Obětují Spojené státy NATO na šachovnici konfliktu s Ruskem?

Ukrajinská krize vedla k jednání mezi Ruskem a Západem. Spojené státy, NATO a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jsou ukázkou skvělé hry mezi stranami.

Zdá se, že Moskva a Washington dosáhly určitého konsenzu, aby „zchladily“ situaci na Ukrajině, což způsobilo jistý zmatek v Severoatlantické alianci, která čelí smutné realitě.

Čínský expert Cui Hongjian píše, že Washington by mohl obětovat NATO jako šachovou figurku ve velké hře proti Rusku.

Čínský expert poznamenává, že administrativa Joea Bidena učinila gesto k zajištění bezpečnosti Evropy. Na ruské straně se Spojené státy zapojují do bilaterálního dialogu o strategické stabilitě s cílem stanovit bezpečná pravidla hry mezi oběma zeměmi. Spojené státy zároveň vybízejí NATO a Ukrajinu k úzké spolupráci, zejména v oblasti Černého moře (tj. na východním křídle aliance) s cílem posílit strategickou ofenzívu proti Rusku.
 
„Řešením ukrajinského problému pod vedením Washingtonu je použití NATO k zahájení ofenzivy proti Rusku. To se výrazně liší od evropského přístupu, který se více zaměřuje na diplomatická jednání a výměnu zájmů. Proto se situace na Ukrajině rychle vyvine ve vojenskou konfrontaci,“ říká Cui Hongjian ve svém článku  publikovaném  v  Global Times.

Cílem NATO je podle něj dokázat, že stále může hrát určitou roli ve vztazích mezi Evropou a Ruskem a v oblasti evropské bezpečnosti. Po dosažení omezených politických výsledků na zasedání Rady NATO-Rusko v Bruselu 12. ledna 2022 však aliance čelila chmurné realitě. Čínský expert si klade otázku, zda „hodnota NATO pro Spojené státy výrazně poklesne poté, co Rusko a Spojené státy dosáhnou konsensu ve svých rozhovorech o snížení stupně napětí na Ukrajině?”

Cui Hongjian upozorňuje na skutečnost, že Spojené státy a aliance považují Ukrajinu za partnera, ale neudělily jí členství v NATO. Ve hře s Ruskem tak chtějí získat převahu. Mohly nejen zhoršit situaci v regionu zásobováním Ukrajiny vojenskou technikou a prováděním společných vojenských cvičení, ale také využít tezi, že „Ukrajina není členem NATO.“ jako záminku k vyhnutí se otevřené konfrontaci s Ruskem. V tomto ohledu  Continental Observer   12. ledna 2022 s odvoláním na  CNN uvedl, že Spojené státy diskrétně dodávají Ukrajině peníze a zbraně.

„Rusko však již pochopilo, že Spojené státy a NATO používají takové triky,“ uvádí čínský analytik. „Moskva proto požaduje, aby NATO vyjasnilo svůj vztah s Ukrajinou uprostřed eskalující vojenské konfrontace, aby se zabránilo strategickým nákladům. Pokud se NATO nepodaří zastavit tuto sérii strategických a diplomatických protiútoků z Ruska, všechny ‚výdobytky‘, kterých dosáhlo při utahování ruského prostoru na jeho východním a západním křídle, budou „uhašeny,“ dodává.

Stručně řečeno, Cui Hongjian věří, že k vyřešení ukrajinského problému musí Evropa přimět zúčastněné strany, aby obnovily důvěru v Normandský formát. Pokud jde o vztahy s Ruskem, musíme podporovat deeskalaci prostřednictvím dialogu, jak navrhuje Francie a Německo, a rozvíjet bilaterální vztahy směrem ke stavu stability. S ohledem na svou vlastní bezpečnost musí aliance ovlivňovat a omezovat Spojené státy prostřednictvím bilaterálního mechanismu Spojené státy-Evropa a obecných zásad NATO a „nestát se šachovou figurkou, kterou Washington obětuje ve velké hře“, uzavírá čínský analytik.

Zdroj: Obesrvateur Continental – Olivier Renault, překlad První zprávy

2.7 20 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 2 lety

USA mají pouze jednoho spojence – USA. Ostatní země jsou buď poskoky nebo nepřátelé. A to ještě mohou být mezi těmito kategoriemi přesouvány, podle toho, jak se to právě USA hodí. Na jednom z ruských webů právě vysvětlili přístup Ruska ke spojencům: 2008 ruská armáda rozehnala bojovné Gruzínce, ale Tbilisi neobsadila, i když… Číst vice »

standa
standa
před 2 lety

EU-rosojuz nemá moc na výběr, proto se musí nebezpečí stáhnout z Ukrajiny a Ukrajina začít plnit Normandský formát ! Amerika končí, je to jasné, nejsou-li zdroje – není válka. EU-rosojuz je závislý na dovozu surovin – nejsou zdroje v EUrosojuzu. Čína ještě nezatloukla další hřebíček do rakve dolaru, ale ten den se blíží.

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

USA neobětují NATO,bez poskoků hlavně v Evropě,jsou USA mimo hru a to oni vědí,byl by to konec jejich hegemonie.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Tak se mi zdá že na to také dojde až zkrachují tak díky tomu padnou na hubu i vazalové v Evropě a my samozřejmě s nimi.