Moskva navrhuje Západu novou Helsinskou smlouvu. Jaký je plán?

Rusko je připraveno navrhnout Západu novou smlouvu o evropské bezpečnosti. Musí to být kompromis, ale Západ potřebuje dominanci. Jaký je plán Moskvy?

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov vystoupil na setkání hlav diplomacie států, které jsou členy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Když mluvil o “přiblížení vojenské infrastruktury NATO k hranici s Ruskem”, Lavrov řekl, že “se vrací hrůzný scénář válečného konfliktu”.

Dodal, že Moskva brzy předloží návrh na novou smlouvu o evropské bezpečnosti, která, podle jeho slov, vyzývá k zastavení rozšíření NATO na východ. Přičemž zdůraznil, že to budou právně upravené závazky.

“V nejbližší době podáme příslušné návrhy. Doufáme, že budou seriózně projednány”,  řekl Lavrov.

Na setkání s ministrem zahraničí USA Antony Blinkenem Lavrov ujistil, že Rusko “nechce žádné konflikty”, ale, podle jeho názoru, “další rozšíření NATO na východ se dotkne primárních zájmů jeho bezpečnosti”.

“Pokud naši partneři v NATO prohlašují, že nikdo nemá právo diktovat zemi, která si přeje vstoupit do NATO, zda to může udělat nebo ne, tak my se odvoláváme na ustanovení mezinárodního práva, podle nichž má každý stát právo volit prostředky pro zajištění svých zákonných zájmů ve sféře bezpečnosti”,  prohlásil Lavrov.

Nová smlouva  je hledání kompromisu

V komentáři pro Pravdu.Ru profesor Akademie vojenských věd, vedoucí Centra pro globální studie a mezinárodní vztahy Ústavu aktuálních mezinárodních problémů MZV RF Vadim Kozjulin poznamenal, že připojení Ukrajiny, Gruzie a dalších republik k NATO je “pro naši bezpečnost nebezpečný vývoj událostí”.

“Považujeme to za červenou linii a porušení těch ústních dohod, kterých bylo v 90ých letech dosaženo. A my jsme se nyní vzpamatovali – opožděně, ale alespoň je ruský postoj vyznačen tvrdě”, řekl expert.

Vadim Kozjulin lituje, že “neudržitelný” Jens Stoltenberg (generální tajemník NATO) se neudržel a už to okomentoval v tom duchu, že Rusko nemůže mít žádné zájmy ve svém nejbližším okolí. To je ale, podle názoru experta, silně předčasná pozice: “Uvidíme, jak se dále bude diskuze vyvíjet”.

“Je to otázka diplomatické práce. Lze pouze hádat, jaký bude kompromis. Máme své argumenty. Ukrajina, NATO, Evropská unie mají své. Zkrátka, každý má obavy. A všichni by se jich chtěli zbavit, snad. Proto je nutno najít nějaký kompromis. V tom právě spočívá diplomacie”,  řekl Pravda.Ru Vadim Kozjulin.

Kompromis se Západem je možný, ale ne nyní

Podívejme se na to, jaký by mohl být tento kompromis? Odevzdání Donbasu Kyjevu? Na to sotva Kreml půjde, byl by to krach prezidentování Putina. Vpustit do země západní nevládní organizace, aby tam hlásali “demokracii”? To jsou vnitřní otázky. Něco společně vymyslet proti Číně? To je možné, ale věc je v tom, že politikům v USA nyní nebude vyhovovat kompromis, potřebují dominanci, jsou od školních lavic rusofobové, schovávali se pod lavicemi a nacvičovali reakci na svrženou atomovou bombu Sovětů.

Proto diplomacie v nejbližší perspektivě sotva najde potřebný kompromis, a to v Kremlu chápou. Spíše to je předběžný návrh, aby se potom mohlo říct, jak už Putin říkal: “Dříve jste nás neposlouchali, poslechněte nyní”, nyní se díváte, jaké máme hyperzvukové zbraně.

Dřívější systém bezpečnosti v Evropě vycházel z Helsinské smlouvy z roku 1975 o neměnnosti poválečných hranic. Od dob rozpadu SSSR, připojení NDR, kosovského precedentu, krymských událostí jsou již dávno porušeny. Ovšem, je potřebný nový kompromis v Evropě, ale v 70tých letech si SSSR na Západě vážili, pokládali ho za velmoc, za světový pól, nyní podobné vztahy k RF nejsou. Znamená to, že autoritu je třeba dobývat.

Proto po odmítnutí Západem návrhu na nové “Helsinky” přijde uznání Ruskem LDLR a ve výhledu vystřídání režimu na Ukrajině. Potom lze hledat i kompromis.

Ljuba Stěpušová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://www.pravda.ru/world/1665492-lavrov/?from=email_subscribe

4 17 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Teroristé USA nevnímá svět kolem sebe. Všude vidí “First Amerika” . Ano už se zase nechali slyšet, že prý žádný vládní činitel se nezúčastní ZOH v Číně, které se konají v únoru, aniž je někdo zval. Prý se v Číně porušují lidská práva. A předpokládám, že do zahájení ZOH zbývají necelé 2 měsíce a budou… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Nic jiného šílencům ze západu nezbude vojenská situace je daná a pokud padne fašistický režim na Ukrajině bude to jen dobře pro Evropu.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Zejména před druhou světovou válkou se také uzavíraly různé “mírové” smlouvy. A stejně nakonec válka vypukla. Ten, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. A kdo chce válčit, válčit bude. Problém je, že se tito války chtiví idioti dostali do rozhodovacích pozic. A z nich je nakonec dokáže sesadit jenom prohraná válka. A druhý… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Z Ruska si západ dělá šoufky a plní nákladní vojenská vozidla směr Ukrajina. Čína má nyní respekt západu , asi stačí mít v názvu komunistická.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

… to adjektivum ale nestačí, respekt dané země v mezinárodním společenství je jen málokdy podložen jejím pouhým názvem (pojmenováním). To spíš její reálnou silou a schopností prosadit se mezi dalšími (třeba úrovní své ekonomiky a její exportní schopností, společenským uspořádáním, organizací společenského života i životní či kulturní úrovní aj.). To ale jistě dobře víte sám.… Číst vice »