Ministerstvo vnitra nechtě mluví pravdu, jen o tom neví

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) působící pod Ministerstvem vnitra ČR (MV) vydalo dokument, který se jmenuje „RESIST – příručka pro boj s informacemi“. Materiál má 24 stran a je nabit vskutku zajímavým obsahem.

Není bohužel náhodou, že až nápadně připomíná metodické materiály různých stranických školení z času před listopadem 1989, kdy se vládnoucí státostrana také snažila vyložit svět kolem nás po svém a tento výklad vštípit občanům jako správný a jediný možný. Jak kdysi říkal T. G. Masaryk, demokracie je diskuse. Kde není diskuse, není demokracie. I tato příručka MV/CTHH přináší jedinou „správnou“ interpretaci jevů a událostí a ty ostatní potírá s bezpříkladnou horlivostí.
DOKUMENT ke stažení
Je to zřejmé již ze samého úvodu, kde se praví: „Jednotlivé kapitoly příručky RESIST vysvětlují, jak rozpoznat dezinformace, jak využívat monitoring médií k včasnému varování, jak vypracovat rozbor situace, jak provést analýzu dopadů pro lepší pochopení cílů, dopadů a dosahu dezinformací, jak zajistit efektivní strategickou komunikaci bojující s dezinformacemi a také jak sledovat výsledky vaší práce.“ Jasné jak facka. Všechny vaše postoje a činy buďtež nahlíženy skrze optiku této brožury, abyste nezabloudili v záplavě „dezinformací“.Co tedy je ta „dezinformace“ podle příručky RESIST? „Původci dezinformační činnosti se snaží ovlivňovat ostatní pomocí nepravd, které slouží k dosažení určitého cíle. Vědomě při tom zneužívají zranitelnosti lidí, kterým znemožňují činit informovaná rozhodnutí.“ To je věru zajímavá myšlenka. Ten, kdo šíří nějakou řekněme tezi či výklad světa, tím de facto zabraňuje příjemci tohoto výkladu získávat jiné informace a ty pak s těmito komparovat a dojít k vlastnímu závěru. Jsouť tedy „dezinformátoři“ jakýmisi diktátory na mediálním poli, kteří odtud vymísťují ty „správné“ názory a jejich šiřitele. Nabízí se snadná řečnická otázka: Není to náhodou naopak? Není to tak, že oficiální „pravdy“ drtivě vyhlazují, ostrakizují a dehonestují všechny názory a jejich nositele, kteří vůči těm oficiálním „pravdám“ nejsou dostatečně konformní? A není právě toho jasným důkazem celá tato příručka RESIST, která má svého uživatele vést k „boji s dezinformacemi“, tedy s tím, kdo někdo – většinou bez nejmenší argumentace – onálepkuje jako dezinformaci?

Příručka dále definuje cíle dezinformací. Když pomineme rozmanité cíle ekonomické povahy (marketing, reklama, pracující s úmyslně pokroucenými daty), tak nejzajímavější je zřejmě odstavec nadepsaný Diskreditace: „Diskreditace: cílem šíření dezinformací je negativně ovlivnit důvěryhodnost, spolehlivost a pověst. Strůjci dezinformací zacílí na určitou osobu nebo organizaci a pomocí lží se ji snaží poškodit. Zjevná oběť útoku však nemusí nutně představovat hlavní cíl dezinformací – tím může být například izolace zranitelné skupiny příjemců, která je závislá na službách určité organizace, pomocí diskreditace této organizace. Diskreditování patří k nejčastějším účelům dezinformační činnosti a dobře doplňuje ostatní cíle, jako je například polarizace a informační vlivové operace.“ Opět se ptejme: Co že to čteme stokrát denně zejména v mainstreamových médiích na adresu tzv. mediální alternativy? Neustálé jednostranné osočování, obviňování z pokoutních úmyslů. Dnes je nejmódnějším zjevem označování těch, kdo zastávají jiné než oficiálně povolené názory, za ideologické vyslance Kremlu – ostatně o tom vydalo samo CTHH tento týden obsáhlou zprávu, kde označilo nálepkou spojence Ruska každého, kdo vyjádřil názor odlišný od toho, který se smí, a to bez ohledu na to, zda měl pravdu. Typický příklad: CTHH vytýčilo několik narativů z mediálních vystoupení novodobých disidentů a jedním z nich má být teze, že „postoj Západu vůči Rusku není jednotný“.

(celý text najdete ZDE)

Zdroj: Parlamentní listy

2.1 17 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Když napíšu o Kalouskovi, že je zmetek a hajzl a o Fialovi, že je slizký výrobce frází a prázdných vět, není to diskriminace, nýbrž čistá pravda.
Nedopouštím se tudíž žádného přestupku vůči této “metodice” a Jourová si může akorát tak honit frndu.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Na to aby mastrubovala nemá ale honí si ego vždyť svými činy zachraňuje svět a všechny zbloudilé duše.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Pokud by byla ta příručka (která je ve skutečnosti předurčena k potírání “třídního nepřítele”) uplatněna nestranně, ocitli by se za katrem všichni mainstreamoví mediální prostituti. Jsou to právě tito, kdo dnes a denně lžou, překrucují, podsouvají a ideovým oponentům nasazují psí hlavy.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Není těžké uhodnout, že zdrojem takovým materiálu je CIA. To je vlastně jediná jejich úloha, aby zachránili USA před hněvem světa. A samozřejmě je nutné připomínat, že tak jednal i Hitler a jeho hlásná trouba Goebels, který prohlásil: “Pravda je všechno to, co ti pomáhá zvítězit!” Je potřeba k tomu něco dodat?!

rebel
rebel
před 2 lety

Ministerstvo vnitra nechtě mluví pravdu, jen o tom nevíTomu se říká, třeba, střelit se do nohy.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  rebel

za protektoratu jsme meli na radiu papirek s napisem “pamatuj, ze poslouchani zahranicniho rozhlasu se tresta smrti”…takze zatim dobry….

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Všeho do času,ona to Jourová a spol.do budoucna podobně vylepší.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

lefaku, spis by mela vylepcit sebe, ale to asi nepujde, zakon casu je zakon casu. Jinak kecanim…ale nic, ten Zumpovej pentagram nestoji ani za male lejno…. ale nechme Jourovoou, stejska se mi po woodoo knezi s Dredama, copa asi mimo mlaskani u koryta dela?