Muchtar Abljazov, kazašský opoziční vůdce podle vlastního prohlášení koordinuje protesty v Kazachstánu z Francie

Navíc vyšlo najevo, že jedno z Abljazovových ústředí se nachází v Kyjevě – to bylo vidět z telefonů ukrajinského operátora Vodafon, které opozičník nechal jako kontakt.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

První zprávy, Strana, Wikipedia, na snímku defraudant a gangster Muchtar Abljazov v době procesu ve Francii

Ukrajina se v poslední době stala útočištěm nejrůznějších revolucionářů z bývalého SSSR. Od Gruzínce Michaila Saakašviliho po běloruské „zmagary“, kteří po „Belomajdanu“ dorazili do Kyjeva a již zde získávají západní granty.

Nyní, jak se ukázalo, se kazašští bojovníci proti režimu zaregistrovali i na Ukrajině. Pravda, ten samý Abljazov je současně na ukrajinském seznamu hledaných za zpronevěru miliard dolarů.

Jak skončí Majdan v Kazachstánu?

Kdo je Muchtar Abljazov?

Je velkým kazašským podnikatelem, vlastníkem Astana-Holding, se zájmem o obilí, cukr, automobily, bankovnictví a mediální obchod. Od roku 1997 začal pracovat pro stát – nejprve ve státní energetické společnosti a poté jako ministr energetiky a obchodu Kazachstánu.

Význam této pozice lze jen stěží přeceňovat – Abljazov měl na starosti celý ropný a plynárenský průmysl země. Mimochodem, sám bývalý ministr se zasloužil o „plánování zavedení tržních principů pro tvorbu tarifů“, jak uvádí jeho politického hnutí.

V praxi to znamenalo zvýšení tarifů, které pak úřady uměle omezovaly. Nazarbajev mu nedovolil zvýšení cen a Abljazov za to označil prezidenta za nepřítele reforem.

Je to paradox, ale právě kvůli zvýšení sazeb plynu dnes v Kazachstánu propukají násilné protesty. Což „člověk z trhu“ Abljazov aktivně podporuje.

V roce 1999 po hádce s prezidentem Nazarbajevem rezignoval. A v roce 2001 založil opoziční hnutí „Demokratická volba Kazachstánu“, jehož součástí byli i někteří představitelé současné vlády.

Kritizovali „stranickou nomenklaturu“ Nursultana Nazarbajeva a stavěli se jako „mladí progresivní politici“.

Brzy však začali ztrácet svá místa a proti Abljazovovi bylo zahájeno trestní řízení za zpronevěru finančních prostředků a vytvoření zločinecké skupiny. V roce 2002 dostal šest let vězení, ale o rok později byl pod tlakem Západu propuštěn.

Za bývalého ministra se tehdy postavilo ministerstvo zahraničí USA a Evropský parlament. To znamená, že na Západě byl vnímán jako „reformátor“ a alternativa k současnému kazašskému vedení.

Po propuštění odešel žít do Moskvy, odkud podle vlastního přiznání financoval kazašskou opozici.

Ale v roce 2005 se jeho kariéra v Kazachstánu znovu rozjela. Vedl největší soukromou banku BTA. A v roce 2009 již ovládal 75 % jejích akcií.

Stalo se to za zvláštních okolností. Předchozí šéf finanční instituce Jeržan Tatišev zemřel na lovu, po kterém Abljazov získal pozici.

V roce 2017 podnikatel Muratchan Tokmadi řekl, že Tatišev byl zabit na příkaz Abljazova. A o rok později byl za to bývalý ministr odsouzen na doživotí. Souběžně s tím byl v témže roce odsouzen za finanční podvod .

Pravda, verdikt padl v nepřítomnosti. V té době byl bankéř již osm let v exilu kvůli dalším kriminálním případům souvisejícím s hospodářskou kriminalitou. Všechna obvinění proti úřadům a trestní řízení proti sobě označuje za vykonstruované z politických důvodů.

V roce 2010 opustil Kazachstán a o rok později získal politický azyl ve Spojeném království. V té době už byla jeho banka znárodněna.

