Nadcházejí rozhodující dny. Co Putin vysvětloval Macronovi téměř šest hodin

Rozhovor Vladimíra Putina a Emmanuela Macrona začal v pondělí, a skončil v úterý. Uprostřed předvolební kampaně bere Paříž na sebe úlohu lokomotivy Evropy a slibuje “historické vyřešení” krize na Ukrajině. Některé z návrhů v Kremlu skutečně ocenili jako “docela možné”.

Paralelně, protože nechce zůstávat mimo palubu diplomatického urovnání, se Olaf Scholz setkal ve Washingtonu s Jo Bidenem. Zanedlouho německého kancléře čekají i v Moskvě.

Šest hodin rozhovorů

V předvečer oficiální návštěvy do Moskvy Emmanuel Macron v rozhovoru pro Journal du Dimanche uvažoval o příčinách zhoršení situace kolem Ukrajiny. Jedna z nich – zřeknutí se summitu Rusko-NATO. Prezident podotknul: pouze osobní setkání pomůže vyhnout se válečnému střetu, vždyť cílem Ruska “není Ukrajina, ale vyjasnění pravidel”.

Přeformátování systému evropské bezpečnosti zahrnutím do něj Moskvy Macron nabízel i dříve. Ale bez odpovědi. Tentokrát francouzský lídr znovu podotknul: normalizovat mezinárodní situaci bez dialogu s Ruskem není možné. “Musíme bránit naše evropské bratry navržením nové rovnováhy, která umožní zachovat mír a suverenitu. Je třeba činit to s úctou k Rusku a s pochopením současných traumat tohoto velkého národa a velké země”, zdůraznil.

Do Moskvy Macron přicestoval se zdržením čtyřiceti minut až po páté hodině odpoledne. Jeho letadlo prostálo půl hodiny na vzletové a přistávací dráze ve Vnukovu. Několikrát na palubu někdo vystupoval a sestupoval, ale samotný vysoký host nevystupoval. Ještě před odletem telefonicky hovořil s Joe Bidenem a potvrdil podporu ukrajinské suverenity.

“Drahý Emmanueli, velmi rád tě vidím”,  uvítal ho Vladimír Putin už v Kremlu. Prezidenti prohodili několik frází v angličtině a francouzštině. Macron hostiteli také tykal a oslovoval ho jménem. Prezidenty odděloval obrovský stůl, za nímž se nyní přijímají všichni kremelští hosté. Podle protokolu se vzdálili na pracovní oběd. K tisku vyšli kolem půlnoci.

“Trp, moje krasavice”

Jednání, trvající skoro šest hodin, zjevně nebylo jednoduché. Putin v úvodním slově kladl důraz na požadavky záruky NATO a pouze druhořadě posuzoval situaci v sousední zemi. S chápáním toho, že následující zastavení francouzského prezidenta je v hlavním městě Ukrajiny, vyjmenoval připomínky k nynějšímu kyjevskému vedení: nedodržení vzatých na sebe povinností, diskriminace ruského obyvatelstva, pronásledování politických soupeřů. A dokonce trochu ironizoval v souvislosti s Petrem Porošenko, jehož začali podezírat z vlastizrady,  nabídl mu útočiště jako kdysi jeho předchůdci Viktoru Janukovičovi.

Ale absolutně bez náznaku ironie několikrát poděkoval francouzskému kolegovi za návštěvu, vynaložený čas a přání vyřešit krizi. Je to ušlechtilá mise, zdůraznil Putin. Některé z návrhů “se docela hodí k tomu, aby byly položeny za základ dalších kroků ohledně Ukrajiny”. V nejbližších dnech budou posouzeny podrobněji.

Ale krok za krokem Putin připomínal to hlavní: nešíření NATO – životně důležitá otázka pro Rusko. Pokud Ukrajina vstoupí do aliance a vojenskou cestou se pokusí vrátit Krym, evropské země budou automaticky vtaženy do konfliktu – proti vlastní vůli. “Dokonce ani nestihnete mrknout. Pan prezident, samozřejmě, to nechce, ani já to nechci”, upozorňoval Putin. V takové válce již určitě “nebude vítězů”.

