Ta cena je uměle vyhnaná. ČR je obětí. Vitásková k energiím

„Přiostření mezinárodních vztahů nemá souvislost se zprovozněním Nord Stream 2 a ohrožením dodávek plynu z Ruska. Je to pouze jedna ze záminek na zemním plynu vydělávat neskutečné peníze, a to na úkor astronomického zvyšování jeho ceny,“

Alena Vitásková
Alena Vitásková

„Přiostření mezinárodních vztahů nemá souvislost se zprovozněním Nord Stream 2 a ohrožením dodávek plynu z Ruska. Je to pouze jedna ze záminek na zemním plynu vydělávat neskutečné peníze, a to na úkor astronomického zvyšování jeho ceny,“ říká bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu a kandidátka na prezidentku Alena Vitásková. Jak se s plynem obchoduje a kdo má na tom největší zájem, popsala pro ParlamentníListy.cz.

V minulém rozhovoru jsme spolu řešily energetickou krizi, New Green Deal a stoupající ceny. Od té doby se ještě více přiostřily vztahy mezi Ruskem, Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí, což se dotýká i plynovodu Nord Stream 2. Nakolik je podle vás ohroženo dodávání plynu do Evropy narušením vztahů?

Nedostatek zemního plynu je uměle vyvolaný. Sleduje se tím zvýšení jeho ceny ze strany těch, kteří z toho profitují. Brzdí například zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, či chtějí dovážet plyn do Evropy tankery. Přitom sami si zajistí levný ruský plyn dlouhodobými kontrakty s Ruskem. Brusel požadoval a požaduje obchodování komodit na burze, kde se jedná o spekulativní obchody, což nyní můžeme sledovat.

Přiostření mezinárodních vztahů nemá přímou souvislost se zprovozněním Nord Stream 2 a ohrožením dodávek plynu z Ruska. Je to pouze jedna ze záminek na zemním plynu vydělávat neskutečné peníze, a to na úkor astronomického zvyšování jeho ceny na burze v Německu s dopadem na spotřebitele. Největší dopad je na občany zemí, které nemají uzavřen dlouhodobý kontrakt na dodávku zemního plynu s Gazpromem. Mezi tyto země patří i Česká republika, kde jsou ceny nejvyšší – platíme zhruba o 80 miliard korun ročně více, než bychom platili za plyn zajištěný dlouhodobými kontrakty s Gazpromem. Pro spotřebitele v České republice se plyn nakupuje na burze z Německa. Přitom dlouhodobé kontrakty mají zajištěny například Německo, Itálie a nyní i Maďarsko. Když to shrnu, na plynu vydělávají ti, kdo mají dlouhodobý kontrakt plynu s Ruskem, kde je cena z dlouhodobého kontraktu asi 270 dolarů a cena na burze pak 720 dolarů. Německo například dodává ruský plyn do Polska přes plynovod Jamal nebo na Ukrajinu, přičemž vydělává miliardy z těchto obchodů.

Nedostatek zemního plynu je uměle vyvolaný: Nepovolil se zprovoznit Nord Stream 2, který je natlakovaný a na spuštění čeká nejen ruský Gazprom, ale i řada západních investorů, kteří se na výstavbě podíleli. Spojené státy dodávají do Evropy zkapalněný plyn, ale za cenu, která je pro něj nejvýhodnější – to je za cenu nejvyšší. Proto původně přislíbené množství bylo dodáno do Číny, která vyšší cenu hradila. Německo a další země, které mají dlouhodobé kontrakty, tak mohou vydělávat na jimi vyrobeném nedostatku plynu miliardy eur. Jen Česká republika jim zaplatí o přibližně 80 miliard korun více, než by uhradila za plyn zajištěný dlouhodobými kontrakty.

