A jsme ve velkém průseru!

Na dnešek jsem se výjimečně dobře vyspal. V poslední době vzácnost. Nicméně před patnácti minutami přišlo zjištění, že svět v 7:30 hod čtvrtka 24.02.2022 je úplně jiný než ten, který mi byl znám ve středu 23.02.2022 ještě ve 23:45.

Ano, svět je od teď zase úplně jiný. Nacházím jedinou historickou paralelu -11.září. co se týče té přeměny světa v jediné vteřině. Aby bylo jasno – nesrovnávám Putinovu akci a její pohnutky s teroristickým útokem bin Ladina. Ani formou, ani cíli, ani provedením. Nýbrž možnými důsledky.

Nicméně propaganda, která už takhle na nás bušila ze všech stran teď ještě přitvrdí. Možná vytáhne bin Ladina, ale daleko spíše Hitlera. Náš nejspravedlivější, nejpravdomluvnější, nejdemokratičtější svět jednoho jediného správného názoru je rozhořčen, pobouřen, jednotný, odhodlaný, tvrdý- se nyní bude moci předvést. V plné kráse, šíři a vši své svalnatosti. A nejspíš také hlouposti.

Naprosto ignoroval všechno, co mu opakovaně a dlouhodobě sděloval Putin osobně a celý Kreml, resp. tamní vedení mnohohlasně ohledně Ukrajiny, Donbasu, vlastní ruské bezpečnosti. Nejen to. Ignoroval s arogancí sobě vlastní i nonverbální a nepřehlédnutelné ruské signály. Počínajíc Sýrií, přes demonstrativně otevřené testy těch úplně nejmodernějších ruských zbraní, od raket s plochou dráhou letu Kaliber, přes hypersonické a protidružicové zbraně, ignoroval bleskový zásah v Kazachstánu, velká opakovaná ruská cvičení na západě Ruska, včetně těch úplně posledních, v jehož závěru Kreml nařídil finální možnou demonstraci svého odhodlání svůj problém s bezpečností ohledně Ukrajiny dotáhnout do konce – manévry svých strategických raketojaderných sil. Což zahrnovalo odpaly všech typů příslušných raketových nosičů, jakož i demonstrační vynoření jedné z ruských jaderných strategických ponorek těsně u pobřeží Spojených států.

Nikdo ruské obavy a signály nebral vážně. Slyšeli jsme, že Rusko na něco takového nemá právo. Vysmívali jsme se mu. Nikdo nechápal jeho odhodlanost zajistit svoje životní zájmy a to, že už nemá kam ustoupit. Teď už snad pochopí. Ale nejspíše zase jen po svém. Přiznat vlastní duševní nedostatečnost je předem vyloučeno. Heslo, že bezpečnost je buď pro všechny nebo pro nikoho je asi příliš složitá pro naše chápání.

Odbočím – k Donbasu. Když Putin podepsal nečekaně dekrety o uznání Doněcké a Luganské republiky, psal jsem, že na Donbasu zavládne klid, protože od teď útok na Donbas rovná se útoku na Rusko a že pokud mají v Kyjevě poslední zbytky zdravého rozumu, operace skončila, ale že si tím nikdo nemůže být jist, protože je otázka do jaké míry Kyjev ještě rozum vůbec má a má vůbec ještě nějaký vlastní? A že Západ investoval do motivace, aby to proti Donbasu zkusil, příliš mnoho.

A pak už jen sledoval průběžné zprávy z frontové linie jak Ukrajinci nejen že nepolevovali v ostřelování, ale poslední dva dny jej ještě vystupňovali o jeden řád. Stejně tak diverzní útoky. Nepochopitelné.

Nikdo nevzal vážně ani Putinovo vyjádření ohledně hranic obou republik. Totiž, že když v roce 2014 vyhlásily svou samostatnost na Ukrajině, tak v hranicích Doněcké a Luganské oblasti, z níž ovšem efektivně kontrolovaly asi jen polovinu. Tohle v řeči jednoduchého člověka znamenalo – jestli nedáte pokoj a nedostanete rozum, abyste okamžitě nezačali jednat, tak…

To tak začalo asi ve 4,00 hod dnes ráno. A je to doopravdy megaprůser. Souhlasím naprosto s Trumpem, který konstatoval – je to špatné, tohle se nikdy nemělo stát! 

