Na ruském kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu byl vyhlášen poplach

V současné době je známo, že úroveň alarmu byla zvýšena na „modrou“. To implikuje zvýšenou míru ohrožení terorismem.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

InformerPrvní zprávy
 
Objevují se zprávy, že ozbrojení radikálové, kteří provedli útoky na bezpečnostní činitele a armádu v oblasti Kyzylorda v Kazachstánu, se snaží dostat blíže k Bajkonuru a jeho infrastruktuře.

Je známo, že zvýšená úroveň teroristické hrozby byla vznesena na žádost administrativy. Zároveň je kromě výrazného zvýšení ochrany tohoto strategického zařízení známo, že byly zřízeny další pozorovatelny a zátarasy.

Pro období od 7. do 19. ledna 2022 je zvýšená úroveň možného teroristického útoku. Podle některých neoficiálních údajů se navíc na ochraně objektů kosmodromu podílí asi 1,5 tisíce ruských vojáků. To naznačuje, že riziko útoku na kosmodrom je opravdu velmi vysoké.

Odborníci nevylučují, že radikálové mohou organizovat sabotáže, protože v regionu je obrovské množství zařízení, která silně ovlivňují práci Bajkonuru, včetně komunikačních sítí, různých typů dálnic atd.

Podle oficiálních údajů je situace na Bajkonuru klidná.

Kosmodrom Bajkonur, základna pro starty kosmických raket v Kazachstánu, je používaný od počátku kosmické éry Sovětským svazem a později Ruskem. Z kosmodromu jsou a v minulosti byly vypouštěny všechny sovětské a ruské pilotované kosmické lodě typů Vostok, Voschod a Sojuz a bezpilotní nákladní kosmické lodě typu Progress, zásobující Mezinárodní vesmírnou stanici. Jsou odsud vypouštěny stacionární telekomunikační družice, sondy k Měsíci a sondy k planetám a část vědeckých, aplikovaných a vojenských umělých družic Země. Používaly nebo používají se k tomu účelu různé typy nosných raket; v současné době (2017) zejména různých modifikací typů Sojuz, Proton a Zenit.

Kosmodrom Vostočnyj je ruský kosmodrom ve výstavbě určený pro civilní i vojenské starty. Nachází se na ruském území, a to v Amurské oblasti asi 300 km severně od města Blagověščensk. Po jeho dokončení se očekává snížení závislosti Ruska na kosmodromu Bajkonur, který má ruská strana v pronájmu. Z nového kosmodromu budou startovat jak nepilotované tak i pilotované mise. První start se uskutečnil 28. dubna 2016. Nosná raketa Sojuz 2.1a vynesla na oběžnou dráhu tři menší družice.[

1.7 22 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Adamová tvrdě narazila, když napadla Babiše a Orbána. „Za chvíli Češi vyženou vás,“ zaznělo
https://cz.sputniknews.com/20220108/adamova-tvrde-narazila-kdyz-napadla-babise-a-orbana-za-chvili-cesi-vyzenou-vas-reagovali-17133239.html

cablik
cablik
před 2 lety

To by se jim líbilo znepříjemňovat Rusům život všude ale kosmodrom bude velice dobře bráněn a to se jim nemůže povést.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Jsem stejného názoru jako vy. Bajkonur, letiště a státní budovy, to bylo to první, co měli ruští a ostatní vojáci v merku. Tam by mohli bojůvky vlétnout ze všeho nejdříve.