Zamítnutí pandemické gilotiny v Senátu: Velké vítězství nepodvolených? Stav zápasu o svobodu v naší zemi je po dvou třetinách 1:1.

Radek Pokorný komentuje včerejší první porážku Fialovy vlády v horní komoře a doufá, že by mohlo jít o signál k bodu obratu – i když to zdaleka nebude snadné.

Radek Pokorný
Radek Pokorný

Zdroj: Protiproud

Hnutí odporu a všichni občané, kteří odmítají omezování osobních svobod a lidských práv ve jménu covidové totality, slaví první malé vítězství. I díky tlaku nepodvolených, kteří od středečního večera rozbili v Praze na Klárově stany a vítali Konvoje svobody přijíždějící ze všech koutů země, vystavili senátoři novele pandemického zákona v horní komoře stopku.

Tábor lidu zorganizovaný inciativou Chcípl PES a dvacítkou dalších stran a hnutí se nemohl sice k budově senátu ani přiblížit, neboť stále vystrašenější státní moc vytvořila kolem Valdštejnského paláce „cordon sanitaire“ z ocelových zábran. I tak si ale protestující vymohli přijetí v horní komoře. Večer před hlasováním o totalitní novele se sešel vůdce iniciativy Chcípl PES Jakub Olbert s předsedou Senátu Milošem (Tchajwancem) Vystrčilem. Toto první setkání disentu se státní mocí ukazuje, že režim se začíná stále rozsáhlejších protestů skutečně obávat a snaží se upouštět páru.

O jeden hlas

Jak ukázala včerejší celodenní rozprava, ještě více si potřebu dialogu se stále více rozjitřenou veřejností uvědomují mnozí senátoři. Zvláště ti, které čeká obhajoba postů už letos na podzim, kdy se otázka hlasování o pandemickém zákoně, stane jistě jedním z témat kampaně.

Fialova ODS, která tušila, že s některými odbojnými senátory bude problém, navrhla těsně před hlasováním přestávku. Je velmi pravděpodobné, že se předsedové vládních stran přes své emisary pokusili přesvědčit váhající senátory, aby pro zákon hlasovali. To se jim nakonec přesto nepodařilo: zákon o jediný hlas neprošel.

Novela se tak vrátí zpět k projednání do sněmovny, která by mohla o pandemickém zákonu hlasovat už příští týden. Pro přehlasování veta Senátu bude ale Fialova koalice potřebovat 101 poslanců, což vzhledem k očekávaným obstrukcím a možném hlasování v nočních hodinách nemusí být pro vládu tak jednoduché. Připomeňme, že minulý týden prošla totalitní norma jen dík pouhým 70 poslancům.

Kdo se bojí demonstrantů ?

Kriticky vystoupil proti pandemickému zákonu například liberecký senátor a starosta Chrastavy Michal Canov (STAN). „Budu hlasovat pro zamítnutí, protože podle mého názoru nic jiného, pokud chci dodržet svůj slib senátora, ani nemohu. Slíbil jsem, že budu zachovávat Ústavu a zákony, a to bych nezachoval, kdybych toto schvaloval.”

Dokonce i profesionální “kavárník”, zelený senátor za Prahu 5 Václav Láska (rovněž si chce na podzim obhájit “trafiku”) zkritizoval mimo jiné i nedostatečnou komunikaci vlády a poslanců s veřejností. „Ze strany vlády se nevede k tomuto problematickému zákonu žádná komunikace s veřejností“.

Negativně se k zákonu vyjádřil rovněž senátor za obvod Brno-město profesor Jan Žaloudík (ČSSD), který zkritizoval i uzavření všech ulic kolem Senátu: „Nevím proč by tady nemohlo stát před senátem 200 lidí z vlajkami,“ řekl. Tak jako on se trvale staví proti tomuto totalitnímu zákonu i senátorka za Most lékařka Alena Dernerová (STAN), která svůj autentický postoj zopakovala i ve svém vystoupení.

Kriticky se vyjádřila také nezávislá senátorka za Prostějov lékařka Jitka Chalánková, která je členka klubu ODS. Zákon označila za protiústavní a navrhla jej zamítnout. Právě tak jako senátor Jiří Čunek, který navíc na ministru Válkovi chtěl znát podrobnosti o smlouvě ČR s výrobcem vakcín společností Pfizer.

Zákon naopak zapáleně obhajoval ve svém vystoupení senátor za Ostravu-město Zdeněk Nytra (ODS), který vyzval k loajalitě vůči Fialově vládě a podpoře zákona. Stejně tak se postavil k zákonu Tomáš Fiala (ODS) a někteří další senátoři, kteří apelovali na loajalitu k Fialově vládě, jež by prý zamítnutím novely  mohla být otřesena.

Jak hlasovali ?

Pro ty, kdo se o politiku zajímají, není zbytečná informace, jak kdo nakonec hlasoval.

Z klubu ODS a TOP 09 zvedli ruku pro totalitní novelu senátoři: Martin Červíček (obvod Náchod), Jaroslav Zeman (obvod Jablonec nad Nisou), Jiří Oberfalzer (obvod Beroun),  místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin (obvod Jičín), Tomáš Fiala (obvod Strakonice), starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (obvod Litoměřice), starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (obvod Český Krumlov), náměstek pardubického kraje za ODS Michal Kortyš (obvod Svitavy), Roman Kraus (obvod Brno-město), Miroslava Němcová (obvod Praha1),  Raduan Nwelati (Obvod Mladá Boleslav),  Zdeněk Nytra (obvod Ostrava – město),  Herbert Pavera (obvod Opava),  Vladislav Vilímec (obvod Domažlice) a předseda Senátu  Miloš Vystrčil (obvod Jihlava).

