Kdo by to byl řekl…

Už jste pochopili, že se to hodilo jen na roztříštění sil? Že jste sice volili protiunijní agendu a chtěli jste svobodu, byli jste radikální a jediné, co jste tím dokázali, že nějakých 10% protiunijních hlasů propadlo a pěkně se rozdělilo půl napůl ve prospěch demobloku. Takhle je to lepší? 

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Zdroj: VidlákovyKydy, autor Vidlák

Takže máme sečteno a podtrženo.

SPOLU 27,7

ANO 27,2

(PIR)STAN 15,6

SPD 9,5

Nejhorší je, když se všecko moje sýčkování vyplní v podstatě naráz. Posuďte sami:

1. Riziko malých stran se ukázalo velké. Malé strany se do sněmovny nedostaly, ale spolehlivě alternativě ubraly 10% hlasů, které se rozdělily v podstatě napůl s výhodou pro demoblok. Sázka na KSČM se minimálně čtenářům Kydů nijak nevyplatila.

2. Kovidové téma je podstatně slabší, než by se ze všeho toho strašení koncentrákem zdálo. Volný blok nedostane ani ty peníze, natož aby se vůbec přiblížil k branám sněmovny.

3. Andrej se rozkročil směrem k SPD a ta si nijak nepolepšila a je dobrá jen k dobrému bydlu pro její poslance. SPD je příliš malá na to, aby si mohla klást podmínky a tak je pro ní jednoznačně nejlepší zůstat v opozici, kritizovat a nic nedělat.

4. Samotné hnutí ANO sice získalo to co se dalo očekávat, ale žádná přímočará koalice se před nimi nerýsuje. Naopak.

Zdráhám se to říci… ale víte co jediné chybí k dokonalému chaosu?  Abychom se zítra ráno dozvěděli od Ovčáčka, že Zemanova nemoc byla vážnější než by se řeklo a už můžeme jen kondolovat pozůstalým. Tfuj tfuj tfuj… už to nikdy neřeknu…

A teď vážně…

Nemá smysl si něco namlouvat, volby rozhodly a i když se celkové příkopy a pozice v tomto státě příliš nezměnily, kyvadlo se přehouplo směrem k líbodémo ať se nám to líbí nebo nelíbí. Na volební podvody to u nás nikdo neshodí, protože hlasy v každém okrsku sčítá komise, která je složená z členů více stran a každá strana má právo si kamkoliv nanominovat svoje členy komise. Nesčítá to žádný stroj. Pár stížností na volby u NSS bude, ale ty nebudou hrát roli. Určitě se i tady na Kydech najdou tací, kteří si selhání svých oblíbenců zdůvodní nějakou konspirací, ale já se o nic podobného pokoušet nebudu. Rozhodně ne bez dalších důkazů.

Vítězem těchto voleb je jednoznačně Fiala. Ani ne tak celá SPOLUkoalice, jako Fiala osobně.

V debatách působil jako klidný a rozvážný politik a i když při proslovech mlátil prázdnou slámu, mlátil ji hezky, klidně, vtipně, neurážel, neútočil… prostě působil jako dokonalý státník do neklidné doby. Voliči to ocenili. Zároveň posílila nejen ODS, ale i TOPka i KDU-ČSL, takže těm sázka na koalici vyšla na jedničku.

Andrej Babiš podle mě v principu neprohrál.

Vzhledem k tomu, čemu čelil za kovidu, se synkem, s Pandora papers, se zadlužením a dalšími problémy, tak vlastně dopadl docela dobře. Taktizoval správně, rozkročil se na všechny strany, vysál volební programy kde mohl, ale antibabiš byl silnější než se zdálo. Zároveň tím vysátím volebních programů oslabil svého jediného možného partnera – SPD.

Okamura dostal svoje. Přebere po KSČM definitivně roli protestní strany, ale není žádným jazýčkem na vahách. Babiš se s Okamurou neblíží většině a potřebuje k tomu ještě příliš mnoho dalších poslanců.

