American Spectator: Rusko a Čína donutí Bidena, aby si vzpomněl na tajnou směrnici NSC-68

Administrativa Joea Bidena udělala chybu ohledně Moskvy a Pekingu, které se předchozí američtí vůdci dokázali vyhnout. Francis Sempa, odborník na geopolitiku, ve svém článku pro portál American Spectator rozebírá jaké nebezpečí představuje silná euroasijská unie pro Washington. Materiál svým čtenářům nabízí PolitRussia.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Rusko-čínský blok se vytvořil a už oficiálně, je přesvědčen americký analytik.

Dokládá to mimo jiné nedávné prohlášení přijaté po schůzce ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Strany se postavily proti dalšímu rozšiřování NATO a vyzvaly Severoatlantickou alianci, aby opustila přístupy studené války.

„Bidenova administrativa tím, že prohlásila Rusko i Čínu za nepřátele, pomohla sjednotit dva euroasijské giganty proti světovému řádu vedenému Spojenými státy,“ říká Francis Sempa.

Podle amerického analytika zahraniční politika USA „obešla celý kruh“ od doby diplomacie prezidenta Richarda Nixona, který „úspěšně využil čínsko-sovětského rozkolu, který narůstal od konce 50. let“.

„S pomocí svého hlavního zahraničněpolitického poradce Henryho Kissingera, se prezidentovi Nixonovi podařilo „umístit“ Washington blíže k Pekingu a Moskvě, než byly tyto země sobě navzájem, navzdory jejich společné komunistické ideologii,“ vzpomíná americký expert.

Po skončení studené války se situace na mezinárodní scéně změnila. Sovětský svaz se zhroutil, avšak Čínská lidová republika budovala ekonomickou a vojenskou moc a zůstala komunistickým státem.

Západ potřeboval upravit svou zahraniční politiku.

„První, kdo to uznal, byla administrativa Donalda Trumpa, která se snažila zlepšit vztahy s Ruskem a důrazněji čelit Číně,“ řekl Francis Sempa.

Současný prezident USA Joe Biden si ale raději znepřátelil jak Moskvu, tak i Peking a to vůbec nehrálo ve prospěch Washingtonu.

„Biden a jeho tým se nedokázali poučit z politiky Nixona a nechtějí uznat Trumpovu pravdu,“ říká expert na geopolitiku.

Autor článku se domnívá, že šéf Bílého domu by měl obrátit pozornost na „jeden ze zásadních dokumentů studené války“. Hovoříme o memorandu NSC 68 (směrnice NSC-68) – tajném dokumentu Rady národní bezpečnosti USA, který byl předložen americkému prezidentovi Harrymu Trumanovi v dubnu 1950, několik měsíců před začátkem korejské války.

„Memorandum NSC-68 popisovalo hrozbu, kterou představuje čínsko-sovětský blok,“ vysvětluje autor.

Studená válka administrativy Bidena vedená na dvou frontách – současně proti Pekingu a Moskvě – dospěla ke zcela předvídatelným důsledkům, píše Francis Sempa.

Výsledkem toho je, jak byla nucena přiznat i západní média, že Vladimir Putin a Si Ťin-pching vystupují jako „jednotná fronta“ proti Spojeným státům a nedávný summit představitelů obou států nebyl ničím jiným než výzvou hegemonii USA.

„Tato „perestrojka“ geopolitického světového řádu není ve prospěch Spojených států,“ shrnuje Sempa.

Zdroj: https://bit.ly/3LbBTu0 a Pokec24

Chcete-li podpořit Novou republiku, přispějte na účet 2300 736 297 / 2010

3.1 40 hlasy
Hodnocení článku
23 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 2 lety

Velmi doporučuji ke shlédnutí. A jedno další toto éro nově špatně přistálo na Středním východě. Nevysunul se podvazek. Mobilis in mobili. Neviditelná stíhačka jako ponorka k nenalezení.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ohniva-spoust-na-palube-uniklo-video-z-havarie-hledaneho-let/r~10c27f28880011ecb5bd0cc47ab5f122/?utm_source=volnyHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Chudáci mořští živočichové,tolik nanicovatého a zbytečného amišrotu jim zase spadlo…..

