A jsme ve velkém průseru!

Na dnešek jsem se výjimečně dobře vyspal. V poslední době vzácnost. Nicméně před patnácti minutami přišlo zjištění, že svět v 7:30 hod čtvrtka 24.02.2022 je úplně jiný než ten, který mi byl znám ve středu 23.02.2022 ještě ve 23:45.

Ano, svět je od teď zase úplně jiný. Nacházím jedinou historickou paralelu -11.září. co se týče té přeměny světa v jediné vteřině. Aby bylo jasno – nesrovnávám Putinovu akci a její pohnutky s teroristickým útokem bin Ladina. Ani formou, ani cíli, ani provedením. Nýbrž možnými důsledky.

Nicméně propaganda, která už takhle na nás bušila ze všech stran teď ještě přitvrdí. Možná vytáhne bin Ladina, ale daleko spíše Hitlera. Náš nejspravedlivější, nejpravdomluvnější, nejdemokratičtější svět jednoho jediného správného názoru je rozhořčen, pobouřen, jednotný, odhodlaný, tvrdý- se nyní bude moci předvést. V plné kráse, šíři a vši své svalnatosti. A nejspíš také hlouposti.

Naprosto ignoroval všechno, co mu opakovaně a dlouhodobě sděloval Putin osobně a celý Kreml, resp. tamní vedení mnohohlasně ohledně Ukrajiny, Donbasu, vlastní ruské bezpečnosti. Nejen to. Ignoroval s arogancí sobě vlastní i nonverbální a nepřehlédnutelné ruské signály. Počínajíc Sýrií, přes demonstrativně otevřené testy těch úplně nejmodernějších ruských zbraní, od raket s plochou dráhou letu Kaliber, přes hypersonické a protidružicové zbraně, ignoroval bleskový zásah v Kazachstánu, velká opakovaná ruská cvičení na západě Ruska, včetně těch úplně posledních, v jehož závěru Kreml nařídil finální možnou demonstraci svého odhodlání svůj problém s bezpečností ohledně Ukrajiny dotáhnout do konce – manévry svých strategických raketojaderných sil. Což zahrnovalo odpaly všech typů příslušných raketových nosičů, jakož i demonstrační vynoření jedné z ruských jaderných strategických ponorek těsně u pobřeží Spojených států.

Nikdo ruské obavy a signály nebral vážně. Slyšeli jsme, že Rusko na něco takového nemá právo. Vysmívali jsme se mu. Nikdo nechápal jeho odhodlanost zajistit svoje životní zájmy a to, že už nemá kam ustoupit. Teď už snad pochopí. Ale nejspíše zase jen po svém. Přiznat vlastní duševní nedostatečnost je předem vyloučeno. Heslo, že bezpečnost je buď pro všechny nebo pro nikoho je asi příliš složitá pro naše chápání.

Odbočím – k Donbasu. Když Putin podepsal nečekaně dekrety o uznání Doněcké a Luganské republiky, psal jsem, že na Donbasu zavládne klid, protože od teď útok na Donbas rovná se útoku na Rusko a že pokud mají v Kyjevě poslední zbytky zdravého rozumu, operace skončila, ale že si tím nikdo nemůže být jist, protože je otázka do jaké míry Kyjev ještě rozum vůbec má a má vůbec ještě nějaký vlastní? A že Západ investoval do motivace, aby to proti Donbasu zkusil, příliš mnoho.

A pak už jen sledoval průběžné zprávy z frontové linie jak Ukrajinci nejen že nepolevovali v ostřelování, ale poslední dva dny jej ještě vystupňovali o jeden řád. Stejně tak diverzní útoky. Nepochopitelné.

Nikdo nevzal vážně ani Putinovo vyjádření ohledně hranic obou republik. Totiž, že když v roce 2014 vyhlásily svou samostatnost na Ukrajině, tak v hranicích Doněcké a Luganské oblasti, z níž ovšem efektivně kontrolovaly asi jen polovinu. Tohle v řeči jednoduchého člověka znamenalo – jestli nedáte pokoj a nedostanete rozum, abyste okamžitě nezačali jednat, tak…

To tak začalo asi ve 4,00 hod dnes ráno. A je to doopravdy megaprůser. Souhlasím naprosto s Trumpem, který konstatoval – je to špatné, tohle se nikdy nemělo stát! 

Západ tak dlouho ukazoval Putinovi prostředníček, dělal na něj dlouhý nos a vyplazoval jazyk, až se ten doopravdy naštval a došel k poznání, že nejspíš je odsouzen navždy do role zlého kluka v celé třídě a že nemá šanci to nijak změnil, až tuhle roli nyní přijal.

