Mohou být nesporně pravdivé informace projevem nenávisti? Podívejte se na video!

Tak se nám v České republice natvrdo šíří cenzura. Nic nového, ale také nic, na co bych si chtěl zvykat. Na youtube jsem si umístil video slovenského poslance Luboše Blahy, které mi někdo přeposlal. Autora znám a vím, že mu převzetí jeho díla bez upření autorství nevadí, naopak. Video jsem chtěl umístit na stránku Nové republiky. Video shlédlo na youtube za tři dny 2943 diváků. Ale pak jsem si všiml, že video zmizelo.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Podíval jsem se proč. Údajně “nevhodný obsah”

Proč byl nevhodný? Prý “projevy nenávisti”. Přesvědčte se sami.

Video Luboše Blahy: https://www.facebook.com/LBlaha/videos/330718381754012

Prý, jestli se míním odvolat…? Míním. Odvolal jsem se. Text odvolání je přidán na obrázku dole. I kdyby “projevy nenávisti” takto obecně uvedené mohly být důvodem ke smazání videa, očekával bych, že bude uvedeno, v čem lze “projevy nenávisti” spatřovat. Tedy důkaz tvrzení. Jinak je možné jako projev nenávisti označit cokoli. Ostatně jakým právem rozhodují? Žádné vyjádření k odvolání mi nebylo doručeno. Nedivím se. Luboš Blaha uvedl pouze ověřitelné informace z veřejných zdrojů.

Pokládám také za nepřijatelnou “možnost” odvolání k anonymovi. Neobstojí tvrzení, že soukromá firma si může dělat co chce. Pokud soukromá firma poskytuje veřejnou službu, musí se řídit zákony. Ostatně zákony se musí řídit v každém případě. Ze soukromé hospody vás také nemůže majitel vyhodit podle své libovůle.

Co všechno by mohlo být projevem nenávisti? Řeknete-li o zloději, že je zloděj, je to projev nenávisti? Nebo jen pravdivé konstatování?

Nenávist je emoce. Člověk nemusí být nutně psychiatr, aby mu bylo jasné, že emoce nenávisti vzniká jako projev reakce na zlovolné jednání. Například. A je nesporně adekvátní emoční reakcí. Nenávist může být také reakcí na nepravdivou informaci, například pomluvu. Pomluva je ovšem trestná, i když soudy často nesmyslně žádají důkaz materiální újmy. Má být cenzurována pravdivá informace, která popisuje zlovolné jednání? Jestliže samozřejmě může vyvolat emoci nenávisti? Když navíc jde o informaci z “otevřených zdrojů”?

Ne! Tisíckrát ne! To je zločin proti svobodě slova!

Následující den jsem zjistil, že cenzuru z vlastní iniciativy prování “antivirový software” Norton. Jakmile se objeví odkaz na Novou republiku (bez ohledu na obsah), je červeně označen jako “podezřelý”, ačkoli je stránka řádně zabezpečena. Má u adresáta vyvolat obavu z otevření odkazu a zafixovat v jeho mysli spojení “Nová republika – podezřelé”.  Podezřelé z čeho? Z vlastního názoru? Podle mínění koho?

Na místě je definice “zločinu cenzury” , zločinu proti svobodě slova, zločinu proti demokracii – v trestním zákonu. Nepřípustnost cenzury v Ústavě nestačí, cenzura je zatím bez trestu. A nejen to, je pod lživými záminkami prosazována jako legální aktivita.

3 49 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
skeptik
před 2 lety

Cenzura se natvrdo šíří už pár let a politici dělají jako že nic, nebo ji dokonce podporují. Jak je toto možné, když je to v rozporu s ústavou?? Hodně se cenzurují “nevhodné” názory a informace na webu Novinky. Například pod průhlednou záminkou: Dobrý den, Váš příspěvek nijak pravidla neporušuje, ale z diskuze jsme odstranili závadný komentář jiného… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 2 lety

Znovu, nevím už pokolikáté musím uvést, že: “SPOJENÍ MOCI FINANČNÍ A KORPORÁTNÍ S MOCÍ POLITICKOU = FAŠISMUS”. Toto je jen jeho “drobný” a samozřejmě naprosto nutný projev, jakožto každé totality. Samozvaní penězoměnci rozhodují o tom, komu ničím nekryté peníze poskytnou, na co a za jakých podmínek. Samozřejmě také o tom, kdo zůstane bez prostředků a to bezpodmínečně.… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 2 lety

Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více nenávidí ty, kteří ji říkají.
George Orwell

Tatran
Tatran
před 2 lety

Ano běžně se setkávám s projevy nenávisti při reakci diskusním příspěvkem na některé články v Novinkách či Seznamu. To je ta dnešní demokracie. Pravdu nelze umlčet, ale když je pravda nepříjemná umlčí se. Psát pravdu o pádu amerických dvojčat či humanitárním bombardování, Afganistanu, o událostech v USA prostě se nesmí. A tak si Slováci pozvali do své země americké… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety

Podělím se s Vámi, co se mi přihodilo na Seznamu Zprávy. Jsem do Seznamu přihlášen a občas píši do diskuze i přes to, že to zřejmě žádnou cenu nemá. Ale někdy mě to nedá. V Seznamu byl veden rozhovor s Dr. Josefem Skálou, kandidátem KSČM na prezidenta republiky. Rozhovor vedla Veronika Sedláčková. O způsobu vedení rozhovoru… Číst vice »

vera
vera
před 2 lety
Odpověď uživateli  Georg

Nema cenu opakovat urazky. Robot vam to zachyti, a bude to nekde sedet, az si toho nekdy vsimne.

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Georg

Za vyjádření že nejsme právní stát, spíš banánová republika mě Seznam zablokoval navždy.

cablik
cablik
před 2 lety

Každý co je proti válce a americkému celosvětovému panství je a bude umlčován ale všeho do času nic netrvá věčně. Pana Bláhu mám rád a cenzoři ho neumlčí.

Rozehnal
Rozehnal
před 2 lety

Cenzuru provádí soukromá firma, ale na základě požadavku EK. Pod pohrůžkou finančních sankcí musí umožnit cenzurním neziskovkám přijmout stanovené cenzurní postupy. Za EK se v tom angažuje Jourová. EK poskytuje neziskovým organizacím zabývajícím se touto cenzurou nemalé prostředky a finance poskytují také naše ministerstva na příkaz EK. Také americká ambasáda v Praze vypisuje… Číst vice »

Falka
Falka
před 2 lety

Nechápu, že se Slováci nechali takhle oblbnout a nechají si tam usadit Amíky – zdáli se mi vždy činorodější, rozhodnější než my, Češi. Zvolili do nejvyšších pater politiky zaprodance – a co teď s tím? A nejhorší je, že to hrozí i nám!

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Falka

Třicet let ohlupování lidu obecného (od kolébky po hrob) nese své ovoce těm, kdo to ohlupování – v duchu své ideologie – řídí a kdo jej dělají. To je vše. Tady i tam. A lidi, kteří to vědí a jsou schopni tomu na intelektuální úrovni čelit, jsou umlčováni (vytlačováni z veřejného prostoru, nálepkováni atd.) anebo (až na… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Na Slovensku došlo, díky protistátním skupinám v nejvyšších patrech politiky a nejen tam, k národní tragédii. Kdo chce znát pravdu, musí nechat televize vypnuté a jít po jiných zdrojích. Situace na Slovensku se nás týká víc, než si mnozí dokáží představit….
Jó, když se ve volbách volí beznaděj, pak se americká vůle, děj. Bohužel !