Kdo a proč „prozradil“ médiím tajnou odpověď USA o bezpečnosti?

Na internetu se objevila „uniklá“ kopie americké reakce na ruské bezpečnostní návrhy.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Dokument se objevil v článku ve španělském listu EL PAÍS pod titulkem „Tajné dokumenty o Ukrajině: USA a NATO nabídly Putinovi dohody o odzbrojení“

V dokumentu, který se dostal do médií, je třeba zdůraznit pět klíčových bodů:

  • Spojené státy jsou připraveny jednat s Ruskem o vzájemných závazcích omezit rozmístění útočných raketových systémů a sil na Ukrajině;
  • USA a NATO se zdrží rozmisťování jaderných zbraní ve východní Evropě;
  • Spojené státy jsou připraveny jednat s Ruskem o mechanismu, který potvrdí nerozmístění řízených střel Tomahawk v Rumunsku a Polsku;
  • Spojené státy jsou připraveny zahájit dialog s Ruskem o kontrole zbrojení v oblasti raket středního a kratšího doletu;
  • USA a NATO navrhly dialog o kontrole zbrojení výměnou za stažení jednotek a mírových sil z Krymu, Podněstří, Jižní Osetie a Abcházie.

Svět se v zásadě nic nového nedozvěděl. 

Vladimir Putin a Sergej Lavrov opakovaně prohlásili, že americká reakce nebere v úvahu klíčové bezpečnostní otázky a nevyhovuje ruské straně.

Jediné, co lze v textu vyzdvihnout jako zajímavé, je, že Spojené státy požadují zahájení dialogu o stažení jednotek z Krymu, Podněstří, Jižní Osetie a Abcházie. To znamená, že v odpovědi na naše návrhy přesunout NATO od ruských hranic navrhli Američané stáhnout naše jednotky z území našeho vlastního Krymu a mírový kontingent z neuznaných republik.

Obecné poselství odpovědi zní: „nemáme v úmyslu vyhovět vašim požadavkům, vy sami se stáhněte.“  Všechny body, které začínají frázemi „připraveni k diskusi“ a „připraveni k zahájení dialogu“, nestojí vůbec za nic.

Nabízí se však otázka: proč nás Spojené státy požádaly, abychom nezveřejnili obsah jejich odpovědi, pokud – soudě podle „uniklých“ dokumentů, charakterizuje Ameriku jako tvrdého a neústupného vyjednavače, odhodlaného nepostoupit ani milimetr svého „majetku“?

Co se tak báli ukázat celému světu, když ve skutečnosti v dokumentu nejsou žádné ústupky a dokonce obsahuje protiútok na pozice Ruska?

Existují pouze tři možné důvody:

  1. Španělské noviny zveřejnily padělek;
  2. Španělské noviny nezveřejnily celý dokument;
  3. Existují dvě varianty odpovědi: veřejná – určená pro americké partnery a zbytek světa, a – utajená pro ruské diplomaty.

Je tu však ještě jedna otázka – kdo zorganizoval údajný „únik“? 

Ruská strana se již k tomuto bodu vyjádřila a uvedla, že odpověď americké strany nezveřejnila. A ruské ministerstvo zahraničí odmítlo potvrdit nebo vyvrátit pravost zveřejněných dokumentů.

Američané obecně mlčí.

Ve svých ostatních publikacích se EL PAÍS nevyznačuje mírovou rétorikou vůči Rusku. A článek s údajně tajnými dokumenty se snaží zdůraznit mírový postoj Spojených států.

Je to vidět i v části nadpisu „…USA a NATO nabídly Putinovi odzbrojovací dohody“. Dohody znamenají vzájemnou výměnu ekvivalentních kroků k vzájemnému setkání. A soudě podle zveřejněné verze nás Spojené státy ve skutečnosti žádají, abychom se rozešli s některými územími výměnou za bezvýznamné nabídky k „diskusi“ a „zahájení dialogu“. Jaká je v tom dohoda?

Můžeme tedy dojít k závěru, že publikace španělských novin má za cíl ukázat Spojené státy jako mírotvůrce hledající pozitivní a mírové řešení konfliktu. A je vysoce pravděpodobné, že „únik“ tajných dokumentů zorganizovala americká strana, která se rozhodla tímto způsobem získat body na světové politické scéně, ale neodhalila celý dokument nebo ne ten, který obdržela ruská strana.

Všechno jako obvykle v americké politice – lži a intriky jsou jejich typickým stylem diplomacie.

Zdroj: Yandex.Zen, překlad Janinna, Pokec24

Chcete-li podpořit Novou republiku, přispějte na účet 2300 736 297 / 2010

 

2.9 29 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Přesně jak to říkal ten US hlavou podváděli jsme kradli manipulovali. Rusko bude muset nějak reagovat jinak je budou mít za slabochy a bude to pro ně horší.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Myslím, že odpověděli. Drsně. Smlouvou s Čínou. A je posekáno.

basos
basos
před 2 lety

nejkrasnejsi na tom pamfletu je odstavec 3 ktery rika… a to si preguglujte sami, ale je to strasna prdel, (ovsem musite mit stejnej smysl pro humor jako ja) ale shrnu to.. proste mirotvorne NATO. ovsem to vse cim nas media krmi, zakryva pravy smysl jak Kovidu, tak Ukrajiny, potazmo Cinu… Je… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

V té “odpovědi” chybí snad už jenom požadavek vojensky vyklidit Kaliningrad. ;(

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

odporná chamraď z USA. Nedovedu se vyrovnat s tím, že Gorbačov by měl umřít přirozenou smrtí.

Jindra
Jindra
před 2 lety

Administrativu USA zřejmě obsadili duševně vyšinutí, ne-li duševně méněcenní. Ve svém bubnování do války chtěli vtáhnout Rusko do války s Evropou. Stále roste obkličování Ruska zbrojním arzenálem s ochotnou pomocí rádobypředstavitelů EU v čele s von Lejno a zahnali Rusko do kouta. Jakýsi blbec (momentálně v čele USA) prohlásil, že Rusko bude muset vstoupit do války.… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jindra

Jindro, je rozdil mezi vychcanymi parchanty z Pentagonu, kteri nafoukli z minule valky s Japonci, (ktere zrychtoval Konev na konci valky za par tejdnu), a s nemci kteri se houfne vzdavali v panickem strachu pred Rudou armadou, a opravdovou valkou.. podivej se jak chrabri Amici dopadli v ‘Namu. Nato je vlastne Nemecko,a mozna Francie, a Anglie, oba staty dostali… Číst vice »

VlastimilCech
VlastimilCech
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Bingo! Kde to mám podepsat?

danny
danny
před 2 lety

Nulndová už včera potvrdila pravost dokumentu a byla celá vzteklá. Prý to zorganizovali Rusové. To nevím, ale Rusko neslíbilo, že to bude tajit. Odpověď dostali Američani dneska na schůzce mezi Si Ti Pchingem a Putinem. Jsou z toho úplně mimo, i když to mohli čekat. Do Moskvy jede Macron (až potom do Kyjevy), Scholtz… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem danny
Tatran
Tatran
před 2 lety

I kdyby to byla pravda, dokument jen dokazuje, že usáci chtějí udržovat napětí co nejdéle a jednáním to ještě prodlužovat. A tato taktika není nic ze strany nového! Je potřeba se neustále ptát a žádat potrestání usáků za krvavý převrat na Ukrajině, který vládu Ukrajiny ukázal jako nelegitimní. Nebylo by převrattu, nebylo by… Číst vice »

krajtl
krajtl
před 2 lety

“Nic než Nadnárod”