Vzal v úvahu všechna příkoří, která to Rusku i jemu přinese, včetně oněch zničujících sankcí (a já je nijak nezlehčuji, ani se jim nepošklebuji), které nyní Západ vyšponuje na maximum možného. Osobně jsem mimořádně zvědavý jak moc. Co to všechno bude obnášet. Žádná sranda. Ale až je vyhlásí, tak už v ruce nebude mít nic. Jen v levé válku a v pravé normální , snad poctivou, diplomacii. A rozhodování, co si vybere. Zkusí válku, když si netroufl na severní Koreu a její atomový program? Totéž s Iránem. Rozdá si to s Ruskem?

Nicméně v jednom jsem se trefil při hodnocení ruského postoje – bylo na výběr jen ze dvou špatných řešení a Putin to vyhodnotil tak, že riziko spojené s možným vstupem Kyjeva do NATO je pro Rusko větší hrozbou než cokoliv jiného. Takže podle toho jedná.

Je to špatně. Hra skončila. Protože tímhle aktem, převrhnul, tak říkajíc hrací stůl. Už se na něm hrát nedá. Proto píši, že od dnešních 4 hodin ráno žijeme v jiném světě. Jistě lze a doufejme že se najde, postavit nějaký nový. Netušíme ale ani jestli bude kulatý nebo hranatý a už vůbec, co za hru na něm najdeme.

Nikdo neví v jakém světě nyní žijeme. Včetně těch, co si arogantně a namyšleně myslí, že ONI to vědí! Ani náhodou nic netuší. Nikdo netuší. Když přišlo 11. září nešlo odhadnout, že bin Ládin a jeho houfeček fanatiků nakonec vyhrají na celé čáře a pokoří neuvěřitelným způsobem Západ, který uteče s obrovskou ostudou z Afghánistánu.

Kdo dokáže odhadnout v co za dvacet let / nebo dříve nebo později/ vyústí ruský útok na Kyjev… Nevím ani já. Ale co je jisté úplně bezpečně, je fakt, že nyní Západ velice rychle bude tlačit na zastavení bojů. Diplomaticky. Uvidíme, jestli je připraven Rusku dát, ohledně Ukrajiny a jejího statusu nějaké garance.

Logicky by to bylo správné řešení. Protože jinak hrozí likvidace celé ukrajinské armády, kterou sotva půjde vystavět znova. Nevěřím, že Putin chce obsadit celou kyjevskou zemi. Nechce ji vůbec. Tuhle kouli na noze by Rusko neutáhlo. Nechá ji Západu. Budu přesnější – vychází mi a to i s vědomím, že jsem Putina právě dvakrát špatně odhadl (nevěřil jsem na uznání Donbasu ani na tak rychlou konfrontaci s Ukrajinou, jakkoliv ta se mi začala jevit díky nárůstu konfliktu na donbaské frontě stále pravděpodobnější), že chce zabrat vůbec nějakou část ukrajinského území. S výjimkou toho, co dříve patřilo do plného formátu Doněcké a Luganské oblasti Ukrajiny. A to také provede. Ostatně opolčenci už vypustili informaci, že jejich jednotky v tomto smyslu zahájily útok.

Uvidíme, co Západ. Vydal opakovaně prohlášení, že bojovat za Ukrajinu nebude. Jestli to dodrží, pak tahle válka rychle fyzicky skončí. Diplomaticky nikdy.

Změny ve světě budou obrovské. Začne to Evropou. Očekávám, že Švédsko a Finsko vstoupí do NATO. To je pro Moskvu malér. Na druhou stranu, jestliže to takhle bez vojenské protiakce Západu dopadne, pak je už jen otázkou času, než si Čína dojde podle stejného mustru pro Tchajwan a zabere celé Jihočínské moře až k Brunei a Filipínám. Půjde Amerika a s ním nuceně i Evropa bojovat a umírat za Tchajwance? Jestlipak i v tom okamžiku bude platit u jistého Vystrčila, že je Tchajwanec? A dalších podobných? Nebo uslyšíme, že Tchajwan není členem NATO?

Tomuhle všemu šlo snadno předejít! Kdyby Kyjev splnil to co dvakrát podepsal v Minsku! Nebo kdyby ho k tomu náš mírumilovný Západ donutil, což šlo lehoučce. Zejména z Washingtonu. Ale ono neminskování poskytovalo větší gaudium a prostor pro předvádění jak lze Rusa provokovat, vysmívat se mu, urážet ho. Takže ten vzal, za mne ovšem těžce špatně, klacek do ruky.

