Hlídali a ukradli jim stíhačku

Ve Středozemním moři zmizely trosky havarované britské stíhačky F-35.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: HlavnýDeníkSk , překlad Pokec24, Janinna, titulní foto zachycuje start stíhačky F-35 z paluby letadlové lodi

F-35B je nejdražší americký víceúčelový stíhací bombardér vyvinutý americkou společností Lockheed Martin. Tato úprava v sériové výrobě stojí 108,1 mil. USD a zároveň je považována za méně spolehlivou než obvyklá F-16. A také podle autoritativního amerického časopisu National Interest, pokud jde o většinu technických a bojových vlastností, je dokonce horší než ruský Su-35S generace 4++.

Britský novinář zveřejnil video havárie stíhačky F-35 tamního letectva.

K incidentu došlo 17. listopadu, kdy z letadlové lodi „Queen Elizabeth“ ve Středozemním moři odstartovala nejnovější stíhačka. Soudě podle záběrů se letadlu nepodařilo zrychlit pro vzlet z paluby.

Pilotovi se podařilo katapultovat a letadlo se potopilo.

Trosky F-35 havarované ve Středozemním moři ukradla neznámá země

Pokusy britské armády vytáhnout z vody trosky havarované stíhačky F-35 skončily velmi vážným skandálem – při ponoření bezpilotního podvodního plavidla se ukázalo, že většina trosek prostě zmizela neznámo kam. Před časem se objevily informace, že se do této oblasti mohla přesunout ruská ponorka projektu Varšavjanka, kterou lze radary obtížně zachytit.

Ruská diesel-elektrická ponorka třídy “Varšavjanka” (odshora: model, řez a ponorka při službě na moři)
Hlídali a nenašli

Britská armáda monitorovala dno Středozemního moře v okruhu jedné námořní míle. Nepodařilo se jí však najít trosky havarované stíhačky F-35. Malé úlomky se nacházejí poblíž místa havárie bojového letadla páté generace, ale velké části trupu, včetně palubních systémů, letových záznamníků a zbraní zmizely.

Kdo to udělal?

Momentálně není známo, která země by se mohla zmocnit vraku britského bojového letadla.

Pro Londýn to však představuje velký skandál, protože Rusko i Turecko by mohly získat přístup k troskám stíhačky, ačkoli oficiálně ruská strana o to zájem neprojevila, jelikož technologie stíhačky F-35 již byla zveřejněna.

Stále se snaží, jen asi pozdě

Britské a americké námořnictvo se stále snaží vyzvednout trosky F-35B, které spadly do Středozemního moře. Americká armáda zároveň zdůrazňuje, že je důležité udělat to „předtím, než Rusko najde trosky“ Podle amerického brigádního generála Simona Dorana se Rusko může pokusit získat potopené trosky britské stíhačky F-35, aby „mělo kritický přehled o vyspělé technologii“. Ujistil však, že ji najdou první.

Moře kontrolují, stíhačku nemají

Podle Amerického analytika Andrewa Koribka je Středozemní moře většinou pod kontrolou NATO.

Je nereálné si představit, že Rusko bude schopno v úplném utajení poslat ponorku k potopené stíhačce F-35, nějakým způsobem získat užitečné informace a uniknout před pronásledováním, aniž by vyvolalo mezinárodní konfrontaci.

I historie učí

Nebylo by to poprvé co se Rusové pokusili ulovit stíhačku NATO, která spadla z letadlové lodi. Sovětský svaz se snažil vyzvednout trosky letadla F-14 Tomcat, které 14. září 1976 spadlo z letadlové lodi „John F. Kennedy“ – poté, co selhaly řídící systémy letadla a pilot se musel katapultovat.

V té době se „John F. Kennedy“ nacházel v blízkosti severních ostrovů u Skotska, relativně blízko sovětského pobřeží.  Zvláštní hodnotu pro Sověty měla tehdy AIM-54 Phoenix, nejnovější střela vzduch-vzduch dlouhého doletu, umístěná na F-14.

Také přišli pozdě

Vrak Tomcatu objevila výzkumná jaderná ponorka amerického námořnictva N8-1.

Posádka informovala, že potopená stíhačka předtím prošla velmi vážným průzkumem provedeným sovětskou stranou – její trup byl dost poškozený a zapletený do rybářských sítí, které tam teoreticky neměly být, zejména v hloubce, kde byla F-14 potopena. Zpočátku raketu nedokázali najít, ale nakonec ji našli a vyzvedli.

4.5 10 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hery
Hery
před 2 lety

Omlouvám se za špatně napsaný komentář. Šlo o odpověď pro Oldo.

Hery
Hery
před 2 lety

Z Wikipedie: První, kdo úspěšně řešil střelbu okruhem vrtule, byl Francouz Eugène Gilbert.[zdroj?] Ten namontoval na svůj letoun běžný kulomet a v místech, kde střely procházely vrtulí, ji zúžil a namontoval ocelové klíny, které rozrážely proud střel. Toto řešení sice snížilo účinnost vrtule a tím i rychlost letadla, nárazy navíc ničily vrtuli i motor, a asi čtvrtina střel… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety

Nechápu, proč je kolem toho tolik rámusu. Prostě Rusové uklidili na svým dvorku cizí bordel. Nebo je to snad britskej dvorek?

Plebej
Plebej
před 2 lety

Podle mého odhadu se ze strany všehoschopných britů taky může jednat o protiruskou provokaci. Klasický humbuk cílený na mediální protiruskou masáž. Stíhačku by sotva kdo vyzvedl zpoza letadlové lodě ze dna, aby ji přepravil jinam, aniž by jej sonary aj. průzkumné systémy celé tamní flotily nezaznamenaly … Stejně tak nepravděpodobné je,… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Dejme tomu ale, že se tak opravdu stalo. Že “někdo” má natolik pokročilou techniku maskování, že si ten “někdo” mohl dovolit jim to pod nosem čajznout a zmizet. Pak by to byl husarskej kousek a britové, a nejen oni, maj, v souvislosti s tím válečným harašením, o čem dumat.

Ludvik
Ludvik
před 2 lety

Našli ji moji rádcové? Našli? Našli? Nenašli…

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Tak to ještě nevytáhl šmejd Koudelka to foto Petrova s Boširovem s potápěčskými brýlemi a šnorchlem na ksichtě? Koudelko, tak za co tě platí CIA?

cablik
cablik
před 2 lety

Tak to by bylo dobré kdyby to Rusové prozkoumali ale F-35 je ztracený projekt četl jsem o tom článek a dokonce se tenhle typ letadla rozstřílel sám. To se dělo naposled v 1 sv kdy letadla neměla synchronizaci kulometu.

oldo
oldo
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Pokud nemela synchron,nestrilela skrz vrtuli,tudis se samorozstrilet nemohla!