Když Ukrajinu přijmou do NATO, jaká bude odpověď Ruska? Co obnáší ona “červená linie Putina”?

V těchto dnech náš prezident navrhl uskutečnit se Západem jednání o písemném zakotvení jasných záruk ohledně nerozšiřování NATO na východ. Totiž záruk, že Ukrajině, a zároveň Gruzii, nakonec přestanou slibovat, že je někdy vezmou do NATO a navždy jim zamítnou toto přání.

Sami chápete, jak je pro Západ těžké s něčím takovým souhlasit. Vždyť právě naděje Ukrajiny na vstup do aliance NATO ji činí tak agresivní vůči Rusku. Přijmout daný návrh znamená ztratit Ukrajinu jako pohodlnou páku pro tlak na Rusko.

A přijmout nakonec Ukrajinu do NATO znamená ještě více přitlačit na Kreml  rozmístěním na Ukrajině, úplně blízko k Moskvě, útočné systémy. Zároveň je v sázce pověst – jestli slibovali, tak je třeba buď nakonec přijmout nebo alespoň slíbit něco dalšího. Jinak to tak nějak nevypadá hezky.

Celý svět může uvidět, že rozhodnutí o vstupu nějaké země do NATO ovlivňuje Rusko. Proto se tedy šéf aliance Stoltenberg tak ostře vyjádřil v odpověď na toto a prohlásil, že rozhodnutí o tom, zda vstoupí Ukrajina do NATO, budou přijímat v alianci a Rusko tam “nemá právo hlasu”.

Jak vidíte, Západ má velké pokušení Ukrajinu do NATO přijmout.

Ale zřejmě jsou u tohoto rozhodnutí i nějaké vážné následky, když dosud Ukrajinu do NATO zatím nepřijali. Nikdo však ale nepochopil jaké konkrétně. Co má Putin na mysli onou “červenou linií”?

Poslední zprávy nakonec umožnily učinit domněnky, co nastane, když Ukrajinu přesto přijmou do NATO – pod záminkou, údajně, “útoku Ruska” nebo kvůli riziku, že v Kyjevě se rozčarují a přestanou být “antiRuskem”, a možná vůbec, jako Bělorusko, vstoupí do Svazového státu.

Jedním z odvetných opatření na vstup Ukrajiny do NATO se může stát rozmístění našich systémů S-400, S-500, a také Iskanderů v Bělarusi, což nedávno zmínil sám Lukašenko ve svém interview.

To vytvoří velkou hrozbu základnám NATO v regionu, které bude možné zničit za pár minut. A také bude možné dříve objevit nepřátelské rakety, když se tam umístí stanice varování a komunikace.

A ještě, podle toho, že před setkáním s Bidenem Putin odcestoval nejprve na návštěvu do Indie, lze usuzovat, že Rusko se chystá na vytvoření vlastní aliance, která bude větší a silnější než NATO, dokonce i při začlení Ukrajiny.

Do naší aliance může vstoupit Indie, Čína, Írán, Pákistán a země ODKB. Čili skoro celá Eurasie, ve srovnání s čímž bude NATO trpaslíkem. A nejen územím a obyvatelstvem, ale také rozsahem ekonomiky.

Nyní má zatím ještě Západ podstatný podíl na světové ekonomice. Což mu zatím umožňuje utrácet relativně hodně peněz za zbraně. Ale “červená linie Putina” může také zahrnout omezení na vývoz našich energetických zdrojů, na nichž se přece drží ekonomika Západu.

My máme kam prodat svou ropu a plyn, pokud bude Evropa i nadále protahovat spuštění SP-2 a Ukrajinu přijmou do NATO. Můžeme začít prodávat více plynu do Číny, místo drahého amerického LPG.

Takže když se vytlačí z asijského trhu Američané a vytvoří se schodek na evropském, Evropě a USA nezůstane nic jiného, než začít importovat americký LPG do Evropy. Ale ten je příliš drahý.

Když bude v Evropě plyn ještě dražší, a v Číně naopak zlevni, učiní to čínské zboží ještě dostupnější, a evropské ještě dražší. Čínské zboží beztak každý rok vyhrává v konkurenci se západními výrobci. Ale v tomto případě to bude pro Evropu ještě horší.

To silně snižuje vyhlídky na vstup Ukrajiny do NATO. Jelikož pro přijetí do aliance je třeba souhlasu všech jeho účastníků, a Německo kvůli Ukrajině má už i tak problémy s plynem a může s takovými sazbami na plyn vůbec pozbýt svou výrobu . Odtud i takové zpožďování.

Německo nejen vystupuje proti Ukrajině v NATO a nedává tomu svůj hlas, ale také vyvíjí úsilí, aby se zbavilo jaderných zbraní USA na  svém území. Ale jak tedy vyhrožovat Rusku? Chtěli je už přesunout do Polska, ale k tomu Lukašenko oznámil, že rozmístí v tom případě naše jaderné zbraně v Bělarusi. A to je blízko k Evropě a nebezpečné pro NATO.