Ruský lídr stále čeká odpověď na požadavky záruk. V návrzích Moskvy “není ani jeden nesplnitelný bod”. Přičemž odkládat odpověď nelze: “My už 30 let přemlouváme, aby se nedělalo jedno, druhé, třetí, ale panuje naprosté ignorování našich obav, požadavků, návrhů”.

Macron také opakoval svou myšlenku: pozice Evropy a Ruska jsou velmi různé, ale je třeba se domlouvat a budovat novou formu bezpečnosti a stability na kontinentu. A žádná alternativa Minským dohodám není. S tím oba prezidenti zcela souhlasili. Jak se vyjádřil Putin: “Líbí se nelíbí se – trp, moje krasavice. Je třeba plnit!” ,

Zájmy Macrona

Francie, jež nyní předsedá v EU, tradičně vystupuje pro dialog s Ruskem. Notabene po směně moci v Německu Paříž usiluje stát se lídrem na jednáních o bezpečnosti mezi Moskvou a Západem, a Macron – zvýšit své vyhlídky při budoucích volbách.

Kampaň je na samotném vrcholu, rivalita mezi hlavními kandidáty je maximálně vyhrocena. I když Macron na druhé období zatím oficiálně kandidaturu nepodal, podle průzkumů veřejného mínění vede. Ale nespokojených s jeho vnitřní politikou je dost. Nejvíce ze všeho Francouzi kritizují důchodovou reformu a zákazy v souvislosti s covidem. Takže úspěchy v zahraniční politice by byly jako na zavolanou.

Mezi konkurenty Macrona si nejlépe vede kandidátka za Republikány Valérie Pécresse – 16,5 procenta. Pravý Éric Zemmour, jehož volební kampaň tak prudce začala, potom začala pokulhávat, dohnal kandidátku za Národní sdružení Marin Le Pen, mají po 14 procentech. Ta, mimochodem, podpořila Moskvu v situaci s Ukrajinou, když obvinila Brusel ze zasahování do ruské sféry vlivu a z provokování napětí.

Kdepak je Scholz

Zanedlouho do Moskvy přiletí německý kancléř. Absolvuje velký diplomatický maratón: vyjednávání v USA a Rusku, potom setkání s francouzským a polským lídry v Berlíně, jednání s prezidentem Litvy, a také premiéry Estonska a Lotyšska.

V poslední době Olafa Šolce silně kritizovali i v EU, i ve Washingtonu, i v samotném Německu. Novináři se zabývali otázkou: čím je zaneprázdněna hlava německé vlády, zatímco si Macron stále telefonuje s Putinem. Dokonce se objevil žertovný hešteg WoIstScholz (Kde je Scholz?).

Nyní je na návštěvě ve Washingtonu. V centru pozornosti jsou vyhlídky na součinnost s Moskvou a krize kolem Ukrajiny. V Berlíně se obávají ztráty důvěry Washingtonu jako nespolehlivého spojence a pozic na mezinárodní aréně. “Je to opožděná cesta”, vytknul kancléři vůdce opozičního Křesťansko-demokratického svazu Friedrich Merz.

Skutečně, Scholz se vydal do Washingtonu po uplynutí dvou měsíců od nástupu k moci. Jeho předchůdkyně Angela Merkelová v roce 2005 za tu dobu stihla navštívit i USA, i Rusko. A Gerhard Schröder přiletěl do Bílého domu za dva a půl týdne.

Kancléř je kritizován i za pozici v ukrajinské krizi. Vyhýbá se rozhovorům o plynovodu Severní proud 2 při posuzování možných protiruských sankcí. Pouze opatrně poznamenává, že “nic není vyloučeno”. Dokonce v řadách sociálních demokratů, tradičně přátelských vůči Moskvě, pravidelně zaznívají hlasy “jestřábů”, vyzývající pohrozit překrytím SP-2 nebo projednat, jak je ještě možné pomoci Ukrajině.

Nadto Berlín je kategoricky proti dodávkám Kyjevu letálních zbraní. Většina Němců podporuje podle údajů sociologů toto rozhodnutí vlády. Mimochodem, Francie jedná stejně: za osm let konfliktu na Donbasu ukrajinské úřady získaly od Paříže pouze nevojenské vrtulníky a nějaká radiolokační zařízení.