Proč jsou dlouhodobé kontrakty na plyn pro obě strany zásadní? Producent zemního plynu má miliardové investice do nalezišť, těžby, výstavby tranzitních cest a souvisejících technologií. Na druhé straně nutně vyžaduje mít tyto investice kryty, a to dlouhodobými kontrakty, které jsou jednou z garancí pro bankovní úvěry. Na základě dlouhodobých kontraktů má zase kupující zajištěn plyn v požadovaném množství a dle diagramu, cena je stanovena vzorcem, a tudíž predikovaná. Ruský Gazprom dodává do Evropy veškerý plyn nasmlouvaný na bázi dlouhodobých kontraktů, a ještě navíc. Takže pohádky o tom, že Rus přiškrtil kohoutek, nejsou pravdivé. Prostě většina evropských zemí nemá dlouhodobé kontrakty a ty země, které dlouhodobé kontrakty mají, tak na tom nesmírně vydělávají. Například Německo, jak jsem popsala výše.

Domníváte se, že by ruský prezident Vladimir Putin vzal Evropu jako rukojmí a plyn prostě zastavil?

Zastavit dodávky plynu, které jsou garantovány dlouhodobými kontrakty – jak v množství, tak ceně – to neudělá nikdo. Doposud, za více než 40 let dodávek zemního plynu do Evropy, se to ani jednou nestalo. Ze své mnohaleté zkušenosti v tomto oboru považuji dlouhodobé kontrakty na dodávky plynu za zásadní.

Pracovní tým, který jsem založila s názvem Energie není luxusní zboží, pro řešení stávající energetické krize, která dopadá nejvíce na Českou republiku, doporučil vládě mimo jiné urychlené jednání o dlouhodobých kontraktech, abychom zajistili českým občanům a firmám tento energetický zdroj za přijatelné ceny a v bezpečných dodávkách. Ze strany vlády a ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely je to doposud bez odezvy.

Teď jsem si vzpomněla na pradávný vtip v podobě ruského telegramu: Gratuluji k vítězství v Naganu. Stop. Plyn. Stop. Ropa. Stop. Ačkoliv jde o nadsázku pro olympijské hokejové finále s Ruskem, v němž Česká republika zvítězila, obávali jsme se tedy politického zneužití plynu vždy?

Bezdůvodně jsme se obávali. Za více než 40 let dodávek zemního plynu do České republiky nebyly dodávky ze strany Ruska přerušeny. Jednou v tom sehrála neblahou roli Ukrajina, která si plyn určený do Evropy nezákonně ponechala. Ale i to se vyřešilo díky ruské straně bez vážných dopadů na evropské odběratele. Ukrajina byla po mnoho let bezpečnou tranzitní cestou dodávek zemního plynu z Ruska. Nyní se zmítá v těžkých mocenských konfliktech. Místo toho, abychom se snažili o mírové řešení této vleklé krize, tak tam posíláme válečnou munici. Mírové řešení vidím v rekonstrukci alespoň jednoho z tranzitních plynovodů a dále přepravovat alespoň část plynu z Ruska do Evropy.

text celého rozhovoru najdete zde

3.3 26 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Největší viník toho, že máme tak zpackanou vládu je Rychetský, který změnou zákona na poslední chvíli nahrál všem těm, kteří by se tam jinak nedostali. A neúčast mnoha voličů u voleb, Tak trpíme všichni!

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

A pokud lidé nevyjdou do ulic hromadně budeme my slušní trpět minimálně čtyři roky!

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

Něco hodně na tom bude.

spartak
spartak
před 2 lety

Naše společnost je ovládaná hnědou politickou lůzou a to již 30let.Změna je v nedohlednu i když se bude vše zdražovat atd.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

Přesně tak oni jsou ve válce s Ruskem a Čínou a budou bojovat do posledního Evropana svoloč fašistická. Jinak paní Vitásková chce kandidovat na presidenta já bych jí to přál nebo panu Okamurovi. Pokud lidé co si říkají Češi rozdrobí hlasy tak dopadnou jak u voleb a bude to mít nedozírné následky.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Česko je obětí. Ale blbostí Čechů. Sami jsme si zvolili ty, kteří nám to zavařili. A nemálo Čechů tomu stále tleská. Tak že si to budeme muset i vyžrat. Bohužel všichni. Nechám chvíli stranou energetiku a vrátím se k posledním volbám. Kobliha nebyl nikdy můj kůň. Od první minuty jeho vstupu do politiky tvrdím,… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Hhusaku, celkem mi mluvis z duse, az na Babise…. je videt ze je v tobe nelaska k bohatym, ci mozna ke slovakum. Slovaci za to nemuzou ze jsou slovaci, narodili se tak. Babis se sice bohacem nenarodil, ale rozhodne aspon z toho co vim o nem ja (moc jsem se o nej nezajimal) je z tech nasich… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