Může být, že to bude jeho konec. S dovětkem – pak je to konec planety. Nebo to je začátek rychlého a nevratného rozpadu onoho jedinečného Západu.

Jedno nebo druhé! Takhle si od dneška 04:00 hod. svět, zejména ten náš, stojí. Rád bych, abychom žili v éře JFK a Nikity Chruščova!!!! Ti dva se nenáviděli. Oprávněně. Ale oba představovali státníky v pravém slova smyslu. Věděli co chtějí a až kam lze zajít. Vedle toho se respektovali. Nejen za Trumpa by se to nestalo. Ale ani za Kennedyho. Tím si jsem jistý.

Zopakuji svůj neměnný názor – až do konce prezidentování Bushe staršího platila premisa – tohle už nemůžeme udělat, protože oni by zmáčkli červený knoflík. S ním odešel poslední americký prezident, který si pamatoval, co za hrůzu je světová válka. Po něm přišli jeho nástupci, včetně a především jeho syna, vyznávající jinou premisu – tohle ještě můžeme udělat, protože oni ten červený knoflík nezmáčknou!

Pod tímto heslem fungovala od Majdanu Ukrajina. Zatím mají pravdu. Putin nezmáčkl červený knoflík. Jen ten bílý vedle něj. Jen ten bílý. Pochopíme alespoň, že je v případě další ignorance odhodlán zmáčknout i ten červený? Nebo ho zmáčknem my? Nebo to zkusíme, také zatím, jen s nějakým bílým?

Netuším. Je to ale v každém ohledu megaprůser!!!! S obavami čekám, co bude. A Putin tohle, ještě, udělat neměl, nasazení frontového dělostřelectva proti drzým a provokujícím Ukrajincům na donbaské frontě by bylo až až.

A ušetřil by svět toho megaprůseru!! Ta eskalace nebyla zatím nutná.

Mimochodem, všichni na Západě se třásli na odepsání a zrušení Nordstreamu 2. A v podstatě toho dosáhli. Nepředstavovalo takhle právě tohle náhodou onu pověstnou kapku v Putinově rozhodování? Skoro bych si na to vsadil. Jestliže bych měl pravdu, kdo to bere jako naše úžasné vítězství?

3.8 62 hlasy
Hodnocení článku
67 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 2 lety

Džo Bidet 2 járy v Bílé chýši – Afghanistán, Halič. 22.2.22.

https://www.youtube.com/watch?v=SKDKdjESRt0

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Pardon 1 rok. Když ty dvojky jsou tak uhrančivé.

Primak
Primak
před 2 lety

Anebo je to výhled, že se konečně něco opravdu změní? Po těch létech sic svalnatých leč prázdných řečí a válek po celém světě, se to přece jen trošku zvrátí k lepšímu? Nazývat věci správnými jmény?

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Pravdu máte, ale pan Vlk byl “puboš”, když přijeli ruské tanky v roce 68 a prostě to doteď nedokáže zkousnout a dívat se na věci racionálně. Vždyť on ještě věří na bin Ládina a teroristy… Kdyby se země jako jsou Čechy, Slovensko, Rumunsko, Polsko a Bulharsko netlačili do NATO a EU tak k ruskému útoku na Ukrajinu… Číst vice »

blafomet
blafomet
před 2 lety

Také mě to netěší,ale stalose co se stát mělo.Všichni Ruské námitky o svých zájmech vždy arogantně smetli ze stolu.To nejde dělat s velmocí,kterou Rusko je.Já to pochopil když to na NEVS vysvětloval Klaus.

KAREL.V.
KAREL.V.
před 2 lety

fšichni kudrnáči už zasejc můžou balit kufry!
a zastavit se můžou až doma, v Langley!
MOŽNÁ??????????????????????

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  KAREL.V.

