Ukrajina zaplatí za záchranu amerického jaderného průmyslu aneb K čemu slouží kolonie

Po havárii jaderné elektrárně Three Mile Island byla v USA na více než 20 let zakázána výstavba jaderných bloků, což vedlo ke ztrátě kompetencí v oblasti projektování a výstavby civilních energetických reaktorů v americkém průmyslu, především u vedoucí společnosti v jaderném průmyslu Westinghouse.

Zdroj: FondSK, Anton Kanevský, přklad Zvědavec 

Dne 28. března 1979 došlo v jaderné elektrárně Three Mile Island v USA k závažné havárii, která sice nezpůsobila žádný únik radiace do životního prostředí, ale za oceánem prudce vzrostly „protijaderné“ nálady.

Po této havárii byla v USA na více než 20 let zakázána výstavba jaderných bloků, což vedlo ke ztrátě kompetencí v oblasti projektování a výstavby civilních energetických reaktorů v americkém průmyslu, především u vedoucí společnosti v jaderném průmyslu Westinghouse.

Američané se k problematice jaderné energie vrátili v roce 2000, kdy společnost Westinghouse představila svůj nový projekt reaktoru třetí generace AP1000, který vycházel z lodních reaktorů o řádově nižším výkonu.

Na přelomu let 2000 a 2010 byly uzavřeny smlouvy na výstavbu osmi bloků – čtyř v Číně a čtyř ve dvou jaderných elektrárnách v USA. Ztráta kompetencí způsobená téměř třicetiletou odstávkou a „minimalismem“ v konstrukci nového reaktoru si však okamžitě vybrala svou daň.

Výstavbu všech reaktorů provázely neustálé technické problémy, zpoždění a obrovské překročení původních odhadů.

Nejlépe se s problémy vypořádali Číňané, kteří ve smlouvách stanovili vysokou míru lokalizace (u posledních dvou reaktorů dosáhla 70 %, včetně výroby samotných reaktorů v Číně) a svou přímou účast na řízení výstavby; náklady se zvýšily „jen“ o čtvrtinu a zpoždění uvedení do provozu bylo „jen“ 4-5 let. Při znalosti tradičních čínských postupů lze logicky předpokládat, že si AP1000 nekoupili proto, že by byli přesvědčeni o jejich výhodách oproti svým konkurentům, ale proto, aby se seznámili s americkými technologiemi v tomto odvětví.

Čínské společnosti však v důsledku této spolupráce vznesly vůči společnosti Westinghouse nároky na náhradu škody v celkové výši 3,24 miliardy dolarů a ušlého zisku ve výši 553,9 milionu dolarů.

V samotných USA se situace ukázala být mnohem smutnější. Odhady se téměř zdvojnásobily, termíny se tradičně nedodržují a společnosti zapojené do projektu Vogtle v Georgii proti sobě podávají vzájemné žaloby v rámci sporu o to, kdo by měl nést zvýšené náklady na projekt.

Po dlouhých jednáních, která se neobešla bez nátlaku amerických úřadů, se zúčastněným společnostem podařilo dohodnout na vyšších nákladech na výstavbu a termíny uvedení do provozu byly stanoveny na listopad 2021, resp. listopad 2022 (původně plánováno na rok 2016 a 2017). V současné době je známo, že probíhá uvádění do provozu a testování, o uvedení do provozu nebyly podány žádné zprávy.

V případě jaderné elektrárny W. C. Summer v Jižní Karolíně se naopak nepodařilo dosáhnout dohody a v roce 2017 bylo rozhodnuto o zastavení další výstavby, čímž vznikla „nelikvidita“ v hodnotě miliard dolarů v podobě dvou reaktorů a řady dalších zařízení.

Problémy s výstavbou těchto bloků a nedostatek nových zakázek vedly společnost Westinghouse k vyhlášení bankrotu v témže roce 2017.

A tady je ten „průlom“! Během srpnové návštěvy Vladimira Zelenského v USA podepsala ukrajinská společnost Energoatom s Westinghousem dohodu o společné výstavbě Chmelnického bloku jako pilotního projektu a dalších čtyř bloků v budoucnu. „Celkové náklady na projekt dosahují 30 miliard dolarů,“ uvedl Zelensky nadšeně na Twitteru.

Rád bych poznamenal, že částka 30 miliard za 5 reaktorů vypadala dokonce podhodnoceně, vždyť 2 reaktory ve Vogtle by podle současného odhadu měly stát 27 miliard. V tomto případě však šlo jen o „záměry“, zatímco vedení Energoatomu se podařilo prosadit napoleonské plány na výstavbu 14 reaktorů na Ukrajině do roku 2040, samozřejmě s využitím technologií Westinghouse.

A jen o několik dní později už společnosti Energoatom a Westinghouse podepsaly s americkou společností dvě „pevné“ smlouvy na výstavbu dvou nových bloků v Chmelnické jaderné elektrárně. Jedna z dohod počítá s nákupem služeb americké společnosti při projektování energetických jednotek, zatímco druhá se týká nákupu simulátoru a zařízení s dlouhou životností. Plánuje se, že výstavba jednoho bloku bude trvat pět let a bude stát 5 miliard dolarů.