….pokracuji….. neber to prosim jako polemiku, nechci se o Babisovi hadat, jen rikam jak to citim ja…proste nezavidim bohatejm, jen a skutecne jen mne sere, ze vy Cesi jste dopustili (45 let zil za morem) k tomu ohromnemu podvodu, ackoliv se prohlasujete za pupek kulturniho a inteligentiho naroda….. tenkrat v 89 kdyz jsem videl ze… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Nikdy jse komous nebyl, takze me svedomi je ciste, jsem hanebne starej, cili bez ambici ohledne majetku, takze mluvim z duse…. podivej se narod zpychl, veri vlastnim nesmyslum o sve jedinecnosti, (mimo toho na jedinecnost maji narok pouze chazari), takze to bude jeste trvat dlouho nez se poucite, a uvedomite si, ze kdysi myslim… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Tím jsem chtěl jenom říct, že celá volební kampaň se nesla v jediném duchu. Odstranit Babiše. Odstraníme Babiše a bude po kovidu. Odstraníme Babiše a nastane ráj na zemi…Jenom málo lidí se zamýšlelo nad tím, kdo ho nahradí. Emoce jsou velmi špatnými rádci.A nenávist a závist jsou také emoce. A podobné je to se vztahem většiny… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Pro mě je nepochopitelná jedna věc: v 68 sem vrazila VS, zahynulo několik desítek až stovek lidí (to je vždy smutné a nepřípustné). Potom většina VS vypadla a zůstal zde jen “dočasný” odřad SA. Vojáci byli vesměs zavřeni v kasárnách, posádky byly ve vzdálenosti nejméně 150km od západních hranic. Nebyla zde žádná okupace, jen… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Odpověď je v tomto: casopis.mensa.cz/veda/inteligence_a_jeji_mereni.html plus manipulace, které dokáže “odolat” cca tak 25% populace. To je jako s tou slavnou “spontánní” vzpourou kamioňáků. Na pohled paráda, jenže! Jenže jsou odhodhodláni vydržet až do “vítězného konce. To jest obchody bez zásobování, protože kdo, když ne kamiony, to jest obchody, a tím i obyvatelstvo bez potravin,… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

v zaveru pises…..”Jsme přeci smějící se bestie, ne?…….to tezko, spis nabubreli blbci…..podkud mi neveris, tak se prijd podivat na nova sidliste v Praze, kdo tam (odkud) bydli, a jak se chovaji

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

K tomu “pupku”. Před třiceti lety jsme skutečně měli pověst pracovitého, šikovného a chytrého národa. Minulý režim nás navíc obohatil schopností improvizovat. Konec konců, i Hitler si všiml naší šikovnosti a hodlal jí využít pro zbrojní výrobu. Díky tomu jsme možná nedopadli jako Poláci, na které začal velmi záhy pohlížet jako na bezcenné… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Já nezávidím bohatým jejich bohatství. Vadí mi jenom způsob, jakým drtivá většina zbohatla. Bohatství by mělo pramenit vždy z poctivé práce a výjimečných schopností. Kolik současných miliardářů tyto kritéria splňuje?

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

hnusaku, Lidi kradou a podvadeji vsude na svete, to mi muzes verit, i za morem mne parkrat ojebali, ale poucil jsem se, takze obdvivovatel zadne zapadni kultury nejsem, neobdivuji ani vychodni, a zvlaste ne nasi, ackoliv mimo spousty prezivsich hajzlu- dissidentu, Wondraku a precedu soudu, jsou zde i slusni lide, predstav si to ze mne… Číst vice »