Generál Ivašov: Radikální islamisté utíkají z Kazachstánu do Ruska. Na postsovětský prostor přišlo “středoasijské jaro”

Nehledě na četné zprávy o započaté stabilizaci situace v Kazachstánu, není situace v republice jednoduchá. Jak oznamuje Sputnik, na předměstí Taldykorganu jsou slyšet dávky z automatů. Z Almatinské oblasti pravidelně přicházejí zprávy o střelbě v nejrůznějších místech. V oblastním centru pokračují ozbrojené srážky, úřady žádají obyvatele města, aby zůstávali doma, dodržovali režim výjimečného stavu.

Je známo, že v bojích zahynul náčelník Pohraniční akademie Výboru NB Kazachstánu. Několik desítek ozbrojených účastníků nepokojů se usadilo v kanceláři jedné z místních televizních a rozhlasových společností, v okolí kanceláře je stále slyšet střelba.

Podle údajů ministerstva vnitra Kazachstánu zahynulo během protiteroristické akce 18 siloviků a 748 bylo zraněno, policie zadržela 2298 účastníků nepokojů. V Alma-Atě bylo zadrženo více než 70 teroristů a 30 rabujících.

Další důležitý moment: teroristé, kteří ukořistili zbraně, ustupují z měst na venkov, kde, podle všeho, doufají, že se ztratí. Jejich nerušenému odchodu napomáhá faktická absence kontrolních stanovišť a obklíčení měst vojáky. Podle informace Vestej ve skupinách protestujících naplno operují islámští radikální islamisté.

Podle názoru prezidenta Akademie geopolitických problémů Leonida Ivašova je taková radikalizace protestů zcela vysvětlitelná.

Na začátku masových protestů byli podivným způsobem z věznic Kazachstánu propuštěni na svobodu teroristé islamisté, zločinci a další nebezpečné živly. Mimo to zvedly hlavu ilegální buňky nejrůznějších teroristických organizací, včetně DAEŠ. A všechno to vedlo k tomu, že vystoupení získala ten charakter, který vidíme.

SP :  Takže radikální islamisté nebyli organizátory nepokojů? Kdo tedy za nimi stál?(SP Svobodnaja pressa, pozn. překl.)

Myslím, že odpověď už zaznívá. Co znamená odvolání vlády? Tímto dal prezident Tokajev najevo, kdo je v jeho očích vinný. Pravda, napadá mě, že by vývoj událostí podle tvrdé varianty nenastal bez jeho účasti.

Jde o to, že v republice vzniklé dvojvládí nebylo výhodné pro nikoho: ani pro Tokajeva, ani pro Nazarbajeva a jeho okolí, ani pro obyvatelstvo. V podstatě to bylo rozmělnění odpovědnosti, které k ničemu dobrému nevedlo. Stín Nazarbajeva visel nad silovým strukturami, což velmi dráždilo Tokajeva a jeho okolí.

K tomu obyvatelstvo Kazachstánu a část elity ohromně dráždilo tíhnutí k moci ze strany nazarbajevské rodiny: jeho vnučka vlastní nádhernou nemovitost v zahraničí, dceru vytrvale posouvali do politiky, zeť dostal pod sebe bankovní systém … Všechno to sehrálo svou úlohu v zesilování nespokojenosti občanů.

SP:  Ale spouštěčem pro nespokojenost občanů se stalo dvojnásobné zvýšení ceny na plyn …

 Nejprve to byl projev sociální nespokojenosti. Mezi požadavky bylo snížení důchodového věku, zvýšení výdělků, důchodů. A vzniká otázka: proč hned, jakmile se objevily první příznaky nespokojenosti, vedení státu neprojevilo moudrost, neprojednalo s národem současnou situaci a možná sociálně-ekonomická opatření? Důraz byl hned učiněn na silovou variantu. V určité míře to umožnilo vystoupení z ilegality radikálním islamistům.

SP:  Nyní, když po celé republice probíhá začištění, teroristé odcházejí z měst. Může část z nich proniknout na území Ruska?

Předpokládám, že k nám budou pronikat, vzhledem k délce hranice a její průchodnosti na některých místech. Ale zde už musí pracovat kontrarozvědka, protiteroristické složky.

