Obserwator Polityczny: Plyn, ropa a uhlí jsou nejlevnější z Ruska

Plyn, ropa a uhlí jsou nejlevnější a nejspolehlivější z Ruska. Neexistuje žádné jiné místo, odkud by se tyto zdroje energie daly do naší země přivést výhodněji a bezpečněji, píše Krakauer na polském webu Obserwator Polityczny.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Jakákoli jiná hádanka, ne-li společné a masové řešení pro celou Evropskou unii, bude fikcí nákladů, marketingu nebo politického kouzlení.

Už to tak je, všichni to vědí, ale nemluví se o tom. Jsme zemí, která dováží ruský plyn z Německa a v rámci diverzifikace ruské a donbaské uhlí z Ruska. I u nás dostupná ropa pochází převážně z Ruské federace. Lze dodat, že jako ve většině zemí regionu. Což není náhoda, protože geografii nelze ošidit.

Pokud má někdo glóbus, ať se na něj dívá z takové vzdálenosti, která mu umožňuje dobře vidět obrysy kontinentů a hlavní charakteristické křivky. Naše země je na spojnici mezi velkou Euro-Asií a jejím malým poloostrovem na Západě zvaným Evropa. Navíc ze severu je docela velký skandinávský převis, který z našeho moře dělá malý vnitrozemský rybník, do kterého je vstup nejen úzký a mělký, ale také krytý mostem. Z toho plynou dva závěry: námořní přeprava hromadného a objemného zboží bude vždy v zásadě dražší než pozemní přenosová infrastruktura a její fungování závisí na mnoha faktorech, které nemůžeme ovlivnit. Počínaje počasím a náhodností, přes geopolitické a banditské konče. Na druhé straně přenosová infrastruktura ze sousední země závisí pouze na jedné tranzitní zemi, kterému také záleží na tranzitu přes naše území. Tak proč toho nevyužít?

Pokud se opravdu zamyslíme nad diverzifikací dodávek, abychom se dostali do stavu, kdy budeme odsouzeni dodávat reverzní dodávky z Německa, námořní dodávky a to, co napumpujeme novým potrubím z Dánska, přiznejme si to. Protože většina těchto zdrojů bude stejná, ale z různých geografických směrů. Pro které už nebudeme klíčovým mezičlánkem v zásobování. Prostě budeme na konci tohoto řetězce.

Zatímco v případě ropy si určitě poradíme, protože nabídka je enormní a například kontrakty se Saúdskou Arábií jsou skvělý nápad, protože z tohoto směru můžeme poskytnout prakticky jakékoliv množství ropy. V případě plynu to není tak jednoduché. Samotné přepravní a skladovací operace jsou složité, nebezpečné a drahé. V hlavních anglických médiích byla včera odhalena super zajímavá zpráva. Ukazuje se, že největší dovozce LNG na světě – Japonsko, se vzdává části dodávek, aby je mohl přesměrovat do Evropy. To je samo o sobě zajímavé, a dokonce velmi zajímavé, ne-li zvláštní. Protože suroviny sbírají ti, co se chystají na válku, ale nechme toho.

Například stačí, aby došlo k jedné účinné katastrofě přepravy plynu a můžete si být jisti, že na úrovni EU se Skandinávci postarají o omezení provozu takových lodí jejich úžinami, protože mají krásný most do Švédska a hlavního města v blízkosti vodních toků a v případě nutnosti by nehoda mohla utrpět ptáky, svišti a hlemýždi na vlnolamu, takže víte, že se musíte postarat o bezpečnost a životní prostředí. Pamatujeme si, co nedávno zastavilo stavbu plynovodu?

