Zugzwang Putina – Západ už prohrál!

Události začátku zimy 2021 budou zařazeny do učebnic světové historie. Dnes se rozhoduje o osudu celého lidstva na dalších dvě stě let, nebo ještě déle. Co se stalo?

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Vojenská sféra

15. listopadu – Ruské vzdušné síly sestřelily vyřazený sovětský satelit, čímž ukázaly, že americké vojenské vesmírné systémy již nejsou mimo dosah ruských zbraní. Americká satelitní konstelace, která zajišťuje navigaci pro všechny špičkové a vysoce přesné zbraně (řízené střely, drony, letadla 5. generace, atd.), již není nezranitelná. V případě vojenského konfliktu se Rusko stává schopným „vypnout“ útočné síly Američanů, kteří se neobejdou bez satelitní podpory, kvůli své geografické vzdálenosti od potenciálního nepřítele.

16. prosince – Rusko testovalo hypersonickou střelu Zircon schopnou proniknout americkým systémem protiraketové obrany. Test probíhá normálně a samotné vypuštění, které probíhá v rámci závěrečného testovacího cyklu, je uznáno jako úspěšné. Záběry startující rakety obletěly celý svět a s nimi přichází informace, že americká armáda nebyla schopna vystopovat ani tento, ani předchozí starty podobných raket. To znamená, že nejen notoricky známý systém protiraketové obrany, ale také americký systém varování před raketovým útokem je oficiálně uznán jako kovový šrot. S uvedením Zirkonu do provozu se tak americké obranné síly stanou neschopnými.

17. prosince – Rusko vlastně vydalo Západu ultimátum: „Vypadněte se svým NATO z východní Evropy, nebo také nebudeme hrát podle pravidel.“ Toto ultimátum je uvedeno v podobě zveřejněného návrhu bilaterální smlouvy o poskytování záruk právní bezpečnosti ze strany USA a NATO. V diplomatické řeči zněly kroky Ruska v případě nesplnění požadavků takto: „Rusko bude nuceno přejít do režimu vytváření protihrozeb vůči NATO.“

18. prosince – Do médií unikla informace o třetím (za sebou jdoucím) neúspěšném testu hypersonické střely ve Spojených státech.  Poté americký prezident pověřil svůj tým, aby použil všechny možné nástroje k „zadržení“ Ruska před údajnou „invazí“ na Ukrajinu a dal mu lhůtu 4 týdnů.

Je třeba si uvědomit, že Ukrajina s tím nemá nic společného, mluvíme zde o vojenské paritě s Ruskem.

S největší pravděpodobností byly určeny 4 týdny na vyřešení problémů s vývojem hypersonické střely nebo alespoň na natočení dalšího fantastického „trháku“ o úspěších americké armády v této oblasti.

Mezitím již proběhla četná bilaterální jednání mezi Vladimirem Putinem a světovými vůdci.

Ruský prezident střídavě neveřejně jednal s předsedou vlády Indie (6. prosince) a lídrem Číny (19. prosince). Setkání s indickým vůdcem skončilo podpisem mnohamiliardových vojenských kontraktů.

A následně – po posledním setkání Putina s čínským vůdcem, Si Ťin-pching dal najevo plnou podporu ruské zahraniční politice a řekl, že spojenectví mezi Ruskem a Čínou je „více než vojenské“.

Konečné uspořádání sil ve vojenské sféře:

  • Díky vývoji nových typů zbraní v Rusku jsou Spojené státy potenciálně připraveny o útočné a obranné síly;
  • Rusko, Čína a Indie jsou v případě globálního konfliktu připraveny jednat jako jednotná fronta.  Spojené státy mají jako spojence pouze evropské státy, které nemají ani vojenskou sílu, ani zdrojovou základnu pro konfrontaci proti spojeným silám Ruska a Číny;
Ekonomická sféra

Během posledního roku se na mnoha mezinárodních fórech a konferencích opakovaně vyjadřovala teze, že ekonomika založená na úvěrech – západní kapitalistický model se dostal do slepé uličky a již nefunguje správně. Podle nezávislých odborníků skutečná inflace v USA dnes přesahuje 25 %.

Komoditní trhy šílí: cena ropy na světových trzích se drží na 73 dolarech za barel. Cena plynu v prosinci dosáhla fantastických 1700 dolarů za tisíc metrů krychlových. Tyto skoky vedou k výraznému nárůstu všech přepravních a výrobních nákladů a v důsledku toho k dalšímu růstu ceny finálního produktu.

Poptávka klesá, výroba se zastavuje, dodávky se přerušují, výrobní řetězce se přeruší (s rizikem, že se později nebudou moci zotavit). A tak v kruhu, v jehož epicentru je dolar, rychle nabírá na síle strukturální ekonomický kolaps globálního rozsahu.

Světový finanční hegemon rychle ztrácí své pozice. Státní dluh USA se blíží 29 bilionům dolarů (260 000 dolarů na každou standardní 3člennou rodinu)!

Z této pozice se hrozba vyloučení Ruska z globálního finančního (dolarového) systému zdá podivná. Již dříve uvalené sankce vedly ke zvýšení aktivity tuzemských výrobců v zemědělství a významně tak přispěly k rozvoji tohoto odvětví. Další omezení účasti Ruska v umírajícím západním ekonomickém modelu v perspektivě vypadají ještě prospěšnější, než tato účast sama o sobě.

Centrum světové ekonomické aktivity se dávno přesunulo do Asie a nemá smysl lpět na západním modelu, který se nám rozpadá před očima. Praxe provádění plateb v národních měnách je stále rozšířenější. A pokud opravdu potřebujete obchodovat s Evropou nebo Amerikou, abyste obešli sankce, vždy můžete použít peněžní náhražky v podobě různých kryptoměn.

