Gruško: NATO ví, co Rusko udělá, pokud Západ nepřijme „ultimátum“

Severoatlantická aliance dobře ví, jaká vojensko-technická opatření může Rusko přijmout, pokud NATO odmítne ruské požadavky na bezpečnostní záruky. Uvedl to náměstek ministra zahraničí Ruské federace Alexander Gruško v rozhovoru zveřejněném v pondělí pro list Kommersant.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

„Nikoho neohrožujeme. Varujeme. Naše pozice je naprosto pochopitelná a předvídatelná. A jasně jsme to řekli, teď čekáme na stejně upřímnou reakci. NATO si je dobře vědomo toho, jaká vojensko-technická opatření Ruská strana může přijmout. Neskrýváme své možnosti, jednáme velmi transparentně.“ poznamenal Gruško.

Konkrétní opatření přitom budou, jak poznamenal náměstek, záviset na tom, jaké vojenské potenciály lze využít proti zájmům Ruské federace. Moskva se zároveň podle Gruška rozhodne pokračovat v dialogu s NATO a USA o bezpečnostních zárukách Ruska poté, co obdrží „písemné odpovědi na písemné návrhy“ Ruské federace.

„Pak se rozhodneme,“ uzavřel.

Dne 17. prosince 2021 zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí návrhy smlouvy se Spojenými státy o bezpečnostních zárukách a také dohody o opatřeních k zajištění bezpečnosti Ruska a členských států Severoatlantické aliance. Rusko-americké konzultace k těmto otázkám se konaly 10. ledna v Ženevě, 12. ledna se v Bruselu konalo zasedání Rady Rusko-NATO a 13. ledna se ve Vídni konalo zasedání Stálé rady OBSE, kde tyto iniciativy byly také posuzovány.

Zdroj: Altěrnativa, Pokec24, překlad

2.7 18 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 2 lety

Obávám se, že Západ ve své pýše i tak ruské návrhy odmítne. A bude hrát vabank. A Rusko bude muset odpovědět rozmístěním odvetných prostředků. Protože pro Západ (resp. pro jeho skutečné vlastníky) má smysl jen hegemonie. Na partnerství s nikým nehraje. Nestojí o něj. To by opustil svou podstatu. A pokud by se i zdálo, že o to… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety

Jo už na americký kontinent odjely z Ruska dvě delegace. Stačí jak jsem napsal níže, uzavřít dohody o obraně a za příznivé ceny dodat patřičnou vojenskou techniku. Ona už většina těch rabovaných států to chucpe euroatlantických hodnot prohlédla. Protože se v dohledné době nepodaří vyvoleným odejít na jinou planetu, řeší dávno deklarovaný plán popsaný… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Tak ještě chvilku si budou bankrotáři z USA tahat triko a dělat haura a pokud opravdu Ruské návrhy nepřijmou tak budou Rusové jednat. Potom sami přilezou a budou prosit aby mohli jednat.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Říká se:
“”Všeho do času””….a čas na NErespektování a tím i KONEC NATO NADEŠEL!!!!
P.S.
Jen Pětislátanina z havlolejnostoky věří,že ne.-)

blafomet
blafomet
před 2 lety

Je to marný,pro peníze i válku.To je heslo západních zbrojařů.Na ty dobré slovo nestačí

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  blafomet

blafe neni to tak jednoduche jak si myslis, hraji v tom take roli afroinzinyri, lepsi evropa si mysli ze je zpolidsti, a ze vsichni budou delat. Imigrace a pozvolny odpor obcanu na zapade zacina silit. to co dela EU Rusakum neni ani tak agrese ale zlomyslnost, na vic nemaji, a Rusove to vi. Putin… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

No ona existuje ještě varianta, o které se raději moc nemluví, logicky,že si okolní státy Ukrajinu “tak trochu rozdělí”. Je jisté, že západ už dlouho nechce Ukrajinu živit, protože se chová jako čistý parazit. Navíc Luhansk a Donbas jsou oblasti, které bylz hospodářsky velmi významné, a teď z nich nic neteče. Ukrajinci by potřebovali,… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  jbskalensky

asi jo, ale….ale jak jsem cetl Putin by radsi mel Ukry pod vlajkou Donecka