Později ve Francii byl Abljazov zadržen Interpolem, který ho hledal na návrh Kazachstánu. V roce 2016 ho však soud v Paříži odmítl vydat do vlasti.

Od té doby je Abljazov považován za hlavního opozičníka v Kazachstánu, i když tuto činnost koordinuje z Francie.

V roce 2018 zahájila kyjevská prokuratura trestní řízení proti Kazachu Kennethovi Alibekovi za praní špinavých peněz prostřednictvím ukrajinské farmaceutické společnosti Maxwell, která patřila Alibek a sídlila v Borispolu.

Firma byla použita jako zástěrka pro Abljazovovy machinace, uvedlo ukrajinské vyšetřování. Od roku 2009 na tom pracovali v Kyjevě. Podezření kazašského opozičního vůdce na Ukrajině bylo vzneseno v roce 2017. V témže roce dostal v Kazachstánu rozsudek v nepřítomnosti v této kauze (a podle něj byl zařazen na seznam hledaných Interpolem).

Tento příběh byl tehdy nazýván jedním z největších podvodných schémat. Společně jej vyšetřovali policisté z Kazachstánu, Ruska a Ukrajiny. Šlo o to, že vlastník BTA-Bank vypral 7,5 miliardy dolarů v Kazachstánu a dalších 2,5 miliardy dolarů na Ukrajině a v Ruské federaci.

Schéma zahrnovalo více než tisíc speciálně vytvořených fiktivních společností po celém světě.

Po oznámení podezření v nepřítomnosti se ukrajinská generální prokuratura obrátila na Francii s žádostí o vydání Abljazova, ale tato žádost zůstala zatím bez odezvy.

Ukazuje se, že během svého pobytu v Británii a Francii strávil Abljazov nějaký čas ve vězení.

„Anglické soudy shledaly Abljazova podvodníkem, nařídily BTA Bank vrátit 4,3 miliardy dolarů a odsoudily ho k 22 měsícům vězení. Ve vězení čeká na vydání na Ukrajinu nebo do Ruska,” uvedli ukrajinští právníci.

Nyní je opozičník, který tvrdí, že koordinuje protesty v Kazachstánu a je aktivně citován ukrajinskými a západními médii, oficiálně na ukrajinském seznamu hledaných podle článku 191 – „Zpronevěra nebo zabavení majetku za zneužití úřadu“. Hrozí mu 7 až 12 let.

Do kriminálních případů týkajících se praní špinavých peněz byla zapojena i Ukrajinka Olena Tiščenko. Pracovala jako právník pro Muchtara Abljazova. V září 2013 ji Tverský soud v Moskvě vzal do vazby.

Tiščenková měla ukrajinské občanství, ale zároveň měla také povolení k pobytu v Británii. Ukrajinka byla obviněna z řízení legalizace 3,3 miliardy dolarů, nelegálně vyvezených z Kazachstánu do Ruska. K jejímu zatčení došlo jen o pár dní později, kdy byl ve Francii na žádost Interpolu zadržen sám Abljazov.

Zajímavé je, že po Majdanu se Elena Tiščenková stala vedoucí oddělení vymáhání majetku Ministerstva vnitra Ukrajiny. V září 2015 ale rezignovala. K rezignaci došlo po skandálu. Lidový náměstek Leščenko předložil GPU žádost o Tiščenkové minulosti. Tvrdil, že byla devět let ve státní službě jako zaměstnankyně sekretariátu Výboru Nejvyšší rady pro boj s korupcí a boj s ní. A paralelně v této době pracovala pro Muchtara Abljazova v zahraničí.

