Sýrie se vrací do arabského světa. Jsou vzaty v úvahu zájmy RF, ale ne USA a Íránu

Arabské státy se dohodly. Sýrie se po 12 letech obstrukcí zúčastní summitu Ligy arabských států (LAS, který se bude konat v Alžíru v březnu roku 2022.

Ljuba Stěpušová

Pozastavení členství Sýrie v LAS bylo chybou

Informuje o tom server baladi-news.com s odkazem na katarský list Al Araby Al Jadeed, který nejmenovaný zdroj v generálním sekretariátě LAS ujistil, že Damašek šel vstříc Dauhá  a uskutečnil “některé kroky”.

Návrat Sýrie do LAS lze odůvodnit skutečností, že rozhodnutí o zmrazení jejího členství v roce 2010 bylo “chybné a porušovalo stanovy Ligy”, řekl zdroj.

Jak vysvětlil listu Al Araby Al Jadeed dotázaný právník, rozhodnutí neodpovídalo stanovám LAS z 22. března roku 1954, kde se v článku 8 říká, že “každý ze států, zúčastněných v Lize, ctí existující systém vlády v jiných státech Ligy, považuje to za právo těchto států a zavazuje se nepodnikat žádné kroky pro změnu tohoto systému”.

Mimo to, pozastavení členství Damašku nebylo jednomyslně odsouhlaseno jejími členy: z 22 zemí tři země, Sýrie, Libanon a Jemen, měly námitky a Irák se zdržel hlasování, což rovněž odporuje stanovám, které v daném případě požadují konsenzus.

Rusko žádalo o pomoc prezidenta Egypta

Podle slov zdroje v LAS hlavní roli v urovnání situace vzaly na sebe Egypt a Spojené arabské emiráty, což “prezentuje osobní zájem prezidenta Egypta Abd al-Fattáh as-Sísí”, který “přislíbil Rusku řešit tento problém cestou koordinace s SAE a jinými státy”.

Je známo, co generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit potvrdil, že Sýrie se může vrátit do Ligy na příštím summitu v případě dosažení arabského konsenzu k návrhu rezoluce a poukázal na přání řady zemí to udělat.

Poznamenal, že Alžírsko, Irák a Jordánsko obzvlášť chtějí návrat Sýrie do LAS.

Arabská média ukazují, že přání navrátit Sýrii do arabského světa je spojeno se dvěma momenty:

  1. osvobodit ji od vlivu Íránu
  2. získat výhodu při poválečné obnově země.

Signálem pro možnost přiznání Bašára Asada legitimním prezidentem byla návštěva ministra zahraničních věcí SAE Abduly ben Zaidy v Damašku tento měsíc, a také telefonický rozhovor mezi Asadem a králem Jordánska  Abdalláhem 2. minulý měsíc.

Při urovnání byly vzaty v úvahu zájmy RF

Námitky byly u Kataru a Saúdské Arábie. Jak je jasné ze zpráv z Kataru, ten je připraven na návrat Sýrie. Zůstává Saúdská Arábie. Také je signál. Saúdský deník Asharq Al-Awsat zveřejnil tento týden “Jordánskem prosazovaný dokument” o reintegraci Sýrie do LAS.

Normalizace bude založena na stažení “zahraničních vojsk a teroristů ze Sýrie”.

V souladu s dokumentem kromě Íránu, USA a mezinárodní koalice v Sýrii rovněž budou muset stáhnout své armády. Odvádění sil bude probíhat v souladu s “etapovitým” postupem, který pracuje pro “zadržování íránského vlivu v určitých částech Sýrie a přiznává zákonné zájmy Rusku”.

Je několik bodů, podle nichž je nutno postupovat.

  1. Rozpracování etapovitého postupu k politickému řešení na základě rezoluce RB OSN 2254 (v ní se zdůrazňuje, že budoucnost Sýrie definuje sám syrský národ).
  2. Soustředění potřebné podpory ze strany regionálních stoupenců a mezinárodních partnerů, usilujících o koordinování tohoto postupu s Ruskem.
  3. Řešení mechanizmu spolupráce se syrským režimem.

V dokumentu je uvedeno, že jordánský král Abdalláh 2. projednával tento dokument s prezidentem USA Joe Bidenem, ruským prezidentem Vladimírem Putinem a také s hlavami arabských a dalších států.

V dokumentu je požadavek na “změnu režimu” pozměněn na “postupnou změnu jednání syrského režimu”.

USA dávají “žluté světlo”

Arabská média ukazují, že je zatím velký odpor USA. Například ministr zahraničí Antoni Blinken a jeho katarský kolega Mochammed bin Abdulrachman Al Tani prohlásili na tiskové konferenci v pátek, 19. listopadu, že nyní nevidí možnost normalizace situace.

“Nepodporujeme normalizaci a opět bychom chtěli upozornit naše přátele a partnery na to, aby brali v úvahu signály, které posílají”,  řekl Blinken.

To se v arabském světě nazývá “dali žluté světlo”.

Sýrie je pod tvrdými sankcemi USA, které brání investicím, ať by byly odkudkoli, a obrození ekonomiky, což je dnes hlavní zájem Damašku.

Proč Arabové uznali Bašára Asada

V komentáři pro Pravdu.Ru kandidát historických věd, vědecký pracovník Centra pro blízkovýchodní studie Jurij Zinin podotknul, že účast Sýrie na summitu Ligy arabských států znamená přiznání legitimity vlády Bašára Asada.

“To by mělo pozitivně ovlivnit další osud této země”,  řekl expert.

Připomenul, že po “arabském jaru”, podpořeném státy Zálivu a Tureckem, byla Sýrie prakticky “vystrčena” z LAS, a vrátilo ji tam vítězství nad terorismem se zajištěním kontroly nad většinou území.

“Když řada arabských zemí uviděla, že Sýrie se vrací, že syrské úřady, syrský národ, jeho vedení situaci ustály, začaly polehoučku měnit své pozice”,  řekl Pravda.Ru expert.

Za druhé, poznamenal, Arabové si všimli, že síly opoziční vůči Bašáru Asadovi, které sami podporovaly, se časem změnily v nadnárodní skupiny, které začaly “přinášet nepokoj” do sousedních zemí, i k nim.

“Proto tyto země dospěly k závěru, že taková pomoc je pro ně bumerangem, takže se ocitly před nutností změnit svou pozici”, poznamenal Jurij Zinin.

Třetí moment spočívá podle názoru experta v tom, že překotný útěk USA z Afghánistánu ukázal arabským vládám, které mají spojenecké vztahy s Washingtonem, že opírat se pouze o Ameriku je riskantní a že je třeba zaujímat nezávislejší pozici.

“Hlavní signál přišel od vedení Emirátů, kde prohlásili, že jsou ochotni pomáhat Sýrii s její obnovou”, konstatoval v rozhovoru s Pravda.Ru Jurij Zinin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://www.pravda.ru/world/1662650-syria_lag/?from=email_subscribe

5 7 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 2 lety

Vždy je jen ku prospěchu vycházet se svými sousedy. Platí to o lidech, i státech.

cablik
cablik
před 2 lety

Tak to bude to nejlepší co se stane odsunout US zloděje ropy a plynu zpět domu a obnovit zem a ti lidé moc dobře vědí kdo jim pomáhal.