Když vznikl “normandský formát”, úlohu lídra ze strany Západu vzal na sebe Berlín. Tehdy byla u moci Angela Merkelová. Francie se však držela za Německem. Nyní převzala iniciativu Paříž.

Xenie Melniková, Taťjana Mišinová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://ria.ru/20220208/makron-1771578992.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform.com&utm_campaign=ria.ru&utm_term=1259974&utm_content=1

2.9 25 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Milan
Milan
před 2 lety

Mnóóó… 14+14=28. Ještě by mohlo být veselo u Frantíků.
A kdyby se ta osmadvacítka ještě dohodla na některých styčných bodech s šetnáctaněcotkátkou, byla by to z toho krásně kulatá čtyřiačtyřicítka. Ta by si s tou Makarónovou třiadvacítkou, kterou se snaží nabobtnat návštěvou Gosudara, s přehledem vytřela řiť.

Praded
Praded
před 2 lety

Už jsem psal před lety: Polska je trojský kůň ovládaný chazary. Amíci s jejich pomocí a teď už i se Slovenskou, propojí státy “od moře do moře” a naženou do války nás. Je to patrné z činnosti všech politiků nastávajícího ami spolku a přeskupování Ruské armády. Z frantíkama a náckama se v této hře nepočítá. Polsko, Litva, Lotyšsko ,Estonsko,… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Nikoho nikam nenaženou. V prostatě už se modlí, aby to skončilo. Celé je to jako šukačka bez orgasmu. Odnikud nikam. Mají problém-jak vzít kramle, aby to vypadalo jako victory. Erdragon v těžké ekonomické krizi. Halič – svrab a neštovice. Poblatí? Kdo může, tak zdrhá. Poláci jsou boláci a Bulhar už má dost záchudu. –… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Naštěstí jim Vláďa vzkázal, že tentokrát, budou li napadeni, budou “biť ” po štábech všech zúčastněných. To znamená, bude li mít Slovák štěstí, zmizí jenom Sliač. Ale co řídící centra na US základnách, lodích strýčka Sama ? Co Pentagon ? Vláďa jim to nechce upřesnit ! Proto ta panika. Proto ten… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety

Mně to přijde jako mlácení prázdné slámy. Německo není suverénní zemí. Jet si pro notičky do USA. Co myslíte, hodí se médiím připomínat, že USA, možná i britové jsou vojensky v německu přítomni od konce 2světové? Hodí se připomínat, že ti, které ofiko vyznávají jako své spojence(čti pány) odposlouchávali nestoudně telefony kancléřce… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Macron je podrazák,tohle byl úskočný manévr domluvený s Bidenem,který zrovna jednal s Německým premiérem,aby zaměstnal Putina od sledování události na Ukrajině a byl odváděn od důležitých událostí,nebo i něco s Pitina vymámit ohledně Ukrajiny.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Nebuďte pesimista, snad si nemyslíte, že je Putin včerejší. Chce pouze dodržet všechny předepsané regule, aby jej nemohl někdo obvinit s rozdmýchávání sporů.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Paní Tomášková.
Všichni jsme lidi a všichni chybujeme. Nepřisuzujte Putinovi až nadpozemský intelekt a božskou bezchybnost. Byla by to chyba.

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Není božský génius Putin! Je Triumvirát Putin, Šojgu, Lavrov, s vlasteneckým týmem odborných poradců v pozadí, kterému stojí Putin, coby prezident, v čele. Není tudíž (aspoň dle mého, jak to tak sleduji) autoritářský neomylný génius Putin, ale rozumný Gosudar (což významově odpovídá, stejně jako pojem Hospodin, pojmu hospodář) ruské říše nespoléhající se (nikdy!!!)… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety

Hmm, pravda je taková, že Omicrona nikdo nečekal, žádné oficiality neproběhly, a přes fotky byl začátek studený jak známá válka anebo Studená pod Javořicí. Přestože si tykají, tak mu Putin několikrát vlepil VYKAČKU! Melodyboy Omicron je klasický slizoun, který to má doma už možná za pár. Podstatné je, že Putin prohlásil,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Správně Evropa by měla poslat USA k šípku nebo jsou pro Evropu smrtelné nebezpečí. A to nejen válkou ale i svými zhovadilostmi. Zelený blábol migrace globalizace Rusko do Evropy patří ale USA ne.