Je zřejmé, že se jedná o tytéž dva reaktory, které visí na Westinghouse pro JE V.S. Summer a které mají být nyní instalovány v Chmelnické JE, kde byla v posledních letech Sovětského svazu zahájena a poté zastavena výstavba 3. a 4. bloku.

Ukrajinské úřady se k tomuto tématu opakovaně vracejí a hledají možnosti, jak stavbu dokončit. Dne 30. dubna 2010 se premiéři Ruska a Ukrajiny rozhodli spolupracovat s Rosatomem a ukrajinským ministerstvem paliv a energetiky na výstavbě třetího a čtvrtého bloku Chmelnické elektrárny, ale v roce 2015 Porošenko podepsal zákony, které spolupráci s Ruskem na výstavbě Chmelnické elektrárny zastavily.

Nyní, jak je zřejmé, má být sovětská nedokončená stavba přizpůsobena zcela jinému typu reaktoru, americkému. Nakolik to bude bezpečné, lze jen hádat.

Nicméně „pikantní“ záležitost týkající se smluv je jiná. Společnost Westinghouse již nebude generálním dodavatelem. Oficiální stanovisko společnosti dnes zní, že je lepší kontrolovat proces výstavby a v budoucnu dodávat vlastní palivo.

Společnost uvedla: „Ukrajina má silný jaderný průmysl, včetně projektantů a dodavatelů. To dává velkou důvěru ve schopnost Energoatomu a Westinghouse úspěšně dodat plánované bloky AP1000 s využitím zkušeností získaných z dalších šesti bloků AP1000 společnosti Westinghouse (na dva opuštěné se skromně zapomnělo. – A.K. ), jakož i bohaté historie NAEC v oblasti výstavby a provozu tlakovodních reaktorů (ta sahá až k sovětským VVER-1000. – A.K. ).“

Upřesnili také, že harmonogram výstavby a termín uvedení nových reaktorů do provozu je v kompetenci společnosti Energoatom a že to bude právě ona, kdo bude „za tyto oblasti primárně zodpovědná“. Jinými slovy, „náš byznys je malý“ – dodávat zařízení a provádět jeho instalaci a uvedení do provozu, zatímco samotnou výstavbu bude provádět společnost Enerhoatom.

Pro projekt se také dosud nepodařilo najít věřitele nebo investory. S největší pravděpodobností se neobejde bez státních záruk Ukrajiny, které musí schválit Nejvyšší rada (je třeba si uvědomit, že tomu tak nebude). Smlouva však již byla podepsána a příslušné závazky v hodnotě mnoha miliard (celá částka transakce byla „nesměle zveřejněna“) již byly přijaty.

A bez ohledu na to, jak bude stavba pokračovat, Američané své peníze za rezavějící zásoby dostanou. Pokud jde o jeho perspektivy, existují skutečně velké otazníky: organizace, které se na Ukrajině zabývaly výstavbou jaderných elektráren, již dávno zanikly a příslušné kompetence se zcela ztratily.

A je obecně známo, jak se na Ukrajině realizují téměř všechny velké projekty. Média uvádějí příklad výstavby chladicích bazénů jihoukrajinské jaderné elektrárny. Jejich výstavba začala v roce 2016 a měla být dokončena za tři roky, nyní „hrozí“, že začne v roce 2022, a to s více než dvojnásobnými náklady. Nepomohlo ani operační velitelství. A tento projekt je řádově jednodušší než nové jednotky.

A koneckonců budovy a infrastruktura jaderných elektráren patří k objektům se zvýšenou složitostí a bezpečnostními požadavky, které nejsou o nic méně kritické než zařízení v nich instalovaná. Proto „vyhlídky“ na výstavbu jaderné elektrárny s ukrajinskými „kompetencemi“ nemohou nevyvolat velké obavy. A, s prominutím, nezbývá než doufat, že bloky Westinghouse na Ukrajině nebudou nikdy uvedeny do provozu.

Myslím, že s tím počítá i americká korporace. Koneckonců není důvod se domnívat, že Westinghouse vyřešil všechny technické problémy, které vedly k fiasku ve V.S. Summer, zpožděním, ztrátám a pokutám v jiných elektrárnách.

Nejdůležitější je, že peníze dostanou téměř v každém případě hned (za zařízení za miliardy dolarů, které již bylo vyrobeno, ale ukázalo se, že je bezcenné).

Peníze ukrajinského lidu nakonec pomohou udržet nad vodou a projít „finančním ozdravením“ jedné z nejvýznamnějších amerických společností. Není to snad účel kolonií?