Prvním poraženým jsou Piráti. To je také v tomto celkovém zmaru první pozitivní bod.

Jednak doplatili na „kurvy ze STAN“. Starostové tohle udělali už několikrát a pokaždé jim to vyšlo. Vyšplhali se po zádech nějaké parlamentní strany, podělili se o náklady v kampani a pak využili svoje disciplinované voliče, kterým právě ti starostové řekli, aby kroužkovali a voliči to udělali.

Druhým bodem byla ta diskusní fóra, kde mluvili o majetkových daních. V zemi, kde 80% lidí bydlí ve vlastním, začít mluvit o vysoké dani z nemovitosti, to byla sebevražedná chyba. O Zeleném údělu a adoraci EU netřeba mluvit… Piráti v podstatě vypadli ze sněmovny a mají čtyři poslance.

Vítek Rakušan může slavit. Dostal Starosty skoro zadara na nejlepší výsledek. Hraje dvojnásobně  významnější roli než SPD a má slušnou šanci, že bude součástí vlády. A může si za podporu nechat hodně moc zaplatit. Starostové se stávají tak významnou silou ve vrcholové politice, že příště už žádnou koalici potřebovat nebudou.

A ostatní? Na smetiště dějin…

Šlachta ve sněmovně fízlovat nebude a vlastně mě na něm zajímá už jen jedna věc – z čeho zaplatí tu půjčku na kampaň. Jestli to nebude mít žádnou dohru a někdo to za něj zaplatí, tak je jasné, že ho někdo pásl.

ČSSD jsem to dlouho prorokoval. Hamáček byl totiž jediný, kdo se Vrběticemi ještě chlubil. Zároveň si Maláčová se Stropnickým vzpomněli pozdě a od začátku do konce byla ČSSD nečitelná, její program se jevil příliš podobný s programem TOPky a tak dopadla jak musela. Jak je u socanů zvykem, teď přijde domácí zabijačka, která zničí i zbytky jejich působení.

U komunistů došlo na Skálova slova a za čtrnáct dní zřejmě dostane šanci jakožto nový předseda vyvést KSČM ze zmaru.

Nebudu to zakrývat… Mám radost, že Volný blok dopadl jak dopadl. Laco, jak vidíte těch Vašich „zmrdů“  je míň jak 1,5%. Ne všichni voliči Volného bloku jsou zmrdi, ale všichni kovid zmrdi volili Volný blok. Budiž to varováním všem, kdo si mysleli, že mohou jít proti šesti milionům očkovaných a osobní zkušenosti statisíců lidí, kteří covid dostali, kteří přišli o někoho blízkého a kteří covid pacienty ošetřovali. Prostě vaše kecy o koncentrácích nikoho nezajímají a vaše představy o konci světa jsou ve světle nejnovějších událostí poněkud zastaralé.

Já teď budu jízlivý…

Vy co jste říkali, že Babiš je kurva a jenom nás ojebe a stejně nás prodá Evropské unii… jak se to jeví teď? Je to teď lepší? Jste spokojení s tím, jak nás bude EU prodávat demoblok? Už víte, jak vypadá menší zlo? Už víte, proč je rozumné volit menší zlo?

Vy co jste říkali, že máme volit srdcem a netaktizovat, jste spokojení? Volili jste srdcem, je to teď lepší? Vy co jste měli plnou hubu covidu a stavěli jste na něm celou budoucnost, už vám to došlo?

Už jste pochopili, že se to hodilo jen na roztříštění sil? Že jste sice volili protiunijní agendu a chtěli jste svobodu, byli jste radikální a jediné, co jste tím dokázali, že nějakých 10% protiunijních hlasů propadlo a pěkně se rozdělilo půl napůl ve prospěch demobloku. Takhle je to lepší? 

Když jsem psal o tom, že Lipovská kandidaturou u Volného udělala chybu, protože na konci toho všeho nebude ani v radě ČT, ani v parlamentu, jste spokojení? Když jsem psal, že Bobošíková je pro každou stranu polibek smrti, už mi věříte?