Tak dobře zase nebude, Rusko jsme prostřednictvím našich vlád a různých kolaborantů podporovaných v neziskovkách zostouzeli příliš dlouho. Když nás osvobozovali od Hitlera, mohli s námi zacházet jako s poraženým státem a oni nám darovali čtyřicet pět let klidu na rozvoj. Teď nás žádný Hitler neokupuje a mi na Rusko štěkáme jako smyslů zbavení. To nám… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

Já věřím tomu, že mají v Rusku rozumné vedení, které moc dobře ví, že tyto blafy vyštěkávají jen politici. Zeman je hlupák, který si jedním prohlášením zkazil 10 let vlády a na kterého budeme vzpomínat jen s hořkostí a mnozí i s nenávistí. A také nevěřím na kolektivní vinu, to bychom opravdu dopadli špatně.

heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Se Zemanem máte pravdu, zradil své voliče a pokazil všechno…Ale co se týče nenávisti k Rusku, tak té je dost nejen u politiků, kteří to mají v popisu práce. Ta zcela iracionální je u poměrně velké části mladých, stačí si přečíst diskuze. Ne všechny nenávistné příspěvky jsou od placených trolů a elfů…

laskra
laskra
před 2 lety

Celý ten satanský spolek chtěl vidět kde až můžou zajít. Copak je zajimá život lidí? Putin ji to na plnou hubu řekl a oni na to nereagovali, no tak dostali přímý odkaz ručně a stručně.

laskra
laskra
před 2 lety
Odpověď uživateli  laskra

Jen se dívám jak ti naší tajtrlíci hrají neskutečné divadlo.

KAREL.V.
KAREL.V.
před 2 lety
Odpověď uživateli  laskra

V. V. TO PŘED DVĚMI LÉTY ŘEKL JASNĚ DOPOSUD JSTE NÁM NENASLOUCHALI, TAK NÁS TEĎ BUDETE MUSET POSLOUCHAT.
sedm roků ti se špičatejma botama nechtěli vědět o vraždění dětí a starců. teď budou podle svého přání “účastníky procesu”.
Lejnová a ďourová se svojima vobšoustníkama v Bruseli budou kopat fašistům hroby na u-krajině

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Vlku, Vlku! Důvody agrese jsou různé, z náboženských, politických, dokonce byly agrese kvůli ženám. Ale srovnávat je nelze. Stále vypadne, že agrese je agresí a tím to hasne. Soudruh Lenin hlásal, že i útočná válka může být válkou spravedlivou. Osobně si to nemyslím. Trochu mezi řádky malinko ospravedlňujete Putina. Podělal to nejen Ukrajině,… Číst vice »

vitezslav
vitezslav
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na UA to podělalo USA spolu s NATO, Měli tlačit UA k realizaci Minských dohod, které UA podepsala s garancí Ruska, Francie a Německa. Rusko si nesmí dovolit NATO na svém dvorku.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  vitezslav

Souhlasím s jediným: agrese Ruska vůči Ukrajině byla vyprovokována! Ale která agrese vyprovokována není?

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Třeba agrese USA proti Vietnamu, Libyi, Sýrii, Iráku, Afghanistánu, atd. atp. Ty byly vyprovokovány pouze pupky bankéřů. http://www.rodon.cz/print/clanek.php?id=3886 Agrese, jaká agrese. Rusové uznali Luganskou a Doněckou republiku a vojensky je podpořili svou vojenskou přítomností. Ukrajina dělostřelecky bombardovala jako smyslů zbavená mimo jiné námi dodanou dělostřeleckou municí. To byla agrese. No tak tam… Číst vice »

JK
JK
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pokud si chcete zvykat na základny protektora a jeho vojáky na našem území, tak si zvykejte také na to, že už nebudete ulehat do postele s jistotou, že ráno zase vstanete a uděláte si kafe. Svým dílem jsme přispěli i my, že jsme po svých zádech nechali vyšplhat protektora do výšin, v nichž nabyl pocitu absolutní… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  JK

JK, máte pravdu! S jistotou nebudeme uléhat do postele my všichni s tím, že si uděláme ráno kafe a já to odhaduji tak minimálně tak zase na 20 let. Ano, svým dílem jsme přispěli i my. Třeba razantnějším odporem vůči vstupu do NATO, volbama atd., atd. Lituji mé neteře, které se narodil před týdnem… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Žádné strachy před velkými zvířaty. Já se toho asi nedožiji, přes to že se to hodně rychle změní. Zachránce lidstva a filantrop Gates ož oznámil, že se máme přichystat na ještě lepší MORIBUNDUS a nechat se opíchat za šest měsíců. No prostě genius na celosvětovou důchodovou reformu.

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ty jejich základny na našem území a jinde jenom urychlí jejich pád.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Neřekl bych, že jsme ve velkém průseru. Pokud v banderistánu půjde vše jak má, bude z něj opět Ukrajina. S tamními nácky a militanty na uzdě. Skutečným průserem pro Rusko je jeho zítřejší odpovědnost za tu rozvrácenou a lidsky rozervanou zemi. Putin to však musel udělat, nechtěl-li dopustit, aby se banderistán stal součástí NATO. A právě… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

a co kdyz si necha jen cely Doneck a Luhansko, a mozna koridor k tomu cancourku dole na jihu?

