Modlitba za normální život

Otevřete noviny a nestačíte se divit. Popisují tam divný, cizí, neznámý svět a vnucují vám, abyste popřeli ten svůj a žili ten jejich, jedli jejich jídlo, věřili v cizí bohy a zaměnili svoje hodnoty za ty jejich. Ale nemusíte. Klidně zůstaňte normální.

Líbí se vám milé a hezké holky nebo stateční, svalnatí muži? Klidně si takové vybírejte, sněte o nich ve svých snech a požadujte, aby i ve filmech byly krásné ženy a silní muži, kteří
zachrání tento svět. Máte-li rádi maso, nenechte si ho znechutit propagandou a s klidným
svědomím si ho dopřejte, kolikrát chcete a na co vám stačí rodinný rozpočet. Chcete jezdit
silným benzínovým autem, které mnoha koňmi pod kapotou utáhne těžký přívěs nebo rychle vjede do zatáček? Střádejte na ně, kupte si je, starejte se o ně a požadujte, aby je pořád u nás prodávali navzdory děsivým prognózám, které čtete v denním tisku nebo do vás tlučou z televize. Kouříte rádi? Pijete? Souložíte? Trvejte na svých zvycích a tradicích, které vás baví, naplňují a na které jste zvyklí po desetiletí.

Nechcete v ulicích hořící auta, v parcích cizince v provizorních stanech a z mešit volání
muezzinů? Nemusíte přece schvalovat západní hodnoty, když se vám protiví a radši byste
měli české tradice, prověřené předchozími generacemi. Není nic špatného ani k odsouzení,
chcete-li, aby vás syn poslouchal a aby se vaše dcera vdala do sousedství a brzy po svatbě
povila vnoučata, na které se vy i váš manžel těšíte jako děti na Vánoce. Podobně jako když se
vám líbí pohádky každou neděli odpoledne, staré české filmy podporující genderové
stereotypy a když i doma očekáváte, že večer bude navařeno, uklizeno a napečeno, abyste
jako chlap a chlebodárce mohl jít po večeři do hospody na dva škopky a probrat tam, co se
stalo ve vsi, zanadávat na Pražáky a na nepochopitelnou Evropskou unii. Vaše přání a
hodnoty jsou přece jenom vaše osobní soukromá norma. Klidně se dnes i zítra smějte
sprostým vtipům, černému humoru, policajtům, tlusťochům, pitomcům všeho druhu,
politikům, ba dokonce i Frantovi od vás ze vsi. Protože vtip je kořením života, a pokud jej
zaplevelíme politickou korektností, nastane suchopárná nuda k nepřežití.

Proč poslouchat vlastní rozum

Klidně se otočte zády k jiným lidem, zejména k těm, co se zaštiťují vaším dobrem. Tvrdí nám, že naše světy už jsou dávno překonané, že je dnes nová doba a my že musíme přičichnout k novotám, ovládnout angličtinu, přijmout Green Deal a myslet na klima, namísto májových průvodů se účastnit Prague Pride, živit se klíčky a biojídlem, nakupovaným výlučně do vlastních obalů na farmářských trzích, hodně cvičit a chodit do přírody, jezdit po cyklostezkách, nosit oblečení fair trade, podporovat Člověka v tísni, manželství pro všechny, zákaz umělých hmot a neobnovitelných zdrojů, volit levicové strany, schvalovat Istanbulskou úmluvu a nadávat na devadesátá léta, na Kalouska a na Okamuru a nikdy hlasitě nepřiznat, že jste svůj hlas v některých volbách hodili Zemanovi nebo Babišovi.

Jenomže vnucovat jinému vlastní vůli je protiprávní, navíc české zákony každému zaručují
právo hledat a nacházet štěstí svou individuální, a tedy vlastní cestou. A tak je nejvyšší čas,
aby jednou provždy a nahlas zaznělo následující: klidně si kuřte, pijte kávu, mléko či alkohol, válejte se na kavalci nebo pracujte do úmoru, koukejte na bednu nebo na západy slunce, zavrhujte změny a myslete si o každém, co chcete. Nejen proto, že každému z vás právě tohle právo zaručuje a nikdo vás pro vaše názory nesmí upalovat na hranici. Ale také proto, že na vlastní rozum je nakonec nejlepší spolehnutí a zvyky a tradice existují právě proto, že se léty osvědčily, a proto vytrvaly. Dokonce i naše předsudky nám pomáhají přežít – zjednodušují svět, který už tak je složitý a nesrozumitelný. Nechcete se jich zbavovat nebo je zatracovat? Nemusíte. Nelíbí se vám tetovaní a moderní umění? Dechovka nebo zpěváci country? Zpovykané manažerky či Česká televize? Cizí teorie, multikulturní reklamy a nové mravy? Nemusí se vám líbit – je to vaše volba. Buďte si klidně tradiční, stále stejní a veskrze
normální. Milujte se a množte se, tak jak to dělaly dřívější generace. Usmívejte se, nebo
držkujte na potkání, dotýkejte se navzdory bakteriím a scházejte se nad dobrým jídlem,
vyznávejte, anebo zapomeňte na suchý únor, prskejte na sebe pospolitost a vyměňujte si s viry i imunitu a dobré nápady, protože výměnný obchod, jídlo, komunikace a společnost jsou podstatou naší civilizace. Nebojte se dělat, co máte rádi. Vaše hodnoty jsou vaše, ať si oni nechají ty jejich. Je v pořádku žít život, jaký chcete. Je úplně v pořádku být tak normální, jak si představujete.

