Donbasské republiky ratifikovaly smlouvy s Ruskem

Tento krok přišel několik hodin poté, co Moskva podpořila jejich nezávislost.

Na snímku zasedání Ruské federální Dumy k žádosti Luganské a Doněcké republiky o připojení k Ruské federaci.

Separatistické republiky Doněck a Lugansk ratifikovaly smlouvu o přátelství a pomoci s Moskvou, čímž si formálně otevřely cestu k přijímání vojenské a finanční podpory poté, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o uznání jejich nezávislosti.

Parlament Doněcké lidové republiky a Luganská lidová rada v úterý ve svých prohlášeních vydaných současně prohlásily, že rozhodnutí o ratifikaci „Smlouvy o přátelství a spolupráci s Ruskou federací“ bylo oběma shromážděními přijato jednomyslně.

Den předtím Putin uspořádal televizní celostátní projev, v němž řekl: „Považuji za nutné učinit rozhodnutí, které mělo být učiněno již dávno“, a „okamžitě“ uznat oba státy za suverénní. Uvedl, že tento krok je reakcí na dlouholeté boje na válkou zmítaném východě Ukrajiny a na snahu Kyjeva „zatáhnout cizí státy do konfliktu s naší zemí“ v souvislosti s jeho úsilím o vstup do NATO.

Ruský parlament se nyní bude dohodami zabývat v úterý a parlamentní komise pro mezinárodní záležitosti již doporučila smlouvy ratifikovat. Minulý týden, ještě před Putinovým oznámením rozhodnutí uznat separatistické regiony, podpořilo 351 poslanců návrh vyzývající Kreml k podpoře jejich nezávislosti. Pouze 16 zákonodárců hlasovalo proti a jeden se zdržel hlasování.

Objevují se podrobnosti nových smluv o Donbasu

Přečtěte si více: Objevují se podrobnosti nových smluv o Donbasu
Podle podmínek samostatného rozkazu, který Putin podepsal v pondělí, dostaly ruské ozbrojené síly pokyn zahájit „mírové operace“ na území obou regionů s odvoláním na žádost o vojenskou podporu od jejich představitelů.

Představitelé separatistických republik a představitelé Kyjeva se navzájem obviňují z toho, že již několik dní provádějí těžké ostřelování podél kontaktní linie. Minulý týden Doněck a Lugansk oznámily, že začaly evakuovat civilisty do Ruska v souvislosti s tím, co prohlašují za prudký nárůst nepřátelských akcí, a nařídily mobilizaci všech bojeschopných mužů, aby byli připraveni bojovat v případném konfliktu.

Ukrajina tvrzení, že se připravuje k útoku, odmítá a tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Alexej Danilov prohlásil, že „dochází k pokusu o provokaci našich sil“ a že kyjevské jednotky „mohou zahájit palbu pouze v případě, že budou ohroženy životy příslušníků našich jednotek“.

V pondělí Rusko prohlásilo, že při přestřelce poblíž společné hranice obou zemí zabilo pět ukrajinských vojáků. Kyjev popřel, že by k incidentu došlo, uvedl, že v oblasti nemá umístěn žádný personál, a zprávu označil za „falešnou zprávu“.

Kyjevský nejvyšší diplomat rovněž již dříve varoval, že potvrzení autonomie donbaských republik Moskvou by podkopalo stávající mírové dohody, podepsané v běloruském hlavním městě v roce 2014. „Pokud bude přijato rozhodnutí… Rusko de facto i de iure odstoupí od minských dohod se všemi doprovodnými důsledky,“ řekl Dmitrij Kuleba na začátku tohoto měsíce. Ve svém projevu k národu však Putin prohlásil, že Ukrajina od dohody odstoupila, a zdůraznil, že „nemá zájem o mírové řešení“.

3.8 21 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Správně každý národ by měl mít právo na sebeurčení ale v tomhle světě to zatím nefunguje protože tu jsou světoví teroristé kteří tomu se snaží zabránit.

vaclav
vaclav
před 2 lety

Naprostá snůška nesmylů a to do lidí kteří si říkají že jsou demokratičtí: Žantovský na PL- poslanec SPD který označil Rusko jako agresora v přímém přenosu ČT FUJ. pane diplomate, Vyjádřil jste se jako posranec ANO BŽOCH. Jste naprotý ubožák, a politický hadr. Kam vítr tam plášť. Ano to jste Vy pane KOBZO.

danny
danny
před 2 lety

Musím to přiznat. Nejrozumnější posouzení aktuálního stavu jsou na ukrajinských webech. Byly ohlášeny ony “strašné” sankce, jaké svět neviděl. Koukněte se na Novinky. Vládní ukrajinské weby zuří, ruské státní weby mlčí a ostatní se smějí. Na první pohled se nic nezměnilo. Donbas stejně nekontrolovali a ruští vojáci tam byli i dříve. Jen je… Číst vice »

