PRÝ NEJPITOMĚJŠÍ NÁROD…

Úpadek a nenahraditelné ztráty z devadesátých let mají být drobností proti tomu, co nás čeká v několika následujících letech.

Zdroj: Kosa zostra, autor Xaver

Když nadešel čas budování 2. kapitalismu v Čechách, zavály mě pracovní okolnosti na jedno ministerstvo, kde jsem se pohyboval přímo v blízkosti samotného pana ministra. Na starosti jsem měl hlavně jeho kontakty s médii, redakci a autorizaci odcházejících článků či rozhovorů nebo přípravu podkladů k nejrůznějším jednáním a další úkoly. U těch podkladů si pan ministr přál, aby byly „pěkné“ a obnášely maximálně tři strany! To pochopitelně nešlo tu a tam skloubit (myslím tu délku), což mívalo za následek nakyslou atmosféru v sekretariátu nebo v autě cestou na místo jednání.

K těm dalším úkolům patřilo také filtrovat zájemce o setkání se samotným ministrem či alespoň o rozhovor po telefonu. To přinášelo občas velmi zajímavé zápletky, které si pamatuju i po těch málem tří desítkách let. Tak například volala jakási paní Černá, že potřebuje nutně mluvit s ministrem, a byla neodbytná a neochotná naslouchat mým argumentům. Jenže tu paní Černou se mnou hrála a následně se rozesmátá představila jako MRs. Black, dodávám pro jistotu že Shirley Temple – tehdejší velvyslankyně USA v Praze.

Další příhoda – a tou už skončím – je statisticky téměř nemožná, ale o to zábavnější (i když mně nakonec do smíchu moc nebylo). U pana ministra se na určitý den a hodinu objednal významný podnikatel (ty jsme tehdy rádi „brali) jménem MacIntosh, nebo tak nějak. Jakýmsi tajemným labyrintem bezpočtu telefonátů a domlouvání a jazykových asi bariér se přihodilo, že v dohodnutou hodinu se v přijímací místnosti na sekretariátu objevili MacIntoshové dva: jeden Američan a jeden Skot – v sukni. Představili se a velice se bavili, stejně jako my při pohledu na tu károvanou sukni…Mně však do smíchu moc nebylo, protože jsem musel rozhodnout, který je ten „hlavní“?

Po tomto poněkud rozverném úvodu začnu už ale psát na vážnou notu. Ano, čerstvá „socialistická zdechlina“ lákala uchazeče o chutné sousto z mnoha kapitalistických a postupně i dalších států. Nejdříve ve velkém skupovali činžáky, paláce, zámky a všemožné další baráky za babku (i mnozí naši se později poučeně přidávali). Mladí poradci kolem ministra razili zásadu, že to nevadí, nemovitost přece ven neodvezou (to nemá chybu!).

Poté začaly přicházet tak zvané poradenské firmy, po stovkách, jež potřebovaly často samy poradit, jak tady fungoval ten komunismus. Až konečně „udeřila jejich hodina, otevřely se brány“, nastoupili investoři všeho druhu: banky, pojišťovny, telekomunikace a podnikatelé postupně do všech sfér naší ekonomiky; zejména do těch, které by v mezinárodní konkurenci neobstály, ale i do těch „dobrých“, až nakonec už nám nepatří téměř žádné… A výsledek už známe: samozřejmě, že nemovitosti/stavby mnohdy úžasné a reprezentativní tu zůstávají, avšak výnosy z nich v objemu mnoha set miliard ročně mizí v nenávratnu, bez jakéhokoli užitku a prospěchu pro tuto zem a její obyvatele.

Mnozí se už jistě ptáte, proč tyto známé věci znovu omílám? Chci se totiž s vámi podělit o jeden obdržený mail (autorství není zřejmé), který se váže k názvu článku a z něhož budu dále vybírat a který – určitě k překvapení mnoha čtenářů – vypočítává (doufám, že zasvěceně), jak jsme ve světle předešlé úvahy s mnoha našimi tradičními výrobami a produkty dopadli. Je to nejen překvapivé, ale vpravdě i neveselé čtení, i když jen na pár příkladech.