Tvrdil jsem, že tyto volby rozhodnou voliči malých stran… A také jo. Kdyby těch víc než deset procent hlasů pro ČSSD, KSČM, TSS a Volný blok dostal Okamura (a nebo Babiš) nebylo by o čem mluvit.

A ještě jedna jízlivá otázka… co má teď Babiš udělat milá alternativo? Má to bez boje předat demobloku a jít do opozice? Nebo má Zemana požádat o první pokus, otevřít své nekonečné peněženky a snažit se zkorumpovat dostatek demoposlanců, aby s přeběhlíky udělal většinu?

Prostě příště neserte Vidláka a když vám něco říká, tak kurva poslouchejte a alespoň si to trochu promyslete.

Dost už o tom. Stalo se. Věci jsou tak jak jsou. Zkusím teď říci pár slov o tom, jak dál.

Kdybych byl na Babišově místě já osobně, tak bych asi došel za Fialou a řekl mu, že se jeho tužby vyplnily a že může začít stavět Česko na nohy jak sliboval. (O tom bude můj pondělní článek… povíme si jaký průser se na nás valí) Že si Fiala může vzít ten svůj pytel blech a může začít zachraňovat Škodovku, může se pokusit snížit ceny energií a může jezdit do Jůnie a tam vyjednávat o lepších podmínkách. A sám bych šel do opozice a myslím, že bych čtyři roky na novou příležitost čekat nemusel.

Jenže Babiš jede na tygrovi. Pokud bude odejit, bude vyšetřován a možná i odstraněn úplně. Takže být Babišem v jeho situaci, asi bych Zemana o první pokus složit vládu požádal. Minimálně kvůli Pirátostarostům, kde nejspíš dojde na slušnou řežbu a Piráti by mohli být první, kdo pochopí, že je lepší hrát u Babiše roli ministrů (všichni) než dělat u Starostů podržtašky a tak jako tak jsou namydlení a příště jsou ze hry. Takhle by si alespoň ještě nahrabali.  Karolíně Peake se to také vlastně vyplatilo.

V takovém případě by pak stačilo, aby Andrej trochu korumpoval a mohl by tu většinu složit.

Na druhou stranu – ANO a SPOLU by mohli mít ústavní většinu. To je lákavá možnost a pokud by se Fialovi hodně slíbilo… třeba premiérské křeslo a Andrej by měl ministerstvo financí, třeba by se hoši kmotrovští dali zlákat na opravdu velkou moc v tomto státě.

Osobně tomu ale moc nevěřím. Realita říká, že Babiš většinu nesloží a bez ohledu na Zemanovu vstřícnost, jednoho dne to bude muset uznat. Na nějaký výjimečný stav, kdy u moci zůstane stávající vláda i přes jiný volební výsledek, to u nás prostě nenastane.

Já osobně jsem si už minulý týden koupil elektrocentrálu. A budu se připravovat na to, že Andrej Agrofert prodá, protože bude muset. Připravím se na to, že sliby profesora Fialy budou uváděny do praxe a že sama realita ukáže, jaký je.  Ale mezi námi… ta realita co se na nás valí, ta je tak šílená, že všechny naše současné obavy o to, co demoblok bude dělat, se s realitou úplně minou.

Jen nakousnu pondělní téma – Škodovka zavírá, energie se zdražují, zelený úděl jede dál, emisní povolenky se rušit nebudou, postřiky se zakazují, dodavatelské řetězce se rozpadají.

Já bych si na nějaký kamarádšoft s EU nevsadil ani s Fialou. Realita sama jde směrem k programu SPD a na jejich slova dojde… jen ne teď hned.

