„Vymysleli nemyslitelné“. K čemu připravují ukrajinskou armádu

Agresivní prohlášení, přesuny vojsk, incidenty na hranicích a volání NATO o pomoc – vojenská hysterie na Ukrajině sílí každým dnem.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj
  

Kyjev neustále hovoří o blížící se „ruské invazi“ a dokonce určil časový rámec: konec ledna nebo začátek února. Západní země nezůstávají pozadu: Média vykreslují obraz „zlověstného Kremlu“ ve svůj prospěch. RIA Novosti přinesla článek o tom, jak se z Ruska stává nepřítel.

Vydírání uprchlíky

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dal minulý týden jasně najevo, že NATO nebude bojovat, pokud bude Ukrajina napadena. To sotva potěšilo Kyjev, který sní o tom, že se pod západním vojenským deštníkem ochrání před domnělou hrozbou ruské invaze. Pátý článek charty aliance, který se týká kolektivní obrany, se však na nezařazené státy nevztahuje. Ukrajinské úřady se tedy po opětovném odmítnutí rozhodly změnit taktiku.

Ministr obrany Oleksij Reznikov v rozhovoru pro list The Globe and Mail vyzval Londýn, Ottawu a Washington, aby vyslaly své vojáky na Ukrajinu „v rámci dvoustranných platforem, bez NATO“. A navrhl jejich rozmístění v oblastech, „které by se mohly stát frontovými pozicemi v případě rozsáhlého ruského útoku“. Jedná se například o Charkov, Mariupol, Kramatorsk, Oděsu a Hadí ostrov. Podle něj by tam měly vlát tři vlajky: britská, americká a kanadská, což by podle něj Rusy vyděsilo a donutilo je třikrát si rozmyslet, než zaútočí…

O ukrajinské vlajce se ministr příznačně nezmínil. Ukrajinské ozbrojené síly zjevně doufají, že zůstanou v pozadí, zatímco jejich spojenci budou umírat na frontové linii. Ani USA, Velká Británie či Kanada však nechtějí otevřeně bojovat s Ruskem – na Reznikovův návrh nepřišla žádná oficiální odpověď.

Pak se Kyjev pokusil vnutit kontinentu hrozbu milionů ukrajinských uprchlíků, kteří by v případě „kremelské agrese“ nevyhnutelně zaplavili EU. V podstatě se jedná o přímé vydírání: „Pokud nás nebudete chránit, máte nás na krku natrvalo.“

Ukrajina znovu a znovu dokazuje, že bez podpory Západu je zcela neživotaschopná a že je fakticky pod vnější kontrolou.

Klid před bouří

Ukrajinci jsou zastrašováni všemi možnými způsoby. Místní média vykreslují apokalyptické obrazy „agrese Kremlu“ a doporučují jim, aby se zásobili solí a zápalkami.

Kyjevská správa uspořádala rozsáhlou kontrolu protiatomových krytů ve městě. Na plážích Mariupolu byly rozmístěny viditelně chatrné protivýsadkové zátarasy. Na sociálních sítích se pravidelně objevují videa armádních konvojů a vlaků s technikou směřujících do Donbasu a na Krym.

Minulý týden byli v Rusku zadrženi tři ukrajinští diverzanti, kteří připravovali teroristické útoky na zařízení Černomořské flotily. Minulou sobotu narušil vojenský vrtulník Mi-8 AFU běloruskou hranici a pronikl na kilometr do cizího vzdušného prostoru. Incident byl zachycen na kamerách na kontrolním stanovišti Novaja Rudňa pohraniční stráže Mozyr. Minsk podal oficiální protest. Kyjev navzdory zjevným důkazům všechna tvrzení obvykle označuje za „nepřátelskou propagandu“.

Překvapivě byl v posledních dnech v Donbasu relativní klid. Odborníci ze Společného střediska pro kontrolu a koordinaci příměří zaznamenali od pátku pouze jedno dělostřelecké ostřelování DNR a LNR. Může se však jednat o období před bouří. Podle zpravodajských informací pokračuje přesun jednotek ukrajinských ozbrojených sil a vojenské techniky k linii dotyku. V neděli tak do Kyjevem kontrolovaného města Ščastija dorazila jednotka odstřelovačů ze 131. průzkumného praporu. LNR nevylučuje, že sem byli vysláni, aby prováděli provokace.

Čelní srážka

Kyjev je nicméně stále opatrný, pokud jde o otevřený útok na vzbouřené republiky. Dobře si pamatují slova Vladimira Putina, který prohlásil, že jakýkoli pokus vyřešit konflikt na Donbasu silou by měl „vážné důsledky pro ukrajinskou státnost“. Kromě toho již více než 700 tisíc lidí v DNR a LNR získalo ruské občanství.

„Do konce roku by tam mohlo být asi milion ruských občanů,“ řekl novinářům Viktor Vodolatskij, první místopředseda výboru Státní dumy RF pro záležitosti SNS a vztahy s krajany. „Dovedete si představit, že by vůdce kterékoli země na světě opustil milion svých občanů? Nic takového nenajdete. A samozřejmě nehodláme opustit naše občany, kteří žijí na území Donbasu.“

Na útoku ukrajinských ozbrojených sil na Donbas mají zájem mecenáši kyjevského režimu, kteří dění sledují zpoza oceánu. Washingtonské kalkulace jsou jednoduché, zřejmé a odpovídají prastaré zásadě „rozděl a panuj“. Proč bojovat s geopolitickým soupeřem, když je možné se mu postavit bývalými krajany?

