Poslankyně SPD se začala zajímat o Vojtěchovy covidové zakázky za miliony. Takto dopadla

Požádala jsem Ministerstvo zdravotnictví (MZd), zda bych mohla vidět smlouvy s farmaceutickými firmami, které do ČR dodávají vakcíny proti onemocnění covid-19 bez toho, aby některé části smluv byly začerněné …

Zdroj: Pokec24,  

Poslankyně Karla Maříková (SPD) chtěla rozkrýt pozadí bynysu s covidem, kdy resort zdravotnictví pravidelně uzavírá smlouvy za miliony. Když ale požádala o náhled do smluv, které by nebyly začerněné, narazila: ministerstvo dosluhujícího ministra Adama Vojtěcha (za ANO) řeklo jasné ne – prý „by to mohlo ohrozit dosažení cílů“.

Poslankyně Karla Maříková (SPD)

Se svou žádosti a výslednou reakcí se poslankyně podělila na svém facebooku. „Požádala jsem Ministerstvo zdravotnictví (MZd), zda bych mohla vidět smlouvy s farmaceutickými firmami, které do ČR dodávají vakcíny proti onemocnění covid-19 bez toho, aby některé části smluv byly začerněné,“ uvádí Maříková.

„Smlouvy jsem samozřejmě neobdržela, jelikož by to mohlo prý ohrozit dosažení cílů. Ale mám další otázku, jaké cíle to jsou, kvůli kterým tají některé části smluv?“ táže se politička a přikládá odpověď Vojtěchova resortu na její žádost o zaslání neanonymizovaných smluv se společnostmi Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen.

Ministr Vojtěch cituje dle článku 5 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1049/2001 ze dne 30. května 2001 o přístupu veřejnosti k dokumentům Evropského parlamentu, Rady a Komise: „Pokud členský stát obdrží žádost o dokument v jeho držení, který pochází od orgánu, konzultuje daný orgán, aby přijal rozhodnutí, která neohrozí dosažení cílů tohoto nařízení, není-li zřejmé, zda dokument má nebo nemá být zveřejněn.“

A dodává, že ve smyslu čl. 5 předmětného nařízení tedy MZd kontaktovalo orgány EU, přičemž mu v reakci na to bylo sděleno, aby ke zveřejnění shora uvedených pasáží těchto dokumentů nedošlo (potažmo, aby nedošlo k jejich ventilaci například na základě právních předpisů upravujících poskytování informací).

„Z toho plyne, že by poskytnutím takové informace dle právního názoru příslušných orgánů EU došlo k ohrožení cílů shora uvedeného nařízení. Uvedené údaje vám proto poskytnout nemohu,“ odpovídá končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

4.6 21 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Wendy
Wendy
před 2 lety

Takže máme jasno, naše politická scéna již nezakrývá svůj diktátorský styl, občane plať daně ze kterých mi budeme kšeftovat ve prospěch kohokoli nikoli občana této země. Je naprosto nepřijatelné, aby stát odmítal zveřejnit smlouvu a na druhou stranu požadoval 100% poslušnost v přijímání něčeho co svět nazývá vakcínou, ale jako vakcína se… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wendy

Jasno mam jiz davno. Babiš a jeho verni poskoci, Smejkal, Prymula a další si udelali dojnou kravu ze statu, ktery je moc pokorny a nikdy se nevzepre. Co je zlo vime, ale stale je Babiš nejlepsi. Doufsm, ze bude spravedlive odsouzen on i dalsi”vrazi” co manipuluji se svobodou, pravem a zdravim obcanu. Oni jsou vinni… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Přeci nebudou rozkrývat svoje plány poslankyni která pracuje pro České občany a Českou zem. Když se ptají kdy korák skončí tak to ví Gates a Biden vše je jasné.

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Když v Americe maj začerněné dokumenty o JFK atentátu ještě po 60 let – pokud je někomu vůbec ukážou, už mnohokrát slibováno – tak proč bychom u Nás měli být lepší…

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Oni musí mít utajené celé 20 století číst pravdu to by byly věci……

Rozehnal
Rozehnal
před 2 lety

To se dalo čekat, vždyť Evropská komise byla některými europoslanci požádána o poskytnutí uzavřených smluv s farmaceutickými společnostmi, dodávajícími vakcíny. A prostě to odmítla. Takže se vlastně nezodpovídá nikomu a tak je to s celou tou demokracií v EU. A naše MZ by bylo povinno tyto smlouvy odtajnit podle našich zákonů, ale protože je to nařízení EP… Číst vice »

Negus
Negus
před 2 lety

P. Vojtěchu,koho vlastně zastupujete když musíte něco před voliči skrývat ? Asi to nebude nic pěkného,možná na soudní stíhání…..Divíte se,že Vám lidé nevěří ?

cert
cert
před 2 lety
Odpověď uživateli  Negus

Vy si myslite, ze Vojtechovi by ty nezacernene smlouvy nekdo ukazal? Ja si nejsem jisty. Ty budou mozna tajnejsi nez TTIP.

Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 lety

Tak to tady taky dlouho nebude.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Proč myslíte?

heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Myslíte, že to briskně zmizí, jao nedávno ten článek od EXANPRO ?

Mira
Mira
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

Na EXANPRO mají oba články a k tomu dodatek ” Přístup k celému produktu získáte po uhrazení předplatného. Předplatit”. Řekl bych, že nějakou podmínku měli i pro PR. Všechno něco stojí. To jen my píšeme zadarmo.
A dále Dr. David je místopředseda SPD a tím i Maříkové a tím je vše dáno.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Mira
Pavel 1964
Pavel 1964
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

Nebo článek, jak fungují vakcíny v Portugalsku. Ten se dá alespoň dohledat.