Vrchol cynizmu: Británie souhlasí s vydáním Assange do USA na Mezinárodní den lidských práv

Odvolací soud Anglie a Walesu schválil žádost amerického ministerstva spravedlnosti týkající se zakladatele WikiLeaks Juliana Assange. Přijaté rozhodnutí naznačuje, že politický vězeň může být brzy vydán do Spojených států amerických. Náhoda vypadá symbolicky, verdikt britských soudců padl 10. prosince – v Mezinárodní den lidských práv. 

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Anna News

Západní politika je plná dvojích standardů, dvojího dna ve všech sférách politiky. V pátek 10. prosince vyšlo najevo, že odvolací soud Anglie a Walesu schválil žádost amerického ministerstva spravedlnosti týkající se zakladatele WikiLeaks Juliana Assange. Přijaté rozhodnutí naznačuje, že politický vězeň může být brzy vydán do Spojených států amerických. Dokument byl dnes zveřejněn na webu soudu.

V dokumentu se uvádí, že Assangeovo trestní řízení bude převedeno na soud první instance – Westminster Magistrates’ Court – zatímco samotný vězeň musí zůstat ve vazbě. Jak víte, byl to tento soud, který dříve rozhodl nevydat zakladatele WikiLeaks do Spojených států.

Soudci se při rozhodování o nevydání Assange řídili na základě rizika sebevraždy, kterou by mohla spáchat jmenovaná osoba v\daná do Spojených států. Odvolání navíc podala americká prokuratura.

Soudci se zabývali odvoláním americké prokuratury s tím, že obavy z možné sebevraždy slavného Australana nejsou oprávněné. Britští právníci „obdrželi záruky“ od zástupců Washingtonu, že Assange nedostane v Americe přísný nepřiměřený trest. Nebude držen ve věznici s nejvyšší ostrahou. Sliby Američanů se odvolacímu soudu zdály přesvědčivé a případ byl nakonec postoupen k novému projednání ve světle nových „okolností“.

Náhoda vypadá symbolicky, verdikt britských soudců padl na 10. prosince – Mezinárodní den lidských práv. Tato náhoda vypadá jako vrchol cynismu. Informace dříve zveřejněné Assangem nebyly nikým vyvráceny. Pokud britští soudci zapomněli, pak ve Spojených státech hrozí zasvěcenému informátorovi 175 let vězení. Den na obranu svobody projevu a práv a verdikt o vydání Australana jsou ve vzájemném rozporu, to je nenapravitelná rána pro svobodu slova a lidská práva ve světě.

Jak víte, byly to WikiLeaks, duchovní dítě Assange, které umožnily světovému společenství dozvědět se o množství válečných zločinů spáchaných americkou armádou v zahraničí, především v Iráku. Washington se ve skutečnosti mastí Julianu Assangeovi tím, že  vznáší směšná obvinění.

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Pro globální moc na tzv západě lidské práva nic neznamenají jsou to jen prázdné fráze jsou nedotknutelní a ti druzí co odskáčou jejich „spravedlnost”.