Kudy z krize – sdružení, které nechce, abychom byli jen cizí ždímanou kolonií. Seznamte se (video 5:45)

Petr Hampl, člen iniciativy českých intelektuálů “Kudy z krize”, vede na svém facebookovém profilu diskuzi k programu iniciativy. Za následující slova bude tento upřímný konzervativec a obdivovatel Železné lady Margaret Thatcherové onálepkován nějakým hodně ošklivým titulem.

Zdroj: fb

Petr Hampl

K otázkám na program Kudy z krize. Nejsme politická strana, nemáme tedy program v takovém smyslu. Nicméně naše východiska jsou tato:

Hledat taková řešení, která budou ku prospěchu obyvatel ČR. Zájmy spojenců a investorů mohou být akceptovány jen tehdy, pokud na tom jednoznačně vydělají naši občané. Všichni, nejen úzká vrstva manažerů a specialistů.

Nenechat se svázat žádnými ideovými omezeními. Když to bude vhodné, navrhneme znárodnění. Když to bude vhodné, navrhneme privatizaci. A takhle se vším.

Komplexní pohled. Každý náš návrh projde složitou oponenturou z toho pohledu, jaké to bude mít dopady na obranyschopnost, sociální rozdíly, vzdělanost, krajinu a spoustu dalších věcí.
Jednotlivé návrhy posuzovat podle dostupných dat, časových řad atd.,J s využitím běžného matematického a statistického aparátu, případně modelování. Což rozhodně neznamená ono „zakládání na faktech“, s jakým se někdy setkáváme.

Předkládat i takové návrhy, které jsou zatím pokládány za naprosto nezvyklé a nemožné.

Na toto upřesnění programu sdružení Kudy z krize sociologa Petra Hampla reagoval na jeho facebookovém profilu diskutující Michal Jaroň, ideová to oběť zdivočelých účetních, kteří si dnes hrají na národohospodáře…

Michal Jaroň

Znárodnění? To chcete, aby tu nikdy nikdo nic neinvestoval?


Petr Hampl odpověděl racionálně bez ideologického zaslepení:

Tady rozhodně nemluvím za Kudy z krize, ale já osobně ano. Investice je vždy výhodná pro investora a jenom za naprosto výjimečných okolností může být výhodná i pro obyvatele země, kam se investuje. Schválně to zkuste – předejte kuchyni ve svém bytě nějakému “investorovi”. Možná si pořídí lepší linku, ale vy z toho nic nebudete mít, protože vás tam nebude pouštět. Možná vám tak dovolí, abyste mu občas umyl nádobí (za 40 korun na hodinu). A takhle to končí skoro pokaždé.

5 8 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 2 lety

Iniciativu všech vlasteneckých osvícenců vřele vítám a přeji jim mnoho (tvůrčích) sil a pevné nervy. Budou je hodně potřebovat, protože protistojící hydra je záludná. Je dobře, že se již dnes v jejich kruhu ocitají nejen bystří a morálně integrovaní intelektuálové, ale (a to zejména!) i národohospodáři, kteří zpravidla dokážou dohlédnout dál než tržně orientovaní ekonomové či mazaní… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

… a ještě jeden aspekt budou vlastenci nuceni vzít v úvahu, pokud se budou zamýšlet nad nostrifikací ekonomiky či jejích strategických odvětví. Bude to nezbytný tuzemský finanční kapitál, jehož reálné zdroje budou muset nalézat. Ten nadnárodní (jakkoliv o sobě šíří pověru, že je sörösovsky altruistický či nezištný) se sotva připojí k jejich záměrům, když jeho směřování… Číst vice »

P.K.
P.K.
před 2 lety

Slova pana Hampla jsou sympatická. I hlásané cíle tohoto sdružení jsou sympatické. Ovšem problémy by mohly začít, při jejich uskutečňování. A u toho už nebude pan Hampl, k tomu se budou drát nějací noví Klausi. Ti už si nejspíš nevzpomenou na varování pana Hampla: „Investice je vždy výhodná pro investora a jenom za naprosto výjimečných okolností… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem P.K.
maxim
maxim
před 2 lety

K nalezení cesty Kudy z krize, je nejdůležitější a v první řadě pochopení systému v kterém žijeme … Je to totalitní systém vlády práva (vláda práva je líbivá, ale je to ohlupující podvod na hlupácích) .. Liberální právní stát je ta největší debilita kterou se lidé západní civizace nechávají podvádět od kosmopolitních parazitů …… Číst vice »

shoty
shoty
před 2 lety

Prečo obdivovať Thatcherovú? Vládla v čase, keď Británia ťažila vlastnú ropu v Severnom mori. Potom sú výsledky, všakáno. V súčasnosti končí aj Nórsko…ešte nejaký ten 1-2 milióny neandertálcov z Afriky a je finito.

basos
basos
před 2 lety

Pane Hample, Kolem 92 roku (nevim kolik Vam tehdy bylo) V. Klaus jako minfin udelal kuponovou privatizaci, ktera jak jiste vite, ozebracila Cesko- tedy zbytek Ceskoslovenska ktere Klaus spolu s Meciarem rozebrali. V zapeti pan Klaus skutecne briliantne zlikvidoval prumysl, ktery vznikal v cechach pres 170 let. Dusledky toho vidime oba, takze nema… Číst vice »

P.K.
P.K.
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Nejsem advokát pana Klause, ale jestli se zdráhal předat naši zemi i s chlupama Němcům, tak to je první pozitivum, které u něj vidím.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  P.K.

No jo, ale předal!

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Leč pokud Klaus ano, pak v tom nebyl zdaleka ojedinělým. Jakkoliv byl dnešní prezident Zeman z politicky jiného “těsta”, stejně tak nepokrytě podporoval prodeje zdejších ekonomických celků zahraničním investorům, vč. střednědobých daňových úlev. Pokud se nemýlím, nikdy svou vizi podpory zahraničních investic v ČR neopustil a i v roli prezidenta dělal vše, aby do republiky nalákal… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
spartak
spartak
před 2 lety

P.Hampl také prohlédl i když Týčrovka a Čéčil jsou jeho koně. Vlastenectví se pohybuje v kruhu , zatím jsme na začátku.KSČM je nositelkou radikálního boje za svobodu ,dnes v době kapitalismu.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Přes třicet let se vesele odnárodňuje. Už snad ani nežijeme ve své ,,domácnosti”, ale v ubytovně a to ještě dosti drahé. Je na čase, přestat hrát druhé housle. Tudy z krize !

Falka
Falka
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Jak chcete začít hrát prim, když “u vesla” jsou odesáci, stanové, lidovci, topáci a piráti?

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Falka

Přesně tak ti tak budou skákat jak USA a EU pískají s nimi nikam cesta nevede jen hlouběji do anglosaských (_!_)

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Ale jak se mění druhé housle za první?
Toť ten problém, hochu.

Falka
Falka
před 2 lety

Vypadáte nadějně, pánové! Jen by to chtělo se spojit s těmi, co myslí podobně (ale šli do voleb samostatně – nevím proč) a pak volby vyhrát! Upozorňuji na vaši iniciativu ty známé, kteří na tento web moc nechodí