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

https://t.me/rian_ru/147451 Tohle je poměrně zajímavá odpověď. na dotaz, zda Putin sledoval Bidenovu konferenci Peskov odpověděl, že ne, protože měl pracovní schůzku. V řeči lidí, “nezajímá nás, co říkáte, čas na dohody jste promrhali, teď se budem řídit pouze vlastními plány”. Nicméně jelikož to prohlásil Peskov, tak v tom může být ještě to,… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wiloni

Konference začala se značným zpožděním. Už to vyvolalo sarkastické poznámky v chatu. A pak starý pán zopakovat jako kolovrátek to, co už mele asi dva měsíce. A odešel. Tak na co koukat? Jeden si všiml toho, že Zelenský měl projev k ruskému obsazení Donbasu 3x kratší než pozdrav k Novému roku. V projevu prezident napadeného státu,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem danny
jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety

Rusko se chová a jedná přesně tak, jak se doposud chovají a jednají USA. Odkoukali to, naučili se to, a teď jednají, protože (už konečně a beztrestně) mohou. Blahosklonné přezírání ruských obav a názorů skončilo. Svým způsobem se opakuje situace z počátků II.světové války. Místo toho, aby Hitlera včas, dokud to šlo, zastavili, dívali se tehdejší… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Silně tuším, že některé padlé ukrajinské vojáky, budou převážet do USA.

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Tušíte špatně, ani své nasazené diversanty nebudou převážet – to není jejich zvykem.

danny
danny
před 2 lety

Vážení přátelé, může mi někdo vysvětlit, proč by měl kdokoliv ukládat jakékoliv sankce Rusku, když PEREZIDENT UKRAJINY, které se to asi nejvíce týká veřejně prohlásil, že se vlastně vůbec nic nestalo!!! Že vlastně o žádné vtržení nejedná, že tam Rusové byli stejně už od r. 2014 atd.? Proč se vůbec někdo… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem danny
vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Západní státy a USA říkají NO COMENT

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

To jsem blázen, tak ČT nás sedm let krmí tutovkami, jak Rus okupuje Donbas a jak ho Ukrajinec musí vyhnat a my mu musíme pomáhat posílat zbraně a, a najednou velké haló, že tam Rus včera začal přesouvat armádu. Snad tedy ten Bandera sedm let z našich děl nestřílel do svých žen a dětí ?… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Pan Kuleba nás má za hlupáky. Západ, a zejména USA už to s hecováním Kyjeva přehnali tak, že si Zelenský a spol. přestali dávat pozor na jazyk. Předseda bezpečnostní rady Danilov dokonce na půdě OSN veřejně vyhlašoval, že Ukrajina Minské dohody plnit nebude, a Západ by ji k tomu neměl nutit, Zelenský veřejně vykřikoval, že… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Vážená redakce!
O prospěšnosti Lipavského pro tuto zemi jsme se již mnohokrát přesvědčili. Za poměrně krátkou dobu toho spáchal “neurekom”. Bylo by možné laskavě změnit téma ankety na aktuálnější?
Děkuji

standa
standa
před 2 lety

Škoda Minských dohod, Ukrajina nikdy neplnila Minské dohody a neměly nikdy v úmyslu je plnit a Západ ji v tom podporoval, takže po  8 letech šly do kelu. Pokud to takhle dopadlo, myslím že není konec, něco Putin dojedná s Bidenem. Americe dochází dech a může doplatit na sankce více než Rusko. USA si zakázaly těžkou… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  standa

Sankce proti Rusum, konecne nase vlada vymyslela figl jak nam vysvetlit zdrazovani

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

No jistě, my válčíme a Vy idioti si to zaplatíte!!!!!!

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  standa

A to si mám opravdu myslet, že to vyostření situace je plánem, který se zrodil v makovici Zelenského? Je přece jasné, že ho vodí z Washingtonu. Takže Kreml se dostal tím připojením DNR a LNR tam, kde ho chtěl W. mít. Já Pjakinovi všechno nebaštím, ale v tomhle bude mít s pravděpodobnou jistotou téměř určitě… Číst vice »

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Neboj, podlouchal jsem ho včera. Pochop, že jeho odpovědi jsou na prošlé události. Ten včerejšek nekomentoval, i když jsem zvědav právě na to, jak okomentuje ten “online” formát schválení. Tím si defakto klany podepsali rozsudek. Škoda minského formátu, ale nikde není psáno, že nebude něco jiného.