Mochovská zelenina

Pokud dnes do Mochova zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete. „To musíte volat do Rakouska, veškerá výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod“, říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria.

Tuky

V povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí. Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů.

Pražské čokoládovny Orion

Z Polska se na český trh dovážejí i některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu Nestlé.

Káva Jihlavanka

Když chtěl týdeník Ekonom od koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 se výroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo.

Zábřeh na Moravě – Sunar

Na zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech lze ale dovodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko. Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě.

Sedlčanský Hermelín

Plísňový sýr prodávaný pod značkou Sedlčanský Hermelín je další ze stálic českých ledniček. Jaké překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé šarže pocházejí z Polska.

České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského průmyslu.

Akuma z Mladé Boleslavi

Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm, který Akumu ovládl už v roce 1998).

Zápalky Solo Sušice

Výroba zápalek Solo se ze Sušice přesunula do Indie.

Elektrospotřebiče ETA

Výroba elektrospotřebičů ETA se přesunula zase do Číny.

Kromě shora vyjmenovaných to jsou stovky, ne-li tisíce dalších strojních, sklářských, textilních, dřevařských, potravinářských (Fruta), cukrovary, mlýny, výroba mlýnských strojů Pardubice, hutních – metalurgických, sléváren, elektrotechnických, optických atd., dalších výrob, které byly prodány za devalvovanou korunu do zahraničí. Stroje demontovány a odvezeny, provozy zbourány a zplanýrovány, viz. Praga, přesná výroba diferenciálů a další přesné součásti – Indie.

Díky americkým sankcím jsme zabili další prosperující firmy, které dodávaly výrobky do Ruska. Přesné strojírenství pro ropný a plynový průmysl, atomové strojírenství, Lakrum, Olma atd. Rovněž velké množství položek. Nechali jsme se zašlápnout jako červi, naříká autor a v závěru se sugestivně ptá:

Může být na zeměkouli pitomější národ?

Je to sice dost příkré, ale u mnohých to padne na úrodnou půdu. Nicméně za vším tím hledej nikoli ženu, ale neschopné, tu a tam prodejné české politiky od převratu až – mám velkou obavu – po ty nadcházející, jak odhaduje také soudruh Josef Skála (snad se vás, čtenáři citace od něho nedotkne):

„Jsou to věrní dědicové těch, kdo inscenovali loupež tisíciletí a proměnu země v cizí dojnou krávu a poskoka. Hraběcí rady jim mohly fungovat jen z opozičních lavic. Teď nám nadělí šokovou terapii ještě bolavější než tu z 90. let… Pětikoalici na jedno použití čeká závod s časem. Aby nás postavila před hotovou věc, dřív než se bude muset dekovat. Do voleb v regulérním termínu vydrží jen sotva. Než ale padne, může napáchat i škody napravitelné jen velmi obtížně.“

Tu jeho i mou obavu bezezbytku slibuje „soubor“ těch, co po vyhraných volbách tuto zem povedou. Například nejvyšší post v dolní sněmovně má dík tomu podvodnému spolčení obsadit poslankyně Pekarová, jejíž odbornou průpravou je nenávist a hloupost. V internetové anketě s jejím postem souhlasí jen 5 % hlasujících, 90 % je proti. Tak kdo ji vlastně volil?! Nebo ten Rakušan, co chce zahájit ministerské bačování prověrkami, takže bez vyhozených odborníků bude „lovit ryby ve vzduchu“, jako jemu podobní po roce 1968. Přímo hrůzu u mě vyvolává poslanec Gazdík („mí Valaši“ mě zklamali), prý bývalý neschopný učitel, který se drápe na ministra školství, na těžce zkoušený resort, který musí nutně udělat něco s tragicky klesající vzdělaností.

