Vyvolení v Evropském parlamentu – opustí vás zbytky optimismu

V polovině volebního období dochází v Evropském parlamentu k nové volbě funkcionářů, tedy předsedy parlamentu 14 místopředsedů, kvestorů, předsedů a místopředsedů výborů. Až do minulého volebního období byl dodržován systém, kterému se v EP říká d´Hondtův. To znamená, že každá frakce měla nárok na počet křesel odpovídající její početnosti. Zesnulý předseda EP David Maria Sassoli se ale rozhodl prohloubit demokracii a v nástupnickém projevu vyhlásil „cordon sanitaire“ proti „nacistům, xenofobům a populistům“, tedy proti frakci Identita a demokracie, jíž jsem členem.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Šlo o dohodu všech ostatních frakcí, že nebudou do žádné funkce volit nikoho z naší frakce, která čítá 10% poslanců. To také dodrželi.

Pro druhou polovinu funkčního období kandidovaly tři ženy. Kandidát za konzervativní frakci ECR Kosma Złotowski nechal natisknout propagační materiály v barvě na křídovém papíru o několika stranách ve 14 jazycích, ale těsně před volbou odstoupil. Zřejmě pochopil, že kvalifikačním předpokladem je tentokrát ženské pohlaví. Naštěstí zatím není povinná rotace ve funkci 64 pohlaví.

Před volbou pronesly kandidátky pětiminutovou řeč. Bylo předem jasné, že zvítězí společná kandidátka tří největších frakcí Roberta Metsola, poslankyně z frakce Evropských lidovců za Maltu. Má to prý být důkaz, že EP respektuje i ty nejmenší státy. Nesmysl. Představitelé EP stejně jako Evropské komise nezastupují žádné státy, ale zájmy prosazované hlavním proudem v Evropském parlamentu. Mohou ale trochu přihlížet k národním zájmům, aby byly znovuzvoleni, resp. nominováni nebo vyhověli domácím oligarchům. Hlavně nesmějí jít do konfliktu s nadnárodními korporacemi, které Evropskou unii ovládají.

Další dvě kandidátky na předsedkyni byly jen do počtu. Byla to Alice Kuhnke ze Švédska ze strany Zelených a Sira Rego, Španělka z frakce Levice. Všechny kandidátky podpořily hlavní cíle dosavadního vedení, tedy Green Deal, usnadnění imigrace, feminismus, podpora LGBT,  boj proti nezávislosti států, nenávisti, atd. Přesněji řečeno energetickou chudobu, úpadek hospodářství, snížení zemědělské soběstačnosti, zátěž sociálních systémů, pomalou výměnu obyvatelstva, vytvoření EU jako unitárního superstátu, zavedení cenzury, atd. To vše prospívá nadnárodním korporacím a poškozuje dolní stamilióny obyvatel EU. Kandidátky Zelených a Levice se od lidovecké vítězky lišily ještě radikálnější rétorikou.

Vystoupení kandidátky na předsedkyni EP za  švédské Zelené Alice Kuhnke

https://youtu.be/SmLO-MSpVUI

Vystoupení kandidátky na předsedkyni EP za Evropskou lidovou stranu Roberta Metsola

https://youtu.be/q-HKuWmhays

Vystoupení kandidátky na předsedkyni EP za španělskou Levici Sira Rego.

https://youtu.be/xbzmteqD-xs

Ve volbě předsedkyně bylo 74 hlasů neplatných. Totiž nepodpoření žádné kandidátky znamená jen snížení kvóra pro zvolení. Volební řády českých politických stran by takový postup označily jako nedemokratický. Vítězka obdržela 458 hlasů z potřebných 309. To znamená, že dohoda největších frakcí spolehlivě zafungovala. Alice Kuhnke obdržela 101, Sira Rego 57 hlasů. Předvolební vystoupení kandidátek a nástupnickou řeč vítězky stojí za to si poslechnout na videu tlumočené do češtiny (jsou přílohou článku).

Nástupnický projev zvolené předsedkyně Roberty Metsola

https://youtu.be/KhPXNk9LZ4k

Volba místopředsedů byla zatížena stejnou nekorektností. Totiž volební list byl neplatný, pokud nebylo zaškrtnuto 8 kandidátů. To znamená, že snaha podpořit jednoho předpokládala současně podpořit 7 dalších, o volbu kterých volitel vůbec nestál, takže podporou svého kandidáta musíte současně podpořit jeho 7 protikandidátů.