Čtenář s dobrou vůli nemusí souhlasit, ale chápe, o čem tu vyprávím. Patrně má i podobnou
zkušenost. Pak ale jsou i tací, jimž dobrá vůle a ochota porozumět chybí. Už slyším jejich
výhrady: že jsem zastaralý staromilec, co se zhlédl v dávno překonaných časech, a nový svět
že si žádá změny. Takoví namítnou, že obrat „normální“ má cosi společného se slovem
„norma“, a budou na mě jako na právníka, kdo a kdy takovou normu schválil a kde je
k nahlédnutí její doslovné písemné znění, aby se přece jasně vědělo, co je normální, a co už
není. Jenomže lidi bez dobré vůle nemá cenu přesvědčovat.

My ostatní víme, že pro obhajobu normality je normální žádnou normu nehledat. My přece víme, co normální je, a co už není. Stačí nám naše životní zkušenost.

Daniela Kovářová
Autorka je prezidentkou Unie rodinných advokátů

3.3 40 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Nejen zůstat normální, ale taky to neskrývat a nestydět se za to ! Prostě pohrdat vnucovaným stylem života. A takto hrdě vychovávat i děti. Nedopustit, aby naše děti vychovávali jiní.

Krausian
Krausian
před 2 lety

Čte se to pěkně, ale… Jak chcete takovýmto způsobem zabránit inkluzi ve školství, úpadku vzdělání, manipulaci dětí od útlého věku k falešným hodnotám neziskovkami atd? Jak zastavíte politiku cancel culture, politickou korektnost a samocenzuru, manipulaci meainstream médií, cenzuru, kriminalizaci právě těch starých hodnot? Jak zastavíte vlastizrádnou vládu, zákony proti běžným lidem, implementaci… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  Krausian

Pokud to ta paní myslí jako ironii a nadsázku,tak to beru. V opačném případě to nemá z realitou života nic společného.

danny
danny
před 2 lety

Bývalý tajemník prezidenta Václava Klause pan Jakl řekl: “My jsme se proti komunistům bouřili proto, že jsme si chtěli žít po svém a ne jak žila většina. Dnešní menšiny řvou pro to, že chtějí, aby většina žila podle nich.”. V životě by mně nenapadlo hledat ve filmech se Sylvestrem Stallonem nějaký sociální podtext.… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Jo to je dobrý film mám ho též a o to se ti globalisté snaží o takový odporný svět to jim nemůže vyjít.

cablik
cablik
před 2 lety

Jo to opravdu dělám a nehodlám to měnit šílenosti jsou pro šílence ale migrace plus zelený blábol je třeba zastavit protože to nás nejvíc ohrožuje.

Georg
Georg
před 2 lety

S tím co paní Kovářová napsala lze souhlasit. Myslím, že hovoří o svobodě „osobní“. To co si myslím je moje „svoboda“ a nikdo mě do hlavy nevidí, já rozhoduji co si myslím, co dělám, jaké věci dělám, třeba ve smyslu tradic mých a našich předků. Ale člověk nežije ve vzducho prázdnu, žije v určité… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety
Odpověď uživateli  Georg

…jen řídit, ale podmaňovat. Když tento „individualistický“ přístup v dnešním světě, EU atd., vztáhnu na náš národ, na Čechy, tak nebudeme dělat zabíjačky jako naši předci, ale budeme postupně vymazáni jako národ. Žádný národ , zejména malý, nemá nikde garantováno, že v budoucnosti bude existovat. Musí se snažit, „bojovat“ , aby přežil.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  Georg

Místo onoho starého a do období pseudopřevratu v roce 1989 platného hesla na prezidenstské standardě
“”PRAVDA VÍTĚZÍ””
bude díky pseudohaumanstům nové:
AŽ NA DNO ZRADY-VLASTNÍHO NÁRODA!

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Škoda,že podobně moudře nemluvila v době svého mandátu na ministerstvu….

blafomet
blafomet
před 2 lety

Toto jslova moudrého člověka,se kterými člověk souzní,také bych řekl,že bych ji rád viděl a slyšel částěji.Třeba z Hradu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  blafomet

Především jsou to slova od člověka, který si opravdu užívá života se vším všudy, co k tomu patří a nestydí se za to! Bude se s vámi otevřeně bavit o politice, zákonech ale zrovna tak i třeba o sexu…

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Krásná paní doktorka Kovářová to napsala moc hezky. Je opravdu škoda, že ve veřejném prostoru dostávají více místa zpovykané nešťastnice jako třeba Drtinová. Stojí zato si poslechnout rozhovor, kdy na jedné straně krásná a moudrá Kovářová mluví o normálním světě muže a ženy a na druhé straně stolu, Drtinová, hloupá ale také žena, ovšem… Číst vice »