdrhal. Naopak se tam všichni snažili vecpat i když měla problémy s odbytem a měli jsme tu slušnou nezaměstnanost.

Fakt chci vidět Fialu, jak se v Unii hladce domluví s Timmermansem a Leyenovou na zmírnění zeleného údělu, protože to u nás dělá nezaměstnanost a bídu. To si spíš dovedu představit, že právě on bude koukat, jak se mu EU potopila před nosem a on jí do poslední chvíle věřil.

A lidé, které Babiš sral tak, že zapomněli na všechno ostatní a nejdůležitější bylo, aby se ho zbavili, ti teď zjistí, že Babišova “nekompetence” nebyla ještě nic proti tomu co tam bude teď.

Ono to bude symptomatické. Komunisti jsou mimo parlament, demokraté se radují, že už nikdy nedojdou banány a já bych si vidlácky myslel, že za chvíli budou opět v obchodech chybět…. Kromě jiných důležitějších věcí.

Optimista se učí anglicky, pesimista se učí čínsky a realista se učí štípat dříví, topit v kamnech a vařit po tábornicku… Na žádnou střelbu totiž nedojde. Ani nedojde na žádný náhlý konec světa. Pěkně pomaloučku nám všem dojdou peníze.  Pozvolna také dojde zboží… a než opravdu začne být zle, nikdo už nebude mít náladu bojovat, protože bude mít mnohem přízemnější starosti. Elektřina vypadne až pak. Jako poslední lopata hlíny na hrobečku evropské civilizace.

Loni hodně lidem vadilo, že musí sedět doma kvůli rádoby epidemii, která přece vůbec neexistuje. Začíná to vypadat, že brzy budou sedět doma z bídy. Která na rozdíl od covidu bude hodně všudypřítomná. Ta si nebude vybírat jen staré lidi se špatnou imunitou.

Ne, fakt bych si nedělal starosti s emisními předpisy. Všechna “zakázaná” kamna se teď prodávají za babku. Kupte si je. I v paneláku se dá z okna vystrčit roura. Až to bude zapotřebí, budou na ty předpisy kašlat všichni. A jeďte se podívat do Chánova a učte se od nepřizpůsobivých občanů, jak se žije v paneláku bez připojené vody. Oni nejsou nepřizpůsobiví. Naopak, jsou přizpůsobiví, až se vám protočí panenky. Pro blízkou budoucnost vás mají co naučit.

 

4.8 39 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 lety

“„K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,” “
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/hrad-se-vyjadri-k-postupu-zemana-ve-stredu-40374725#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=yKVSSf4OYoE-202110121508&dop_id=40374725&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Nevím, zda takovou informaci média, ale i někteří naši “politici, lékaři a občané” přežijí ve zdraví ?!

basos
basos
před 2 lety

fujtajbl ty ses ale Vidlaku zlomyslna kurva😉, nevim o jake Skodovce mluvis? myslis tu pobocku VW v Boleslavi? ale mam dojem, ze VW je nezavre, jen mozna dela paniku, aby se zbavil nadvyroby, ale bude to jen docasne, pak se to zase nejak srovna, ledaze by zase prisel do vlady starej Venca… Číst vice »

Tatran
Tatran
před 2 lety

Ještě je brzo těšit se z nové vlády. Příkladem je Slovensko. Tam vládnou 4 politické strany a jsme denně svědky rozmíšek, konfliktů a zmatků, které ve vládě dochází a mají tam daleko slabší opozici než u nás. Na rozdíl od Slovenska máme silnější opozici a navíc pěkně nadupanou. Až začnou v PS diskutovat Babišovci a k tomu Okamura, budou jen… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety

No, to je fakt temná předpověď.

cablik
cablik
před 2 lety

No nevím jestli Babiš někoho zvyklá aby s ním vládl to ukáže čas ale čekají nás zlé časy jestli dojdou peníze bude se muset začít od začátku.