Podpora migrace pod záminkou, že potřebujeme talenty všeho druhu

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Zdroj: FB autora

Může se zdát, že otázka masové imigrace je odbytá, imigrantů z muslimských zemí je u nás málo. Těch pár znásilnění a vražd jen zbytečně zveličují extrémisté a k zneklidnění není důvod. Současná vláda určitě bude chtít klid na práci, ale netřeba se obávat, problémy vyřeší Evropská komise, Rada a Parlament a peníze, které jsme jim dali, a jimi placené neziskovky.

Bezpečné cesty

Již vloni bylo jasné, že se snadno skoncuje s nelegální migrací, protože Evropská komise a Evropský parlament volaly hlasy svých úřadníků a poslanců, že je třeba zajistit pro imigranty bezpečné cesty do Evropské unie. Nemají být při tom kontrolováni z hlediska věku a původu a nemají být vyžadovány osobní doklady, protože je to nedůstojné. Zasahovat nemají státní orgány na vnitrounijních hranicích, zejména, jde-li o děti, sexuálně zneužívané osoby, atd. Sporné případy mají řešit neziskové organizace.

Řešení demografické výzvy

Čím zdůvodňují svoji iniciativu unijní úředníci a poslanci? Úředník, jehož přednášku pro delegaci českých europoslanců jsem vyslechl, argumentoval například tím, že „Evropa bude potřebovat jen v následujícím desetiletí půl miliónu IT odborníků, které nebude mít, pokud nebude přijímat imigranty“. No nevím, ale indičtí softwaroví inženýři pracují pro evropské a americké firmy na dálku z indického subkontinentu. Myslím, že IT odborníci, kteří chtěli do Evropy, už zde jsou.

Na sklonku loňského roku předložila svoji Zprávu o politice a právu v oblasti legální migrace (A9-314/2021) dánská poslankyně Abir Al Sahlani za frakci Renew, v níž působí také poslanci zvolení za ANO. Tato Dánka soudí, že „vytvoření dalších legálních cest do EU by mohlo pomoci členským státům vytvořit nástroj na řádné řešení budoucích demografických výzev“. Stručně řečeno se očekává, že imigranti zajistí rozmnožování namísto původních obyvatel. Mají se tím „splnit požadavky trhů práce, které nemůže uspokojit domácí pracovní síla“. Dosavadní „nízká míra vydávání povolení k pobytu“ nestačí. Proto je třeba zrevidovat dosavadní směrnici 2003/109/ES.

Fond talentů

Stejného názoru je i známá švédská sociálně demokratická komisařka pro „vnitřní věci“ Ylva Johansson, která soudí, že nedostatek pracovních sil vede k dvouprocentní ztrátě produktivity EU každý rok. „Chybí pracovníci s různými dovednostmi od kuchařů a řidičů kamiónů až po lékaře a učitele.“ Zdejší talenty asi raději působí v neziskovkách.
Kvůli nedostatku imigrantů hrozí, jak soudí, ztráta konkurenceschopnosti EU. Z toho důvodu podporuje jako vhodný nástroj řešení vytvoření „unijního fondu talentů“ pro státní příslušníky třetích zemí, kteří se chtějí ucházet o práci u zaměstnavatelů usazených v Unii.

„Trhy práce v Unii potřebují rovněž pracovníky s nízkou a střední kvalifikací“, píše dánská poslankyně liberální frakce Abir Al Sahlani v předložené zprávě. O pár stránek dál se domnívá, že Unie potřebuje „přilákat více osob samostatně výdělečně činných a podnikatelů a že musí posílit inovace, například prostřednictvím programů pro mobilitu mládeže a pro nomády; s cílem zajistit, aby Unie zůstala důležitým a konkurenceschopným hráčem na globálním trhu“.

Otevřené dveře pro každého

Zkrátka podle této dánské poslankyně Evropská unie potřebuje každého, kdo do ní bude chtít vstoupit. A aby byli uchazeči sociálně stabilizováni, musejí dostávat sociální dávky ve všech zemích stejné (jak ostatně schválila už předchozí vláda ČR), aby měli sociální jistotu kamkoli na svých cestách unií zavítají. K jejich sociální stabilizaci má přispět také imigrace jejich rodinných příslušníků.
Jak dopadlo hlasování o Zprávě Abir Al Sahlani? Zpráva byla schválena. 497 poslanců z 695 hlasovalo pro návrh, mezi nimi poslanci Zdechovský a Šojdrová za KDÚ-ČSL, Polčák za STAN, Niedermayer z TOP09, Maxová za ČSSD a Piráti Peksa, Kolaja a Gregorová .

