Povstání v Kazachstánu přehledně. Od bývalého velvyslance Bašty

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Někdejší diplomat a současný poslanec SPD Jaroslav Bašta se ve svém nedělním komentáři pro Prvnízprávy.cz věnoval predikci vývoje krvavých nepokojů v Kazachstánu a pozici Ruska v tomto konfliktu. „Neúspěšná barevná revoluce v Kazachstánu bude mít stejné důsledky, jako měla její obdoba v Bělorusku – obě země to donutí úzce spolupracovat s Ruskou federací,“ míní.

Baštovy diplomatické zkušenosti mu v průběhu posledního desetiletí prý připomínají stále častější současné války a krize. Aktuálně se to týká Kazachstánu. Předchůdce současného prezidenta Kazachstánu Tokajeva si ponechal důležité pravomoci, zejména dohled nad ozbrojenými složkami a tajnými službami.

Předání moci však evidentně neproběhlo dle Nazarbajevových představ, jeho nástupce se projevil jako cílevědomý a zkušený politik, který jej postupně zatlačoval do pozadí. „Ve Střední Asii se podobné problémy řeší státním převratem. Ti, kdož ho připravovali, evidentně drží prst na tepu doby, protože počáteční impuls okopírovali z Francie,“ píše Bašta.

Pohonné hmoty přes Nový rok podražily o plných 100 %. Vláda zdražení zdůvodnila tím, že nově se ceny určují na burze na základě poptávky. V naftařských regionech na pobřeží Kaspického moře následovaly mohutné demonstrace ve stylu hnutí Žlutých vest. Prezident Tokajev vládu odvolal a ceny vrátil na původní úroveň.

„Dosáhl tím pouze toho, že nepokoje zachvátily celou zemi a staly se mimořádně násilnými. Všude je doprovázelo rabování. Potom část ozbrojených složek přešla na stranu demonstrujících a násilnosti se změnily v ozbrojené boje,“ glosuje Bašta dění. Vedle administrativních budov a policejních a vojenských objektů v centrech velkých měst ozbrojenci zaútočili na všechna letiště.

Důvody, proč to udělali, se ukázaly záhy: „Prezident Tokajev se totiž rozhodl využít možnosti, které Kazachstánu poskytuje členství v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (postsovětská obdoba paktu NATO) a požádal jejího generálního tajemníka o pomoc. Do Kazachstánu tak zamířily a jako první přiletěli ruští výsadkáři. Naopak zemi urychleně opustil bývalý prezident Nazarbajev i se svými dcerami,“ pokračuje Bašta.

Dá se prý očekávat, že povstání bude brzo potlačeno a rozeběhne se vyšetřování. Účast ozbrojenců vycvičených v pouličních bojích potvrzuje podle Bašty tvrzení prezidenta Tokajeva, že jde o teroristy, pravděpodobně bojovníky Islámského státu. Angažovanost Ruské federace a zřejmě i Čínské lidové republiky se nejspíše neomezí jenom na potlačení povstání. „Čínu znepokojuje to, že kazašští Ujguři se do nepokojů velmi aktivně zapojili, takže se bojí přenesení nestability na své území,“ připomíná poslanec.

Rusko má dva hlavní důvody: „Jeho hranice s Kazachstánem měří 7500 kilometrů, představuje tedy měkký podbřišek země. A v této středoasijské republice žijí skoro 4 miliony etnických Rusů. Ti se, mimochodem, nepokojů neúčastnili. Scénář, ve kterém by Ruská federace musela současně čelit etnickým čistkám svých krajanů na východě Ukrajiny (jak předpokládá návrh zákona ukrajinského prezidenta Zelenského  „O přechodném období“) a na severu Kazachstánu, by vedl k válce na dvou frontách,“ dodává.

„Proto se mi zdá, že neúspěšná barevná revoluce v Kazachstánu bude mít stejné důsledky, jako měla její obdoba v Bělorusku – obě země to donutí úzce spolupracovat s Ruskou federací,“ uzavírá Jaroslav Bašta svůj komentář.

Zdroj: První zprávy

3.3 35 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Jen pár poznámek ke Kazachstánu. Velká země. Vcelku dobrý hokej a umělecká gymnastika, praktikovaná nádhernýma kočkama. Rodové klany, ovládající ekonomiku, hospodářství, politiku a zemědělství. I tam roste hojně mák.Je zajímavé že kandidáti na prezidenty v středoasijských zemích se ve svých předvolebních prohlášeních netají svými diktátorskými sklony a kupodivu dostanou v demokratických volbách třeba i 90% hlasů. No… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Útok na Orbána se Pekarové vrátil. Užitečné zvíře utrpělo
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Utok-na-Orbana-se-Pekarove-vratil-Uzitecne-zvire-utrpelo-689001

Totalitní Česko. Pomoc od vlády? Už znám. Samoživitelka ukázala účty. Elektřina, děti, jídlo, vše
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Totalitni-Cesko-Pomoc-od-vlady-Uz-znam-Samozivitelka-ukazala-ucty-Elektrina-deti-jidlo-vse-688975

Putin: V Kazachstánu byly použity technologie Majdanu
https://cz.sputniknews.com/20220110/putin-v-kazachstanu-byly-pouzity-technologie-majdanu-17152118.html

Moskva neučiní žádné ústupky na jednáních s USA, prohlásilo Ministerstvo zahraničí RF
https://cz.sputniknews.com/20220110/moskva-neucini-zadne-ustupky-na-jednanich-s-usa-prohlasilo-ministerstvo-zahranici-rf-17153243.html

toto
toto
před 2 lety

Zatím nejkvalitnější anylýza poněkud nepřehledné situace v Kazachstánu. Teď je jen na spojencích samostatného Kazachstánu v čele s Ruskem, aby nastavili pravidla další spolupráce směrem na sever a východ a nezkoušeli hrát na všechny strany. Jak je vidět, opravdu se nevyplácí spekulovat kdo dá té které zemi víc. Západ obvykle v první fázi vypadá jako přítel,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

To Fiala zamlčel. Za plyn dáte o 10 tisíc víc než Slováci. A další fakta
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/To-Fiala-zamlcel-Za-plyn-date-o-10-tisic-vic-nez-Slovaci-A-dalsi-fakta-688916

Poslanec SR Blaha je pobouřen: Útočník rozbil Ficovo auto a napadl ochranku. Policie mu dala jen…
https://cz.sputniknews.com/20220109/poslanec-sr-blaha-je-pobouren-utocnik-rozbil-ficovo-auto-a-napadl-ochranku-policie-mu-dala-jen-17142156.html

Moskva: Ať si NATO sbalí saky paky a vrátí se k hranicím roku 1997
https://cz.sputniknews.com/20220109/moskva-at-si-nato-sbali-saky-paky-a-vrati-se-k-hranicim-roku-1997-17148066.html

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik
Tatran
Tatran
před 2 lety

Pan Bašta situaci v K popisuje trochu jinak než jeho stranický kolega Ivan David. Prý 2/3 firem, které ovládají trh s nerostným bohatstvím vlastní americké firmy. Samozřejmě to je možnost jak do firem infiltrovat agenty CIA, které se postaraly o vyzbrojení a vycvičení teroristických band z řad Islámu a ti se právě předvedli zvěrstvy nejen v Afganistánu, ale… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Ano to bude nejlepší pro tu zem spolupracovat s Ruskem doufám že se USA už žádná barevná revoluce nepovede. Světovládu nelze realizovat je to šílený nápad.

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Doufat sice můžeme,ale je to pouze iluze!

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

Rusko ukázalo realitu vy jste článek nečetl?