Z klubu STAN pro novelu hlasovali: Jiří Drahoš (obvod Praha 4), Miroslav Plevný (obvod Cheb), Jiří Vosecký (obvod Česká Lípa), Miroslav Balatka (obvod Sokolov), Petr Holeček (obvod Mělník), Jan Sobotka (obvod Trutnov), Karel Zitterbart (obvod Vyškov), Hana Žáková (obvod Třebíč) a David Smoljak (obvod Praha 9).

Za KDU-ČSL se přidali místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (obvod Pardubice), Renata Chmelová (obvod Praha 10), místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement (obvod Žďár nad Sázavou) další místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (obvod Přerov), Lumír Kantor (obvod Olomouc), Anna Hubáčková (obvod Hodonín).  Přesto to nakonec naštěstí nestačilo. Ostatní senátoři buď hlasovali proti, zdrželi se nebo nebyli přítomni.

Je dobré si těch 30 senátorů, kteří zvedli ruku pro pandemickou gilotinu zapamatovat – právě tak jako jména 70 poslanců, kteří totalitní novelu na sílu protlačili ve sněmovně. Po dvou třetinách zápasu o uchování alespoň chatrných zbytků občanských svobod v naší zemi je tedy stav 1:1. Rozhodne třetí dějství ve sněmovně. Koaliční Bruselská pětka by tam sice s obrovskou námahou mohla nakonec zákon prosadit, ale politické náklady na takovou operaci budou nemalé.

Spojí se ?

Ostatně jsou již teď: Co si může i váhající část veřejnosti myslet o zákonu, proti kterému tak zásadně bojuje vedle parlamentní SPD i mimoparlamentní Hnutí odporu nepodvolených – a jenž odmítne i senát, kde má vláda totální (a totalitní) většinu?

Za všechny “Bruselany” vyjádřil šok a depresi bývalý předseda TOP 09 a šedá eminence Bruselské pětky v pozadí Miroslav Kalousek. Byl z prohry v Senátu vzteky bez sebe. Na adresu senátorů, kteří pandemickou novelu shodili, houkl, že si někteří senátoři vládních stran pohladili vlastní ego, aby prý dali světu vědět o své důležitosti, ale podstatně přitom oslabili vládu Petra Fialy. „Slovutní senátoři, vidíte si někdy dál, než na hranice katastru vlastních obcí? Obávám se, že ne,“ napsal rozzuřený Kalousek na Twitteru.

Na boji o pandemický zákon se ukazuje, jak důležitý je každý politický post – včetně většinou veřejnosti právem opovrhovaného Senátu. Jenže ztráta propadlého milionu hlasů z voleb do sněmovny znamená, že senát se alespoň na čas může stát brzdou vládních popravčích nejen občanských svobod, ale celého českého státu a jeho historických národů.

Při podzimních senátních volbách by se proto mělo celé zatím mimoparlamentní hnutí odporu neformálně dohodnout i s Okamurovou parlamentní SPD a nabídnout ve všech 25 obvodech osobnosti, které by tak alespoň zčásti mohly reprezentovat hlas většiny, která Fialovu vládu nevolila.

Podaří se to?

2.1 29 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 2 lety

Tento zákon má být jako prodloužená pařáta VHO, která usiluje od 2005 o ovládnutí chodu všech členů tohoto uskupení. Připravují nové závazné úmluvy pro členy tohoto uskupení, pro případ dalších MORIBUNDUSŮ, kterými by získaly právo vyhlašovat různá opatření a zákazy ve všech členských státech. Protest proti tomu co se připravuje vyhlásit na… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Když vidím ten seznam parazitů v senátu, včetně Chcanova, tak se mi zvedá žaludek, chodil jsem na ty demonstrace také, ale ani ne kvůli pandemickému zákonu, ale abych si tam zakřičel “vláda demise, Fiala do hajzlu”. Tady jsou daleko podstatnější věci, kvůli kterým by lidé měli jít do ulic, například dodávka… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Panda je velmi důležitý zákon, jestliže bude schválen, zavřou Vás rozhodnutí 3lidí doma, bez možnosti protestu atd. Myslím, že na to tak spěchají, protože téměř v celé Evropě, Kanadě , Austrálii se demonstruje. Mají strach, mít ten zákon, tak nás kdykoliv uzavřou doma a k tomu pokusně oočkují!

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

Já jsem si před rokem Covida užil na JIP, ale pořád si myslím, že je důležitější, aby nám tu USA nevyvolili válku v Evropě, jenže na to lidi do ulic nedostanete a to je mi líto.

cablik
cablik
před 2 lety

Je dobře že totalitní zákon neprošel byl by jen zneužíván pro vnucování NWO jinak o volbách do senátu si nedělám iluze. Stejně nebudu moci volit.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Hrozí jiný neklid, ne pandemický. A vláda to ví! Petr Žantovský tuší zcela nové věci za pandemickým zákonem
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hrozi-jiny-neklid-ne-pandemicky-A-vlada-to-vi-Petr-Zantovsky-tusi-zcela-nove-veci-za-pandemickym-zakonem-692538