V prvním kole volby bylo zvoleno 9 kandidátů pouze ze 3 největších frakcí. Pirátovi Marcelu Kolajovi chybělo ke zvolení 94 hlasů a vzdal se účasti v dalším kole. Soudím, že se mu nevyplatil mimořádně arogantní způsob řízení jednání. Životní úroveň mu ale nepoklesne, neboť byl zvolen mezi kvestory, kteří se zabývají kontrolou hospodaření EP.

Poslankyně za naši proskribovanou frakci ID zvolena nebyla. Před volbou jsem navrhoval, aby nikdo nebyl ani nominován, nezvolení nám nepomůže. Socialistická frakce má jednoho místopředsedu na 29 poslanců, Frakce Identita a demokracie nemá na 70 poslanců žádného místopředsedu. Je to příklad prohloubené moderní demokracie podobně jako v Poslanecké sněmovně ČR, kde 4 Piráti místopředsedkyni mají, 20 členů SPD nikoli.

Ve skutečnosti volby v Evropském parlamentu nemění politické kyvadlo ani o píď. Uslyšíme i nadále stejná hesla o prioritě boje proti skleníkovým plynům, ačkoli bude mít význam plivnutí do moře, protože se kromě EU k této iniciativě nikdo z velkých znečišťovatelů nepřidal, nadále bude podporován příliv imigrantů a jejich rozmístění do všech členských států (nebo sankce proti nim, kdyby odmítaly), další omezování zemědělské výroby a tím podporu dovozů z mimounijních zemí, bude prosazována elektromobilita pro kterou chybí zdroje a infrastruktura a současně bude omezována výroba elektrické energie bez náhrady a za cenu prudkého růstu cen. Při tom se Evropská unie bude nadále chovat, jako by řídila svět, nadále chce trestat Rusko, ale i Maďarsko, Polsko , Slovinsko (byla řeč i o ČR), chce „partnersky pomáhat“ Africe v pokračujícím tradičním neokolonialismu. Evropská unie ale neřeší vlastní reálné problémy, protože je odmítá brát na vědomí a jejich řešení není v zájmu nadnárodních korporací.

Podívejte se na videa s kandidáty do vedení Evropského parlamentu, poslechněte si projev Emanuela Macrona, jako prezidenta předsedající země a také Maroše Šefčoviče, slovenského místopředsedy Evropské komise pro interinstitucionální vztahy a prognózu a rovněž představitele všech politických frakcí, kteří reagovali na Emanuela Macrona.

Opustí vás zbytky optimismu, ale pochopíte lépe skutečný stav projektu „Evropská unie“.

Vystoupení Emanuela Macrona jako prezidenta země předsedající EU 2022

https://youtu.be/l0OsHyln9SQ

Vystoupení místopředsedy Evropské komise Maroše Ševčoviče

https://youtu.be/LBU2VP6flX0

Vystoupení představitelů politických frakcí k francouzskému předsednictví

https://youtu.be/DfKaDrKk3oU

3.3 19 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Blbost stále ještě nenadnáší a oni na nás již teď hledí s hůry. Běda těm, kterým tito vládnou !

cablik
cablik
před 2 lety

Jo to je ta jejich „demokracie” v praxi a v celém západním světě nečeká nás nic dobrého v žaláři národů EU.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Platí to ještě i dnes?, totiž že demokracie je tou nejlepší možností ze všech špatných? Oč je tato takzvaná EU demokracie lepší než ty druhé, když se opět jen jedná o dobře zabalenou totalitářskou nadvládu mocného kapitálu, resp. jeho majitelů nad evr. národy? Snad ještě jen dotaz pro pana dr. Davida, a sice:… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Já to říkám pořád,líp už bylo!

Anonym
Anonym
před 2 lety

To jsou strašlivé informace. A bude hůř. A hůř.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Pane Davide, nevite ze se zase dneska oplakava holokaust?… Ackoliv ty nemecke koncentraky byla skutecne nelidska svinarna, oni tam taky byli vedle zidu i normalni lide jako muj tata, a spousta mych znamych, a nekteri z nich prezili. zajiimave je, a o tom se nemluvi, ze hodne nemeckych Zidu prezilo valku docela v klidu, ale vychodni zide… Číst vice »