Dík za memento všem politikům

V Kanadě, tak nějak mimo naše „hlavní zprávy“, probíhá něco jako „Majdan na anglosaský způsob“.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Formálně začaly protesty jako odpor dálkových řidičů kamionů proti striktnímu vyžadování povinného očkování při přejezdech do USA. Naštvaní řidiči se vypravili do hlavního města. Automobilová kolona postupně narůstala, v současné době blokuje ulice Ottawy kolem 50.000 kamionů. K řidičům se přidala i spousta dalších sympatizantů, kterým se nelíbí, jakým způsobem kanadská vláda začala pod pláštíkem boje s pandemií omezovat občanské svobody a práva v jejich zemi. Původní protest dnes už de facto přerostl v protivládní vzpouru, před níž premiér Justin Trudeau opustil hlavní město a místo dialogu s protestujícími zbaběle utekl a skrývá se údajně na nějakém „tajném místě“.

I přes závažnost protestů a fakt, že zřejmě povedou k pádu vlády premiéra Trudeaua, nepostrádá celá situace i jistou schizofrenní komičnost. Ve vysílání kanadské televize totiž už zaznělo toto: “Vzhledem k podpoře Ukrajiny Kanadou a celé ruské krizi, nevím, zda to nezní příliš nepřirozeně, ale existují obavy, že ruští agenti mohli přilévat oleje do ohně protestů během jejich eskalace. Není ostatně možné, že právě oni to všechno zahájili?” Těmito slovy přilila další „olej do ohně vášní“ moderátorka SBS.

“Takže všichni očekávali vpád na Ukrajinu, ale Putin udeřil na Ottawu!”, komentují tuto pokusnou bublinu s ironií kanadští uživatelé Twitteru. Nedivím se jim. A vzhledem k tomu, že to, co se děje v Kanadě, se aktuálně děje i v mnoha dalších zemích včetně ČR, očekávám vbrzku i u nás něco podobného. Na základě zkušeností z minula ale organizovaného nejspíš a la „Vrbětice II“.

Živě to vidím před sebou: premiér Fiala, po boku s pirátem Lipavským, šéfem MZV a s (stále ještě) plukovníkem Koudelkou, nejvyšším šéfem BIS, v pozadí, roztřeseným hlasem promlouvá k národu na téma ruskými agenty prolezlého antivaxového hnutí. Nad jeho hlavou se pro zdůraznění dramatičnosti okamžiku promítají umělecky vyvedené tváře universálních agentů Kremlu, Miškina a Čepigy, odhalených coby jeho hlavní organizátoři.

Teď vážně. To, co se děje v Kanadě, má i přes značnou dramatičnost jednoznačně pozitivní náboj. Hromadná „vzpoura“ Kanaďanů proti arogantnímu jednání jejich vlády, proti snaze omezovat svévolně historická práva a svobody, si rozhodně zaslouží náš obdiv. A také dík za memento všem politikům, i těm našim (lze-li je tak nazvat), že nejsou všemohoucí. Pro mě je jejich počin důkazem, že svoboda a demokracie nemusí být jen prázdnými pojmy. Důkazem, že demokracie může skutečně fungovat, ale musí se za ni bojovat. Že lze bránit i právo na svobodu, ale musí se o ni skutečně stát.

Zdroj: FB Jaroslava Štefce https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1068867617017527&id=100016828963330

3.1 24 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Správně ať liberály pošlou k šípku to je ten největší problém tzv západního světa a bylo by moc dobře aby se lidé vzbouřili v dalších zemích.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Zorganizovat tažení 50 tisíc kamioňáků na Ottawu, teda Putin, všechna čest! Co řidič to agent Kremlu. A ještě připočítat jejich podporovatele po celé Kanadě! Úctyhodný výkon a to jen proto, že na Ukrajinu přikvačilo několik kanadských vojáků. To muselo stát Rusy majlant. No nakonec obětovat několik kanadských občanů za svobodnou Ukrajinu je vcelku… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety

Trošičku bych brzdil. Sice má ten pán né covid ale plné kalhoty ale počkejme dalších kroků.

haf
haf
před 2 lety

lidové vystoupení za změnu je žádoucí, otázka je, za má být neseno nesmysly o škodlivosti očkování

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Skutečně? Ono je neseno “nesmysly o škodlivosti očkování”? O to v Kanadě dle vás jde? No, aspoň je s vámi sranda.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

Opatrně Milane. Haf je vlastně hafina a udělá z vás misogyna a sexistu dřív, než se nadějete. Stačí mít na věc odlišný názor a nedej bože se někde otřít o chování a skutky žen třeba v politice. Já jsem pohořel na elitních ženách jako jsou Langšádlová, Pekarová, Černochová či Jourová. Že ony dány dělají kraviny a škodí, není podle… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Haskuv Duch
Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Já vím že není pejsek ale čubička – míněno ne jako nekorektní fuj fuj a pejorativum, ale jako zoologické zařazení. Ostatně já bych se také nečílil, kdybych si za nicka zvolil “bůůů” a vy byste mě osloval co vola, neb to k onomu citoslovci logicky patří. Sexista a misogin? Byste nevěřil, jak hluboko v tandemu… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety

Tohle všechno je cíleně řízené a poslouží zase jako stupeň k  oblbnutí lidí. Dokázaly to dovést k dokonalosti, ještě si na tu manipulaci sami lidé přispívají. Podívejte se na Studio IR. Rozhovor se zdravotní sestrou z Izraele. Zjistíte co z nás dělají za idioty. Celý státní aparát je totálně zkorumpovaný a nic nás z otroctví nezachrání.

vera
vera
před 2 lety

Skveli kamionaci. Cely svet jim fandi! 🙂
Truck Fudeau!

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera

Svět fandí, hafíci nelibě poštěkávají…

Tatran
Tatran
před 2 lety

No vida, jak se bumerang vrací. A nemusí mít za sebou ani osnovatele všech převratů, tedy usáky! Ale kdo ví? Putin tam může pustit jen Zirkona!