„Koudelka si dělá, co chce. Něco nám cpe, něco tají.“ Jak prý pracuje BIS

Temné hrátky a záměrné oklamání prezidenta republiky ze strany BIS? Zamlčování poslancům a hrubé zanedbání povinnosti, které mohlo vést k tragédii? Takové otázky vyvstávají v příběhu kolem BIS a údajných ruských útoků a hrozeb.

Redakci ParlamentníchListů.cz se po publikování nedávného článku na toto téma ozvaly další významné postavy z bezpečnostního prostředí a rozhodly se promluvit. Jejich identity redakce zná a ví, že se dlouhodobě problematikou zabývají. I proto dáváme prostor k tomu, aby závěry jejich pozorování veřejně zazněly.

Otazníků kolem skartované zprávy BIS k výbuchům muničních skladů ve Vrběticích přibývá. Nejenže měla kontrarozvědka tajný dokument dodat na Pražský hrad za podivných okolností a mimo zažitá pravidla, ale mezi některými poslanci se řeší i to, zda nebyli šéfem služby Koudelkou oklamáni.

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, příběh kolem skartované zprávy o Vrběticích budí podle zasvěcených zdrojů z bezpečnostní komunity podezření nikoli na straně Pražského hradu, nýbrž samotné BIS. Padla i vážná spekulace, že by loni mohla být prezidentu republiky Bezpečnostní informační službou doručena zpráva upraveného znění proti té, do které měli možnost nahlédnout zákonodárci z příslušných sněmovních výborů.

Někteří poslanci se totiž po úterním článku ParlamentníchListů.cz naší redakci ozvali s tím, že vyvstává otázka, zda jim BIS říká všechno.

„BIS na jedné straně obviňuje Hrad, že prezidentovi včas nepředal důvěrný dokument o případu Vrbětice, ale přitom v samotné BIS se důležité zprávy povalují bez povšimnutí a ředitel Koudelka si pak musí vypomáhat lží a zakrýváním skutečnosti. Platí nejen pro členy stálé komise pro kontrolu BIS, že Koudelka jim nemusí předávat informace o určitých činnostech služby, pokud se tak prostě rozhodne. Právo na kompletní zprávy od BIS mají podle zákona pouze prezident a vláda. My ve Sněmovně nemáme možnost ověřit, jestli nám pan Koudelka říká pravdu, a on toho dlouhodobě zneužívá napříč politickými stranami. Některé zprávy nám tady pod ruku přímo cpe, jiné naopak zamlčuje,“ konstatuje zdroj z Poslanecké sněmovny, který byl v minulém volebním období členem výboru pro bezpečnost.

Příkladem prý může být i „Koudelkova báchorka“ o příjezdu ruského agenta s ricinem do Prahy. „Samozřejmě byla podpořena úniky informací do vybraných médií, zejména a opět panu Kundrovi do Respektu, ten poslední roky slouží jako oficiální tiskový orgán BIS. Příběh, který tu (ve Sněmovně, pozn. red.) Koudelka vyprávěl, měl přitom evidentně i podle dalších signálů zakrýt jedinou věc. Anonymní e-mail o tom, že by měl na letišti v Praze přistát údajný agent s ricinem, BIS obdržela předem a nijak nereagovala! Proto se to Koudelka snažil zakrýt, abychom se tu neptali na jeho vážné pochybení, které mohlo v případě naplnění hrozby brutálně ohrozit bezpečnost občanů,“ pokračuje poslanec, jehož identitu pro citlivost pochopitelně pro účely článku neprozradíme.

… … …

… … …

„Šílené je, že si šéf kontrarozvědky své další jmenování nezasluhuje poctivou úmornou prací pro zabezpečení státu a jeho zájmů, ale snižuje se k takovým temným hrátkám, aby si post uhájil. Kdyby totiž dělal svou práci na sto procent, nemuselo by nám to být denně v médiích vnucováno. Jeho pokračování by všichni považovali za automatické. Jestli se ukáže, že dokonce záměrně oklamal prezidenta republiky, aby se ho pokusil znemožnit s cílem získat sympatie části politické scény, půjde o bezprecedentní skandál v celém civilizovaném světě,“ konstatuje závěrem. Dodáváme, že jeho vyjádření nikterak nehodnotíme, ale považujeme přinejmenším za správné jim dát veřejný prostor.

Celému postupu kolem BIS se opětovně a s dalšími detaily ohledně loňského doručení důvěrné zprávy brání Kancelář prezidenta republiky, která ve čtvrtek ráno zveřejnila mimořádné sdělení v následujícím znění:

(Celý text Parlamentních listů najdete zde včetně kompletního textu vyjádření Kanceláře prezidenta republiky)

3.1 15 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Pan Koudelka a jeho štěnice spolupracují a donáší přímo na jedničku, ale na špatnou adresu.

Plebej
Plebej
před 2 lety

To je fakt šílenost, když zdejší BIS(/CIA) intrikuje i proti prezidentovi této republiky! Kdo ji vlastně řídí, kdo kontroluje, kdo odpovídá za výběr vrcholných funkcionářů té pokleslé vlivové agentury?

Karel2002
Karel2002
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Vláda.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Díky, pak již je jasno! Protože to, kdo zas řídí zdejší vládu, víme docela dobře. Jen jedno mi stále vrtá hlavou. A sice, proč tomu jejich polit. divadlu fandí na straně fialového kartelu (souručenství) stále tolika obyčejných lidiček?

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Ale náš nejslavnější a nejuznávanější levicový novinář Alexandr Mitrofanov (držitel řady novinářských cen Křepelek, Peroutkových cen atd. a to kvůli své pravdomluvnosti ) říká, že Putin a Rusko jsou skutečně agresivní, že chtějí zabrat nejen Ukrajinu, ale snad i celý svět. A že lidé v Rusku mají strach a mají všeho nedostatek. V Rusku je to teď horší… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Nadarmo nedostal železný kříž od amerických páníčků Ruský nepřátelé musí být za každou cenu když si to žádají.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Škoda,že když je čOUDelka takou expert na “”fšechno””,že po něm nenatáhla už dřív ruku FBI nebo CIA a “”neukradli”” ho ČR jako kdysi jenerála Pavla.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Nemohu si pomoci, BIS na mne působí jako parta hňupů a mamlasů, jejichž prioritou je hájení zájmů USA, nikoli našich. A není žádným tajemstvím, že i zahraniční zpravodajské služby ( dokonce i americká CIA, která BIS řídí a úkoluje) se o BIS vyjadřují s despektem a nezastíraným pohrdáním. Víte, jakou přezdívku mají příslušníci BIS u českých vojenských zpravodajců ?… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Já bych se moc nesmál. Tomu “tragikomickému hovádku” totiž doposud vyšla většina sviňáren, které si zamanul, přesněji dostal za úkol realizovat. Odstranil konkurenci pro Westinghaus, budou se nakupovat americké vrtulníky, “šlapeme brázdu” v podpoře Ukrajiny, podporujeme (nepřímo) nákup amerického břidlicového plynu, atd. atp. To, že zatím!!! odolává prezident a jeho kancelář je… Číst vice »