Naše ústavní bramboračka?

Nevím co si o tomto novém a dalším postkoronavirovém právním zmatku mají nebo mohou občané myslet. ..

Stanislav Křeček
Stanislav Křeček

Zdroj blog autora

Zdá se, že po koronavirovém selhání intelektuálů, kteří se na ničem neshodli a vyrobili tak tisíce vakcionologů a epidemiologů v ulicích a na sociálních sítích, tu máme jakousi druhou vlnu neschopnosti ústavních právníků shodnout se na smyslu základního zákona státu. Nejde zde o snad o znemožnění presentování odlišných názorů. Ale o právní jistotu občanů. A zde opět není. A moc chybí….

Nechci se vměšovat do neutuchající diskuse nad problémem pravomocí presidenta, jen se podivuji nad ekvilibristikou publikovaných představ a názorů, ze kterých občanům musí jít hlava „kolem“. Jestliže tedy president nemůže zasahovat do „ návrhu“ předsedy vlády, tak nemůže. Od zastánců tohoto názoru však vzápětí slyšíme, že někdy může: jsou- li tu „právní okolnosti“, nebo „právní překážky“! Co to je? Kde se občan může o existenci něčeho takového přesvědčit? Má to snad znamenat, že postavení presidenta je degradováno v této věci na jakousi „výstupní kontrolu“, která odstraňuje vadné výrobky? Tedy zasáhnout jen tam, kde předseda vlády „právní překážku“ přehlédl? K tomu bychom potřebovali občany přímo voleného presidenta?

Slyším, že lékem na svéhlavost presidenta může být kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu. Myslím si však, že nálezy tohoto soudu nejsou totéž co „příbalový leták“ v každé krabičce s léky. Tedy prostý návrh na použití. Bude nález znít tak, že „odpůrce (president) je povinen do 3 dnů podepsat jmenování AB ministrem (ministryní)“? Moc pochybuji. A pokud „odpůrce“ toto nesplní, je tu ústavní žaloba pro neschopnost presidenta vykonávat svoji funkci? Ale jak to, že „nevykonává“ když vykonává, ale jinak?

Obávám se, že tuto ústavní a politickou „bramboračku“, jsme si navařili sami nerespektováním prostého smyslu slušné demokratické ústavnosti a politiky. Pokud president sice podepisuje návrh na jmenování ministrů, ale nemá, co mluvit do složení vlády, nemělo by to snad znamenat, že předseda vlády prostě nenavrhne toho, o kterém ví, že je pro presidenta nepřijatelný? Ústavní zvyklosti vzájemného respektu ? A nemáme tu snad vzor prvé republiky, kdy tomu tak vždy bylo a kdy ministrem zahraničí byl vždy E. Beneš, prostě proto, že to byla presidentova vůle?

Nevím co si o tomto novém a dalším postkoronavirovém právním zmatku mají nebo mohou občané myslet. ..

3.7 22 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
laskra
laskra
před 2 lety

Je to divné jake síly nutí pana presidenta k těmto krokům. Kdo jiny zná lépe ústavní zákon než on. Kolikrát to potvrdil. Těžko se plebz v tom vyzná, vždycky byl bojovník, třeba proti všem. Lze snad doufat, že je to jen vyšší politická hra.Že to není ušácká zvyklost nahrazovat hlavní hráče herci… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety

A není za tím něco velkého, že kvůli takovýmu niemandovi ta vítězná (landslide) pětilice riskuje si všechno pěkně rozestlat než začne opravdu (tvrdou rukou) vládnout?

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

A přitom dávali Zemanovi do rukou pěknýho trumfa toho nýmanda nepovolit. A on takovou lahůdku nevyužil (levou zadní)?

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Zřejmě důsledek trojí vakcíny Phiser,jinak si to nedovedu vysvětlit!

toto
toto
před 2 lety

Ano, Ústava je psána tak, že se obě strany musí dohodnout. Prezident sice nemá právo veta, jak je některými bulvárními novináři uváděno, ale podepsat nemusí. V našem zákoně nemáme právní argument, který by ho k tomu donutil. Dokonce ani rozhodnutí Ústavního soudu nedonutí prezidenta nebo jinou osobu, aby podepsala něco, co nechce.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem toto
Tatran
Tatran
před 2 lety

Za socialismu bylo zcela bez obalu deklarováno, že právo je třídní, tedy patřilo vládnoucí moci! Nikdo o tom nemusel diskutovat. A je tomu dnes jinak? I dnes patří právo mocným a bohatým! Nechápu diskusi kolem nejmenování ministra prezidentem Zemanem. Je to skutečně bramboračka! Má někde prezident zakázané nejmenovat jakéhokoliv ministra? Nemá! Ale Zeman je… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

I Hácha musel mít kolem sebe bandu vlastizrádců.že……?

cablik
cablik
před 2 lety

Havloidi nic nerespektují stejně jako jejich páníčci z demokratické strany USA stačilo jak demonstrovali proti Babišovi. President rezignoval a to není dobré snad se za 4 roky zadaří a bude lépe.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Ten Tvůj suchý a černý humor by chtěl mnohý z nás mít…..

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Byli na tom vlastenci hůře a věřili že bude lépe bez naděje se nedá žít.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Naděje na změnu je v téhle zemi už 32 let PRÁZDNÝM POJMEM,kolego.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Vesele směřujeme směrem k Bílé hoře….
nejen NEústavním jmenováním pětislepence,ale i podporou “”NE””chtěného a “”NE””opodstaného likvidace českého národa pseudovakcínou,KTERÁ JE SCHVÁLENA POUZE V NOUZOVÉM REŽIMU A JE EXPERIMENTÁLNÍ,ALE I PODPOROU PŘÍPADNÝCH SANKCÍ PRO LID,KTERÝ NECHCE BÝT V ROLI POKUSNÝCH…….Mengele a spol.musí slavit už dva roky den co den!