 

4.1 17 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cert
cert
před 2 lety

Kdyz pominu fakt, ze Babis taha za kratsi konec a je to on, kdo by se mel bat o pretazeni nektereho z vic nez 70ti poslancu, tak kupovani prebehliku je to nejsmrdutejsi politicke bahno. To neni jako kdyz se Zeman pohybuje “na hrane” ustavy, ale za bileho dne by si Babis vytrel s vysledky… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cert

VOLE jsi zase naivni, laskave si uvedom, ze ” UCEL SVETI PROSTREDKY” takze pevne verim ze Babis si neklekne, ale pokusi se “ziskat” nejake poslance z vladnich stran. Pri slusnosti ODS a hlavne Pirat poslancu je to mozne, a skoro jiste u TOP, zvlaste kdyz tam vleze Kalous. Pokud to Babis udela, tak neudela… Číst vice »

cert
cert
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Basosi, mozna jsem idealista, ale naivni jsi tu ty. Demoblok ma devet tuctu poslancu a Babis by potreboval z kazdeho tuctu jednoho pretahnout a jeste ho donutit zvedat ruku pro spolecnej program s Okamurou (SPD nepodpori zadnou vladu, ktera nebude prosazovat jeji program). To uz by bylo jednodussi se domluvit jen s ODS.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cert

Certiku, ver, a vira tva te obrodi” takze ….nechci se hadat, ono neni o cem… ale mas pravdu, OKI se stal obeti sve retoriky, ktera se mezi Prazskym lepsolidem nenosi, a mimo toho jeho tvrdohlave opakovani ze se s Komousi a Slachtou a Volnym bavit nebude ho stalo dalsich 15%. Nekritizuji ho– no vlastne ano — v politice… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety

Povolební Triptych Hieronyma Bosche: Pirátská Tak máme za sebou oslavy demokracie teď přichází kocovina i vítěz už má pocit, že neví, čí je, když z vítězných mandátu kdysi dnes nezbyla ani polovina Nejsilnějším ze všech lidských pudů je prd sebezáchovy. Šel do hospody hasit povolební výsledky nechtěl si jen chvíli krátit chtěl… Číst vice »

Vopice
Vopice
před 2 lety

Pane Vidlák, já vám přeju, abyste to očkování ve zdraví přežil. Ono nechat se očkovat experimentální neotestovanou “vakcínou”, která ještě nikdy nebyla použita, to může opravdu jen otrlý jedinec. A až skončíte v nemocnici, nezpomeňte napsat, že za to můžou neočkovaní. Tak to totiž skončí…

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vopice

vopicaku, je mi skoro 88 a mel jsem jiz dvakrat kovid jehlu, a v Patek jdeme po treti… ne ze bych tomu kovidu veril ci neveril, ale kazdy rok se davame ockovat proti chripce, a letos tomu budou rikat treti kovid injekce, ale vis, co? prej nam s Marjankou stesti, a muzes mi klidne nadavat, vono ziti… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety

To se ti povedlo Vidláku, tvůj text jsou doopravdy neironicky ve větší míře přihlouplé kydy .. Prozradil jsi na sebe že nejsi nestranný a vylil jsi si trochu svojí “nenávisti” vůči těm, které nesnášíš .. A ta tvoje spekulace že ANO a SPOLU by mohly vytvořit ústavní většinu …., to by nikdo nevymyslel… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Nejvetsi omyl vas kecealku s Maximem je ze Rychetsky je debil, ten pan je vycurany politik, a zakulisni dissident, kteremu to skutecne pali, ale bohuzel misto aby preferoval svoji vlast a narodni zajmy, tak po Klausovsku voli svoje krive ego. Tolik o te politicke zrude… ohledne co se v politice muze stat, vis hovno, veletoce se… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Basosi, Rychetského mám přečteného lépe i než jeho bývalý kámoš prezident Zeman. Je to “právní primitiv” a vlezlý slouha, který namá no to nic vymyslet, jede jenom podle notiček, co už někdo vymyslel, nebo mu to podstrčí … Profesionál to co jsem napsal pozná z úrovně jeho právních zdůvodnění nesmyslů, které vydává ústavní… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Basosi, ještě doplním, pravděpodobně považuješ za možný veletoč ústavní většiny ANO a SPOLU, to je přes 120 poslanců dohromady, to znamená skoro všichni z ANO, ODS, KDU, TOP (dohromady mají 72 + 71, přes 120 je 21, ti by mohli zůstat věrni programu antibabiš :-)) … Tuhle blbost považuješ za možný veletoč… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Maxi, vono je to tezky, zalezi tak trosku v jakem stavu je Zeman (preji mu stesti), pokud Zeman da Ano sanci, tak Babis dokaze – a ja si myslim ze by mel– bud si koupit Piraty to je -4, a pak snadno koupi 4 krive poslance a je to plichta, a v Plichte vladni strana vyhrava,… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