Raději bych se tím dnes nechlubil, ale už v článku „Tak už jej máme za sebou“ (5. ledna 2021) jsem napsal:

„A za „pirátským bukem“ už číhá pochopitelně i takový politický „formát“, jako stávající poslanec Gazdík, který si určitě nenechá ujít příležitost povýšit. Nebo představa, že na jakési židli ve vládě zasedne vedle něj třeba Michálek, mě děsí stejně jako nezkrotitelná pandemie…“

Mohl bych podobně pokračovat resort za resortem: většinou jen kariérismus, nevzdělanost, nekompetentnost…Přitom se na nás valí ekonomická krize horší než v roce 2008, k tomu katastrofa v energetice a děsivý nárůst covidové pandemie. A to ještě netuší/me/, jaké další tlaky a překvapení na nás dopadnou z blízké, bruselské i vzdálené ciziny. S tím by se těžce vypořádávali i ti nejskvělejší odborníci a muži/ženy doslova a do písmene na svém místě. Jenže zvolili jste (já se důvodně „vynechávám“) si takové? A v té souvislosti mi dovolte tu opovážlivost: neměl by se tedy titulek článku vztáhnout spíše na váš nedávný výběr těch, co se chystají vést tuto zemi…?

Na základě toho, co byť jen krátce po volbách vidím a zažívám, nevylučuji, že jednou budu moci konstatovat to samé, co o podobných napsal kdysi americký autor Henry Miller: byli to nuly v každém smyslu slova. Budu-li naopak spokojený, sdělím to tady…

4.9 27 hlasy
Hodnocení článku
37 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

Je zajimave, jak po mem prijezdu natvrdo do Ceska se stale okopaval minuly rezim, invaze samozrejme Rusaku do Ceskoslovenska 68 byl jsem pri tom a pak koncem roku se nechal zblbnout a utek jsem za more…ale zpet.. ted po navraceni pred lety se meni ceska narikaci scena od place nad 68 rokem k placi nad… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Proč jste se vracel do země, kde se cítíte jako JÁ a ONI? Co nám to tu kážete? Ke komu mluvíte? Proč to říkáte na tomhle serveru, kde mají lidé svoje jiné názory? Proč svoje výhružky neprezentujete tam, kde se voliči dnešních “vítězných koalic” sdružují? Stále se opakujete, toto není náhodný… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

anaku, jsi typickej mistni sovinista ci pitomec ktery si mysli, ze cesko je druha zaslibena zeme… nemysli si to, cesi byli zaslibena zeme za Karla IV nebo za Zizky, a potom v dobe do 1918 kdy lide jako Palacky, Jirasek, a dalsi buditele vzburcovali venkov – ne krive Prazaky k narodnimu/vlasteneckemu vzepeti. dalsi tva… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

….a Buh vi co jeste… Prazska zumpa si oblibila partu vycuranku, ci skupiny vycuranku, vcetne Piratu, nasledovniku podvodneho bratrskeho kazatele, ktery vas a zase Prazaky dokazal zmanipulovat v blbce. Laskave si uvdedom, ze STBak Babis po dva roky pred Covidem vedl zemi naprosto vzorne, prvne jsme meli rozpoctovy prebytek, a pri tom musel celit… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

….. mi dava moznost srovnavat…. ale mas trosku pravdu, pred 68 jsem byl ja Prazak stejne pitomej jako vetsina nefachcich uredniku Prazaku, stitil jsem se prace, oslavoval jsem nase jakekoliv nase vitezstvi ve sportu, proste jsem si byl jisty ze Praha a zbytek (i Slovaci) jsme pupek sveta, druha zaslibena zeme… tam… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Pane Basosi, co si to vůbec dovolujete svoji urážlivou řečí, kterou častujete nejen mne, a o které si zřejmě myslíte, že je vtipná. Ani si nechci připustit, že jí myslíte vážně. Jestli jste si nevšiml, jste tu v podstatě jediný, kdo užívá vulgarity. Nikdo vám na stejné úrovni neodpovídá. Co vy vůbec víte… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Basos
Tvoej věta…..UTEK JSEM ZA MOŘE vysvětluje vše,další netřeba číst.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

