Rusko neprodlouží dohodu o tranzitu plynu – Ukrajina

Rusko nechce prodloužit svůj kontrakt na tranzit plynu s Ukrajinou po roce 2024, kdy skončí současná dohoda, prohlásil v pondělí šéf kyjevské státní ropné a plynárenské společnosti Naftogaz.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: Russia Today, překlad Pokec24, autor Jonny Tickle

V rozhovoru pro agenturu Reuters Yury Vitrenko řekl, že neexistuje „ani náznak“ jednání o nové smlouvě.

„Diskutujeme s Američany a Němci o tom, že všichni bychom chtěli, aby tranzit pokračoval, ale Rusové se zdráhají tyto diskuse zahájit,“ řekl.

Tranzit plynu z Ruska do Evropy je nedílnou součástí ukrajinské ekonomiky a země dostává ročně miliardy dolarů od ruského energetického gigantu Gazprom za využívání svých stárnoucích zařízení, která postavila Moskva během sovětského období.

Po dokončení Nord Stream 2, kontroverzního plynovodu, který spojuje Rusko s Německem, aniž by procházel jakoukoli třetí zemí, se nyní mnozí v Kyjevě domnívají, že ekonomika země je ohrožena, protože ukrajinské potrubí je pro evropskou síť méně důležité.

Začátkem tohoto roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že Nord Stream 2 „odpojí Ukrajinu od dodávek plynu“, což bude stát Ukrajinu „nejméně 3 miliardy dolarů ročně“.

„Nebudeme mít z čeho platit ukrajinské armádě,“ řekl delegaci z amerického Kongresu.

MMF předpovídal, že ztráta bude o něco menší, ale stále velmi významná. Podle mezinárodní finanční instituce dostává Ukrajina v průměru o něco více než 2,5 miliardy dolarů ročně jen z ruského tranzitu plynu. To se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů.

ČTĚTE VÍCE: Ukrajina požaduje, aby Německo zaplatilo za škody způsobené druhou světovou válkou

V současné době je Nord Stream 2 dokončen, ale ještě není certifikován, což znamená, že ještě není v provozu. 16. listopadu regulátor v Berlíně pozastavil certifikaci kontroverzního projektu a trval na tom, aby Nord Stream 2 AG vytvořil německou dceřinou společnost. Po vyřízení formalit by mohl být spuštěn příští rok.

Podle Vitrenka regulátor vyhověl ukrajinské žádosti o zařazení do certifikačního procesu.

Minulý měsíc ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Ukrajina nezvládne žádné zvýšení dodávek plynu, a poznamenal, že systém přepravy plynu v zemi může „prasknout“ kvůli nárůstu tlaku, protože infrastruktura „nebyla opravena po celá desetiletí“.

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

No a co! Přece se nebudou doprošovat Rusů, když energie ze slunka přichází zcela zadarmo. Ať kolonie USA dokáže zázraky!

cablik
cablik
před 2 lety

„Vážení” banderovci nechápou že žijeme v kapitalismu a ten hledá co nejvýhodnější cestu k zisku oni a jejich páníčci můžou tak tlachat a to je vše.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Já si naopak myslím že v kapitalismu nežijeme ani náhodou. Ta doba nás po převratu jenom líznula. Vše utnulo členství v EU a NATO.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Ty co se bojíš a dáváš anonymně mínusy, podej důkaz že nemám pravdu a dolož ten kapitalismus u nás.
Asi ani nevíš co to je.

haf
haf
před 2 lety

takže Němci, Američané a Ukrajinci diskutují o tom, kudy má jít ruský plyn? to jako by soused s pošťákem diskutovali o tom, co si mám dát k včeři.

haf
haf
před 2 lety

pro Rusko tedy smluvní vonost, ten skvělý výdobytek kapitalismu , neplatí?

Lubez
Lubez
před 2 lety

No a čekal snad někdo že si rus stále nechá kálet na hlavu?

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

No, já vidím jedno bezva východisko, ale něco by to stálo. Což takhle, když si Ukrajinci pořád stěžujou, že Gazprom posílá toho plynu málo, to potrubí pořádně natlakovat?

haf
haf
před 2 lety
Odpověď uživateli  Raksa.A

já jsem moc ráda, že plyn přes Ukrajinu nepůjde, ta je dnes v ruskou šílenců, kteří jsou s to nechat svou zemi zničit válkou jen proto, aby se pár jejich nenažranců a po moci bažících opatřilo na stará kolena, k tomu jsme i my v jejich rukách a vystaveni jejich benevolenci, kdy plyn půjde a kdy nikoliv. V současnosti je… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Jestli Rus nebude dodávat plyn přes Ukrajinu, nebude mít Ukrajina z čeho platit armádu proti Rusku. To může vyslovit opravdu jen komik.

shoty
shoty
před 2 lety

Takže kvôli ukrajinským debkom budeme platiť za ruský plyn Nemecku.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

To je až komické. Ukrajinci chtějí tranzit ruského plynu přes Ukrajinu, ale druhým dechem přiznávají, že jejich infrastruktura toho není schopná. Asi si myslí, že ty miliardy dolarů tranzitních poplatků dostávají jenom jako kapesné. Nebo na výzbroj armády, s kterou chtějí táhnout do Ruska. Mě neudivuje debilita Ukrajinců. Spíš mne šokuje… Číst vice »

jara
jara
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Jejich západní partneři vůbec nejsou debilní. Je to jejich hra a Ukrajinci v ní hrají toho pověstného idiota. Naše vláda obvinila Rusy z Vrbětic a zdálo by se, že je od ní debilní. Omyl. Má to logiku. Jenže smůla je, že tyhle hry hrajeme v cizím angažmá. Takhle daleko nezašel ani ten profláknutý minulý režim.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  jara

Prosím vás, Vrbětice mi ani nepřipomínejte. To je kauza, kde jsme skutečně klesli až na samé duševní dno. To by “nevymysleli” ani absolventi pomocné školy. A jestli jsem se před tímto faux pas styděl za svůj původ, po něm mám skutečné zábrany byť jenom vycestovat. Holt i lhát se musí umět.

Ivanhoe
Ivanhoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Kauza Vrbětice je krásná ukázka, jak zkorumpovaná BIS, konkrétně agent CIA Koudelka nestoudně manipuluje “demokratickou “vládou ČR.

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  jara

“Profláknutý minulý režim”-pěkný blábol!

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Pro západní “partnery” je podstatná ochota tamních politických loutek k zatáhnutí ukrů do otevřeného konfliktu s Ruskem. Jinými slovy, udržení banderistánu v roli užitečného (a obětovaného) idiota. To ostatní jsou jen nedůležité marginálie, které dokážou zaplácnout svými fiat money, na jejichž emise mají “rotačky” vždy nachystány.