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Už to začalo!!! Emerika bombarduje vlastní letadlové lodě vlastními neviditelnými letadly. Jules Verne by mohl napsat pokračováni Viléma Storitze.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Jules Verne by blil z toho,co se z jeho světa díky amiokupantům stalo!

standa
standa
před 2 lety

Vypadá to, že vše pokračuje podle plánu – nenechat vzniknout 3.ww, přeformátovat USA a pustit do čela světa Čínu s tím, že Rusko posílí a stane se suverénní státem Kolonie Rusko trhá nasazené řetězy. Vše jde tak jak to má jít.

haf
haf
před 2 lety

skoro se mi chce říci, že co není ku prospěchu USA je ku prospěchu zbytku světa.

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Jak Rusko,ale i Čína vědí,jak by některý pracoval pro USA,tak by ten druhý zahynul a pak i ten spolupracující.Podle mne,Čína zachránila Rusko tím,že potlačila barevnou revoluci v roce 1989.Rusko za Jelcina,prakticky bylo na kolenou,ale jak se ČÍNA vyrovnala s odpůrci,možná to trvalo dva-tři roky,začalo se vzpamatovat i Rusko.To co předvádí Čína za posledních 30 let,nemá obdoby… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Je to pravděpodobné, i když si myslím, že by si Soros na Číně vylámal zuby, přece je to ohromná masa lidí, která generuje svoje vůdce, nikoliv podřízené! Stejně v Rusku.

blafomet
blafomet
před 2 lety

Amíci tomu buďto věří,nebo hrají vabank-ženou na východ vojska jak letecky,tak po zemi.Oni hrají hazard-zmocnit se Ukrajiny za každou cenu.A jít dál-to je cíl.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Bidet vzpomínat a myslet……kvadratura kruhu je reálnější!

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Už je to tady! Už je to tady! Ovšem, Rusové a Číňané ví co chtějí a co nechtějí. Oni budou pány situace.

Jeef
Jeef
před 2 lety

Myslím,že Amíci mají doma dost starostí sami se sebou a tak tolik tlačí na Ukrajinskou pilu,že mě jich začíná být i líto.Co je to všechno musí stát a oni nejsou špatní počtáři,jen v posledku vyzbrojit Talibán,teď ještě Malorusy,když nemají jistotu,že se jim to vrátí!Kdy tomu jejich dýpstejtu dojde,že na šéfování celému světu je s nimi… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety

Jako nejdůležitější úkol vidím: Jak eliminovat parazity. Všechno se dá použít v prospěch lidstva nebo proti lidstvu. Proto je proti zaváděnému kreditnímu systému v Číně, vedena taková dehonestační kampaň. Pokud bude spravedlivě užíván mino soukromí, je to s bezhotovostním systémem, jediná cesta jak eliminovat parazitizmus.

danny
danny
před 2 lety

Mně se nejvíc líbí ty rádoby strategické úvahy a předpovědi. Prý je Rusko připraveno udeřit na 70 %. Prý čeká na lepší počasí. Napřed do Vánoc našich, pak pravoslavných (8.1.), nyní do začátku února, až země zamrzne, a dneska jsem četl, že na konci února nebo začátkem března. To prý je tutovka. Faktem… Číst vice »

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

presne jewsa a banderovci jen placaji co bude jak bude a jdy to bude! 🤑🤮🤑🤮🤑

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  dobrak

A potom že nemáš nic společného s kachňákem a s unkem.

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

a potom ze ty nejsi kokot

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

jo bude lepsi kdyz me jmeno vynechas ze sveho repertoiru! nebude pak lubec synonymem blbec! capiche?

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  dobrak

A jsi kachňák. I s magorem Prchalem.

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

a ty lubez tezky blbec potazmo picus magnificus! a prestan se navazet do mladeho kluka nebo si s tebou vytru anal jsko konecna s fischerem u blba moravce!

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Každý věští podle své planety že,NEználku?!!!!

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

To si pište, že ruský elektorát armádního charakteru už je na místě. Jisté další indicie raději vynechám. Ale jinak je to jako v Sýrii. Lokalita Idlib je prolezlá Asadovými lidmi, kteří samozřejmě podávají příslušné raporty. Na které straně současné dělící čáry je Slavjansk? Už si to špatně vybavuji, ale nezačalo všechno… Číst vice »