Ruské velvyslanectví v ČR zaslalo nótu Lipavskému ohledně nedělitelnosti bezpečnosti

Text poselství ministra zahraničních věcí Ruské federace S. V. Lavrova k tématu nedělitelnosti bezpečnosti odeslaný 28. ledna tohoto roku. 

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Adresáti: Ministři zahraničí Spojených států, Kanady a řady evropských zemí

Dobře víte, že Rusko je vážně znepokojeno růstem vojensko-politického napětí v bezprostřední blízkosti svých západních hranic. Aby se předešlo další eskalaci, představila ruská strana 15. prosince 2021 návrhy dvou vzájemně souvisejících mezinárodně právních dokumentů – Smlouvy mezi Ruskem a Spojenými státy o bezpečnostních zárukách a Dohody o opatřeních k zajištění bezpečnosti Ruska a členské státy Severoatlantické aliance.

Odpovědi Spojených států a NATO na naše návrhy obdržené 26. ledna 2022 svědčí o významných rozdílech v chápání principu rovné a nedělitelné bezpečnosti, který je základem celé evropské bezpečnostní architektury. Považujeme za nutné okamžitě objasnit tuto rozhodující otázku z hlediska perspektiv dialogu.

Charta evropské bezpečnosti, podepsaná na summitu OBSE v Istanbulu v listopadu 1999, formulovala základní práva a povinnosti členských států Organizace týkající se nedělitelnosti bezpečnosti. Je zdůrazněno právo každého zúčastněného státu svobodně si zvolit nebo změnit způsob zajištění své bezpečnosti, včetně unijních smluv, jak se vyvíjejí, a také na neutralitu. Ve stejném odstavci Listiny je to přímo stanoveno povinností každého státu neposilovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti ostatních. Rovněž uvádí, že žádnému státu, skupině států nebo organizaci nemůže být svěřena primární odpovědnost za udržování míru a stability v regionu OBSE, ani nemůže považovat jakoukoli jeho část za sféru svého vlivu.

Na summitu OBSE v Astaně v prosinci 2010 vedoucí představitelé našich zemí schválili Deklaraci potvrzující tento holistický balíček vzájemně souvisejících závazků.

Západní země z ní však nadále vytahují jen ta ustanovení, které potřebují, totiž právo států svobodně si vybírat spojenectví, aby zajistily výhradně svou vlastní bezpečnost. Je ostýchavě vynecháno „jak se vyvíjejí“, protože toto ustanovení bylo také nedílnou součástí chápání „nedělitelnosti bezpečnosti“, tedy povinného odklonu vojenských aliancí od původní funkce odstrašování a jejich integrace do pan-evropské architektury na kolektivní, spíše než úzké skupinové bázi. Princip nedělitelnosti bezpečnosti je selektivně vykládán tak, aby ospravedlnil postup nezodpovědného rozšiřování NATO.

Je příznačné, že ve svých komentářích o své připravenosti rozvíjet dialog o bezpečnostní architektuře v Evropě se zástupci Západu opatrně vyhýbají zmínce o Chartě evropské bezpečnostiAstanské deklaraci. Odkazují pouze na dřívější dokumenty OBSE, zvláště často na Pařížskou chartu pro novou Evropu z roku 1990, která neobsahuje dnes již „nepohodlnou“ povinnost neposilovat bezpečnost svých států na úkor ostatních. Západní hlavní města se také snaží ignorovat jeden z klíčových dokumentů OBSE – Kodex chování o vojensko-politických aspektech bezpečnosti z roku 1994, který výslovně stanoví, že při volbě způsobů zajištění bezpečnosti, včetně členství v blocích, budou státy „zohledňovat oprávněné zájmy bezpečnost jiných států”.
 
Takhle věci fungovat nebudou. Smysl dohod o nedělitelnosti jistoty spočívá v tom, že bezpečnost je buď jedna pro všechny, nebo neexistuje žádná pro nikoho. A jak je stanoveno v Istanbulské chartě, každý účastnický stát OBSE má stejné právo na bezpečnost, nejen členové NATO, kteří toto právo vykládají tak, že se vztahuje výhradně na členy severoatlantického „exkluzivního“ klubu.

Nebudu komentovat další postoje a kroky NATO, které se vyznačují touhou tohoto „obranného“ bloku po vojenské převaze a použití síly při obcházení výsad Rady bezpečnosti OSN. Dovolte mi jen říci, že takové akce jsou v rozporu se základními evropskými závazky, včetně závazků obsažených ve zmíněných dokumentech udržovat vojenské schopnosti „přiměřené legitimním individuálním nebo kolektivním bezpečnostním potřebám, s přihlédnutím k závazkům vyplývajícím z mezinárodního práva, jakož i legitimní bezpečnosti“. zájmy jiných států“.