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Byla by to chyba, a ty Putin nedělá.

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Bez vyřešení banderovců tam nemůže být klid. Proto jsem kdysi napsal, že Džugašviliho největší chybou bylo nevyřešení banderovců. Poslal je na Sibiř a hned jak se podařilo jej zlikvidovat velký malý Nikita jim dal amnestii medajle a odškodnění. Ještě dnes tam pozůstalý mají různé doplatky a výhody.

spartak
spartak
před 2 lety

Parodie na demokracii narazila na tvrdou ruskou pěst! Moskvě došla trpělivost s obkličováním své země. Nenechá si strkat smradlavý doutník strýčka Sama před Moskvu ! 26 miliónů sovětských obětí způsobené kapitalistickou nenažraností pod vedením Adolfa se nebude opakovat !

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

Tak to prostě je, a jestli někdo zkusí pošlapat těch dvacet šest milionů ruských obětí ve druhé světové válce pak prostě dostane od ruska, dřív nebo pozdeji, přes držku. Stavět na ruské zemi, což Ukrajina prostě je, pomníky Banderovi!? To jako vážně si mysleli, že to tak bude na furt? Jen… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Jestli opravdu Rusko Ukrajinu zlikviduje tak svrhnou nacistický režim a udělají nějakou vládu. V  té zemi je hodně nerostného bohatství a jejich úrodná černozem s tím by chytré vedení udělalo Ukrajincům lepší život. Nejlepší by bylo stvořit tam neutrální stát.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Cáblíku, uhelné doly na Dombase patří ruským oligarchům. Půda Číňanům. To Ukrajincům lepší život neudělá. Je to tam jako u nás. téměř nic jim nepatří. Zajímavé bude jak se Rus postaví k americkým aktivitám na Ukrajině.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Samozřejmě ale furt by dotyční vlastníci mohli udělat jejich život lepší USA a spol jim dali jen zbraně a válku. Pokud jim zlepší život bude vše jinak.

eFPe
eFPe
před 2 lety

Zajímavé názory ovšem zklamán jsem z opakovaných tvrzení, že Bin Ládin zaútočil na dvojčata. Opravdu tomu věříte? Ve 41 byli schopni obětovat Pearl Harbour a značnou část vojenských lodí, lidských životů za cenu veřejného mínění ve prospěch války. A s jídlem roste chuť.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

pripominas mi ten vtip, kdyz se hadali Rusaci s Amikama ohledne vejsky kukurice a psenice, kazdej tvrdil ze rostou “do nebe…” Cechacek jim rekl ze nic takovyho v cesku neni, ale ze se deti rodi z pr#$$#, kdyz se Rus a Amik opravili ze az do nebe ne ale kousek od nebe, tak Cechacek… Číst vice »

vitezslav
vitezslav
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

USA zaútočily na Afganistán, Bin Ládin a většina útočníků 11. září byla ovšem ze Saudské Arábie. Taky tu válku po 20. letech prosrali a s ostudou odtáhli.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Ovšem, s útokem Bin Ladina to je hloupost. Trochu i ta jakože osobitá rozhodnutí Putina. I ten má své mantinely. Ale vcelku má článek Petra Vlka hlavu i patu. Dobře vidí, že naše civilizace se tímto chodem věcí ocitla na hraně katastrofy (jak by se asi vyjádřil Pjakin). Situace hodně výbušná pro celou Evropu… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Takze zapad, tedy my, jsme zlikvidovali Irak, Jugoslavii, Lybii, sebrali historicke Malvinas Argentine, “nakrapli” Syrii, a dalsi staty, a a a nic se nestalo. Rad bych vedel, co by se stalo kdyby Mexico ci Kanada se zmenily smer vlady, – tedy reakce USA?

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

O plusy minusy na diskuzích nejde, na to kašlete.Ta situace nazrála prostě. Byly snahy to nějak řešit, byly předány návrhy na řešení a ono furt nic.Naše společnost je nemocná a záleží, jestli se uzdraví, nebo to bude kocovina.Strašně mně zklamal jak zeman tak Babiš. Prostě čas ukáže jestli se na Ukrajině situace… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Ber to jako omáčku pro vyváženost. Zlý Ládík přece sestřelil i Sedmičku mraka. U té se dodneška nemůžou dohodnout, jak je možné, že také spadla.