rychtaku,

jen by mne jako Prazaka zajimalo, jestli Prasivka pujde z Prazske radnice zpet na svuj Moravsky vidiek, vis vic?

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Basosi, prozradím ti co by mohl být největší veletoč v této zpackané hře .. OPAKOVANÉ VOLBY Je to v zájmu všech ojebaných stran zprzněným ústavu porušujícím volebním zákonem, už jsem jim dost napověděl .. Není problém v termínu, který dosud běží napadnout regulérnost voleb .., a s tím spojit i napadení 5 % volební vyřazující hranice, která… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

No a podivej se jak “zametaji” se Zemanem, “je uz vlastne pohrbenej” volby znova, fajn, ale asi ne, ale i kdyby, modli se aby OKI dostal rozum prestal kecta pitomosti, a potich se spojil s Komousi a temi dvema.. a pak mas tech 20%, ale OKI je tvrdohlavej mezek, kterymu to mysli cernobile, zatimco v zivote je… Číst vice »

adam
adam
před 2 lety

Kritika politické roztříštěnosti vlasteneckých sil je výstižná a na místě. Úvahy o možných variantách postupu A. Babiše jsou však z říše fantazie. Za racionální postup lze jedině považovat spořádané a bezodkladné předání štafety Fialovi. Ať chlapci a děvčata předvedou své údajně schopnosti řídit společenské procesy efektivně a na vysoce morální úrovni (ovšem už např. úvahy o tom, že… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Adame, mas sice pravdu, ale ten Fialovej pruser bud nenastane, nebo bude trvat jen do te doby kdy Babis si nekoupi potrebne poslance, a budeme volit znova, jen ten Zeman…..

cablik
cablik
před 2 lety

Nezlobte se na mě ale opravdu jestli to nebylo řízené předání moci globalistům. Vyhráli o kousek do sněmovny se žádná strana nedostala aby nemohla vládnout s Babišem. A když v USA mohli odstranit Tumpa tak nějaká kolonie už je maličkost. Jinak jestli se vlastenci nespojí tak příště to bude to samé. Jestli vůbec ještě… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Cablo, i kdyz se stane to co Fialka predpovida, vlada nebude mit dlouheho trvani, v prvni rade, pokud Bartos a Michalek nedostane nejake koryto tak utecou k Babisovi, takze bude jen 104 hlasu, a ver mi ze sezeru svoje hovno jestli se mezi 104 vetsinou krivaky a podrazniky nenajde 5 no staci i 4 pokud Zeman bude… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Jestli volby byly nebo nebyly o kousíček cinklé? Tím si můžeme už jen tak foukat bebí. Ale, že mnozí protikoaliční voliči vyhazovali své hlasy a podstrkovali tak křesla protivníkům, je jisté. V tom souhlasím s autorem na stopro. Lipovská na Protiproudu nedlouho pře volbami takový “srdcařský” přístup propagovala. Nic proti srdci, ale mozek – kam… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Pánové oba máte pravdu ale SPD musí změnit přístup a spolupracovat s vlasteneckými silami jinak se nikam nedostaneme.

Franta Jetel
Franta Jetel
před 2 lety

Skvělý článek.