Kvůli Ukrajině v NATO se problémy dotknou i samotných USA. Nyní Státy od nás kupují zvláštní druh “těžké” ropy, potřebný pro provoz svých rafinérií ropy. Taková ropa je převážně v Rusku a Venezuele. Ale venezuelská ropa je rovněž pod kontrolou našich společností.

USA nakupují u nás lehký topný olej pro přepravu. Přičemž nakupuji po celých tankerech. Nedávno byly z Ruska, například,  vypraveny do USA 4 tankery s 2 milióny barelů lehkého topného oleje. Ale kvůli Ukrajině Státy mohou přijít o tyto cenné dodávky a paralyzovat dopravu ve své zemi.

Takže za přijetí Ukrajiny do NATO se Západ může ocitnout v hledáčku našich systémů v Bělarusi s letovou dobou pět minut, může přijít o levný ruský plyn pro své podniky, ropu pro své závody na zpracování ropy, lehký topný olej a také střetne se s novou  hrozbou – aliancí několikanásobně mocnější než samotné NATO.

Nikdo z aliance, kterou zanedlouho může dát dohromady Rusko proti NATO, nechová žádnou oblibu k Západu. Ani Čína, kterou USA veřejně nazývají svým hlavním soupeřem, ani Indie, která si dobře pamatuje na svou koloniální minulost a dobré vztahy SSSR, ani Írán, žijící roky pod sankcemi USA, ani tím spíše Rusko, z podobných důvodů.

Proto má Putin docela reálné vyhlídky domluvit se se Západem na tom, aby se v NATO ani nepomyslelo na Ukrajinu a Gruzii. A aby to oznámili veřejně. Ale nejen ústně, ale také písemně. Jinak u nás vznikne vlastní aliance – s ropou, plynem a normálními zeměmi. Tehdy nám NATO s větrným pohonem, slunečními panelky a rozkradenou Ukrajinou bude dost obtížně čelit. Zejména během tichých pošmourných dnů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://inforuss.info/esli-ukrainu-vozmut-v-nato-kaki/

3.9 19 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
toto
toto
před 2 lety

To je hodně optimistický článek ruské strany, který zřejmě míří na ruského občana. I když by bylo pěkné, kdyby byly uvedená závěry reálné, ve skutečnosti Evropa ani USA zatím nejsou úplně slabé a bez vlivu. Hodně nejasná je například role Indie, která má sice tradičně dobré vztahy s Ruskem, ale USA dnes dělají… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety

Pokud by NATO přizvalo dnešní banderistán k budoucímu vstupu do paktu, na povaze toho paktu by se nic nezměnilo. Pouze by pro světovou veřejnost přestali předstírat, jakým paktem vlastně i jsou. A potvrdili, že agresivně fašistickým. — Snad jen prostým Ukrajincům se divím. Bože, cožpak ztratili dočista rozum?, a nevidí, jakou hru s nimi hrají?… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

abys o Ukrajine vedel, musis se podivat na stare mapy Evropy, myslim od 18 stoleti podnes, a take na mapy Polska. Totiz Ukrajiny jsou vlastne dve, jedna katolicka, a druha pravoslavna. ono je to slozitejsi, ale zjednodusil jsem to na nabozenstvi

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Já už tady o tom psal. Polsko je v tomto nevyzpytatelné. Ukrajina je již asi minulostí. To vyzbrojování harampádím ji nezachrání. Ale to ukáže budoucnost. Po rozpadu EU díky sebevraždě ekonomik přes zelený neuhlík si budou chtít Poláci opět přivlastnit Halič. A nastane další tyátr krachu Evropy. Dělení Francie? Islámská část a křesťanská. Možná podobně… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Nevím kdo je autorem, ale víra Rusů obecně v nějaké smluvní záruky byť i Američany podepsané … ? Směšné. Celý kolotoč jednání, respektive prosby o jednání ze strany američanů, začal vyjádřením Putina : v případě budeme li napadeni začneme atakovat štáby všech zúčasněných. Pro přibržděnější, tedy né jen fašouny na Ukrajině, blby v Polsku, ale… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

To se budou zase „světovládci” kroutit ale měli by se na to vykašlat nikdy jim to nemůže vyjít a suroviny které nevlastní potřebují.

danny
danny
před 2 lety

O dodávkách plynu a ropy asi vědí všichni, ale nikde v mainstreamu jsem se nedočetl o široké škále a velkém objemu obchodní výměny mezi rozhodujícími státy Západu a Ruskem. Jsem velmi zvědav na reakci našich politiků (stávajících a zejména těch, co se derou k moci) na skutečnost, že přes halasné sankce tento objem roste (u Německa p 16 %)… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Podepisuji, ale poopravil bych to Vaše “obsadit”, já bych řekl “ovládnou” pomocí “ruské páté kolony “, jako u nás.