A pokud Rusko přímo zapojí svou armádu do obrany LNR a DNR, bude Moskva zcela jistě obviněna z agrese, budou na ni uvaleny další sankce a pokusí se ji dostat do mezinárodní izolace.

Právě proto Pentagon zásobuje Ukrajinu zbraněmi přímo i prostřednictvím spojenců a poskytuje jí zpravodajské informace. Zejména USA nedávno přesvědčily Polsko, aby Kyjevu předalo velkou dávku raket pro vícenásobné odpalovací zařízení Grad. Vojenské dodávky doprovází mediální „dělostřelecká příprava“: Americká média se ohánějí „agresivními plány“ Kremlu a podrobně popisují, kam a jakými silami vtrhnou „kremelské hordy“ na Ukrajinu.

Špionážní letadla NATO se u pobřeží Krymu chovají stále drzeji. Nedávno se jeden z leteckých špionů nebezpečně přiblížil k ruskému letadlu letícímu z Tel Avivu do Moskvy. Posádka dopravního letadla musela urychleně změnit letovou hladinu, aby se vyhnula srážce. Americké letadlo hrubě ignorovalo signály řízení letového provozu.

Bílý dům mezitím vyvíjí vážné diplomatické úsilí, aby přesvědčil spojence v NATO k jednotnému postupu proti Rusku. Koneckonců ne všichni v Evropě dnes věří staré pohádce, že Moskva připravuje agresi.

Zdroj: RIA.ru

Překlad: st.hroch

3.8 16 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Dementního Bidena, nám hlavní sdělovací prostředky, cpou horem dolem, je všude, co člověk otevře. A všude nejmocnější, vyhrožující, stojící v čele celého lidstva. Putin musí mít nad sebou svatozář už jen proto, že musí s tímto dementem trpělivě jednat a ztrácet čas. A my? Doufám, že opravdu nejsme žádní Hurvínci, že víme, kdo a jakou hru… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Nevím, ukrajinská armáda několikrát vyhlásila branou povinnost do svých řad. Bylo to fiasko. Jak jsou Ukrajinci silní? Čast její armady zůstala na Krymu(12 tisíc), část na Donbasu, branci utíkají ke svému nepříteli do Ruska, k nám…No od nás je posílí, Langšádlová, Štětina, Kocáb, Pavel…

Primak
Primak
před 2 lety

Valné shromáždění OSN 9.12.2021: Odsouzení ruské prezence na Krimu:

Voting Summary:
Yes: 62, No: 22, Abstentions: 55, Non-Voting: 54, Total voting membership: 193

Jak asi Česko hlasovalo? hádejte…
https://digitallibrary.un.org/record/3950789?ln=en

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

tak jsem si na to kliknul, a nic jsem z toho nevykoukal, tedy kdo a jak volil. Ale ..dneska na TV jsem se docetl, ze Zelenskej souhlasi ci snad navrhl hlasovani o Donbasu, takze to asi nebude tak horke, je videt (asi) ze zapad bere Putina vazne. sice se Putin navenek tvari jako…no nic,… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Pro ty, kteří nejsou s Američtinou tak familiérní jako Bazos, je tomu rozumět takto:
AFGHANISTAN
Y ALBANIA
A ALGERIA
Y ANDORRA
A ANGOLA
ANTIGUA AND BARBUDA
A ARGENTINA
N ARMENIA
Žádné písmeno před jménem země: nehlasoval (nepřítomen)
Y = Yes
N = No
A = Abstained, zdržel se

cablik
cablik
před 2 lety

To je naprosto šílené a fašouni si neuvědomují že na to prostě nemají a západ jim vojensky nepomůže ohání se nefunkčními sankcemi.

Primak
Primak
před 2 lety

I ty RIA.ru to tam maj trochu popletené: řekl to:
-Generální tajemník NATO ? nebo
-Anders Fogh Rasmussen?
Nebo už je zase v NATOu?

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Takže to ten Rasmussen opravdu řek, ale ne jako gen.taj. NATO, to už dávno nejní, maj tam jiného, co “velí” NATO armádám (smajlík). T.zn., že tam v RIA.ru vypadlo “ex”-tajemník, a tady v otrockém překladu taky (prosím, nespoléhat na automat). A zajímavé na tom jest, že to agentúry nijak neventilují, ono se to moc… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Hnide, mooc hezky, ale takle znevazovat nase sojuzniky bys fakt nemel. Sice mas pravdu ze NATO je NACO ale vlezli jste tam (muzu to psat, v te dobe jsem byl za morem) dobrovolne, a podle mne jen vul vleze sam do chomoutu. Ale zlehcim to, NATO je NAH…..jen banda uniformovanych kasparu malejch… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

A neptal se Kavan tenkrát při tom podepisování, jestli se dá z toho vystoupit? Dostal vůbec odpověď?