Západ tak dlouho ukazoval Putinovi prostředníček, dělal na něj dlouhý nos a vyplazoval jazyk, až se ten doopravdy naštval a došel k poznání, že nejspíš je odsouzen navždy do role zlého kluka v celé třídě a že nemá šanci to nijak změnil, až tuhle roli nyní přijal.

Vzal v úvahu všechna příkoří, která to Rusku i jemu přinese, včetně oněch zničujících sankcí (a já je nijak nezlehčuji, ani se jim nepošklebuji), které nyní Západ vyšponuje na maximum možného. Osobně jsem mimořádně zvědavý jak moc. Co to všechno bude obnášet. Žádná sranda. Ale až je vyhlásí, tak už v ruce nebude mít nic. Jen v levé válku a v pravé normální , snad poctivou, diplomacii. A rozhodování, co si vybere. Zkusí válku, když si netroufl na severní Koreu a její atomový program? Totéž s Iránem. Rozdá si to s Ruskem?

Nicméně v jednom jsem se trefil při hodnocení ruského postoje – bylo na výběr jen ze dvou špatných řešení a Putin to vyhodnotil tak, že riziko spojené s možným vstupem Kyjeva do NATO je pro Rusko větší hrozbou než cokoliv jiného. Takže podle toho jedná.

Je to špatně. Hra skončila. Protože tímhle aktem, převrhnul, tak říkajíc hrací stůl. Už se na něm hrát nedá. Proto píši, že od dnešních 4 hodin ráno žijeme v jiném světě. Jistě lze a doufejme že se najde, postavit nějaký nový. Netušíme ale ani jestli bude kulatý nebo hranatý a už vůbec, co za hru na něm najdeme.

Nikdo neví v jakém světě nyní žijeme. Včetně těch, co si arogantně a namyšleně myslí, že ONI to vědí! Ani náhodou nic netuší. Nikdo netuší. Když přišlo 11. září nešlo odhadnout, že bin Ládin a jeho houfeček fanatiků nakonec vyhrají na celé čáře a pokoří neuvěřitelným způsobem Západ, který uteče s obrovskou ostudou z Afghánistánu.

Kdo dokáže odhadnout v co za dvacet let / nebo dříve nebo později/ vyústí ruský útok na Kyjev… Nevím ani já. Ale co je jisté úplně bezpečně, je fakt, že nyní Západ velice rychle bude tlačit na zastavení bojů. Diplomaticky. Uvidíme, jestli je připraven Rusku dát, ohledně Ukrajiny a jejího statusu nějaké garance.

Logicky by to bylo správné řešení. Protože jinak hrozí likvidace celé ukrajinské armády, kterou sotva půjde vystavět znova. Nevěřím, že Putin chce obsadit celou kyjevskou zemi. Nechce ji vůbec. Tuhle kouli na noze by Rusko neutáhlo. Nechá ji Západu. Budu přesnější – vychází mi a to i s vědomím, že jsem Putina právě dvakrát špatně odhadl (nevěřil jsem na uznání Donbasu ani na tak rychlou konfrontaci s Ukrajinou, jakkoliv ta se mi začala jevit díky nárůstu konfliktu na donbaské frontě stále pravděpodobnější), že chce zabrat vůbec nějakou část ukrajinského území. S výjimkou toho, co dříve patřilo do plného formátu Doněcké a Luganské oblasti Ukrajiny. A to také provede. Ostatně opolčenci už vypustili informaci, že jejich jednotky v tomto smyslu zahájily útok.

Uvidíme, co Západ. Vydal opakovaně prohlášení, že bojovat za Ukrajinu nebude. Jestli to dodrží, pak tahle válka rychle fyzicky skončí. Diplomaticky nikdy.

Změny ve světě budou obrovské. Začne to Evropou. Očekávám, že Švédsko a Finsko vstoupí do NATO. To je pro Moskvu malér. Na druhou stranu, jestliže to takhle bez vojenské protiakce Západu dopadne, pak je už jen otázkou času, než si Čína dojde podle stejného mustru pro Tchajwan a zabere celé Jihočínské moře až k Brunei a Filipínám. Půjde Amerika a s ním nuceně i Evropa bojovat a umírat za Tchajwance? Jestlipak i v tom okamžiku bude platit u jistého Vystrčila, že je Tchajwanec? A dalších podobných? Nebo uslyšíme, že Tchajwan není členem NATO?