Když mluvíme o současné situaci v Evropě, naši kolegové z USA, NATO a EU neustále volají po „deeskalaci“ a vyzývají Rusko, aby „zvolilo cestu diplomacie“. Rádi bychom vám připomněli, že touto cestou jdeme již více než deset let. Nejdůležitější milníky – dokumenty summitů v Istanbulu a Astaně – jsou přímým výsledkem právě diplomacie. Skutečnost, že Západ se nyní upřímně řečeno snaží jednostranně revidovat ve svůj prospěch tyto diplomatické úspěchy vůdců všech zemí OBSE, je hluboce alarmující. Situace vyžaduje poctivé vyjasnění pozice.

Chceme získat jasnou odpověď na otázku, jak naši partneři chápou svůj závazek neposilovat vlastní bezpečnost na úkor bezpečnosti jiných států na základě závazku k principu nedělitelnosti bezpečnosti? Jak konkrétně hodlá vaše vláda v dnešních podmínkách tuto povinnost v praxi plnit? Pokud se této povinnosti zříkáte, uveďte to prosím jasně.
 
Bez úplného vyjasnění této klíčové otázky týkající se vztahu práv a povinností schválených na nejvyšší úrovni není možné dosáhnout rovnováhy zájmů zakotvených v dokumentech summitů v Istanbulu a Astaně. Vaše odpověď pomůže lépe porozumět rozsahu schopnosti našich partnerů vyjednávat a také možnosti společného pokroku při snižování napětí a posilování společné evropské bezpečnosti.
 
Očekáváme rychlou reakci. Nemělo by to trvat dlouho, protože jde o vyjasnění dohody, na základě které váš prezident (premiér) podepsal příslušné závazky.
 
Vycházíme také z toho, že reakce na tuto zprávu přijde na národní úrovni, protože zmíněné závazky byly přijaty každým z našich států samostatně, nikoli jménem nebo jako součást nějakého bloku.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace a Sputnik , https://www.mid.ru/…79/  (poznámka red. N.R. – český internet odmítá s touto stránkou české uživatele spojit, i když jde o oficiální stránky Ministerstva zahraničních věcí Rusé federace)

3.6 17 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 lety
eFPe
eFPe
před 2 lety

Nótu předají americkému velvyslanci s dotazem, jak si přejí aby zněla odpověď. Pak ji zaobalí do prázdných bezduchých frází a odešlou. Za potřebného kvikotu našich závislých médií, která už notičky dostala také.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Ministr Lavrov málokdy udělá chybu.Tady ji udělal. Kdyby si totiž na našeho infantilního ministra udělal alespoň pět minut času, poslechl si jeho moudra, nebo se alespoň letmo na klučinu podíval, určitě by mu docvaklo, že Nóta je moc dlouhá, pro Lipavského nesrozumitelná a že ten prosťáček vůbec netuší o čem je řeč.

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Heh. Ale on to Lipavský ani číst nebude, protože to nebude jeho reakce, co přijde jako odpověď. Ale to ti je asi jasný 😉

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Krausian
vitezslav
vitezslav
před 2 lety

Lipavský se chová jako hloupý školáček vyžadující poučení, omezený ministr-omezená politika.

cablik
cablik
před 2 lety

Každému normálnímu člověku je jasné jak to je Rusko se snaží o diplomatické řešení na které rádoby světovládci nechtějí přistoupit následky si ponesou sami.

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Sami? To si děláte srandu ne? Sice nejsme světovládci ale jen jejich přisluhovači leč důsledky budou nedozírné pro všechny bez rozdílu. To, co píšete si myslí 70% amíků. Myslí, že to zase bude procházka růžovou zahradou. Nakopou Rusákům prdel, pořádně na tom vydělají, pochcípají za ně Evropané a pokud bude ještě… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety

Demokracie je vláda lidí co vlastní tento stát a to není v žádném případě občan co má povinnost jen plnit potřeby demokratů. Je to patrné z toho, že za 31 let nebyla naplněna Ústava. Tak se bojí vůle občanů.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Ten blb na klíček není štont pochopit ani to,že když se řízne do prstu,tak teče krev.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

mylis se soudruhu, bratr Lipafsky je mazana svine, ktera si postouchavanim Rusu buduje svou povest jako mezinarodniho cinitele, takze “”‘Podivejte se, i Rusove mne berou vazne, proste sem mezinarodni kadr””” takze tento mazanej vychcanej piratskej poskok si dela povest statnika. Zatimco povest Woodoo velekneze Bartose pomalu mizi, dva daleko agresivejsi hajzlikove,… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Máte pravdu,na něj i na Michala platí ono pravdivé:
“Hlupák zůstane celý život hlupákem,ale blbec to vždycky někam dotáhne”

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

A myslíte, že až jejich politika ponese plody, tak se vyhnou všeobecné mobilizaci proti Rusku?

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Raksa.A

Oni určitě ale docela bych chtěl vidět, co by se dělo. Bývalá kasárna neexistují, ošacení a vyzbrojení mimo těch pár vojáčků neexistuje dokonce i oni si leccos shánějí za své a hlavně kdopak by asi ovládal složitější techniku? Za a) téměř žádnou nemáme a za b) Rus by asi těžko čekal půl roku než… Číst vice »