1968, vole, ted mate demokracii a ty si furt stezujes, tak utec taky

spartak
spartak
před 2 lety

30let se žilo z rozkrádaček po Československu ,proto voliči volí ODS a spol. Daně a půjčky státu stačí jen na opravu dálnice.Na takovou mohutnou výstavbu jak za komunistů tato demokracie nemá. Současná politická situace je silně korupční a změnu nelze očekávat.

adam
adam
před 2 lety

Nemám vůbec rád soudy typu “pitomý národ”, protože jejich vypovídací hodnota je prakticky nulová a nejsou v zásadě obhajitelné. Při hlubší analýze by se ostatně ukázalo, že mnohé jiné národy jsou mnohem “pitomější”. Tudy prostě cesta nevede a nemá smysl. Musíme si klást jiné otázky. Např. bylo v silách celkem malého státu efektivně čelit koloniální politice… Číst vice »

JK
JK
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Určitě na světě existují i pitomější národy, ale není moc těch, které o své pitomosti podaly a s obdivuhodnou vytrvalostí podávají tak hmatatelné důkazy. A jestli bylo v našich silách efektivně čelit koloniální politice je zcela nedůležité z toho důvodu, že jsme se o to ani nepokusili. Ba právě naopak, šli jsme svému vyrabování a zkolonizování neochvějně naproti. Příliš… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Naprostý souhlas. Jen ten závěr bych poupravil – a hlavně něco dělejte! Co já? To mám jako rozvinout nějaký transparent a projít vesnicí s nadějí, že se někdo přidá? A namířit si to ku Praze s tím, že tam už za sebou budu mít nesčetné zástupy?
Ale jináč naprostý souhlas.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Jmenuje se to “PRÝ nejpitomější národ”. Autor taky ví, jak to s pitomostí lidi na světě je.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Adame, mas pravdu, ale vetsina pitomejsich narodu nez nas si aspon v minulosti nahrabaly, ale vy nebo vasi tatove, ve sve naockovane protiruske nenavisti jste dovolili aby cely “muj narod” znicil jeden sebestredny hochtaplersky parchant, a vy to stale 30 let po te loupezi nedokazete pochopit, a jen a jen kecate a narikate, ale delate uplny hovno,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Je znovu třeba připomenout: Babiš ve skutečnosti volby vyhrál, ale selhal jeho koaliční patner ČSSD, který se nedostal přes 5 procent. Za to nesou odpovědnost zejména Zaorálek, Petříček, Kulhánek, Hamáček svou rusofobií, neznalostí 2. světové války a celkovou zbabělostí, kterou nesnesli ani ti nejvěrnější příznivci ČSSD. Odpůrci pravicové Pražské kavárny počtem hlasů… Číst vice »

toto
toto
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Nejsem příznivcem Vámi uváděné skupiny poslanců ČSSD, ale rád bych doplnil jednu skutečnost, kterou jste přehlédl. Absolutně nic z toho, co se stalo za dobu Babišova vládnutí, by se nestalo, pokud by pro to nehlasovali poslanci ANO. Myslím, že právě premiér Babiš neprokázal statečnosti, která určuje skutečnou velikost politických osobností. Babiš… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Máte hodně pravdy, taky jsem na něj nadával, že tu sebranku nerozehnal, ale přece jen… Dejme stranou opozici a vezměte si s jakou mediální a uměleckofrontovní hydrou musel bojovat. Bezskrupulózní psychopati schopní do veřejného prostoru šířit jakoukoliv lež. A dostali na Letnou čtvrtmilionu debilů. A to jen kvůli vylhané blbosti,. jako je Čapí hnízdo. A to… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. ANO a ČSSD si nemají co vyčítat.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, Socdemaci jsou historicti podrazaci, ale to musis az do 1949, a pak ti to dojde cele, ohledne Hamacka, nevim, lidi mu nadavaji, ale mam takovy dojem, ze to s tou cestou do Ruska pro vakciny myslel dobre, ale nekde se prokec’ a nekdo ho prasknul a tak Hamza si musel neco vymyslet…. nevim,… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Pan Skála nechť si zamete před vlastním prahem. V 89 komunisté dovolili, aby se stalo, co se stalo a umožnili Vencovi flaškovi státi se prezidentem. 30 let seděli na teplých místech ve sněmovně a jen přicmrdovali v opozici. Posledních 8 let se podíleli na té šaškárně, kterou tady předvádělo ANO, takže být ním, budu… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