Tomuhle všemu šlo snadno předejít! Kdyby Kyjev splnil to co dvakrát podepsal v Minsku! Nebo kdyby ho k tomu náš mírumilovný Západ donutil, což šlo lehoučce. Zejména z Washingtonu. Ale ono neminskování poskytovalo větší gaudium a prostor pro předvádění jak lze Rusa provokovat, vysmívat se mu, urážet ho. Takže ten vzal, za mne ovšem těžce špatně, klacek do ruky.

Může být, že to bude jeho konec. S dovětkem – pak je to konec planety. Nebo to je začátek rychlého a nevratného rozpadu onoho jedinečného Západu.

Jedno nebo druhé! Takhle si od dneška 04:00 hod. svět, zejména ten náš, stojí. Rád bych, abychom žili v éře JFK a Nikity Chruščova!!!! Ti dva se nenáviděli. Oprávněně. Ale oba představovali státníky v pravém slova smyslu. Věděli co chtějí a až kam lze zajít. Vedle toho se respektovali. Nejen za Trumpa by se to nestalo. Ale ani za Kennedyho. Tím si jsem jistý.

Zopakuji svůj neměnný názor – až do konce prezidentování Bushe staršího platila premisa – tohle už nemůžeme udělat, protože oni by zmáčkli červený knoflík. S ním odešel poslední americký prezident, který si pamatoval, co za hrůzu je světová válka. Po něm přišli jeho nástupci, včetně a především jeho syna, vyznávající jinou premisu – tohle ještě můžeme udělat, protože oni ten červený knoflík nezmáčknou!

Pod tímto heslem fungovala od Majdanu Ukrajina. Zatím mají pravdu. Putin nezmáčkl červený knoflík. Jen ten bílý vedle něj. Jen ten bílý. Pochopíme alespoň, že je v případě další ignorance odhodlán zmáčknout i ten červený? Nebo ho zmáčknem my? Nebo to zkusíme, také zatím, jen s nějakým bílým?

Netuším. Je to ale v každém ohledu megaprůser!!!! S obavami čekám, co bude. A Putin tohle, ještě, udělat neměl, nasazení frontového dělostřelectva proti drzým a provokujícím Ukrajincům na donbaské frontě by bylo až až.

A ušetřil by svět toho megaprůseru!! Ta eskalace nebyla zatím nutná.

Mimochodem, všichni na Západě se třásli na odepsání a zrušení Nordstreamu 2. A v podstatě toho dosáhli. Nepředstavovalo takhle právě tohle náhodou onu pověstnou kapku v Putinově rozhodování? Skoro bych si na to vsadil. Jestliže bych měl pravdu, kdo to bere jako naše úžasné vítězství?

3.8 62 hlasy
Hodnocení článku
67 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

Já mám vždycky pravdu! Tvrdila jsen, že kdyby ten ukrajinský šašek nežvanil na mnichovské konferenci o tom, že chtějí jaderné zbraně, tak Rusové byli v klidu. A oni teď obsadili Černobyl i s úložištěm jaderného odpadu! Pročpak asi?

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Západ dal Rusku facku
teď bude čelit klacku !

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Myslím, že se pletete. Putin dost dlouho přemlouval a vymlouval, ale pokud by mrknul, tak by bylo Rusko a s ním i celý svět ztraceno. Možná by jste si měl poslechnout pár dílů Pjakina, který to mnohokrát vysvětloval. Doněcká a Luhanská republika jsou jediným právoplatným nástupcem Ukrajiny. Je třeba zbavit Ukrajiny vlivu západu a vyčistit jednou… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Jen jestli ten Zeman si zase nedělá z parazitů srandu, jako s tím prezidentem Venezuely. Nabádal k vyřadit Rusko ze SWIFTu, to by mělo daleko horší dopady na parazity.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Ano, s Guaido a “naší” 5.kolonou si tenkrát Zeman velice vtipně zablafoval. Dnes to vtipné není. Od jeho neslavného kovidového novoročního projevu 2020 už ho jako prezidenta nectím, i když jsem pro něj hlasoval. Doklepává své funkční období jako prezident nikoho. A navíc mám podezření, že si toho pfajzra nechal opravdu píchnout.

Vopice
Vopice
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Dědek nechce do basy. To je vše.