 

3 26 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 2 lety

No, mi to třeba konspiračně přišlo, že to bylo nachystáno na dobu konání olympiády, ale skrz jednání to uspíšili. Kacířská myšlenka:Není přece jen lepší když tu zemi tuneluje a ovládá místní oligarcha než cizí koncerny?Ono pro obyčejný lid je to zdánlivě jedno ale, v situaci kdy si budou chtít třeba znárodnit něco,… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Přátelé.
Ještě jsem zaznamenal jeden moment,někdo si nepřeje,aby rozhovory proběhli,tak jsem zvědav,jak to dopadne.

standa
standa
před 2 lety

Je celkem známo, že v Kazachstánu pracují na tzv. barevné revoluci USA a GB. Je známo, že do země přišli “odborníci” z Británie a USA a zařizují v Kazachstánu latinku, která pro Kazachy je utrpením, protože latinka nedokáže vytvořit slova pro jejich jazyk a tudíž ani mluvu. Přesto se na tom pracuje dle zadání Západu, protože GB a USA… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  standa

Souhlas, zajímavé vědět, co tam podniká ta naše česká ekipa.

danny
danny
před 2 lety

Už je vymalováno. Zbytky banditů zalézají jako krysy nebo bojují, když jsou odhaleny. Ale podle reakce západních médií i představitelů jsou na odpis. Podle mého názoru jsou za tím Američani. Evropské státy (včetně EU) už mají jedné Ukrajiny plné zuby. Američanům to nevadí. Ti si myslí, že jsou za vodou (doslova… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Mne napadá,že v tom bude i něco jiného,aby Biden zrušil rozhovory s Putinem.Požadavky Ruska,jsou pro USA nepřijatelné a teď po zásahu Ruska v Kazachstánu,dávají USA možnost rozhovory zrušit,přeci se dalo čekat,že Rusko zasáhne.V takovém případě,budou na Rusko tlačit ještě víc,vyhazov diplomatů a další sankce.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

NATO,potažmo amiokupantovi zřejmě neodchází,že ČÍM KDO ZACHÁZÍ,TÍM TAKÉ SCHÁZÍ…..

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Rusové už poslali vojenskou pomoc tamní vládě už taky US poskoci brečí jak za to Kazachstán zaplatí.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Ovšem, ten tlak vyvíjený na Kreml prostřednictvím majdanu v Kazachstánu vpředvečer jednání Rusko – USA, NATO se partňórům jistě hodí. O náhodné sčasování tu s největší mírou pravděpodobné jistoty nejde. Ale odstoupení od rozhovorů asi není na pořadu dne. Jen snaha zajistit si o něco silnější pozici před vyjednáváním. Tak to vidím já, který… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Vidím to stejně, šlo o to, udělat lepší pozici Bidenovi, kdyby to ovšem vyšlo. Takto je to asi jeho oslabení!

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Jenže Putin a spol. dali jasně najevo, že už dál nehodlají trpět nátlak. Ani z Ukrajiny, EU, NATO. ani jinde ve světě a dokonce ani ve vesmíru. Pokud uvidí další kličku, udeří. Podle mně Na Ukrajině a v Černém moři. Ale může i v Sýrii…

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Zdá se mi, že to krapetek najatí výtržníci přehnali, protože v závislých celoplošných médiích až takový kvikot není a ani thajwanec se nikterak nechystá podporovat vandaly chuligány, násilníky.Ono taky podobná rozhodná akce v Amsterdamu byla taky policií rozhodně rozehnána. Ačkoliv podrobnosti, zda tam taky nebyly výtržnosti nemám.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Možná má thaiwanec jiné starosti. Něco se kolem něj děje asi půjde přes palubu.

standa
standa
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Amíci potvrzují rozhovory. Válčit v EUrosojuzu se nebude – Amíci nemají na to zdroje. Mají tak 2-3 kola na nějakou dohodu než Rusko vojensky začne vytlačovat Amíky postupně odevšad z blízkosti svých hranic.

Lubez
Lubez
před 2 lety

Pravá tvář takzvané západní demokracie.
Sice jsi lump a darebák ale demokraticky nám pomáháš bořit a ničit ve jménu našeho zisku.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Ten genitální výraz a schopnosti něco dovést do zdárného konce mi nevím proč připomínají senilního pedofila Bideta,který sám,bez pomoci ostatních nenajde ve vlastním domě ani dveře na WC……