A co by v tom případě podle Vás měla dělat ČSSD?.-)))

Jiriditrich
Jiriditrich
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Vykopat Dolinky, Poch”y” a další podobný neřád a opřít se o obyčejné lidi ve výrobě, skladech, zaměstnance řidiče atd a kopat do prde.le vládu, stavkami ji donutit zvednout mzdy, zdanit kapital s výnosem větším než XX mio….. ještě chcete vědět co mělo ČSSD dělat? NEBÁT SE O KORYTA!!!!! A MAKAT PRO Lidi ditrich

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jiriditrich

Odchodem Jiřího Paroubka ZTRATILA ČSSD NÁROK NA EXISTENCI!

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Stejně jako v SSSR se komunisté nemohli dočkat, až zemi rozkradou. Nedalo se očekávat, že by jim šlo o lidi a tento stát.

toto
toto
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Vážená paní Tomášková. Nemyslím si, že komunisté jen 30 let “přicmrndovali v opozici”. Byli za mnohými zákony, které byly přijaty ve prospěch zaměstnanců a socálně přijatelná linie Babišovy vlády byla z velké části jejich přičiněním. S ANO spolupracovali necelé 4 roky, nikoliv 8. Souhlasím však s Vámi, že jejich vedení (na kterém měl Skála minimální… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Pane toto souhlas a naši pitomci ve volbách opět dali moc známým rozkrádačům, kteří de facto přivedli A. Babiše k moci.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Snad si vážně nemyslíte, že by dovolili, aby na ně bylo vidět? Neříkala jsem, že vše rozkradlo KSČM, ale podívejte se dobře, kolik jejich kádrů převléklo kabáty a vstřebali se do jiných stran?

JK
JK
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Proto “logicky” národ volí ty, kteří převlékli kabáty a stali se z nich takřka přes noc neoliberálové a antikomunisté. Prospěcháři bez páteře jsou ti nejpovolanější a nejdůvěryhodnější, tak velí moudrost tohoto národa. Tak to tady máme, doufejme že neskončíme až v nevolnictví.

cert
cert
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

U prevlekacu ocekavat rovnou pater je marne. Zaroven je take nesmysl si myslet, ze to mohlo dopadnout jinak. Pokud tady byla uloha komunistu zadratovana i v ustave a clenstvi prinaselo privilegia, tak se logicky stavali cleny i taci, kteri meli blaho strany a komunismus na haku.

cablik
cablik
před 2 lety

Tak většina hloupá není a tyhle cizácké lokaje nevolila nechali se nachytat na nové protestní strany i když flákance opravdu volili hlupáci. My voliči SPD na tom nejsme líp strana je poskoky globální moci v parlamentu blokována.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

I SPD je poskokem GP, jen se o tom moc nahlas nemluví. Nebo si myslíte, že rádoby vlastenci z SPD si mohou dělat, co by chtěli?

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Pořáíd jsou na tom líp,než ona slátian z havlolejnolahvárenský stoky,která fašoEU i amiokupanta podporuje tak,že jsou v očích slušných lidí v roli VLASTIZRÁDCŮ!

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

A co dál? Vy si vážně myslíte, že to slepencům rve žíly, co si myslíte?

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

A to Okamurovi vyhovuje. Má před sebou další roky “žvanění”, jak jsou v opozici. Stal se takovou profesionální opozicí, jako byli Filip a spol.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pavel 1964

A co myslíte,že předvede pětislepenec z havlostoky?????
Zlodějny v přímém přenosu a kecání o ničem!

toto
toto
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pavel 1964

A mohl byste uvést nějakou stranu, která se v opozici chová tak, aby se Vám zamlouvala?

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety

Jsme opravdu minimálně stejně pitomí jako Němci (viz A. Valenta: Německo – mýtus a realita). Jak jinak vysvětlit, že nejvíce preferenčních hlasů získala “marokánka” Pekarová-Adamová a V. Rakušan?