USA, EU a NATO budují “jižní frontu”

Situace na Donbasu se každým dnem stává nestabilnější. Ukrajina zvyšuje množství formací ozbrojených sil, ale Západ stále mluví o zvyšování počtu ruských vojsk u hranice se sousedem.

Zdroj: PravdaRu, Alexandr Štorm

Je příznačné, že počet ukrajinských vojáků se v pásmu konfliktu v jednotlivých směrech zvýšil dvakrát. Připomeneme, že v těchto dnech zahájila v Černém moři šestá flotila USA cvičení, ale Evropská unie uvažuje o vojenských opatřeních, která by mohla snížit vliv Ruska v jihovýchodní Evropě.

Dokument s názvem “Velké ambice: zvyšování ruské vojenské síly na Krymu a v Černém moři” praví, že Západ musí být připraven čelit hrozbě ze strany RF a přijmout Ukrajinu za spojence.

EU vážně uvažuje o tom, že je třeba zformovat mnohonárodnostní sbor “Jihovýchod” (jako za dob Hitlera), a také pravidelně poskytovat vojenskou pomoc Gruzii, Ukrajině a Moldávii zvýrazněním své přítomnosti v Černém moři.

Jak vysvětlila náměstkyně poradce ministra obrany USA pro Rusko, Ukrajinu a Euroasii Lora Kuperová, Brusel a Washington musí odvolat omezení na dodávky letálních zbraní Kyjevu.

Samotné USA a NATO mají v úmyslu dosáhnout trvalé vojenské přítomnosti v Černém moři. 30. října velení šesté flotily námořních sil USA oznámilo zahájení operace v regionu, do níž je zapojen torpédoborec námořnictva USA a loď “pro řízení války”.

Je pochopitelné, že stability v regionu se tímto nedosáhne. Proto je flotila USA pod trvalým dohledem ruské Černomořské flotily, sdělilo Národní centrum řízení obrany RF.

Experti spojují tuto aktivitu s nedávnou návštěvou Kyjeva šéfa Pentagonu Lloyda Austina, který přislíbil Ukrajině podporu v jejím “boji proti Rusku”.

Denis Pušilin, hlava neuznané DLR, vyjádřil názor, že Ukrajina se chystá “na válku nebo na vážnou provokaci”. Sousedi začali aktivně realizovat plán na zřízení sil teritoriální obrany Ukrajiny na základě nedávno schváleného zákona “O zásadách národního odboje”.

V souladu s tímto dokumentem se stav Ozbrojených sil Ukrajiny (OSU) zvyšuje o třetinu – téměř o 320 tisíc bodáků. Stane se platným 1. ledna roku 2022.

Celkově všechno hovoří o intenzivní přípravě na válku, vysvětlil vojenský expert plukovník ve výslužbě Nikolaj Šulgin.

Rusko ale oficiálně žádná prohlášení neučinilo, a západní média píší v této souvislosti všechno, co je napadne. Jedno je jasné – v podmínkách možné války jsou na Donbasu v jihzápadním strategickém směru ve stálé bojové pohotovosti. A toto rozhodnutí je, při nejmenším, logické.

Rusko nevylučuje další zhoršení situace na jihovýchodě Ukrajiny, podotknula oficiální zástupkyně ministerstva zahraničí RF Marie Zacharová. Sdělila, že Kyjev vědomě zavádí jednání v kontaktní skupině do slepé uličky, aby prostě rozpoutal otevřenou válku na Donbasu, a vybídla Západ, aby přestal s militarizací země a použil svůj vliv k navrácení Kyjeva na cestu diplomatických řešení.

Ale, bohužel, to se nedaří.

Bývalý šéf ultranacionalistů Ukrajiny Dmitrij Jaroš se stal poradcem vrchního velitele ozbrojených sil země.

Toto jmenování může být ukazatelem záměrů Kyjeva na aktivizování agrese vůči Donbasu, prohlásil expremiér DLR, poslanec Státní dumy Alexandr Borodaj.

Podle jeho slov Ukrajinu trýzní vnitřní konflikty a jmenování Jaroše to neovlivní. Ten pouze zesílí vojenskou rétoriku, a v nejbližší době bude zahájena agrese proti republikám Donbasu, která přejde i na Rusko.

Ukrajinský politolog Michail Pogrebinský zase podotknul, že tímto jmenováním jsou definitivně rozptýleny iluze o týmu Vladimíra Zelenského jako o “mírumilovném”.

