Je Lipavský nastraženou pastí na Zemana?

Osobně jsem přesvědčen o tom, že Fialova parta dopředu sází na Zemanovu pověstnou neústupnost.

Zdroj Outsidermedia, autor   

Petr Fiala (ODS) se sešel v nemocnici s prezidentem republiky Milošem Zemanem a seznámil jej se zamýšleným personálním obsazením nově vznikající vlády. Miloš Zeman se již nechal slyšet, že mezi nimi je několik jmen, s nimiž má problém. S jedním z kandidátů na ministra má tak velký problém, že mu jej ministrem nově vznikající vlády nejmenuje.

Přestože nikoho konkrétního neuvedl, má se všeobecně za to, že se jedná o kandidáta Pirátů na post ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, což je velice mladý politik s absolutně neodpovídajícím vzděláním, praxí a životními zkušenostmi pro avizovaný post ministra zahraničních věcí. Toto musí být zřejmé i Petru Fialovi, přesto jej na tento post navrhuje.

Navíc se Jan Lipavský ještě před případným jmenováním ministrem MZV nechal slyšet, že dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by se neměl stát velvyslancem ve Finsku a ani nehodlá jmenovat velvyslancem ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Petra Pirunčíka na Ukrajině.

Nedělám si o inteligenci pana Lipavského žádné iluze, ale tak hloupý být nemůže, aby něco takového vyslovil proti všeobecně respektovanému člověku z okruhu spolupracovníků prezidenta republiky, který jediný jej může jmenovat ministrem, ještě před tímto jmenovací aktem. Pravděpodobný budoucí předseda vlády se již nechal slyšet, že do personálního složení jeho vlády si nenechá od prezidenta Zemana zasahovat a na všech jím navržených budoucích ministrech jeho vlády trvá.

Nabízí se proto klíčová otázka: Nachystala tímto budoucí vládní pětikoalice past na prezidenta Zemana?

Já se domnívám, že ano, že tímto hraje dopředu vykalkulovanou hru, kde sází na to, že prezident Miloš Zeman neustoupí a v pátek 26. 11. 2021 ke jmenování nové vlády z tohoto důvodu nedojde.

Proč by to dělali?

Fialova parta tak bude moci před svými voliči hrát divadlo, že chtějí vládnout, ale že jim to kazí temné síly na Hradě. Domnívám se totiž, že vládnout by sice chtěli, ale ne hned. Alespoň ne do té doby, než se přeženou největší problémy s pandemií COVID-19 a případný kompetenční spor s prezidentem Milošem Zemanem by jim mohl poskytnout onen chtěný oddechový čas. Minimálně měsíc až čtvrt roku, než by se věc se jmenováním nového kabinetu vyřešila. Do té doby bude to nejhorší s covidem za námi, oni by tak mohli naskočit ve fázi ústupu této nemoci a s tím spojeným koncem nepopulárních restriktivních opatření. Navíc posílení o vítězství nad jimi nenáviděným Zemanem. Marná sláva, za současného složení Ústavního soudu je výsledek předem daný. Viz spor o jmenování profesorů prezidentem…

Osobně jsem přesvědčen o tom, že Fialova parta dopředu sází na Zemanovu pověstnou neústupnost.

Inu nezávidím prezidentu jeho současnou situaci. „Těžká, písemka, těžká. I já bych s ní měl problémy.“

Přesto bych na jeho místě asi zavčas zvolil taktický ústup do předem připravených pozic. Vládu bych jmenoval, tak jak si jí Petr Fiala navrhl, jen při jmenování vlády bych odhalil jméno dotyčného ministra, o němž jsem přesvědčen, že je pro danou funkci nekompetentní a náležitě bych uvedl důvody proč. Normálně bych si jej namazal na chleba a Fialovu vládu bych nechal vykoupat ve všech problémech, které na ní čekají. Ale kdo jsem já, abych radil prezidentu republiky, že?!

Takže jen se zájmem budu sledovat vývoj událostí příštích, nakolik se mé předpovědi naplní.

4.8 13 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Už vyjádření Lipavského k jeho budoucím krokům je dostatečným, důvodem jej nejmenovat. Jeho jednání, šíření nenávisti k jiným neteroristickým státům a naopak koketovat s teroristy z USA je v rozporu s Chartou OSN a tedy jmenovat tak zákeřného reprezentanta v rezortu, který má komunikovat se zahraničím a podporovat mírumilovné kroky Ruska a Číny ve světě je v rozporu s demokratickými principy mezinárodních vztahů.… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety

To není špatná rada. Padlo pole, ať padne i chalupa. Začínám si myslet, že čím dříve skončí tato agónie, tím lépe. A pak, po Velkém Průseru, začít znovu.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Kovid není jedinou pastí pro Fialovu vládu. Stoupající ceny energií, posílené navíc neústupností zeleně zblblých Němců v otázce odstavování jaderných a uhelných elektráren, dávají tušit začátek velmi hluboké, hospodářské krize. A kdo se stane příslovečným hromosvodem? Vláda. Ať už za důvody bude, nebo nebude moct.Tak že Fialovo lačnost po vládnutí se dá vysvětlit snad… Číst vice »

toto
toto
před 2 lety

Také se divím, proč prezident nejmenoval vládu tak, jak ji Fiala navrhl. Vláda je totiž plná nekompetentních arogantních “politiků”, kteří na své ztrapnění nepotřebují prezidenta ani opozici. Dokázali to už před svým jmenováním a nepochybuji o tom, že v tom hodlají pokračovat i na ministerských pozicích. .

laskra
laskra
před 2 lety

To už považujete pana prezidenta natolik degenerovaného, že neví o co GO? Ten má tělo sice mírně řečeno grogy, ale mysl má stále mladickou. Ten ty hlupáky všechny namaže na chleba.

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  laskra

Souhlas! Zrovna nedávno jsem někde přečetl následující varování: “Zeman než skončí, tak z vás udělá takové voly, že vám potečou nervy, jak vodopády!”

cablik
cablik
před 2 lety

Pan prezident by ustoupit neměl nemá co ztratit po ukončení mandátu jde do důchodu a mě se ten člověk též nelíbí.

Ludvik
Ludvik
před 2 lety

V pátek 26. 11. 2021 ke jmenování nové vlády zcela určitě nedojde, tento den má pan prezident jmenovat Petra Fialu předsedou vlády. I to je ale zatím “ve hvězdách”…. Říkali mu Jasánek. Láme se na něm vše. Ať jde o geniální tah Fialy, modlí se 24.11.2021 8:26 | Komentář “Bude si v pátek Petr Fiala moci nechat… Číst vice »