Podle nezávislých expertů v ekonomické sféře je dnes ruská ekonomika výrazně podmonetizovaná kvůli „snahám“ Centrální banky Ruské federace, která je podřízena Světovému měnovému fondu.  Kromě toho jsou domácí investice v rublech ve skutečnosti blokovány politikou měnových orgánů.  Pokud dojde k odmítnutí podílet se na dolarovém systému, budou tato pouta odstraněna a Rusko bude mít šanci zajistit si ekonomický růst nebo alespoň stabilitu na pozadí globálního finančního kolapsu.

Ruský vůdce již prohlásil, že Rusko se chystá transformovat celý svůj ekonomický život. A vidíme, že potřebné přípravy na takovou proměnu již probíhají. Přečtěte si o tom v článku „Putin připravuje grandiózní reformu.“ Lze usuzovat, že v Rusku již byl alternativní ekonomický model vytvořen a jeho aktivní realizace začne v blízké budoucnosti.

Konečné uspořádání sil v ekonomické sféře:

  • Světový globální finanční systém, jehož jádrem byl americký dolar, se rychle hroutí. S ním se hroutí celý západní ekonomický model založený na úvěru. Na oficiální úrovni zatím nikdo nevyslovil potřebu vytvořit alternativní ekonomický model. Stále je třeba jej vyvíjet a testovat. Minimálně dalších deset let nemají Spojené státy příležitost dostat se z ekonomické díry. To znamená, že není kde brát dostatečné zdroje na konfrontaci s Ruskem a Čínou.
  • Odstoupení Ruska od dolarového systému, urychlené různými sankcemi, interakcí s regionálními partnery (především asijskými) a zahrnutím mechanismů pro domácí investice v rublech umožní naší zemi zajistit potřebný ekonomický růst, a to i přes negativní globální procesy.
Celkový součet

Celkově je jedno, jaká je reakce administrativy Bidena na ruské návrhy pro NATO. Samotné ultimátum Ruska o rozmístění aliančních jednotek – to je UŽ nabídkou ke kapitulaci. Putin zahnal Západ na rozcestí v globální politické šachové hře. Nepřítel má nyní nelichotivou volbu: ustoupit a ztratit navždy tvář a vliv, nebo vzdorovat a zahynout v nerovném boji proti spojeným silám Ruska, Číny a Indie.

Vše výše uvedené nenechává Západu šanci vrátit se ke své někdejší velikosti.

Spojené státy dnes již nemají ani silové možnosti vzdorovat Rusku, ani ekonomické. Ve vojenské oblasti USA už zaostávají a ekonomická převaha rychle mizí.

Historie ukazuje, že v takových případech se západní země snaží postavit Rusko proti některému z jeho sousedů, aby ho cizíma rukama oslabily. Dnes můžeme podobné pokusy pozorovat na příkladu podněcování rusofobie na Ukrajině, v pobaltských státech a v Zakavkazsku.

Ale také vidíme, že vedení země si je dobře vědomo nebezpečí zatažení do vojenských dobrodružství.  Ruské ministerstvo zahraničí tato ohniska napětí hasí většinou nenátlakovými prostředky a nedovoluje, aby se stalo obětí další manipulace organizované slábnoucím Západem.

Vojenská intervence Ruska je cílená, pečlivě vyvážená a nepřímá.

Samozřejmě stále zůstává problém existence místních liberálních kompradorů. Ale i jejich čas se krátí – se zničením hegemonie Západu nebudou mít v nové realitě místo. Odříznutá chapadla chobotnice západního kapitalismu nejsou sama o sobě životaschopná, i když se budou ještě nějakou dobu kroutit… zalitá ruskou vlasteneckou omáčkou.

Další zajímavé články na webu: https://divanpolitikan.ru

Zdroj: Zen.YandexRu 

3.8 29 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
toto
toto
před 2 lety

Hezký článek, ale nejspíš až příliš optimistický. Zůstal bych raději oběma nohama na zemi. I když už USA nemají hlavní slovo ve světové ekonomice, stále je zde příliš mnoho jaderných zbraní, které mohou být odpáleny. Navíc o tom, co se zde uvádí, sami Američané nejsou přesvědčeni a mohou se tak snadno ocitnout uprostřed… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

A vy jste zase naprostý pesimista. A víte co se říká. O čem přemýšlíš, to dostaneš a ve vší úctě k vám, běžte si přemýšlet někam jinam.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Pán je realista a to je jiná.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Máme to,co jsme ve valné většině nechtěli!

cablik
cablik
před 2 lety

Fakta jsou jasná ale bohužel se v tom vymácháme taky protože „patříme na západ”. Jinak USA na Ruské návrhy nereagovali.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

nech toho narku, na nas zalezi jako na lonskem snehu..
...zase…haf, haf, hafhaf, vrrrrr haf naf, …KOP!! lehnes hajzle!!!! auuuuu auuuuu auuu ticho

danny
danny
před 2 lety

K tomu satelitu: sestřelit satelit už dokázaly i USA, ale i Čína nebo dokonce i Indie. Ale byly to funkční satelity. Tedy takové, které vydávaly energii a podle ní je bylo možno zaměřit. Rusové však dokázali najít a sestřelit “mrtvý” satelit. Tedy takový, který nevydával žádnou energii, podle které by bylo možno na něj navést… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Stále doufáme na Putina lišku, že tak jako vždy při minulých nástrahách on najde způsob, jak to obrátit a že nakonec to bude on, kdo z toho bude mít jistý profit.

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Nebylo to tak, že ve všech předchozích pokusech družice určená k likvidaci sama naváděla onu raketu? Alespoň tak jsem o tom někde četl. A Rusové to dokázali i bez toho.