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety

Zdravím všechny, ještě žiji, jen se neozývám. K současné situaci mám jediné, tak dlouho NATO dráždilo medvěda v brlohu až vyšel ven a bude ho těžké znovu uspat. Na kom je tedy chyba? Baba Vanga se tedy trefila přesně, teď ještě zbývá přílet “mimozemšťanů” z kosmu, zbraní z družic? Je také zajímavé, jak se naše… Číst vice »

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety

Ale nejsme v průseru. Vlk by zase čekal sto let na diplomatické řešení, kterým se ovšem nedá se západem ničeho dosáhnout. Evropě se doufám stopne plyn, Rusku zruší přístup do SWIFT. Budou sankce bude mela a pak ti západní kreténi zjistí, že se musí domluvit a přilezou po čtyřech. Rusové je o to žádali trpělivě… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

Přesně, napsal jste to moc pěkně.

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

Dobře napsáno. O Binládinovi přeci svědčí i pád WTC7 když CNN ohlásila její pád 3 minuty před tím než spadla a to aniž by byla čímkoliv zasažena. Pád věží přesně na hromádku také neměl chybu. Dnešní lidi nemají hlavu na myšlení. Každý vesnický trouba, který kdy pekl brambory v ohni, tak věděl, že oheň… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem dedek
vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

To autor,nevím z jakého důvodu,nezvládl.Věřit pohádkám o 11:září může dost velký naivka.(Zbourání těch baráků si zorganizoval válečný zločinec J.W.Busch sám).To je stejné,jako věřit oficielní verzi Warenovy komise k vraždě J Kennedyho v r.1963!!Těm parchantům nelze věřit ani dobrý den!

bagoun
bagoun
před 2 lety

Doufejme,že je dnes Zapad v roli kluka,co se na hřišti vytahuje,jak da tomu velkymu klukovi přes hubu.Naši vladcove tedy opravdu.Defašizace Ukrajiny je nutna.Potrestat zlociny nacku :upalene v Odése,zabite na Majdanu,500 deti na Donbase,mamy a taty tamtez.Naš zapadni svét je sviné.

krajtl
krajtl
před 2 lety
Odpověď uživateli  bagoun

Defašizace celého ‘západu’ by neškodila.

maxim
maxim
před 2 lety

Ano, jsme ve velkém průseru …. Rusko totiž nikdy války nezahajuje ale ukončuje je ….. Do několika týdnů ukončí tu Západem proti Rusku rozpoutanou občanskou válku na Ukrajině, fašistická Ukrajina skončí a bude ji následovat fašistické NATO se “sjednocenou Evropou”, USA už nyní dává zpátečku … Náš prezident Zeman se všemi… Číst vice »

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Zeman mne ohromě zklamal.

Pave1
Pave1
před 2 lety

Podívejme se na to z pohledu pletichářů z USA. Jejich cílem je svrhnout Putina, obnovit laciný výprodej ruských surovin (za pár úplatků nějakým ruským oligarchům, jako za Jelcina), a tím si uvolnit cestu na Čínu. Cílem deklarovaným už od roku 2013 US nadací NED (nechvalně známou podporou mnoha převratů) bylo tedy vyvolat nespokojenost… Číst vice »

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pave1

To není pravda co píšete, rusové bytostně nenávidí fašisty a tolerovali je neuvěřitelně dlouho, oni dobře ví, co je válka a ví že obrana před fašisty stojí oběti, nechtěli tu válku, oběti vojáků je mrzet bude a to hrozně moc, ale nenechají si kálet na hlavu donekonečna. Naopak by svému vedení neodpustili rezignovat.

Pave1
Pave1
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

Já o Rusku ve svém příspěvku NIC nepíšu – je to nadepsáno POHLEDEM PLETICHÁŘŮ Z USA.

Takže zkuste číst znovu .-) .

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pave1

No tak to pardon, potom se nepletete vy ale ti pleticháři. Pletou se viz. můj komentář.

jara
jara
před 2 lety

V roce 2014 jsem odepsal jedomu politikovi, který vykřikoval do světa, že je třeba zbavit se závislosti na ruském plynu a ruské ropě. Napsal jsem mu otázku, co jemu a jiným tedy brání, aby Rusku ty smlouvy o dodávkách vypověděli ? Netušil jsem tehdy, že oni to nyní pojmou ne jako řádnou výpověď… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  jara

Vždyť ten plyn není kde brát a vytvořit nové kapacity na nalezištích si vyžádá hodně času a peněz. Na to už nestačí ani výkony rotaček FEDu.

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Plně souhlasím!