“Spiknutí silových struktur”: Bývalý poradce Nazarbajeva nazval důvod krize v Kazachstánu

Bývalý poradce prvního prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva Ermuchamet Ertysbajev nazval hlavním důvodem politické krize v zemi zradu vedoucích siloviků.

“Prezident (Tokajev) otevřeně informoval již přede dvěma dny o spiknutí a spiklencích. Mám exkluzivní informace (přece jen jsem byl 30 let ve státních službách), že, například, 40 minut před útokem na letiště byl dán povel zcela odstranit uzavření a ochranu”, sdělil Ertysbajev ve vysílání televizního kanálu Chabar 24 (citát podle Ruské informační agentury Novosti).

“Rozsah tohoto pokusu o státní převrat, ozbrojeného puče ohromuje”, zdůraznil bývalý poradce Nazarbajeva. Nazval krizi v Kazachstánu největší “za 30 let na celém postsovětském prostoru”. Protestující Ertysbajev považuje “za teroristy, netvory a vrahy”.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev vydal rozkaz vojákům, aby stříleli na protestující ostrými bez varování. “Vyzývají nás, abychom uskutečnili pokojná jednání. Jaká hloupost. Jaké může být vyjednávání s vrahy? Teroristy je třeba ničit. A budeme to dělat”, prohlásil Tokajev.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://kapital-rus.ru/news/384653-zagovor_silovikov_byvshii_sovetnik_nazarbaeva_nazval_prichinu_krizis/

2.9 29 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 2 lety

Jak velký bude asi tak zájem tamního NurSultána Nazarbajeva na politické a ekonomické svrchovanosti jím vedeného Kazachstánu, když on sám a jeho rodinný klan si za dobu svého panování dokázali nahrabat a do zahraničí vyvést miliony? A kdo na něj a ty jeho pak má? Není pak divu, že mu je dočista šuma, jestli vláda… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

toto je zase trošku jiný pohled na důvod povstání
https://aeronet.cz/…ku/

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Díky za odkaz! Ano, Aeronet přidává další pohled na tamní dění. Jak vidět, mocenský svět “za oponou” přináší překvapivé zápletky.

zemedelec
zemedelec
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Bude záležet,kdo a jak uchopí moc v Kazachstánu,nebyl by problém,Nazarbajeva odsoudit jako vlastizrádce a zabavit mu všechen majetek.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

… asi ano!, ale to by ovšem musel být jak ten NurSultán i s celou rodinou v Kazachstánu. A jeho osobní kapitál zas být v bance pod kontrolou tamní vlády. Ani jedno z toho však není. Nazarbajev údajně zmizel v zahraničí, jeho finanční majetek je (prý) uložen o dost mimo kazašskou jurisdikci.

cablik
cablik
před 2 lety

Na takové podlé útoky chce tvrdě odpovědět a jejich president to udělal a další země které budou ohrožené si s toho mají vzít příklad.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Vypadá to, že státní aparát Kazachstánu je prošpikován CIA-ky . Je to i tím, že majetkové vztahy v rámci státu jsou propletencem zahraničních a domácích majitelů strategických surovin, nacházejících se v Kazachstánu. A pak není problém vniknout do státních struktur, a tedy využitelné i pro rejdy CIA! A tak to zřejmě chodí v každém státu, kde majetkové podíly mají… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Nevěřme tomu, že to je spontánní nespokojenost obyvatel Kazachstánu.

toto
toto
před 2 lety

Ukazuje se, že nešlo o protestující. Byli to vrazi a násilníci. Svědčí o tom řada mrtvých, stovky nebo tisíce zraněných, vypálené domy, zapálená auta, vyrabované obchody. Myslím, že to má přímou souvislost s Ukrajinou a nadcházejícím jednáním Putin – Biden. USA se snaží oslabit Rusko a zatáhnout do do nového Afghanistánu. I proto nechali své vojenská základny… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

I já to tak vidím. Ušáci se chytili do vlastní pasti a touto akcí si nadělali do vlastního hnízda.

eFPe
eFPe
před 2 lety

Ono nic nevznikne z vakua.I tehdy, pokud to bylo připraveno zvenčí+ nějaké kliky zevnitř, i kdyby tam byli spiklenci z řad úředníků, policistů, nebo najatí chuligáni, neřku-li vrazi,potřebují pro tv kamery ten zmanipulovaný dav.A ten tam nedostanete na to pojďte si zahrát komparz za dvacet dolarů…Ty lidi mělo něco nakrknout(myslím ty oblbnuté)a ti… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

tak nejak si vzpominam na ten dav lidi na Letne, kterou tam svolal Minar. A taky mi nekdo bude rikat ze “ty lidi melo neco naksrat??? Efpku jsi naivni jako male dite, lidi jsou kavky, a hlavne mladi, kteri si mysli (no ja si to taky myslel) ze jsou nejlepsi a ze jen… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Vážený pane, celkem rád čtu i vaše příspěvky ale tenhle mě zklamal.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Lubezi, vám odpovím- Co se vám zdá na této úvaze špatného? Že si podvraťáci počkali, nebo vykonstruovali záminku? Že si myslím, že se chuligáni potřebovali schovat do většího davu? Že to zdražení(asi reálné) PHM opravdu naštvalo dost lidí, kteří chtěli vyjít demonstrovat jen a právě díky tomu- a myslím si, že naivně… Číst vice »