SP:  Vstup mírotvorných sil ODKB, včetně ruských útvarů, svědčí o tom, že vedení naší země chápe tuto hrozbu?

Není mně zcela jasné, proč byli posláni výsadkáři, logičtější by bylo to svěřit Rosgvardii. Protože úkoly, které bude nutno řešit, jsou mnohem blíže právě jí. Vybraná silová varianta vyvolává  u mě vážné pochybnosti. Nejsou vyloučeny provokace proti našim hochům, v některých zahraničních médiích už byly fejky s neodůvodněnými obviněními na jejich adresu.

Podle názoru politologa, prezidenta vědeckého centra Institut pro Blízký východ Jevgenije Satanovského za tragickými událostmi v Kazachstánu mohou být islamisté a nynější dění může být předzvěstí dost drastických událostí.

Hovoří  to o tom, že nastala nová fáze existence postsovětského prostoru. Nějakou dobu nazrávala, ale nyní se dá mluvit o jejím nastoupení. Po tzv. “arabském jaru” bylo logické očekávat “středoasijské jaro”, bylo pro ně hodně předpokladů. A tak přišlo – se všemi vyplývajícími následky.

SP: Pokládáte vstup mírotvůrců ODKB za opodstatněný?

V ruském vedení (a právě na jeho pozici záviselo rozhodnutí uvádět nebo neuvádět vojska) chápou vzniklou situaci a přijali adekvátní rozhodnutí. Umí se tam učit ze svých chyb a získávat ponaučení z událostí minulosti.

SP: Pomůže dané opatření potlačit ohniska radikálního islamismu v Kazachstánu a nepřipustit jeho pronikání tamodtud na naše území?

 Jsem o tom přesvědčený, jinak proč by potom mělo ruské politické vedení přijímat rozhodnutí o vstupu vojsk? Naši vojáci už dokázali svou schopnost působit efektivně a řešit úkoly nejrůznějšího druhu. Jejich postupy v Sýrii (kam, jak je známo, přišlo “arabské jaro”), na Krymu to dobře ukázaly. Nepochybuji, že to bude demonstrováno i v Kazachstánu.

  1. ledna 2022, Jevgenij Bersenev

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://svpressa.ru/politic/article/321303/?rss=1&utm_source=gravitec&utm_medium=push&utm_campaign=Gravitec

2.6 21 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Radikální islamisté utíkají z Kazachstánu do Ruska ? Tak to jim asi Rus vypnul navigaci v mobilech.

cablik
cablik
před 2 lety

Že se dostali ven kriminálnící není nic nepochopitelného když v tom byla zapojená jejich tajná služba. Hlavní je že se to islamistickým US figurkám nepovedlo.

danny
danny
před 2 lety

Proč výsadkáři? Protože IS a spol. jistě nevyslali do první linie svoje zálohy, ale elitu, která měla rozhodnout. Ostatně podle jiných článků zde i jinde, moc nechybělo a byla by rozhodla. Ruská garda tvoří jakousi zálohu ruské armády. Je plně vycvičená, ale určená k jiným úkolům, než být prioritně v první linii. Především střeží životně… Číst vice »

slavek
slavek
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

je to tak… letiště v Astaně už byla částečně obsazována teroristy a bylo potřeba před přistáním transportních letadel RF letiště začistit a připravit. Tzn obsadit řídící věž a řízaní letového provozu. proto letěly jako první vrtulníky, které asi byly už připraveny nedaleko na ruském území. Jistě rusové věděli dostatečně v předstihu že se to chystá… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety
Odpověď uživateli  slavek

Asi o tom věděli Rusové,ale že to Kazaští bezpečnostní orgány takto zradí,to asi nevěděli.Ano,mělo to být bleskové převzetí moci a obsazení letiště,mohlo posloužit k dalšímu příletu ozbrojenců,nebo jak to bylo u Krymu,že tam letěli USA odborníci,ale museli otočit letadlo,když to tam nedopadlo dobře.Jak jsem už psal,Ruská armáda je v pohotovosti pořád,tak není problém,během hodiny vypravit-přepravit… Číst vice »