Uhlí je samostatný problém, zde geografie a logistika určují podnikání. Kolumbie a Mosambik nám mají k dispozici reálné exportní zdroje finančně, v dopravě i technice (spalovací technologie), ale samotná vize přepravy uhlí přes půl světa je prostě ekologicky těžko zdůvodnitelná, i když by to bylo ekonomicky levnější. Samozřejmě lze oba směry považovat za vedlejší. V tom smyslu, že se vyplatí mít obchodní zástupce, kontakty a dovoz na určité pravidelné úrovni. Přiznejme si však, že takto nelze zajistit množství uhlí, které naše elektrárny a kogenerační jednotky potřebují.

Nacházíme se v podivné situaci, která postrádá elementární logiku. Nechceme další kontrakt na plyn s Ruskem, ačkoli infrastrukturu máme, a příklad Maďarska, které kontrakt získalo na desetiletí, umožňuje víc než optimismus. Na druhou stranu rok od roku dovážíme více a více uhlí z Ruska, což není žádné tajemství. Na okraj lze jen poznamenat, že jistý pán, který na tom dobře podnikal, dostal trest, ale to je vlastně mimochodem.

Bohužel se neví, o čem energetická politika naší vlády je. Není možné to pochopit, není známo, zda je to plán? Bohužel to asi nejde, protože nejen že je neustále dražší, ale máme i nedostatek uhlí a plynu – ruský – nakupujeme v Německu, což opravdu nedává smysl, jelikož sami máme infrastrukturu pro jeho dodávku. Opravdu nemůžeme kupovat tolik, kolik kupujeme? Že by to bylo přeci skutečné zpestření?

Jak jsou evropské země závislé na ruském plynu? A hlupák v Bílém domě se chystá na Rusko uvalit sankce, dodává Paul Craig Roberts.

  • Severní Makedonie: 100%
  • Finsko: 94%
  • Česká republika 90% (údaj Michala Strnada na SeznamuZprávy)
  • Bulharsko 77%
  • Slovensko 70%
  • Itálie 46%
  • Německo 40%
  • Polsko 40%
  • Francie 24%

 Zdroj: obserwatorpolitycznypcroberts, překlad a zpracování Prvnizpravy.cz, foto:arch.)

2.3 30 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Tohle těm US zločincům nemůže vyjít aby se neobchodovalo s Ruskýma zdroji. Samotní nemají na to zásobovat celou Evropu.

Praded
Praded
před 2 lety

Polska a západ Okrajiny je nejvíce promořen chazarským parazitizmem a proto tam nikdy nebude klid. Polsku to už párkrát stálo existenci a na západní Okrajině nikdy nebyl klid, ani za CCCP. Když jsem tam byl poprvé po válce v 66 roce na návštěvě, už se tam mluvilo o navrácených banderovcích ze Sibiře, jak jím Chruščov dal… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety

Pšonci jsou takoví ode zdi ke zdi. Jasně že by měli plyn levnější a spolehlivě dodávaný. Ale radši by se střelili do nohy než by se domlouvali s Rusy přímo. Jsou to snad největší pánbíčkáři, ale že by heslo oni do tebe kamenem ty do nich chlebem platilo jen pro Němce a ne… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Nojó, nejlevnější, nejlevnější. Uhlí, nafta, nerosty, plyn … jenže to patří tomu Ruskému mužikovi. Už je to pro ty rodinky Rothschildů, Cavendishů, Rockefellerů, Sinclairů, Warburgů …, k uzoufání. Nejdřív je vykopal Stalin, teď zase Vláďa Putinovic. Co s tím ? Jak to ukrást ? Vyvézt do Ruska ty naše hodnoty nebude jen… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Není tragédie, být závislí na ruském plynu, ale na hlupákovi v Bílém domě a na lejnech v Bruselu.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Zatimco my zde stale premilame kdy Putin napadne Ukrajinu- mlcime o tom jak nas Polaci ojebali s Turowem, lezeme EU a Sudetakum do prdele a ten pitomec s detckym ksichtem na Zahramini dodava Ukrum pancrfausty, tak Zelenckej nadava Amikum ze je furt hecujou proti Rusakum a ted dokonce Polaci si zacinaji uvedomovat realitu. takze zde i my… Číst vice »