(poznámka redakce: Tento článek v upravené verzi zveřejnily i Parlamentní listy. Na jejich dotaz europoslanec Zdechovský uvedl, že má ke Zprávě dánské poslankyně výhrady, nicméně hlasoval pro ni.)

2.1 21 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 2 lety

Jo časy se mění, co bylo to není. Voskovec by vám to mohl vyprávět, jak ho vítaly v zemi kde za 50 let, znamenalo teď. I ten náš Honolulu, musel nápřed do JAR a potom prý ho vyhnaly Křováci. Bez problémů byly všechny věděcké a jiné kapacity a jsou do dnes. Příkladem je náš špičkový… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Nemám nic proti práci Unicef ale mráčí mne její televizní žádost o finanční příspěvky od našich občanů. Když vidím tolik mladých hochů, co utíkají od svých dětí, které tam nechají napospas a my se máme o ně starat. Pak tu ještě nadržení znásilňují a bodají do Evropanek. Dle oficiální zprávy anglická policie registruje za… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Řekla, von der Lejno
že jich přijde hejno.
My však nechcem lejna
co jich přijdou hejna !

PePr
PePr
před 2 lety

Už začínam byť z tohto frustrovaný. Príď sem a všetky tvoje dlhy budú zabudnuté, tvoja kriminálna minulosť bude zabudnutá. Stačí povedať “Ja doktor” a dáme ti titul aj s atestáciou a ordináciou. Samozrejme talenty v Európe hľadať nebudeme. Ako neočkovanému ti nedáme zdravotnú starostlivosť, ale exekútor ťa bude naháňať za to, že neplatíš poistné. Ak si… Číst vice »

PePr
PePr
před 2 lety

Stačí sa pozrieť do Libanonu…

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Proč ten od….d nemigruje ke svým spolusouvěrcům například do SEA?????
PROTOŽE TAM BY SE NIMA NIKDO NEMAZAL A POKUD BY SI DO MĚSÍCE NENAŠEL PRÁCI nebo nedej bože chtěl někoho znásilnit nebo zavražit,tak ho POPRAVA NEMINE!!!!!Tady ho Al-Hamaja nebo teď vykulenecRakušan jestě budou litovat….je to k zblití!!!!

Krausian
Krausian
před 2 lety

To je tak, když se moci v Evropě ujmou hlupáci a psychopati, kterým nevadí spolupodílet se na islamizaci evropy a vytvoření Západního evropského chalífátu.

cablik
cablik
před 2 lety

1 dubna je ještě daleko:

Zuzana Čaputová by mohla vládnout i v Česku. Prezidentka SR má rekordní důvěru Čechů, ukázal průzkum
https://cz.sputniknews.com/20220120/zuzana-caputova-by-mohla-vladnout-i-v-cesku-prezidentka-sr-ma-rekordni-duveru-cechu-ukazal-pruzkum-17286066.html

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

800 respondentů, to je fakt průzkum jak řemen! Bože, to je tak trapné…

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Krausian

Přesně a určitě z Práglu tam je havloidů dost.

cablik
cablik
před 2 lety

Jo četl jsem článek a nový skopčácký ministr potřebuje pracovní síly ale oni mu pracovat nebudou dokládá to Švédská studie. Tak ať si je vezmou skopčáci a spol a nás s tím neotravují.My do chalífátu nechceme.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Pokud nasi mladi prestanou soulozit pre Ajfony, a udelaji to tak jak se ma, tak zadnyho imigranta – plavce potrebovat nebudeme… jinak ta imigrace jak predstavuji dnesni Elitove ze zapadni casti EU je naprosta hovadina, protoze sem v 90% lezou jen nadrzeni muszsti afroasiate, vidite to sami (pokud nejste slepi) na zaberech… Číst vice »

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Jenže to by ti mladí museli mít nějakou vyhlídku pozitivní budoucnosti, ale svět se místo toho řítí do sraček…

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

V Teplicích je díky Tuberovi máme od roku 1998!