 

4.3 27 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Já jsem podobný případ na vlastní kůži zažil při výstavbě turecké elektrárny Adularya, kdy vedení generálního dodavatele Vítkovice Power Engineering podepsalo s rakouskou firmou Andritz smlouvu, která byla tak okatě ve prospěch rakouské firmy, že přestože nakonec ty kotle od této rakouské firmy nejsou provozovatelné, přesto rakouská firma dostala vyplaceny veškeré peníze… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Zmetku po Vencovi Havlojc, tvuj pravdivy a smutny clanek nema chybu, jen si myslim, ze diky Klausove privatizaci (ozralej Kalous celkem nic moc) uz nas tezky prumysl neexistoval v puvodni “komunisticke forme” kdy jsme vyrabeli hafo ….. Snad bych se jeste snazil zastat Babise, u mne STBackej Slovak Oligarcha Andrejko ma stale jeste cenu,… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Á pan Basos opět mezi námi. Už zase “my žijeme” totiž “VY žijete”…!

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Babiš byl po celou dobu své vlády posera a na jejím konci se stal už obyčejným fašounským zmetkem. Ale nemyslím si, že by to bylo z jeho hlavy. Z jeho charakteru ano. Ta vyhláška o povinné vakcinaci. Proč ne z jeho hlavy? Naše “suverénní” republika a vláda totiž řídí kulový, natož takovou agendu, jako je ta covidová.… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Kdybych u toho nebyl, tak tomu neuvěřím, že je toto možné. Za touto likvidací projektu Adularya a firmy Vítkovice, která za socialismu zaměstnávala 40 tisíc lidí, je jistá oligarchická skupina, která se snažila o likvidaci majitele Vítkovic, a přitom aby na této likvidaci také něco vydělala. Tento případ je naprosto typický obraz tohoto dnešního… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Nechcete se svou žalobou seznámit redakci Nové republiky? Možná se dá zpracovat na hutný článek o likvidaci jedné tradiční firmy. A že jich v Čechách, na Moravě a ve Slezsku bylo…

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Velice rád, já s tímto skandálním případem chodím od čerta k ďáblu, já jsem nabídl ten příběh TV Barrandov, TV Xaver, ČT reportéři, TV Drtinova Veselovský, nikdo mi ani neodpověděl z těchto televizí. Jednám s Piráty a Přísahou, když si sakra před volbami dali za cíl boj proti korupci, tak ať splní to, na co… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety

Mám jen pocit, že banderistán je před touto republikou pouze malý krůček vpřed.
Protože, to, co svým zákonem Lex Dukovany upravila babišovská partička pod taktovkou zdejších vystrčilů a CIA-koudelků nám předurčilo podobný osud a podobný průšvih, o jaký si koledují i bandeři.

toto
toto
před 2 lety

Ukrajina má stále ještě takové finanční obnosy? Asi ani moc ne, takže vzhůru k nekonečnému zadlužování a k bankrotu Ukrajiny. A o tohle že by mělo Rusko bojovat? Směšná představa.

adam
adam
před 2 lety

Tak hlavně, že to všechno víme, ale přesto si občané zvolí politiky, kteří jim připraví pěkně mastný účet za výstavbu nových jaderných bloků u zcela nekompetentní firmy.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Westingouse je dnes jen schránka, která předstírá, že je výrobní firma. Není. Vše si n akupuje jinde. Jsme zvědav, jak chtějí obejít zákaz dovozu komponent z Ruska, když se bez nich Westinghouse neobejde.

Vendol
Vendol
před 2 lety

A do toho všeho by zase mohla přijít Bé- bé – bé -BIS, Bezpečnostní informační služba, s nějakou fantasmagorickou pohádkou o cizích agentech, že ? Díky, blbečci a debílkové z pražské Nárožní ulice, sídla BIS, že je a bude energie stále dražší. Nicméně chápu, že metál pro soudruha Čoudelku, jejího šéfa, od americké CIA je… Číst vice »

haf
haf
před 2 lety

i my se přidáme touto podporou

Wiloni
Wiloni
před 2 lety

No jistě. A my jsme přeci výrazně “chytřejší”, než ti pitomí ukropy.
Viz akce “Vrbětice”.
Ano, i naše zemička přidá skromné penízky do rozpočtu krachujícího westinghouse, aby se mohl klidně vypořádat s věřiteli.
Prostě většina zemí bývalého východního bloku jsou ubohými koloniemi SSA a velké Británie.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Wiloni
zemedelec
zemedelec
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

Jenže,kdo to zaplatí,když je Ukrajina v krachu.Buď se na to složí sousední státy,nebo jim na to půjčí MMF a přidá jim k tomu oprátku.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

A) je správně

Vendol
Vendol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

Musíte ale, pane, pochopit, že ocenění pana Čoudelky, náčelníka BIS, od Američanů stojí nade vším. Tisíce mrznoucích Čechů jsou ničím, klidně mohou pomřít, metál od CIA vše přebíjí.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Náčelník kontrarozvědky, který dostane vyznamenání od vedení rozvědky jiného státu je přece jasný vlastizrádce! Nebo se snad mýĺím?

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

“Nebo se snad mýĺím?” Abych si pomohl slovy klasika. Ne….dobře se na to díváš Veverko (Blaník). Ano, v každém suveréním státě by to této šarádě, byla na tu část rozvědky, která za tím stála, nasazena kontrarozvědka pro podezření z ovlivňování politiků v zájmu cizí mocnosti a velení čučkařů by skončilo v lepším případě (pro ně)… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

V žádném případě nejde o zmýlenou.