Mimochodem, Jaroš sám oznámil, že získal funkci poradce při vrchním veliteli OSU generálporučíkovi Valerii Zalužném, který vydal rozkaz na použití Bayraktarů a který slíbil, že bude “potápět loďstvo Ruska”. Jaroš rovněž zveřejnil společnou fotografii se Zalužným a poděkoval hlavnímu veliteli za důvěru.

Nejspíše se Jaroš ocitl v této funkci z rozhodnutí USA, prohlásil bývalý poslanec Nejvyšší rady Vladimír Olejnik. Zelenský sám by sotva přijal toto rozhodnutí kvůli svému starému konfliktu s vůdcem nacionalistů., který … slíbil, že ho osobně oběsí na Kreščatiku.

“Radikálové jsou žádáni, i když přímé řízení jim dát nemohou, ale jejich význam na přiostření situace na Donbasu zvedají”,  podotknul bývalý poslanec.

Takové jmenování se blíží explozi, i když sami nacionalisté se neženou, aby umírali za zemi.

V síti v této souvislosti napsali, že jmenování neonacisty Jaroše poradcem vrchního velitele OSU svědčí o tom, že Ukrajina, zdá se, se vážně rozhodla pro sebelikvidaci.

“Což je příznačné, strategicky je to i pro volby fiasko, ale aby se vyostřila situace na Donbasu, je kandidatura Jaroše víc než vyhovující. Aby vyburcoval po svou vlajkou fanatické revanšisty a aby se udeřilo na DLR, načež okamžitě zmizí po odvetném úderu spojenecké země Donbasu – ohromně “včasné rozhodnutí”, zrekapitulovali na kanálu Telegram “Major a generál”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

5 8 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Politika USA je vždy o prosazování “tradičních” euroatlantických hodnot ve světě, jako příprava fašistických převratů, humanitární bombardování, krvavé agrese do neposlušných států, vyhrožování, zastrašování, sankcionování a prostě narušování svobodné hospodářské soutěže mezi národy. Demokracie, či svoboda jsou jenom slůvka, která se používají vůči Rusku a Číně.

spartak
spartak
před 2 lety

Politika USA vůči Rusku nastolila fašistické režimy např.v Rumunsku a na Ukrajině.Drze provokují v Černém moři a Turecko je vpouští k hranicím Ruska. Je to patová situace ,ale více věřím Rusku.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Když pominu “drobnost”, kterou je neustále se zvyšující pravděpodobnost nasazení jaderných zbraní, jedno čí stranou, jako první, jsem přesvědčený, že bez Turecka a několika dalších zemí, nebude aliance schopna nad Ruskem zvítězit. Bezděky se mi vybavuje otázka, kde se pak zastaví ruské tanky? Asi jenom blázen by si mohl myslet, že… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Pozdě! Krym je a zůstane ruským. A kdo ovládá Krym vládne Černému moři. To věděli všichni před Rusy a vědí to i dnes. Do Černého moře se velké lodě nevejdou. Nemají kudy by tam připluly, i kdyby je Turecko, byť v rozporu s dohodou z Montreux pustilo. A ruské rakety a letouny spolehlivě pošlou ke dnu cokoliv plave na hladině… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Pravda je venku. Zeman zúčtoval s těmi, co si přáli jeho smrt. Halík a Džamila vysvlečeni před národem
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pravda-je-venku-Zeman-zuctoval-s-temi-co-si-prali-jeho-smrt-Halik-a-Dzamila-vysvleceni-pred-narodem-682548

Podřízeni Západu? Václav Klaus vyčinil. Fiala s Vystrčilem ať raději nečtou
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Podrizeni-Zapadu-Vaclav-Klaus-vycinil-Fiala-s-Vystrcilem-at-radeji-nectou-682530

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Washington vždy hledá další novou válku
http://svobodnenoviny.eu/washington-vzdy-hleda-dalsi-novou-valku/

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

uz ty zpravy o Donbasu, a Eu – Ruske valce ani nectu, nejen ze je to nesmysl, ale je to spoluzastera s Kovidem ohledne dovozu uprchliku do EU.. nic vic, nic mene

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

V příštím norimberském procesu, mají, na lavici obžalovaných, někteří naši politici, již teď zajištěná místa !

cablik
cablik
před 2 lety

Tyhle šílence pohání touha po světovládě už se těší jak je Ruský vojáci budou tahat z kanálů když k něčemu opravdu dojde.